Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. február 2., kedd]

Polgármesteri interjú az önkormányzatot sújtó elvonásokról

Az ATV kereskedelmi csatorna Egyenes beszéd című műsorának vendége volt hétfőn este Vác polgármestere. A Matkovich Ilonával folytatott interjú atv.hu oldalon megjelent összefoglalóját az alábbiakban közöljük.

„Matkovich Ilona elmondása szerint eleve elég nagy tartozással vette át a Pest megyei várost, ennek a tartozásnak sikerült egy részét ledolgozni, de vannak még csontvázak a szekrényben.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az önkormányzati elvonásokkal kapcsolatban azt mondta: a 25 ezer fő alatti önkormányzatoknál automatikus lesz a kompenzáció, a nagyobb településeken "nyitottak a tárgyalásra". A kormányzat azt ígérte, hogy a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig egyenként tekintik majd át, de Vác ellenzéki polgármestere azt mondja, őket a mai napig nem kereste senki ezzel kapcsolatban.

Matkovich Ilona az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt: január elején, amikor az ünnepek után visszament dolgozni, rögtön elkezdett leveleket írni a különböző minisztériumoknak ezzel kapcsolatban, de egyelőre nem történt előrelépés, nem tudni, mikorra várhatják az egyeztetést. Februárban ugyanis a városnak költségvetést kell készítenie, és bár a kiadási oldalt már tudják, a bevételi oldal egyelőre kérdéses.

A polgármester 2019-ben elmondása szerint elég nagy adóssággal vette át a várost, ebből 500 millió forintot már sikerült ledolgozni, de mint fogalmazott, még vannak csontvázak a szekrényben - többek között egy problémás keretszerződés, ami szintén több százmillió forintot fog még előreláthatólag felemészteni. A városvezető szerint úgy számolnak, hogy nagyjából 600 millió forintos kiesésre kell felkészülni, spórolni csak a működésen tudnak: a szemétszállításon, az idősotthoni vagy bölcsődei ellátáson vagy éppen az utak takarításán.

Matkovich Ilona szerint az elvonások miatt a szolgáltatás, a munka minősége leromolhat, de hangsúlyozta: azt nem tehetik meg, hogy nem fizetnek a dolgozóiknak. Az elmúlt években olyan takarékossági intézkedéseket hoztak, hogy március végéig biztosítani tudják a 100%-os bért, utána viszont, ha a kormány részéről nem történik valami, ez gondot fog okozni. Úgy fogalmazott: a kormányzat intézkedései olyanok, mint amikor levágják a madár szárnyát, aztán azt mondják neki, repülj.

A polgármester kiemelte, hogy Vác egyfajta gyűjtőhelye, iskolavárosa Nyugat-Nógrádnak és Észak-Pest megyének, a kormányzat nem csak a város lakóival "szúr ki", hanem gyakorlatilag az egész térséggel. Hangsúlyozta: nem akarják politikai útra vinni ezt a kérdést.”


Az interjú videóváltozata megtekinthető:

http://www.atv.hu/videok/video-20210201-meg-mindig-nem-tudni-hogyan-kompenzaljak-a-25-ezer-lakos-feletti-telepuleseket

Feladó: Városháza

Közélet [2021. február 1., hétfő]

Megkapták az első oltást

Az elmúlt hét második felében minden igénylő magkapta a covid-19 vírus elleni vakcina első oltását városunk három idősotthonában és a Szociális Szolgáltatások Házában. Az intézményeket eddig elkerülő járvány ellenére kimagasló arányban igényelték az érintettek a beoltást.

Ma reggel Inotay Gergely adott információt a hétvégén történt fejleményekről. „Az intézményvezetők érdeklődésemre arról tájékoztattak, hogy a Vácra érkező oltócsoport rendben elvégezte feladatát és mindenki, aki kérte, megkapta a vakcina első dózisát. Ezúton is köszönetet mondok az Idősek Otthona és Klubja, valamint a Szociális Szolgáltatások Háza munkatársainak az eddigi eredményes vírusellenes tevékenységükért. Külön öröm, hogy a rászorulók, a leginkább veszélyeztetettek felelősségteljes módon, igen nagy arányban igényelték a beoltást. További jó egészséget kívánok mindannyiuknak.” – mondta az alpolgármester.

Örvendetes a hétvégi fejlemény, hiszen egy hete a helyi sajtó csak arról adhatott hírt, hogy még időpontot sem kapott az idősotthoni intézmény az oltási napokra. A vakcina beadása egyben reményt ad arra, hogy továbbra is meghozza gyümölcsét az az önkormányzati segítség, mely során az város kiemelten óvta és különböző védőeszközökkel szerelte fel a legveszélyeztetetteb váci polgárokat ellátó, ápoló intézményeket.

A tervek szerint az e két váci szociális intézményben beoltottak a második adag oltóanyagot három héten belül kapják meg.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. február 1., hétfő]

Átvették új autójukat a közterület-felügyelők

Pénteken vették használatba a váci közterület-felügyelők azt a nyílt pályáztatás útján beszerzett Dacia Duster típusú autót, amely a közel másfél évtizedes és több, mint 300 ezer km-t futott járművük helyére lép.

Az átvétel alkalmával Matkovich Ilona elmondta: az előző gépjármű már elhasználódott volt, mivel a vírusjárvány közepette a város minden pontjára azzal vitték a közterületesek az élelmiszert, gyógyszert. Egyre nehezebben lehetett vele bejárni a külterületeket, ezért a rászorulók zavartalan ellátása érdekében az önkormányzat kigazdálkodta a járműcsere költségét.

A megkülönböztető jelzéssel ellátott, mintegy ötmillió forint értékű új autó 5 év garanciával rendelkezik. Szeri Mihály szerint ezzel már olyan helyszíneket is ellenőrizni tudnak, melyek az elavult és most lecserélt járművel már
megközelíthetetlen volt. „Így az ott élő emberek kéréseinek, igényeinek a jövőben eleget tudunk tenni. Szolgálatot látunk el a polgárőrökkel és a rendőrökkel is, így már nem lesznek olyan területek, amelyeket nem tudunk megközelíteni velük." - mondta a Közterület-Felügyelet vezetője.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 31., vasárnap]

Vizsgálat indulhat az életveszélyes tanösvény miatt

Hosszú idő óta rendszeresen közszemlére teszik polgárok, sajtótermékek azt az áldatlan állapotot, mely a váci ártéri tanösvény elhanyagolt, sőt komoly balesetveszélyt jelentő állapotát mutatják be. A váci önkormányzat – bár se nem tulajdonosa, se nem fenntartója a létesítménynek – megelégelte a helyzetet és a váci emberek védelme érdekében fel kíván lépni a rendezés érdekében.

Tudni kell, hogy a Göncöl Alapítvány másfél évtizede szerződésben vállalta, hogy az állami tulajdonú területet és a tanösvényt egy szintén állami tulajdonú cég hozzájárulásával kezeli és karbantartja. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság feltétele az alapítvány felé az volt, hogy rendszeresen takarítsák a területet, a vízfolyásokat akadálymentesítsék.

A váci önkormányzat jelentős forrást, az évek során több millió forintot biztosított az alapítvány számára, részben a tanösvényre.
Mindezek ellenére évről évre rosszabb állapotok uralkodnak, nemrég a szakemberek azt állapították meg, hogy a tanösvény használhatatlan, helyenként életveszélyes. A 2019-ben megválasztott városvezetés hiába kezdeményezett több alkalommal egyeztetést helyreállításáról, lehetséges fejlesztéséről, a Göncöl Alapítvánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek voltak.

A rendszeres lakossági megkeresések nyomán nemrég Molnár Nándor önkormányzati képviselő (Összefogás Vácért) panaszt nyújtott be a város jegyzőjéhez, aki a dokumentumokat továbbította az illetékes hatósághoz. Így tehát várhatóan a közeljövőben vizsgálat indulhat a természetszerető váci embereket régóta bosszantó ügyben.

Képünkön: Baja Ferenc környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter a tanösvény 1994-es átadásán.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 30., szombat]

Elkészült az első idei Váci Hírnök

Ebben az esztendőben is a már megszokott színes tartalommal és fotókavalkáddal jelenik meg az önkormányzat hivatalos havilapja, a Váci Hírnök. Az ingyenes kiadvány idei első számát a napokban kezdik el eljuttatni a váci lakásokba, de digitális változata letölthető honlapunkról is: http://www.vac.hu/docs/VaciHirnok_A4_2021_januar.pdf

Az újságban olvasható Matkovich Ilona polgármesteri évköszöntője. Megtudható a lapból, hogy milyen módon kívánja megszüntetni a város közvilágítással kapcsolatos régi problémáját az új rendszerű közvilágítást vezérlő rendszer. Szemléletes grafikon mutatja be, hogy mit is jelent a váci emberek számára a félmilliárdos bevételkiesést jelentő kormányzati elvonás. Ismertető található arról is, hogy milyen koncepció mentén változtatta meg az új városvezetés a korábbi vagyonherdálást valódi vagyongazdálkodássá.

Ezúttal három – szakbizottsági és képviselő-testületi jogkörben meghozott - polgármesteri határozatsort ölel fel a döntésekről beszámoló írás. Dr. Bánhidi Péter ad tájékoztatást a lapban az aktuális oltási helyzetről. Ezúttal egy fotósról és egy testépítőről található interjú a friss lapban, a sportoldalon pedig a kézilabdásaink legutóbbi mérkőzéseiről, valamint a többi csapatsportágban remélt bajnoki folytatás mikéntjéről olvashatnak.

Az anyakönyvi hírek és a részletes ingatlanhirdetések mellett természetesen ezúttal is megtalálható a patikák ügyeleti rendje. Két szépkorú váci polgárt is köszöntenek a szerkesztők, akik felidézik a közelmúltban elhunyt két megbecsült újságíró kolléga emlékét is.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 29., péntek]

Bérbeadó és eladó önkormányzati ingatlanok

A Váci Városfejlesztő Kft. önkormányzati ingatlanok hasznosítását célzó új nyílt pályázatokat hirdetett meg. Ezek között találunk bérbe vehető helyiségeket és lakásokat, megvásárolható, illetve bérelhető területeket.

Az összesített lista képünkön, a részletes feltételek pedig megtalálhatók weboldalunk Pályázatok rovatában.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 28., csütörtök]

Belváros: a rend érdekében újabb kamerák figyelik a behajtókat

Ahogyan a városvezetés szeptemberben jelezte: eredményes működés esetén további rendszámfelismerő kamerákat helyeznek ki a Belváros frekventált behajtási „kapuihoz”, ellenőrizendő a korlátozott övezeteket használók jogosultságát.

Tavaly ősszel lépett működésbe az a két-két kamera, amely a Március 15. tér déli és északi végében ellenőrzi: betartja-e a területre behajtó autós az érvényes korlátozásokat. A tapasztalatokról Ferjancsics László elmondta: rendet ígértek a korábban problémákat okozó területen is. A megoldás fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt és állandó ellenőrzése. Az alpolgármester kiemelte: Jess Kinga (Összefogás Vácért) belvárosi képviselő által javasolt új rendszer bevált, az áthajtások és a parkoló autók száma jelentősen csökkent, valamint a korábbinál kisebb a fenntartási és az üzemeltetési költség.

A rendszer tovább bővül, a helyszíni kivitelezést kedden kezdte a szakcég. Kamerák kerülnek az eddig sok gondot okozó süllyedő oszlopos megoldás helyett a Görgey utcában a postához, az Eötvös utca Széchenyi utcai torkolatához, továbbá az Eszterházy utca Duna felé eső végéhez.

A rendszer működési elvéről Szeri Mihály, a Közterület-Felügyelet vezetője elmondta: a kamerák leolvassák a rendszámot a be- és kilépésnél, majd a telepített háttér informatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, vagy az övezetekben a megengedettnél tovább tartózkodik a jármű, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat.
„Az újabb pontokon a süllyedőkapus bóják nem fognak már működni, tehát balesetveszélyes fizikai akadályok már nem lesznek. Természetesen közúti jelzőtáblákkal hívjuk fel a gépjárművezetők figyelmét a korlátozott behajtásra. A tervek szerint február első hete lesz a próbaüzem, ekkor a szabálysértéseket csak regisztrálja a rendszer, de még nem büntetünk.” – tájékoztatott Szeri Mihály.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 28., csütörtök]

Logópályázatot hirdetett a váci Tourinform Iroda

Váci és a városhoz kötődő szakemberek alkotásait várja a váci Tourinform azon most kiírt pályázatára, melynek célja, hogy megtalálják Vác turisztikáját szimbolizáló logót. A pályaműveket február közepéig várják a képünkön látható ismertetőn megjelölt cég címére.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 27., szerda]

Félmilliárdos adóbevétel kiesés – kompenzáció?

Kormánydöntés szól arról, hogy a 25 ezres lakosságszámnál népesebb települések esetében – az adott város vezetőivel való tárgyalások után – január végéig egyenkénti megvizsgálás alapján kell meghatározni az iparűzési adóbevétel állami kompenzációját. Vác esetében még nem volt egyeztetés, hiába sürgette azt a városvezetés. Az ügyben a polgármester kedden ismét levelet írt a kormányzat felé.

Miért jelent bizonytalanságot az, hogy nem ismert a kompenzáció mértéke? Leegyszerűsítve azért, mert a gépjárműadó és az iparűzési adó elvétele az önkormányzatnak félmilliárdot meghaladó kiesést jelent, ami az éves költségvetés közel tizede. Összehasonlításul: ezen bevételkiesés több mint kétszer annyi, mint a magánszemélyek által befizetett kommunális adó összege.

Amennyiben ezt a kiesést nem, vagy csak minimális mértékben kompenzálja a kormány, Vác esetében a fejlesztések, felújítások kérdőjeleződnek meg ebben az esztendőben. Hiszen a kötelező feladatokra az állami normatíva nem jelent teljes fedezetet, így a lecsökkentett egyéb (például adó) bevételekből kell a városüzemeltetést biztosítani.

A tavalyi 2,7 milliárdos iparűzési adóbevételből finanszírozta az önkormányzat többek között a közterületek fenntartását, részben az óvodai, bölcsődei működést, a helyi közösségi közlekedést, a közintézményi feladatok ellátásának és a közvilágítás zavartalanságát.

Képünkön látható annak az összehasonlítása, hogy miként viszonyul az adóbevételi kiesés a város kötelező alapfeladatainak költségéhez. Ehhez csupán annyit, hogy míg az előző városvezetés utolsó teljes évében (2018-ban) az önkormányzat közel 300 milliós rendkívüli támogatást kapott az államtól, ez az összeg 2020-ban már csak 6 millió forint volt…

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 26., kedd]

Az útkezelő lezárt egy közúti csatlakozást

A Magyar Közút Zrt. arról tájékoztatta a polgármesteri hivatal illetékes osztályát, hogy balesetveszély miatt fizikai akadályokkal visszavonásig lezárta a 71. számú vasútvonal M2-es főúthoz közeli vasúti átjárójához csatlakozó országos közúti csatlakozást (alsó képünkön).

Az erről szóló részletesebb, Magyar Közút Zrt. által küldött tájékoztatás felső képünkre kattintva olvasható.

Feladó: Városháza