címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A kormány elvesz, de Vácnak fejlõdni kell

A kormány elvesz, de Vácnak fejlõdni kell

Nem csupán a világjárvány jobbára kiszámíthatatlan hatásai, hanem a folyamatos kormányzati elvonások, jogkör csökkentések és a megígért, de mind ez idáig eredménytelen kompenzációs egyeztetések is nehezítették – kis híján ellehetetlenítették – városunk idei költségvetésének elõterjesztését. Ennek ellenére a törvény által elõírt módon (egyensúlyi bevételi és kiadási oldallal) elfogadásra került Vác 2021-es büdzséje.

A költségvetés kialakításához Matkovich Ilona írásban kérte a képviselõ-testület tagjainak javaslatait. A tervezetet az Összefogás Vácért frakció 10 tagja támogatta, azonban – annak ellenére, hogy egyes általuk benyújtott javaslatok beépültek a végsõ változatba – nem támogatták a Vácon ellenzékben lévõ képviselõk.

A költségvetés bevételi oldalát több tényezõ csökkentette. A járvány minden gazdasági hatása még nem ismert, viszont a pandémia miatti plusz kiadások – melyeket egyáltalán nem kompenzál a kormány! – súlyos milliókra rúghatnak. Mint ismeretes, a gépjármûadót teljes egészében elvonta az állam, kormányrendelet miatt jelentõsen csökken a parkolási bevétel és kiestek a reklámadó milliói, bérleti díjbefizetések maradnak el, több százmilliós a kisebb vállalkozásokra vonatkozó helyi iparûzési adó felezésének negatív hatása. Mindezekkel párhuzamosan töredékére esett vissza az az összeg is, melyet kérelemre, rendkívüli mûködési támogatásként városunk a kormánytól kap. (2018-ban mintegy 300 millió volt ez az összeg, tavaly csupán 6 millió!) Ugyanakkor Vác a központi költségvetésbe „szolidaritási hozzájárulás” címén közel 584 millió forintot kénytelen befizetni.

A felsoroltak miatt több alkalommal kellett átdolgozni a végül mintegy 7,5 milliárdos fõösszegû városi költségvetést. Az önkormányzat és intézményei a kulturális, a köznevelési, a szociális, illetve a városüzemeltetési feladatokra költi bevételeit, melyekben a központi normatívák közel sem fedezik az ellátandó feladatok kiadásait. A városüzemeltetés költsége meghaladja a 2,5 milliárd forintot. Felújításra 313 millió, önkormányzati beruházásra 526 millió, a költségvetési szervek beruházásaira mintegy 19 millió forint juthat.

A rendkívül szoros költségvetés ellenére idén is jut forrás a legsürgetõbb felújítások elvégzésére. Prioritást élveznek a gyermekintézmények halaszthatatlan karbantartási kiadásai, illetve a közmû és járda/úttest javítások, valamint a játszóterek szabványosítása. Átadás elõtt áll a csónakház, megkezdõdhet a Bauer utcai bölcsõde építése, bringapark létesülhet. Megújulhat a Szent István tér, gyalogátkelõhelyek segíthetik a közlekedés biztonságát, új parkolóhelyek épülhetnek. Támogatásban részesülnek a kiemelkedõ váci mûvészeti csoportok, de például a helyi buszközlekedésre több mint 161 milliót fog költeni a város.

Feladó: Városháza

EU pályázatok