Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. április 7., szerda]

Továbbra is kötelező a közterületi maszkviselés

A március 27-én megjelent, védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásáról szóló kormányrendeletben foglalt enyhítések léptek életbe ma éjféltől, miután Pintér Sándor belügyminiszter határozatban megállapította, hogy a koronavírus ellen beoltottak száma 2,5 millió fő.

Ennek értelmében:
- a kijárási tilalom 22 órától másnap hajnali 5 óráig tart;
- az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek nyitva;
- az üzletekben biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként
csak egy vásárló legyen;
- a március 8. előtti szabályok térnek vissza a szolgáltatások
esetében, azaz kinyithatnak a fodrászok, kozmetikusok és más
szolgáltatók.

Az egyéb, kormányzat által elrendelt védelmi intézkedéseket nem érinti az enyhítés. A közterületen/tömegközlekedésben történő maszkviselés, valamint a távolságtartással kapcsolatos szabályozás betartása továbbra is kötelező.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 7., szerda]

Április végéig lehet nevezni a városi építészeti díjra

Várja a város az újonnan alapított „Vácz Építészeti Díja” kitüntetésre a javaslatokat – mondta a Városházán tartott sajtótájékoztatón Matkovich Ilona polgármester. Vác ezzel az elismeréssel kíván méltó emléket állítani Váczy-Hübschl Kálmánnak, a város egykori főmérnök-főépítészének, aki egyebek mellett a Városháza dísztermét is tervezte.

A javaslatnak tartalmaznia kell a javaslattevő nevét, elérhetőségét, az általa javasolt épület címét, illetve az arról készült két, A3-as méretben nyomtatott színes fotót. A képeket elektronikusan a foepitesztitkar@varoshaza.vac.hu címre is el kell juttatni. A javaslatokat április 30-ig kell benyújtani a főépítészi osztályra.

A díjat helyi egyedi védett vagy műemléképület felújítása, illetve új, 2019 január 1. után elkészült épület kategóriákban ítélik oda. A beérkezett javaslatokat szakmai bizottság véleményezi. A díjazott épületek egy-egy táblát kapnak, a tervezők, az építtetők és a kivitelezők pedig oklevélben részesülnek.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 6., kedd]

Virágbemutató – Virágos Vácért

Immár nem csupán a naptár szerint, hanem időjárás tekintetében is megérkezett a tavasz. A kikelet és a virágzás időszakában városunk egyre több helyén láthatók frissen ültetett ágyások, palánták.

Önkormányzatunk segíteni igyekszik mindazoknak, akik szebbé, virágosabbá szeretnék varázsolni idén is saját környezetüket és közterületeinket. Április 24-én és május 1-jén (mindkét szombati napon reggel nyolctól délután négyig) vásárlási lehetőséggel egybekötött virágbemutatót szerveznek a szakemberek a Főtéren. A termékkínálatban megtalálhatók lesznek egynyári és évelő növények, balkonokra való palánták. De a megvásárolható virágvázák, -földek és tápanyagokon túl szaktanácsadással is segítik az érdeklődőket.

Ugyanakkor Vác Város Önkormányzata és a Virágos Vácért Mozgalom idén is meghirdeti hagyományos virágdíszítéses versenyét. A korábbiakhoz hasonlóan most is három kategóriában lehet pályázni. Ezeket, a fotókkal ellátott pályázati anyagokat július 16-ig lehet elhelyezni a Városháza portáján elhelyezett gyűjtőládában, vagy elektronikus úton lehet elküldeni a posa.csilla@vacholding.hu címre.
A díjkiosztás a tervek szerint szeptember 24-én lesz.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 5., hétfő]

A váci szűrőbuszos tesztelések e heti időpontjai

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos weboldalának (nnk.gov.hu) tájékoztatója szerint ezen a héten két napon is COVID-szűrést végez Vácon az Országos Mentőszolgálat.

Az előzetes tervek szerint április 7-én (szerdán) és 9-én (pénteken) 9-17 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a vizsgálatot.

A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát. Ennek eredményét később a háziorvos segítségével vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Kérjük, kövessék figyelemmel a szervezők tájékoztatását is.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 4., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – április 5-től április 9-ig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

***

A város vezetői kiemelt figyelmet fordítanak környezetünk tisztaságára. A kötelezőhöz képest tavaly plusz konténermosást rendeltek meg és két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót is felszámoltak, képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcajegyz.pdf

Közélet [2021. április 3., szombat]

Olvasmányos az idei harmadik Váci Hírnök is

A napokban kezdődik el a hivatalos önkormányzati havilap postaládás terjesztése. Az ingyenes Váci Hírnök ezúttal is számos információt, cikket és érdekességet tartogat az olvasók számára.

A lap „fókuszában” ezúttal az előző városvezetés által megkötött szerződések állnak, amelyek százmilliós közpénz kifizetését jelentették egy budapesti cég számlájára. Szintén jelentős érdeklődésre számíthat az az összegzés, amely a Szent István tér tervezett felújítása kapcsán végzett közvéleménykérés eredményét mutatja be.

A város aktuális fejlesztései közül a már elvégzettek kapcsán szó esik deákvári, alsóvárosi munkákról és a kerékpárút egy szakaszán végzett felújításról is. A tervezett projektek közül pedig a bringapark, a Rádi úti útfelújítás elképzeléséről is hírt ad a lap. A vírushelyzet kapcsán a szűrőbuszokról, illetve az átgondolatlan kormányintézkedés kapcsán történt kórházi szakember távozásokról számolnak be.

Részletes írás mutatja be az új zöldhulladék begyűjtési rendszert, de beszámolnak három illegális hulladéklerakási tettenérésről is. A kormányrendelettel megkapott döntési helyzetében eljárva a polgármester márciusban is egy sor fontos határozatot hozott, melyeket természetesen ismertet ez a lapszám. Ezek egyike a volt deákvári laktanya részbeni hasznosítására kiírt nyílt pályázat, amelynek hátterét és előzményeit boncolgatja a szerző.

A friss portréban egy fiatal vállalkozóval, a váci Lám Istvánnal és eddigi karrierjével ismerkedhetünk meg. Két megemlékezésről is szól egy-egy hír, továbbá megemlítik az újságban, hogy kik azok a váci kötődésű személyek, akik Nemzeti ünnepünk kapcsán magas rangú állami kitüntetésben részesültek. A sportoldalon ezúttal is a kézilabda és a foci helyi eredményei játsszák a főszerepet és sajnos, újabb két, közmegbecsülést kivívó személytől búcsúznak a szerkesztők.

A Váci Hírnök legújabb számát természetesen a megszokott rovatok (anyakönyvi hírek, ügyeletek, személyi és hivatali elérhetőségek) teszik teljessé.

Kérjük, amennyiben a jövő hét folyamán sem találja meg a Váci Hírnököt a postaládájában, jelezze ezt a felelős kiadónak: Váci Városimázs Kft., 30 583-6767, vagy estv@estv.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 2., péntek]

Megkérdezik az alsóvárosiakat a sárga körforgalmakról és a 360-as buszról

Hamarosan kérdőívet juttatnak el az alsóvárosi képviselők a körzetükben élők postaládájába két fontos, a területet érintő közlekedési változás tervéről.

A Fehér Zsolt, Ferjancsics László és Kiss Zsolt által aláírt levélben két felfestett egyszerűsített (sárga) körforgalom (Rádi út - Magyar utca és Zöldfa-Kölcsey utca kereszteződése) további szükségességéről, illetve a lakótelepeket érintő 360-as buszjárat útvonalának kialakításáról érdeklődnek. A kitöltött kérdőíveket április 18-ig várják a megadott helyeken (három Földváry téri élelmiszerboltban) elhelyezett szavazóládába, majd a polgárok véleményének figyelembevételével alakítják ki a döntéshozók az esetleges változtatásokat.

A kérdőíven Alsóváros és a Földváry tér képviselői ábrával szemléltetik és részletesen leírják a 360-as járat (Kisvác-Alsóváros-Kórház) tervezett új útvonalát – mely csak Alsóvároson módosulna. A tervezett vonalvezetés előnye lenne új parkolóhelyek megvalósíthatósága, valamint a Nagymező és a Vásár utca terhelésének csökkenése, továbbá az Iskolaváros felé a rövidebb menetidő. Ugyanakkor a hátrányról is írnak a képviselők: a Rádi úti lakótelepről 1 perccel nőne a menetidő a Belváros-Iskolaváros irányába.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 1., csütörtök]

Fertőtlenítés a város forgalmas közterein

A hirtelen beköszönő tavaszi jó idő és a hosszú hétvége a világjárvány közepette is minden bizonnyal nagyon sok váci családot és szabad levegőre, napsütésre vágyó embert csábít ki a húsvéti napokon városunk közterületeire. A várható nagy forgalom azonban fokozott veszélyt is hordoz, mivel minden eddiginél súlyosabb a fertőzésveszély Vácon is. A megelőzés mindannyiunk érdeke, ezért a maximális megelőző intézkedéseket már hétközben is megtette a városvezetés kérésére a Váci Városfejlesztő Kft.

Ezen munkák egyik legfontosabb eleme volt annak, a tavaly már megszervezett tevékenységnek megismétlése, mely során a Belvárosban, a Duna-parton, illetve a városi parkokban, játszótereken a cég munkatársai ma fertőtlenítették azokat a padokat és játszóeszközöket, melyek leginkább használatban lesznek a következő napokban.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 31., szerda]

Tisztítják a Csányi körút útburkolatát

Vác levegőjének rendszeres szennyezettsége részben abból is adódik, hogy a város közúti forgalmának jelentős részét lebonyolító Csányi körúti főútvonal mellett az útpadkánál gyakran olyan mennyiségű törmelék halmozódik fel, amelyet a gépjárművek felvernek és az szálló por formájában – például a váci mérőállomás által jól érzékelhetően – telíti a levegőt.

A koronavírus által okozott veszélyhelyzetben különösen fontos az ilyen szennyezés minimálisra csökkentése. Ennek érdekében önfelszedő seprőgéppel tisztítják meg a szakemberek a város legforgalmasabb útszakaszát. Az útszegélyek mentén lerakódott és kezeletlen közlekedési törmeléket is eltakarítják a hét első felében az útszakasz fenntartásáért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. célgépei és munkatársai.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 31., szerda]

Április 24-re halasztották a város által megszervezett elektronikai hulladékgyűjtést

Bár minden szükséges szervezőmunkával végeztek, a város által megszervezett elektronikai hulladékgyűjtést a súlyos járványhelyzetre való tekintettel a polgárok egészségének védelme érdekében két héttel elhalasztották.

Az április 10-re tervezett, ám végül az elképzelések szerint két hétre rá, április 24-én szombaton megtartandó begyűjtésről Kiss Zsolt elmondta: minden készen állt ugyan a jövő heti akció megtartására, ám úgy gondolták, most mindennél fontosabb az egészségvédelem „A korábbi önkormányzati ciklusokban évente maximum egy alkalommal lehetett elektronikai hulladékot szervezett formában leadni városunkban, de megtörtént, hogy teljes év eltelt ilyen lehetőség nélkül. Az új városvezetés tavalyra már két időpontra is szervezett a váciak számára leadási lehetőséget.” – mondta az alpolgármester.

Az új rendszerű begyűjtés ismét a takarékosság jegyében megszervezett akció lesz, mely ingyenes leadási lehetőséget biztosít városunk lakossága számára. A váci önkormányzat ugyanis fontos feladatának tekinti a város közterületeinek rendben tartása mellett a lakosság hulladékleadási gondjainak enyhítését, a háztartásokban feleslegessé vált elektronikai hulladékok leadási lehetőségét is.

A szervezők a lakossági elektronikai hulladékok leadására – ha a járványhelyzet engedi – április 24-én (szombat) 9-16 óráig biztosítanak lehetőséget a Váci Városfejlesztő Kft. Deákvári fasor 2. szám alatt található telephelyének belső udvarában.

Feladó: Városháza