Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. április 1., csütörtök]

Fertőtlenítés a város forgalmas közterein

A hirtelen beköszönő tavaszi jó idő és a hosszú hétvége a világjárvány közepette is minden bizonnyal nagyon sok váci családot és szabad levegőre, napsütésre vágyó embert csábít ki a húsvéti napokon városunk közterületeire. A várható nagy forgalom azonban fokozott veszélyt is hordoz, mivel minden eddiginél súlyosabb a fertőzésveszély Vácon is. A megelőzés mindannyiunk érdeke, ezért a maximális megelőző intézkedéseket már hétközben is megtette a városvezetés kérésére a Váci Városfejlesztő Kft.

Ezen munkák egyik legfontosabb eleme volt annak, a tavaly már megszervezett tevékenységnek megismétlése, mely során a Belvárosban, a Duna-parton, illetve a városi parkokban, játszótereken a cég munkatársai ma fertőtlenítették azokat a padokat és játszóeszközöket, melyek leginkább használatban lesznek a következő napokban.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 31., szerda]

Tisztítják a Csányi körút útburkolatát

Vác levegőjének rendszeres szennyezettsége részben abból is adódik, hogy a város közúti forgalmának jelentős részét lebonyolító Csányi körúti főútvonal mellett az útpadkánál gyakran olyan mennyiségű törmelék halmozódik fel, amelyet a gépjárművek felvernek és az szálló por formájában – például a váci mérőállomás által jól érzékelhetően – telíti a levegőt.

A koronavírus által okozott veszélyhelyzetben különösen fontos az ilyen szennyezés minimálisra csökkentése. Ennek érdekében önfelszedő seprőgéppel tisztítják meg a szakemberek a város legforgalmasabb útszakaszát. Az útszegélyek mentén lerakódott és kezeletlen közlekedési törmeléket is eltakarítják a hét első felében az útszakasz fenntartásáért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. célgépei és munkatársai.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 31., szerda]

Április 24-re halasztották a város által megszervezett elektronikai hulladékgyűjtést

Bár minden szükséges szervezőmunkával végeztek, a város által megszervezett elektronikai hulladékgyűjtést a súlyos járványhelyzetre való tekintettel a polgárok egészségének védelme érdekében két héttel elhalasztották.

Az április 10-re tervezett, ám végül az elképzelések szerint két hétre rá, április 24-én szombaton megtartandó begyűjtésről Kiss Zsolt elmondta: minden készen állt ugyan a jövő heti akció megtartására, ám úgy gondolták, most mindennél fontosabb az egészségvédelem „A korábbi önkormányzati ciklusokban évente maximum egy alkalommal lehetett elektronikai hulladékot szervezett formában leadni városunkban, de megtörtént, hogy teljes év eltelt ilyen lehetőség nélkül. Az új városvezetés tavalyra már két időpontra is szervezett a váciak számára leadási lehetőséget.” – mondta az alpolgármester.

Az új rendszerű begyűjtés ismét a takarékosság jegyében megszervezett akció lesz, mely ingyenes leadási lehetőséget biztosít városunk lakossága számára. A váci önkormányzat ugyanis fontos feladatának tekinti a város közterületeinek rendben tartása mellett a lakosság hulladékleadási gondjainak enyhítését, a háztartásokban feleslegessé vált elektronikai hulladékok leadási lehetőségét is.

A szervezők a lakossági elektronikai hulladékok leadására – ha a járványhelyzet engedi – április 24-én (szombat) 9-16 óráig biztosítanak lehetőséget a Váci Városfejlesztő Kft. Deákvári fasor 2. szám alatt található telephelyének belső udvarában.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 30., kedd]

FELHÍVÁS a váci diákok számára

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke és a Történelemtanárok Egyletének elnöke kéréssel fordult Vác polgármesteréhez, melyben segítségét kéri abban, hogy a holokauszt megemlékezésekhez kapcsolódó felhívásuk minél több Vácon tanuló diákhoz eljusson.

Mellékletünkben ez a felhívás tekinthető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
felhivasmazsike.pdf

Közélet [2021. március 29., hétfő]

Újabb egyeztetés a főtéri pengefal ügyében

Az elmúlt közel másfél esztendő levélváltásai után immár második alkalommal tartott személyes megbeszélést a Városházán Vác vezetése a Betegápoló Irgalmasrend tartományi irányítóival. E találkozó célja is az volt, hogy a több évtizede a Főteret csúfító foghíjtelek és balesetveszélyes pengefal ügyében előrelépés történjen.

Az ötfős vendégdelegációt – melyet P. Provincial Saji Mullankuzhy OH, sac. tartományfőnök és Dir. Adolf Inzinger vezetett – Matkovich Ilona polgármester, Inotay Gergely alpolgármester és Taskovics Andrea mb. főépítész fogadta. A közel kétórás tartalmas eszmecsere első része a legutóbbi találkozás óta a körülményekben beálló változások átbeszélésével, a tárgyalófelek álláspontjának ismertetésével telt.

A váci városvezetés határozottan képviselte a váci polgárok azon akaratát, hogy végre megnyugtató módon rendeződjék Európa egyik legszebb barokk terének északi részén látható méltatlan állapot. Vendégeink ismertették elképzelésüket arról, hogy a mostani főtéri kórház ellátási nívóját egy magasabb szintű beteg- és idősellátást biztosító intézménnyé fejlesszék.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy az elhangzottak alapján ismételten áttekintik a kölcsönös előnyöket biztosító megoldási lehetőségeket, melyekről április végén egy szakértők bevonásával létrehozandó videókonferencián tájékoztatják egymást.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 28., vasárnap]

A jövő hét váci szűrőbuszos időpontjai

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos weboldalának (nnk.gov.hu) tájékoztatója szerint a jövő héten két napon is COVID-szűrést végez Vácon az Országos Mentőszolgálat.

Az előzetes tervek szerint március 29-én (hétfőn) és 31-én (szerdán) 9-17 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a vizsgálatot.

A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát. Ennek eredményét később a háziorvos segítségével vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Kérjük, kövessék figyelemmel a szervezők tájékoztatását is.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 28., vasárnap]

Megkezdődik a zöldhulladék begyűjtése

Mint arról több ízben beszámoltunk, városunkban a zöldhulladék begyűjtését a DTkH Nonprofit Kft. szervezi. Az első begyűjtés a jövő hét elején indul. Az új zsákos rendszerről március 18-i hírünkben részletesen olvashatnak.

A kukákra ezen a héten elhelyezett 2 darab térítésmentes ZÖLD színű – már DTkH-s logóval ellátott – zsákokból a begyűjtés során maximum kettőt szállít el a cég. A többlethulladék számára – a tavalyi áron – megvásárolt KÉK színű zsákokból pedig minden kihelyezett elvitelre kerül. Mint ahogyan a korábbról megmaradt – még Zöld Híd B.I.G.G.-es jelzésű – zsákokban elhelyezett hulladék is. További részletek a szolgáltató dtkh.hu címen elérhető weboldalán találhatók, illetve tájékoztatójuk mellékletünkben is olvasható.

A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Városunk belterületén tavaly óta a nyílttéri avar és zöldhulladék égetése tilos! A külterületen történő égetés engedélyezését minden esetben az illetékes hatóság – Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség – egyedileg bírálja el.

A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló rendelet értelmében, a tűzgyújtás szabályainak megsértéséért tűzvédelmi bírság szabható ki 10 000 - 3 000 000 Ft között.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcajegyz.pdf
zoldhulladektajekoztatas.pdf

Közélet [2021. március 27., szombat]

Volánbusz tájékoztató: hétfőtől iskolaszüneti menetrend

A Vácot érintő helyközi, illetve a városi helyi közösségi autóbusz közlekedést lebonyolító Volánbusz Zrt. hivatalos honlapján több, március 29-én, azaz hétfőn életbe lépő szolgáltatási és menetrendi módosításról tájékoztatta az utasokat.

Ezek szerint a busztársaság az intézkedés visszavonásáig a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint közlekedteti minden járatát, melyet a cég kérésére – amely a covid miatti munkaerő problémákra hivatkozott – az önkormányzat jóváhagyott a váci helyi járatokra vonatkozóan. Városunkban ugyanakkor ez már nem jelent jelentős módosítást hétfőtől, csak néhány járatot érint.

A szolgáltató kéri az utasokat, hogy az utazásuk előtt a www.menetrendek.hu oldalon tájékozódjanak.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 27., szombat]

Önkormányzati állásajánlatok

A városi intézmények sokrétű feladatellátási tevékenységük zavartalan lebonyolítása érdekében több szakterületre is keresnek munkatársakat, vállalkozókat.

A Váci Polgármesteri Hivatal műszaki referensi (mérnök) feladat ellátására keres munkatársat április 20-i jelentkezési határidővel.
Április 30-ig lehet benyújtani pályázatot a Szociális Szolgáltatások Háza igazgató feladatkörére jelentkezőknek.

A Váci Városfejlesztő Kft. villanyszerelőt, ácsot, tetőfedő-bádogost és zöldterületet kezelő gépkezelőt keres felvételre. A cég az alsóvárosi temető volt egyházi részére gondnoki feladatkörre keres vállalkozást április 6-i jelentkezési határidővel. Ugyancsak április 6-ig van lehetőség pályázni a mélygarázs karbantartására, takarítására és felügyeletére.

Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye egy fő kisgyermeknevelőt keres határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyba.

Vác Város Önkormányzat Idősek Otthona és Klubja szakképzett gondozó-ápoló munkakör betöltésére keres munkatársat.

A pályázati kiírások részletezése megtalálható a vac.hu weboldal Pályázatok rovatában, illetve a Városfejlesztő Kft. pályázatai a vacholding.hu címen elérhető weboldalon.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 26., péntek]

Szombaton rendbe teszik a Széchenyi utcai veszélyes fákat

Több lakossági panasz érkezett a Széchenyi utca egy forgalmas szakaszán elburjánzott, közlekedést, gyalogosokat és épületeket veszélyeztető elhanyagolt faállománya miatt. Március 27-én, szombaton a Városfejlesztő munkatársai a szükséges kezeléssel, gallymetszéssel és visszavágással esztétikusabbá, biztonságosabbá teszik a Széchenyi utca Csányi krt. és Galcsek utcai szakaszán található fákat.

Az évek óta elhanyagolt karbantartás okozta veszélyek megszüntetése mellett az emelőkosaras gépjárművel végzendő munka eredményeként világosabb, sötétedés után is biztonságosabb autós és gyalogosközlekedést biztosító környezet jön létre, mivel a közvilágítást takaró ágak is eltávolításra kerülnek.

A munkálatok ezen a hétvégén, szombaton folynak majd. Az említett Széchenyi utcai szakaszon az úttestet részlegesen zárják le, kérik, holnaptól itt már ne parkoljanak. A járdák használata korlátozott lesz.

Feladó: Városháza