címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 30. | kedd
Katalin és Kitti napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Kormányhivatali válasz a samsungos szennyezésről

Kormányhivatali válasz a samsungos szennyezésről

Még február végén fordult Matkovich Ilona a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz adatigényléssel, melyben a Samsung gödi gyárának nyilvánosságra került környezetszennyezéséről kért információkat.
A kapott válaszból kiderül, hogy a kormányhivatal illetékeseinek nem kötelessége a környezetszennyező anyagok méréssel történő megállapítása, ellenőrzése. Mint írják, az, hogy csak 2021-ben 81,4 tonna (!) magzatkárosító anyag kibocsátása történt, a gyár becslés alapján kiadott adata.

Polgármesterünket arról is tájékoztatták, hogy ez a mennyiség nem ütközik jogszabályokba, nem lépi túl a határértéket. Elgondolkodtató, hogy ez a határérték mindeddig köbméterenként 150 mg volt, és ezt majd valamikor le kell szállítani 2 mg-ra. Ám mivel az adott időpontban még a módosított határérték 75-szerese volt megengedett, így nem lesz számonkérve a hatalmas mennyiségben kibocsátott magzatkárosító anyag!

A válaszból nem derül ki, hogy a kormányhivatali szakemberek miként minősítik az említett 81,4 tonna NMP légtérbe kerülését, szerintük van-e káros hatása az emberekre és a környezetre.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

EU pályázatok