címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Egyeztetés a Miniszterelnökségen

Egyeztetés a Miniszterelnökségen

Hétfõn délután mintegy háromnegyedórás, a kijelölt miniszteri biztossal történõ egyeztetésen vett részt a Miniszterelnökségen Matkovich Ilona polgármester. A tárgyalás témája: a központi elvonások és önkormányzati bevételt csökkentõ korlátozások Vácot érintõ kompenzációja.

Vezetõinket felkészülten várták a tárgyalópartnerek, akik elõzetesen tájékozódtak a váci problémákról. Matkovich Ilona ezeken felül tájékoztatást adott városunk olyan konkrét, a kiesõ bevételek által okozott gondjairól, mint például a mûvelõdési központ és az uszoda mûködését veszélyeztetõ állapota, továbbá az útkarbantartás nehézségei mellett a turisztikai fejlesztésre már több éve városunknak megítélt, de máig nem lehívható 4 milliárdos központi forrás.

Tárgyalópartnereink példaként említették a váci közétkeztetés gyakorlatát, amely Vácon az iskolák mûködtetésének központosítása mellett önkormányzati feladat maradt és több száz milliós veszteséget jelent.

Ahogyan a hírek szerint a hasonló, nem kormánypárti vezetésû 25 ezresnél népesebb települések vezetõivel, a váciakkal is közölték: szabad felhasználású finanszírozást kompenzációként valószínûleg nem fog adni a kormány. Ilyen forrásokat még az elmúlt év végén a helyi iparûzési adófelezésrõl hozott kormánydöntést követõen szinte csak kormánypárti vezetésû városok kaphattak mûködtetésre. (Mint ismert, a 25 ezer lakosnál kisebb lélekszámú települések pedig két részletben teljes kompenzációt kapnak az iparûzési bevételkiesés kiegyenlítésére.)

Az ígéret szerint majd egy, az adott település által összeállított és a tervezett fejlesztésekrõl szóló elképzeléseket tartalmazó anyagot vizsgálnak meg és késõbb egyedi elbírálás alapján a kormány dönt a városunk esetében is a több száz milliós bevételkiesés kompenzálásáról.

Feladó: Városháza

EU pályázatok