címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 24. | szerda
György napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Vizsgálat indulhat az életveszélyes tanösvény miatt

Vizsgálat indulhat az életveszélyes tanösvény miatt

Hosszú idõ óta rendszeresen közszemlére teszik polgárok, sajtótermékek azt az áldatlan állapotot, mely a váci ártéri tanösvény elhanyagolt, sõt komoly balesetveszélyt jelentõ állapotát mutatják be. A váci önkormányzat – bár se nem tulajdonosa, se nem fenntartója a létesítménynek – megelégelte a helyzetet és a váci emberek védelme érdekében fel kíván lépni a rendezés érdekében.

Tudni kell, hogy a Göncöl Alapítvány másfél évtizede szerzõdésben vállalta, hogy az állami tulajdonú területet és a tanösvényt egy szintén állami tulajdonú cég hozzájárulásával kezeli és karbantartja. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság feltétele az alapítvány felé az volt, hogy rendszeresen takarítsák a területet, a vízfolyásokat akadálymentesítsék.

A váci önkormányzat jelentõs forrást, az évek során több millió forintot biztosított az alapítvány számára, részben a tanösvényre.
Mindezek ellenére évrõl évre rosszabb állapotok uralkodnak, nemrég a szakemberek azt állapították meg, hogy a tanösvény használhatatlan, helyenként életveszélyes. A 2019-ben megválasztott városvezetés hiába kezdeményezett több alkalommal egyeztetést helyreállításáról, lehetséges fejlesztésérõl, a Göncöl Alapítvánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek voltak.

A rendszeres lakossági megkeresések nyomán nemrég Molnár Nándor önkormányzati képviselõ (Összefogás Vácért) panaszt nyújtott be a város jegyzõjéhez, aki a dokumentumokat továbbította az illetékes hatósághoz. Így tehát várhatóan a közeljövõben vizsgálat indulhat a természetszeretõ váci embereket régóta bosszantó ügyben.

Képünkön: Baja Ferenc környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter a tanösvény 1994-es átadásán.

Feladó: Városháza

EU pályázatok