Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. április 3., szombat]

Olvasmányos az idei harmadik Váci Hírnök is

A napokban kezdődik el a hivatalos önkormányzati havilap postaládás terjesztése. Az ingyenes Váci Hírnök ezúttal is számos információt, cikket és érdekességet tartogat az olvasók számára.

A lap „fókuszában” ezúttal az előző városvezetés által megkötött szerződések állnak, amelyek százmilliós közpénz kifizetését jelentették egy budapesti cég számlájára. Szintén jelentős érdeklődésre számíthat az az összegzés, amely a Szent István tér tervezett felújítása kapcsán végzett közvéleménykérés eredményét mutatja be.

A város aktuális fejlesztései közül a már elvégzettek kapcsán szó esik deákvári, alsóvárosi munkákról és a kerékpárút egy szakaszán végzett felújításról is. A tervezett projektek közül pedig a bringapark, a Rádi úti útfelújítás elképzeléséről is hírt ad a lap. A vírushelyzet kapcsán a szűrőbuszokról, illetve az átgondolatlan kormányintézkedés kapcsán történt kórházi szakember távozásokról számolnak be.

Részletes írás mutatja be az új zöldhulladék begyűjtési rendszert, de beszámolnak három illegális hulladéklerakási tettenérésről is. A kormányrendelettel megkapott döntési helyzetében eljárva a polgármester márciusban is egy sor fontos határozatot hozott, melyeket természetesen ismertet ez a lapszám. Ezek egyike a volt deákvári laktanya részbeni hasznosítására kiírt nyílt pályázat, amelynek hátterét és előzményeit boncolgatja a szerző.

A friss portréban egy fiatal vállalkozóval, a váci Lám Istvánnal és eddigi karrierjével ismerkedhetünk meg. Két megemlékezésről is szól egy-egy hír, továbbá megemlítik az újságban, hogy kik azok a váci kötődésű személyek, akik Nemzeti ünnepünk kapcsán magas rangú állami kitüntetésben részesültek. A sportoldalon ezúttal is a kézilabda és a foci helyi eredményei játsszák a főszerepet és sajnos, újabb két, közmegbecsülést kivívó személytől búcsúznak a szerkesztők.

A Váci Hírnök legújabb számát természetesen a megszokott rovatok (anyakönyvi hírek, ügyeletek, személyi és hivatali elérhetőségek) teszik teljessé.

Kérjük, amennyiben a jövő hét folyamán sem találja meg a Váci Hírnököt a postaládájában, jelezze ezt a felelős kiadónak: Váci Városimázs Kft., 30 583-6767, vagy estv@estv.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 2., péntek]

Megkérdezik az alsóvárosiakat a sárga körforgalmakról és a 360-as buszról

Hamarosan kérdőívet juttatnak el az alsóvárosi képviselők a körzetükben élők postaládájába két fontos, a területet érintő közlekedési változás tervéről.

A Fehér Zsolt, Ferjancsics László és Kiss Zsolt által aláírt levélben két felfestett egyszerűsített (sárga) körforgalom (Rádi út - Magyar utca és Zöldfa-Kölcsey utca kereszteződése) további szükségességéről, illetve a lakótelepeket érintő 360-as buszjárat útvonalának kialakításáról érdeklődnek. A kitöltött kérdőíveket április 18-ig várják a megadott helyeken (három Földváry téri élelmiszerboltban) elhelyezett szavazóládába, majd a polgárok véleményének figyelembevételével alakítják ki a döntéshozók az esetleges változtatásokat.

A kérdőíven Alsóváros és a Földváry tér képviselői ábrával szemléltetik és részletesen leírják a 360-as járat (Kisvác-Alsóváros-Kórház) tervezett új útvonalát – mely csak Alsóvároson módosulna. A tervezett vonalvezetés előnye lenne új parkolóhelyek megvalósíthatósága, valamint a Nagymező és a Vásár utca terhelésének csökkenése, továbbá az Iskolaváros felé a rövidebb menetidő. Ugyanakkor a hátrányról is írnak a képviselők: a Rádi úti lakótelepről 1 perccel nőne a menetidő a Belváros-Iskolaváros irányába.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 1., csütörtök]

Fertőtlenítés a város forgalmas közterein

A hirtelen beköszönő tavaszi jó idő és a hosszú hétvége a világjárvány közepette is minden bizonnyal nagyon sok váci családot és szabad levegőre, napsütésre vágyó embert csábít ki a húsvéti napokon városunk közterületeire. A várható nagy forgalom azonban fokozott veszélyt is hordoz, mivel minden eddiginél súlyosabb a fertőzésveszély Vácon is. A megelőzés mindannyiunk érdeke, ezért a maximális megelőző intézkedéseket már hétközben is megtette a városvezetés kérésére a Váci Városfejlesztő Kft.

Ezen munkák egyik legfontosabb eleme volt annak, a tavaly már megszervezett tevékenységnek megismétlése, mely során a Belvárosban, a Duna-parton, illetve a városi parkokban, játszótereken a cég munkatársai ma fertőtlenítették azokat a padokat és játszóeszközöket, melyek leginkább használatban lesznek a következő napokban.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 31., szerda]

Tisztítják a Csányi körút útburkolatát

Vác levegőjének rendszeres szennyezettsége részben abból is adódik, hogy a város közúti forgalmának jelentős részét lebonyolító Csányi körúti főútvonal mellett az útpadkánál gyakran olyan mennyiségű törmelék halmozódik fel, amelyet a gépjárművek felvernek és az szálló por formájában – például a váci mérőállomás által jól érzékelhetően – telíti a levegőt.

A koronavírus által okozott veszélyhelyzetben különösen fontos az ilyen szennyezés minimálisra csökkentése. Ennek érdekében önfelszedő seprőgéppel tisztítják meg a szakemberek a város legforgalmasabb útszakaszát. Az útszegélyek mentén lerakódott és kezeletlen közlekedési törmeléket is eltakarítják a hét első felében az útszakasz fenntartásáért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. célgépei és munkatársai.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 31., szerda]

Április 24-re halasztották a város által megszervezett elektronikai hulladékgyűjtést

Bár minden szükséges szervezőmunkával végeztek, a város által megszervezett elektronikai hulladékgyűjtést a súlyos járványhelyzetre való tekintettel a polgárok egészségének védelme érdekében két héttel elhalasztották.

Az április 10-re tervezett, ám végül az elképzelések szerint két hétre rá, április 24-én szombaton megtartandó begyűjtésről Kiss Zsolt elmondta: minden készen állt ugyan a jövő heti akció megtartására, ám úgy gondolták, most mindennél fontosabb az egészségvédelem „A korábbi önkormányzati ciklusokban évente maximum egy alkalommal lehetett elektronikai hulladékot szervezett formában leadni városunkban, de megtörtént, hogy teljes év eltelt ilyen lehetőség nélkül. Az új városvezetés tavalyra már két időpontra is szervezett a váciak számára leadási lehetőséget.” – mondta az alpolgármester.

Az új rendszerű begyűjtés ismét a takarékosság jegyében megszervezett akció lesz, mely ingyenes leadási lehetőséget biztosít városunk lakossága számára. A váci önkormányzat ugyanis fontos feladatának tekinti a város közterületeinek rendben tartása mellett a lakosság hulladékleadási gondjainak enyhítését, a háztartásokban feleslegessé vált elektronikai hulladékok leadási lehetőségét is.

A szervezők a lakossági elektronikai hulladékok leadására – ha a járványhelyzet engedi – április 24-én (szombat) 9-16 óráig biztosítanak lehetőséget a Váci Városfejlesztő Kft. Deákvári fasor 2. szám alatt található telephelyének belső udvarában.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 30., kedd]

FELHÍVÁS a váci diákok számára

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke és a Történelemtanárok Egyletének elnöke kéréssel fordult Vác polgármesteréhez, melyben segítségét kéri abban, hogy a holokauszt megemlékezésekhez kapcsolódó felhívásuk minél több Vácon tanuló diákhoz eljusson.

Mellékletünkben ez a felhívás tekinthető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
felhivasmazsike.pdf

Közélet [2021. március 29., hétfő]

Újabb egyeztetés a főtéri pengefal ügyében

Az elmúlt közel másfél esztendő levélváltásai után immár második alkalommal tartott személyes megbeszélést a Városházán Vác vezetése a Betegápoló Irgalmasrend tartományi irányítóival. E találkozó célja is az volt, hogy a több évtizede a Főteret csúfító foghíjtelek és balesetveszélyes pengefal ügyében előrelépés történjen.

Az ötfős vendégdelegációt – melyet P. Provincial Saji Mullankuzhy OH, sac. tartományfőnök és Dir. Adolf Inzinger vezetett – Matkovich Ilona polgármester, Inotay Gergely alpolgármester és Taskovics Andrea mb. főépítész fogadta. A közel kétórás tartalmas eszmecsere első része a legutóbbi találkozás óta a körülményekben beálló változások átbeszélésével, a tárgyalófelek álláspontjának ismertetésével telt.

A váci városvezetés határozottan képviselte a váci polgárok azon akaratát, hogy végre megnyugtató módon rendeződjék Európa egyik legszebb barokk terének északi részén látható méltatlan állapot. Vendégeink ismertették elképzelésüket arról, hogy a mostani főtéri kórház ellátási nívóját egy magasabb szintű beteg- és idősellátást biztosító intézménnyé fejlesszék.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy az elhangzottak alapján ismételten áttekintik a kölcsönös előnyöket biztosító megoldási lehetőségeket, melyekről április végén egy szakértők bevonásával létrehozandó videókonferencián tájékoztatják egymást.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 28., vasárnap]

A jövő hét váci szűrőbuszos időpontjai

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos weboldalának (nnk.gov.hu) tájékoztatója szerint a jövő héten két napon is COVID-szűrést végez Vácon az Országos Mentőszolgálat.

Az előzetes tervek szerint március 29-én (hétfőn) és 31-én (szerdán) 9-17 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a vizsgálatot.

A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát. Ennek eredményét később a háziorvos segítségével vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Kérjük, kövessék figyelemmel a szervezők tájékoztatását is.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 28., vasárnap]

Megkezdődik a zöldhulladék begyűjtése

Mint arról több ízben beszámoltunk, városunkban a zöldhulladék begyűjtését a DTkH Nonprofit Kft. szervezi. Az első begyűjtés a jövő hét elején indul. Az új zsákos rendszerről március 18-i hírünkben részletesen olvashatnak.

A kukákra ezen a héten elhelyezett 2 darab térítésmentes ZÖLD színű – már DTkH-s logóval ellátott – zsákokból a begyűjtés során maximum kettőt szállít el a cég. A többlethulladék számára – a tavalyi áron – megvásárolt KÉK színű zsákokból pedig minden kihelyezett elvitelre kerül. Mint ahogyan a korábbról megmaradt – még Zöld Híd B.I.G.G.-es jelzésű – zsákokban elhelyezett hulladék is. További részletek a szolgáltató dtkh.hu címen elérhető weboldalán találhatók, illetve tájékoztatójuk mellékletünkben is olvasható.

A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Városunk belterületén tavaly óta a nyílttéri avar és zöldhulladék égetése tilos! A külterületen történő égetés engedélyezését minden esetben az illetékes hatóság – Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség – egyedileg bírálja el.

A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló rendelet értelmében, a tűzgyújtás szabályainak megsértéséért tűzvédelmi bírság szabható ki 10 000 - 3 000 000 Ft között.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcajegyz.pdf
zoldhulladektajekoztatas.pdf

Közélet [2021. március 27., szombat]

Volánbusz tájékoztató: hétfőtől iskolaszüneti menetrend

A Vácot érintő helyközi, illetve a városi helyi közösségi autóbusz közlekedést lebonyolító Volánbusz Zrt. hivatalos honlapján több, március 29-én, azaz hétfőn életbe lépő szolgáltatási és menetrendi módosításról tájékoztatta az utasokat.

Ezek szerint a busztársaság az intézkedés visszavonásáig a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint közlekedteti minden járatát, melyet a cég kérésére – amely a covid miatti munkaerő problémákra hivatkozott – az önkormányzat jóváhagyott a váci helyi járatokra vonatkozóan. Városunkban ugyanakkor ez már nem jelent jelentős módosítást hétfőtől, csak néhány járatot érint.

A szolgáltató kéri az utasokat, hogy az utazásuk előtt a www.menetrendek.hu oldalon tájékozódjanak.

Feladó: Városháza