címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 30. | kedd
Katalin és Kitti napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Elkészült a teljesen megújult ligeti fahíd

Elkészült a teljesen megújult ligeti fahíd

Már járható a megközelítését segítő új rávezető út is, így csütörtökön Matkovich Ilona polgármester és a körzet képviselője, Inotay Gergely alpolgármester közösen jelentette be: elkészült a Gombás patakon átívelő teljesen megújított ligeti fahíd.

A sajtóeseményen Matkovich Ilona emlékeztetett rá: az elmúlt önkormányzati ciklusokban olyan állagromlást szenvedett el az építmény, hogy a balesetveszély miatt tavaly májusban le kellett zárni. Ezt követően a jelenlegi képviselő-testületi forrást biztosított a felújításra, majd sikeres pályáztatás után megkezdődhetett kivitelezés.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a híd kialakítása megőrizte az előző építmény arculatát. Az acél elemek beépítésével viszont annak időtállósága jelentősen megnövekedett. Az előzetes terven felül egy kőszórásos járdát, térkő burkolatú rávezető részt is kialakítottak. Matkovich Ilona köszönetet mondott a szükséges faanyagot biztosító váci Káplár Fatelepnek, valamint a kivitelező ÉSZ Magyarország Kft. szakembereinek. Végül megemlítette: megtörtént az első jelentős terhelhetőségi próba is, miután az új szerkezet kiválóan vizsgázott a váci csatát felidéző eseményen.

Inotay hozzátette: a ligeti fahíd újjáépítésén túl a mostani ciklusban a Gombás patakon átívelő két másik híd állapotát is rendbe tették. A Kőszentes hídon és a stadionhoz vezető átkelő építményen is pótolták a korábbi évek elhanyagoltsága miatt sürgető munkákat.

***

Tavaly tavasszal tapasztalhatták az arra járók, hogy lezárták a Gombás patakon átívelő fahidat. Ugyanis az építményt a korábbi városvezetés idejében elhanyagolták, a szükséges karbantartás és felújítás nem történt meg. A felkért szakértők véleménye szerint használata már balesetveszélyes volt. Gyors javítása már nem volt lehetséges, a szerkezetet le kellett cserélni.

A 2023. júniusi testületi ülésen az egyhangú voksolással elfogadott költségvetési módosítás tartalmazta a szükséges városi forrást, így a tervezésre és kivitelezésre kiírhatták a pályázatot. Ez sikeres volt, és novemberben a kivitelező megkezdte a fahíd szerkezetének helyreállítását.
Hamarosan elkészült az alépítményi szerkezeteken a betonacélok passziválása, és a beton felületek durva javítása, valamint a hídfő fejgerendák rábetonozása a magassági szintek kiegyenlítése érdekében.
Következő lépésként a felületek finom javítása és a védőbevonat felhordása történt meg. Megkezdődött a híd acél főtartóinak gyártása, elkészülése után ezeket a helyükre emelték, majd elhelyezték a járószinten a fa elemeket és a korlátokat is.

A beruházás befejező szakaszában – az időjárási viszonyok figyelembevételével – megépült a hídra rávezető macskaköves járda. A beruházás önkormányzati finanszírozással valósult meg.

Feladó: Városháza

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok