Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. március 9., kedd]

Egyeztetés a Miniszterelnökségen

Hétfőn délután mintegy háromnegyedórás, a kijelölt miniszteri biztossal történő egyeztetésen vett részt a Miniszterelnökségen Matkovich Ilona polgármester. A tárgyalás témája: a központi elvonások és önkormányzati bevételt csökkentő korlátozások Vácot érintő kompenzációja.

Vezetőinket felkészülten várták a tárgyalópartnerek, akik előzetesen tájékozódtak a váci problémákról. Matkovich Ilona ezeken felül tájékoztatást adott városunk olyan konkrét, a kieső bevételek által okozott gondjairól, mint például a művelődési központ és az uszoda működését veszélyeztető állapota, továbbá az útkarbantartás nehézségei mellett a turisztikai fejlesztésre már több éve városunknak megítélt, de máig nem lehívható 4 milliárdos központi forrás.

Tárgyalópartnereink példaként említették a váci közétkeztetés gyakorlatát, amely Vácon az iskolák működtetésének központosítása mellett önkormányzati feladat maradt és több száz milliós veszteséget jelent.

Ahogyan a hírek szerint a hasonló, nem kormánypárti vezetésű 25 ezresnél népesebb települések vezetőivel, a váciakkal is közölték: szabad felhasználású finanszírozást kompenzációként valószínűleg nem fog adni a kormány. Ilyen forrásokat még az elmúlt év végén a helyi iparűzési adófelezésről hozott kormánydöntést követően szinte csak kormánypárti vezetésű városok kaphattak működtetésre. (Mint ismert, a 25 ezer lakosnál kisebb lélekszámú települések pedig két részletben teljes kompenzációt kapnak az iparűzési bevételkiesés kiegyenlítésére.)

Az ígéret szerint majd egy, az adott település által összeállított és a tervezett fejlesztésekről szóló elképzeléseket tartalmazó anyagot vizsgálnak meg és később egyedi elbírálás alapján a kormány dönt a városunk esetében is a több száz milliós bevételkiesés kompenzálásáról.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 9., kedd]

Online városvezetői fogadóóra

Bár a járványhelyzet miatt a személyes ügyfélfogadás és a fogadóórák megtartása is szünetel, a városvezetés fontosnak tartja, hogy Önök az aktuális ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre választ kapjanak. Épp ezért március 12-én, pénteken 18 órakor online fogadóórát tart:
Matkovich Ilona polgármester,
Kiss Zsolt alpolgármester és
Inotay Gergely alpolgármester

Az adás Vác Város Önkormányzata és a városvezetők Facebook-oldalán, valamint az ES TV honlapján lesz megtekinthető. Kérdéseiket, melyeket illetékességi terület alapján válaszolnak meg a város vezetői, március 11-ig küldhetik el az onlinefogadoora@varoshaza.vac.hu e-mail-címre.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 8., hétfő]

A Helyi Építési Szabályzat módosításairól

Mint ismeretes, a helyi építési szabályozást és néhány településrendezési tárgyú eljárást érintő döntés is született a veszélyhelyzet alatt polgármesteri hatáskörben meghozott döntések során. Mellékleteinkben elérhető a hatályos Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ), a Hekk teraszt érintő telkekhez kapcsolódó partnerségi egyeztetés anyaga és az Avar utcai garázssor szabályozási tanulmányterve.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
aktualishesz.pdf
hekkterasz.pdf
garazssor.pdf

Közélet [2021. március 7., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – március 8. hétfőtől március 12. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a zöldhulladék begyűjtése kapcsán – amely várhatóan március végén kezdődik és páratlan heteken történik majd – a szolgáltató közleményt adott ki. Erről és a részleteket tartalmazó oldal elérhetőségéről honlapunkon március 4-i dátummal találnak információt.

***

A város vezetői kiemelt figyelmet fordítanak környezetünk tisztaságára. A kötelezőhöz képest tavaly plusz konténermosást rendeltek meg és két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót is felszámoltak, képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcajegyz.pdf

Közélet [2021. március 4., csütörtök]

Az új kukáscég a törvény miatt kér adatokat

Városunkban novembertől a törvény szerinti hulladékgazdálkodási feladatokat a DTkH Nonprofit Kft. látja el – mely nem önkormányzatunk tulajdona – az eddigi szolgáltatóval, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft.-vel együttműködve.

A többlethulladék elszállításához szükséges zsákok értékesítését a DTkH Kft. végzi, a számlázás és a díjak beszedése is e cég feladata. Ezért az eddigi zsákos rendszert az új szolgáltató rendszerébe kell illeszteni.

Mivel a többlethulladék átvételéhez szükséges jogosultság megállapítása is az új szolgáltató feladatát képezi, a DTkH számára elengedhetetlen a lakosok törvényben meghatározott adatainak megismerése. A cég ennek érdekében keresi fel levélben a szolgáltatási területén élőket, az így megszerzett adatokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kezelik.

További információért keressék a http://dtkh.hu/ oldalát.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 4., csütörtök]

Szombaton ismét vírusszűrés Vácon

Március 6-án szombaton hosszabb szünet után ismét COVID-szűrést végez Vácon az Országos Mentőszolgálat. A jelzett napon 9-17 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a vizsgálatot.

A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát.

Ennek eredményét később a háziorvos segítségével vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 3., szerda]

A váci szobroknak már tavasz van

A két nagy váci lakótelepen végzett fametszési munkák mellett a Váci Városfejlesztő Kft. munkatársai megkezdték a köztéri szobrok téli védelmét biztosító takarások levételét.

Dedinszky Gyula részlegvezető az Elektro Szignál Televíziónak elmondta: 11 helyszínen összesen 27 mészkőszobor kap befedést a téli fagyok és a csapadék ellen. Ezeket a ponyvákat márciustól, az időjárás függvényében távolítják el. A munkát idén már a saját tulajdonban lévő daruskocsi segítségével végzik, így a korábbi évektől eltérően már nem kell a szükséges eszközök bérlési lehetőségéhez igazítani a tevékenységet.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 2., kedd]

Házhoz menő lomtalanítás – új nyomtatvány

Mint ahogyan arról korábban hírt adtunk (vac.hu Közélet – február 6.), az idei házhoz menő lomtalanítás szervezése térségünkben február 8-án megkezdődött. A 2019. évtől alkalmazott gyakorlatnak megfelelően a lakosságnak lehetősége van évente egy alkalommal 2 m³ lomhulladék térítésmentes elszállíttatására.

Vác területére vonatkozóan a lomtalanítási igények leadása március 12-ig lehetséges. A lomtalanítás várható ideje március 22. és május 1. között lesz.

Mellékletünkben megtalálható a kitöltendő igénybejelentő lap, amely céges fejlécében megváltozott és mostantól ezt kéri kitölteni a szolgáltató. A benyújtás lehetséges módjai és az ügyintézés részletei megismerhetőek a szintén mellékelt tájékoztatóból.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
igenybejelentouj.pdf
tajekoztatashull.pdf

Közélet [2021. március 1., hétfő]

Rövid időn belül megoldódott a lakhatás

Azonnal segített az önkormányzat a hétfő hajnali Gödöllői úti tűzeset érintett bérlőinek, akiknek mindenük bennégett a lakhatatlanná vált házban. A fedél nélkül maradt család a körzet képviselőjének, Kiss Zsolt alpolgármesternek közbenjárására még aznap beköltözhetett egy üresen álló önkormányzati lakásba. A Jószomszéd Hálózat is segített az érintetteken, akiknek ruhákat ajánlott fel.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. február 27., szombat]

Már terjesztik a Váci Hírnököt

A hónap utolsó napjaitól folyamatosan kerülnek a váci postaládákba az önkormányzat hivatalos lapjának, a Váci Hírnöknek nyomtatott példányai. A digitális változat a vac.hu weboldalról letölthető.

A friss számban olvashatók Inotay Gergely alpolgármester gondolatai a böjti időszakról. Helyet kaptak a lapban a Szent István tér felújításáról tartott tájékoztatón elhangzott információk és Vác országgyűlési képviselőjének Parlamentben elmondott szavai, melyek szerint kormánydöntés alapján Vác városnak jár a belváros megújítására megítélt 4 milliárd forint.

Felidézi a Váci Hírnök azt a helyi tévének adott városházi információt is, mely szerint az előző időszakhoz képest a Városházán csökkent a tisztségviselők javadalmazása. De a városban megtörtént, illetve folyamatban lévő eszközbeszerzésekről, fejlesztésekről is számos írás szól. Ilyen fejlesztés például az átadás előtt álló csónakház, a városüzemeltetést segítő célgépek vásárlása, a közvilágítási időkapcsoló korszerűsítése, vagy a belváros gépjármű behajtását ellenőrző kamerarendszer bővítése.

A februári számban természetesen fontos helyet foglal el a legutóbbi polgármesteri döntésekről szóló cikk, melyből megtudható, milyen lényeges témakörökben döntött a kormányhatározat szerint megkapott jogkörében eljárva a polgármester. A költségvetésről külön írás számol be, mint ahogyan az is egyértelmű cáfolatot kap a lapban, hogy a váci iskolákban problémák lennének a gyermekek étkeztetésével.

A friss Váci Hírnökben megismerkedhetünk Molnár Attila idegenvezetővel és a város turisztikai fejlődésére tett javaslataival, továbbá megtudhatjuk, mi is a Játékos Tudomány vándorkiállítás sikerének a titka.

A sportoldalon a váci focisták, pingpongosok és vízilabdások friss hírei mellett a Váci NKSE jövő évre tervezett játékoskeretéről is írnak a szerkesztők. És persze most sem maradhattak ki a lapból az állandó rovatok: az anyakönyvi hírek, a patikák ügyeleti rendszere, az orvosi ügyeletek elérhetősége, illetve az aktuális ingatlan és álláspályázatok sora.

Kérjük, amennyiben a jövő hét folyamán sem találja meg a Váci Hírnököt a postaládájában, jelezze ezt a felelős kiadónak: Váci Városimázs Kft., 30 583-6767, vagy estv@estv.hu

Feladó: Városháza