Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. március 15., hétfő]

Tisztelgés a szabadságharc emléke előtt

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel városunkban idén is formabontó módon történt emlékezés és főhajtás az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve.

A Kossuth téren a Himnusz dallamai után dr. Molnár Lajos nyugalmazott iskolaigazgató emlékezett a 173 éve történtekre. Városunk korábbi alpolgármestere szólt arról, hogy – mint amint az emberek önmaguk – a nemzet dolga is az, hogy szabad legyen. És amennyiben ez nincs így, előtör az elemi igény arra, hogy ez megváltozzon. Az 1848-as események során az elnyomás alól talpra állt az ország, kifejezve azt, hogy ne rabok legyünk, hanem szabadok. Felidézve az egykor eseményeket és helyszíneket, dr. Molnár Lajos hangsúlyozta: a magyar népet soha nem lehetett térdre kényszeríteni, aminek fénylő szimbólumai az 1848-as forradalom és szabadságharc történései. „Most perc-emberkék dáridója tart, De építésre készen a kövünk, Nagyot végezni mégis mi jövünk. Nagyot és szépet, emberit s magyart.” – idézte végül Ady Endre versét a szónok.

A tiszteletadás további helyszínei a hagyományoknak megfelelően a Petőfi és a Landerer emléktáblánál, a Honvédemlékműnél, valamint az alsóvárosi temetőben a honvéd áldozatok síremlékénél volt. A kegyelet koszorúit Matkovich Ilona polgármester, Kiss Zsolt alpolgármester, Inotay Gergely alpolgármester, Fehér Zsolt bizottsági elnök továbbá a média képviselői helyezték el az emlékhelyeknél.

(A városi megemlékezésről szóló összefoglaló megtekinthető az önkormányzat Facebook oldalán.)

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 13., szombat]

FELHÍVÁS kitüntető címekre történő javaslattételre

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a városban tartósan végzett kiemelkedő pedagógiai munka elismerésére „Váci Katedra” kitüntető címet adományoz.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat által működtetett nevelési oktatási intézményekben, továbbá az egyéb váci székhelyű nevelési-oktatási intézményekben kiemelkedő munkát végző adminisztratív és technikai dolgozók anyagi és erkölcsi elismerésére „Vác Város Oktatását Segítő Munkáért” kitüntető címet adományoz.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a nevelés, oktatás terén eredményes tehetséggondozó, felzárkóztató munkát végző pedagógusok elismerésére „Vác Város Tehetséggondozásért” kitüntetést adományoz.
A városi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 2/2021. (I.20.) sz. rendelet hatálya kiterjed a város közigazgatási területén működő valamennyi nevelési-oktatási intézményre, azok pedagógiai alapfeladatait ellátókra.

A kitüntetések adományozására javaslatot tehet a Váci Tankerületi Központ, a Váci Szakképzési Centrum, a Képviselő-testület tagja, Vác Város Önkormányzat fenntartása alá tartozó óvodák intézményvezetője, valamint az ASZC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola.

A javaslatokat 2021. április 15-ig lehet benyújtani Fehér Zsoltnak, az Emberi Kapcsolatok Bizottsága elnökének címezve.
A fenti javaslatok a 06/27 513-430-as telefonszámon történő előzetes időpont egyeztetést követően személyesen a Polgármesteri Kabinet - Szervezési és Tájékoztatási Iroda irodavezetőjénél - Bodzásné Bóka Szilviánál adhatók le a 2600 Vác, Március 15. tér. 11. szám alatt a 108-as irodában.
E-mail-es formátumban pedig a sajto@varoshaza.vac.hu címre küldhetők be.

Vác, 2021. március 12.

Matkovich Ilona s.k.
polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 12., péntek]

Online fogadóórát tartott a városvezetés

Péntek este hat órakor Vác Város Önkormányzat Facebook oldalán online fogadóórát tartott a városvezetés. A már korábban meghirdetett lehetőségre beérkező lakossági kérdésekre, javaslatokra Matkovich Ilona polgármester, Kiss Zsolt alpolgármester és Inotay Gergely alpolgármester reagált.

A járványhelyzet miatt ugyan szünetel a hivatali személyes ügyfélfogadás és nem tudnak fogadóórát sem tartani a szokásos módon a város vezetői, ám fontosnak tartják, hogy a váci polgárok az aktuális ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre választ kapjanak. Ennek érdekében szervezték meg az online fogadóórát, melyre több mint egy hétig várták a polgárok kérdéseit, észrevételeit.

A három városvezető területi illetékesség szerint megadott válaszai az említett közösségi oldalon bármikor megtekinthető.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 11., csütörtök]

A Rádi út felújítására pályázik a város

Matkovich Ilona polgármester mai döntése értelmében a Rádi út egy jelentős szakaszának kétsávos útfelújítására adja be jelentkezését Vác a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázatra.

A városunkban közlekedő autósok egyik leggyakoribb panasza a Rádi út vasúti átjáró felé eső részének minősége. Mint azt Ferjancsics László alpolgármester, Alsóváros önkormányzati képviselője elmondta, a kátyús rész miatti gondok már évek óta ismertek. „Az előző városvezetés idejében ugyan az egyik sáv egy részét tizenötmillióból felújították, ám az olyan minőségben történt, hogy rá két évre – és azóta is – folyamatosan alakulnak ki kátyúk a burkolaton. Bár egy hasonló pályázaton tavaly nem kapott Vác támogatást a beadott útfelújításokat célzó igényére, most erősen bízom abban, hogy városunk jelenlegi országgyűlési képviselője figyelemmel kíséri a város pályázatát, és pozitív elbírálást kapunk.” – mondta az alpolgármester.

A Rádi út Magyar utca és a vasúti átjáró közötti szakaszának felújítása közel 70 milliós kiadással jár. Mivel ezen az úton autóbusz közlekedés is van, a pályázati kiírás szerint az elbírálásnál előnyben részesíthetik a váci jelentkezést. A pályázaton az állam 6 milliárd forintot oszt szét, melyből Vác 35 millió forintra, az útfelújítás bekerülési költségének felére pályázik. Azaz, a rendelkezésre álló állami forrás 0,6 %-át szeretné megkapni a város.

Mint ismeretes, a gépjárműadót – melyet Vác az útjai fenntartására fordított – teljes egészében elvonta a kormány a várostól, csak ez 115 millió forint bevétel kiesését jelentett. Kormánydöntés miatt jelentősen csökken a parkolási bevétel és kiesett a reklámadó, valamint több százmilliós a kisebb vállalkozásokra vonatkozó helyi iparűzési adó felezésének negatív hatása.

***

Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a Duna-parti kerékpárút jelentős szakasza és akadálymentessé tettek több járdavéget is. Útfelújításnak köszönhetően lett biztonságosabb a Szent Mihály dűlőben, a Bán Márton utcában és a Gombási út egy részén a közlekedés, továbbá új aszfaltréteget kapott a Zöldfa utca legforgalmasabb szakasza is.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 11., csütörtök]

Szombaton ismét vírusszűrés Vácon

A Vöröskereszt területi munkatársának tájékoztatása szerint március 13-án szombaton a mai (csütörtöki) után ismét COVID-szűrést végez Vácon az Országos Mentőszolgálat. A jelzett napon 9-17 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a vizsgálatot.

A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát.

Ennek eredményét később a háziorvos segítségével vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 10., szerda]

Bringapark épülhet a Duna-parton

Sikeres pályáztatási eljárásokat követően, mintegy 40 millió forintos költséggel remélhetően már az idei szezonban igénybe vehetik a váci Duna-parton megvalósuló bringaparkot a kerékpárosok.

Egy decemberi döntés alapján Vác beadta pályázatát a tartalmas és egészséges szabadidő eltöltést célzó, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség által meghirdetett pályázatra. Ennek feltétele volt, hogy korábban sikeresen zárult a benyújtandó tervezésre kiírt nyílt városi pályáztatás. Az Aktív Magyarország Program részeként a város 20 millió forintos támogatást nyert el. Az 50%-os támogatás önrészét a város idei költségvetése biztosítja.

A támogatási szerződés életbe lépése után kezdődhetnek a kivitelezési munkák. A „pumpapálya” a Duna-parton, a baseball pálya szomszédságában valósulhat meg. Itt biztonságos esőfelületeken kialakított akadálypályán, mesterségesen létrehozott ugratókon tehetik majd próbára a bringások bátorságukat és ügyességüket.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 9., kedd]

Egyeztetés a Miniszterelnökségen

Hétfőn délután mintegy háromnegyedórás, a kijelölt miniszteri biztossal történő egyeztetésen vett részt a Miniszterelnökségen Matkovich Ilona polgármester. A tárgyalás témája: a központi elvonások és önkormányzati bevételt csökkentő korlátozások Vácot érintő kompenzációja.

Vezetőinket felkészülten várták a tárgyalópartnerek, akik előzetesen tájékozódtak a váci problémákról. Matkovich Ilona ezeken felül tájékoztatást adott városunk olyan konkrét, a kieső bevételek által okozott gondjairól, mint például a művelődési központ és az uszoda működését veszélyeztető állapota, továbbá az útkarbantartás nehézségei mellett a turisztikai fejlesztésre már több éve városunknak megítélt, de máig nem lehívható 4 milliárdos központi forrás.

Tárgyalópartnereink példaként említették a váci közétkeztetés gyakorlatát, amely Vácon az iskolák működtetésének központosítása mellett önkormányzati feladat maradt és több száz milliós veszteséget jelent.

Ahogyan a hírek szerint a hasonló, nem kormánypárti vezetésű 25 ezresnél népesebb települések vezetőivel, a váciakkal is közölték: szabad felhasználású finanszírozást kompenzációként valószínűleg nem fog adni a kormány. Ilyen forrásokat még az elmúlt év végén a helyi iparűzési adófelezésről hozott kormánydöntést követően szinte csak kormánypárti vezetésű városok kaphattak működtetésre. (Mint ismert, a 25 ezer lakosnál kisebb lélekszámú települések pedig két részletben teljes kompenzációt kapnak az iparűzési bevételkiesés kiegyenlítésére.)

Az ígéret szerint majd egy, az adott település által összeállított és a tervezett fejlesztésekről szóló elképzeléseket tartalmazó anyagot vizsgálnak meg és később egyedi elbírálás alapján a kormány dönt a városunk esetében is a több száz milliós bevételkiesés kompenzálásáról.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 9., kedd]

Online városvezetői fogadóóra

Bár a járványhelyzet miatt a személyes ügyfélfogadás és a fogadóórák megtartása is szünetel, a városvezetés fontosnak tartja, hogy Önök az aktuális ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre választ kapjanak. Épp ezért március 12-én, pénteken 18 órakor online fogadóórát tart:
Matkovich Ilona polgármester,
Kiss Zsolt alpolgármester és
Inotay Gergely alpolgármester

Az adás Vác Város Önkormányzata és a városvezetők Facebook-oldalán, valamint az ES TV honlapján lesz megtekinthető. Kérdéseiket, melyeket illetékességi terület alapján válaszolnak meg a város vezetői, március 11-ig küldhetik el az onlinefogadoora@varoshaza.vac.hu e-mail-címre.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 8., hétfő]

A Helyi Építési Szabályzat módosításairól

Mint ismeretes, a helyi építési szabályozást és néhány településrendezési tárgyú eljárást érintő döntés is született a veszélyhelyzet alatt polgármesteri hatáskörben meghozott döntések során. Mellékleteinkben elérhető a hatályos Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ), a Hekk teraszt érintő telkekhez kapcsolódó partnerségi egyeztetés anyaga és az Avar utcai garázssor szabályozási tanulmányterve.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
aktualishesz.pdf
hekkterasz.pdf
garazssor.pdf

Közélet [2021. március 7., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – március 8. hétfőtől március 12. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a zöldhulladék begyűjtése kapcsán – amely várhatóan március végén kezdődik és páratlan heteken történik majd – a szolgáltató közleményt adott ki. Erről és a részleteket tartalmazó oldal elérhetőségéről honlapunkon március 4-i dátummal találnak információt.

***

A város vezetői kiemelt figyelmet fordítanak környezetünk tisztaságára. A kötelezőhöz képest tavaly plusz konténermosást rendeltek meg és két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót is felszámoltak, képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcajegyz.pdf