Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. március 11., csütörtök]

A Rádi út felújítására pályázik a város

Matkovich Ilona polgármester mai döntése értelmében a Rádi út egy jelentős szakaszának kétsávos útfelújítására adja be jelentkezését Vác a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázatra.

A városunkban közlekedő autósok egyik leggyakoribb panasza a Rádi út vasúti átjáró felé eső részének minősége. Mint azt Ferjancsics László alpolgármester, Alsóváros önkormányzati képviselője elmondta, a kátyús rész miatti gondok már évek óta ismertek. „Az előző városvezetés idejében ugyan az egyik sáv egy részét tizenötmillióból felújították, ám az olyan minőségben történt, hogy rá két évre – és azóta is – folyamatosan alakulnak ki kátyúk a burkolaton. Bár egy hasonló pályázaton tavaly nem kapott Vác támogatást a beadott útfelújításokat célzó igényére, most erősen bízom abban, hogy városunk jelenlegi országgyűlési képviselője figyelemmel kíséri a város pályázatát, és pozitív elbírálást kapunk.” – mondta az alpolgármester.

A Rádi út Magyar utca és a vasúti átjáró közötti szakaszának felújítása közel 70 milliós kiadással jár. Mivel ezen az úton autóbusz közlekedés is van, a pályázati kiírás szerint az elbírálásnál előnyben részesíthetik a váci jelentkezést. A pályázaton az állam 6 milliárd forintot oszt szét, melyből Vác 35 millió forintra, az útfelújítás bekerülési költségének felére pályázik. Azaz, a rendelkezésre álló állami forrás 0,6 %-át szeretné megkapni a város.

Mint ismeretes, a gépjárműadót – melyet Vác az útjai fenntartására fordított – teljes egészében elvonta a kormány a várostól, csak ez 115 millió forint bevétel kiesését jelentett. Kormánydöntés miatt jelentősen csökken a parkolási bevétel és kiesett a reklámadó, valamint több százmilliós a kisebb vállalkozásokra vonatkozó helyi iparűzési adó felezésének negatív hatása.

***

Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a Duna-parti kerékpárút jelentős szakasza és akadálymentessé tettek több járdavéget is. Útfelújításnak köszönhetően lett biztonságosabb a Szent Mihály dűlőben, a Bán Márton utcában és a Gombási út egy részén a közlekedés, továbbá új aszfaltréteget kapott a Zöldfa utca legforgalmasabb szakasza is.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 11., csütörtök]

Szombaton ismét vírusszűrés Vácon

A Vöröskereszt területi munkatársának tájékoztatása szerint március 13-án szombaton a mai (csütörtöki) után ismét COVID-szűrést végez Vácon az Országos Mentőszolgálat. A jelzett napon 9-17 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a vizsgálatot.

A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát.

Ennek eredményét később a háziorvos segítségével vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 10., szerda]

Bringapark épülhet a Duna-parton

Sikeres pályáztatási eljárásokat követően, mintegy 40 millió forintos költséggel remélhetően már az idei szezonban igénybe vehetik a váci Duna-parton megvalósuló bringaparkot a kerékpárosok.

Egy decemberi döntés alapján Vác beadta pályázatát a tartalmas és egészséges szabadidő eltöltést célzó, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség által meghirdetett pályázatra. Ennek feltétele volt, hogy korábban sikeresen zárult a benyújtandó tervezésre kiírt nyílt városi pályáztatás. Az Aktív Magyarország Program részeként a város 20 millió forintos támogatást nyert el. Az 50%-os támogatás önrészét a város idei költségvetése biztosítja.

A támogatási szerződés életbe lépése után kezdődhetnek a kivitelezési munkák. A „pumpapálya” a Duna-parton, a baseball pálya szomszédságában valósulhat meg. Itt biztonságos esőfelületeken kialakított akadálypályán, mesterségesen létrehozott ugratókon tehetik majd próbára a bringások bátorságukat és ügyességüket.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 9., kedd]

Egyeztetés a Miniszterelnökségen

Hétfőn délután mintegy háromnegyedórás, a kijelölt miniszteri biztossal történő egyeztetésen vett részt a Miniszterelnökségen Matkovich Ilona polgármester. A tárgyalás témája: a központi elvonások és önkormányzati bevételt csökkentő korlátozások Vácot érintő kompenzációja.

Vezetőinket felkészülten várták a tárgyalópartnerek, akik előzetesen tájékozódtak a váci problémákról. Matkovich Ilona ezeken felül tájékoztatást adott városunk olyan konkrét, a kieső bevételek által okozott gondjairól, mint például a művelődési központ és az uszoda működését veszélyeztető állapota, továbbá az útkarbantartás nehézségei mellett a turisztikai fejlesztésre már több éve városunknak megítélt, de máig nem lehívható 4 milliárdos központi forrás.

Tárgyalópartnereink példaként említették a váci közétkeztetés gyakorlatát, amely Vácon az iskolák működtetésének központosítása mellett önkormányzati feladat maradt és több száz milliós veszteséget jelent.

Ahogyan a hírek szerint a hasonló, nem kormánypárti vezetésű 25 ezresnél népesebb települések vezetőivel, a váciakkal is közölték: szabad felhasználású finanszírozást kompenzációként valószínűleg nem fog adni a kormány. Ilyen forrásokat még az elmúlt év végén a helyi iparűzési adófelezésről hozott kormánydöntést követően szinte csak kormánypárti vezetésű városok kaphattak működtetésre. (Mint ismert, a 25 ezer lakosnál kisebb lélekszámú települések pedig két részletben teljes kompenzációt kapnak az iparűzési bevételkiesés kiegyenlítésére.)

Az ígéret szerint majd egy, az adott település által összeállított és a tervezett fejlesztésekről szóló elképzeléseket tartalmazó anyagot vizsgálnak meg és később egyedi elbírálás alapján a kormány dönt a városunk esetében is a több száz milliós bevételkiesés kompenzálásáról.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 9., kedd]

Online városvezetői fogadóóra

Bár a járványhelyzet miatt a személyes ügyfélfogadás és a fogadóórák megtartása is szünetel, a városvezetés fontosnak tartja, hogy Önök az aktuális ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre választ kapjanak. Épp ezért március 12-én, pénteken 18 órakor online fogadóórát tart:
Matkovich Ilona polgármester,
Kiss Zsolt alpolgármester és
Inotay Gergely alpolgármester

Az adás Vác Város Önkormányzata és a városvezetők Facebook-oldalán, valamint az ES TV honlapján lesz megtekinthető. Kérdéseiket, melyeket illetékességi terület alapján válaszolnak meg a város vezetői, március 11-ig küldhetik el az onlinefogadoora@varoshaza.vac.hu e-mail-címre.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 8., hétfő]

A Helyi Építési Szabályzat módosításairól

Mint ismeretes, a helyi építési szabályozást és néhány településrendezési tárgyú eljárást érintő döntés is született a veszélyhelyzet alatt polgármesteri hatáskörben meghozott döntések során. Mellékleteinkben elérhető a hatályos Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ), a Hekk teraszt érintő telkekhez kapcsolódó partnerségi egyeztetés anyaga és az Avar utcai garázssor szabályozási tanulmányterve.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
aktualishesz.pdf
hekkterasz.pdf
garazssor.pdf

Közélet [2021. március 7., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – március 8. hétfőtől március 12. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a zöldhulladék begyűjtése kapcsán – amely várhatóan március végén kezdődik és páratlan heteken történik majd – a szolgáltató közleményt adott ki. Erről és a részleteket tartalmazó oldal elérhetőségéről honlapunkon március 4-i dátummal találnak információt.

***

A város vezetői kiemelt figyelmet fordítanak környezetünk tisztaságára. A kötelezőhöz képest tavaly plusz konténermosást rendeltek meg és két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót is felszámoltak, képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcajegyz.pdf

Közélet [2021. március 4., csütörtök]

Az új kukáscég a törvény miatt kér adatokat

Városunkban novembertől a törvény szerinti hulladékgazdálkodási feladatokat a DTkH Nonprofit Kft. látja el – mely nem önkormányzatunk tulajdona – az eddigi szolgáltatóval, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft.-vel együttműködve.

A többlethulladék elszállításához szükséges zsákok értékesítését a DTkH Kft. végzi, a számlázás és a díjak beszedése is e cég feladata. Ezért az eddigi zsákos rendszert az új szolgáltató rendszerébe kell illeszteni.

Mivel a többlethulladék átvételéhez szükséges jogosultság megállapítása is az új szolgáltató feladatát képezi, a DTkH számára elengedhetetlen a lakosok törvényben meghatározott adatainak megismerése. A cég ennek érdekében keresi fel levélben a szolgáltatási területén élőket, az így megszerzett adatokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kezelik.

További információért keressék a http://dtkh.hu/ oldalát.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 4., csütörtök]

Szombaton ismét vírusszűrés Vácon

Március 6-án szombaton hosszabb szünet után ismét COVID-szűrést végez Vácon az Országos Mentőszolgálat. A jelzett napon 9-17 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a vizsgálatot.

A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát.

Ennek eredményét később a háziorvos segítségével vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 3., szerda]

A váci szobroknak már tavasz van

A két nagy váci lakótelepen végzett fametszési munkák mellett a Váci Városfejlesztő Kft. munkatársai megkezdték a köztéri szobrok téli védelmét biztosító takarások levételét.

Dedinszky Gyula részlegvezető az Elektro Szignál Televíziónak elmondta: 11 helyszínen összesen 27 mészkőszobor kap befedést a téli fagyok és a csapadék ellen. Ezeket a ponyvákat márciustól, az időjárás függvényében távolítják el. A munkát idén már a saját tulajdonban lévő daruskocsi segítségével végzik, így a korábbi évektől eltérően már nem kell a szükséges eszközök bérlési lehetőségéhez igazítani a tevékenységet.

Feladó: Városháza