címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. május 6. | hétfő
Ivett és Frida napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Szakrendelő: 2026 nyarára majd talán lesz valamilyen felújítás

Szakrendelő: 2026 nyarára majd talán lesz valamilyen felújítás

Korábban a kormánypárti polgármesterjelölt, a napokban pedig a többszörös helyreigazításra kötelezett és pervesztes váci internetes oldal próbálja azzal hitegetni a váciakat, hogy „sínen van” a szakrendelő felújításának ügye. Az alábbiakban összefoglaljuk a TÉNYEKET.

Egy 2017-es kormányhatározat közel hatmilliárd forintnyi uniós forrásból ÚJ váci rendelő építéséről szól. Ezt 2018 januárjában Rétvári Bence sajtótájékoztatón erősítette meg.

Két éven keresztül nem történt jelentős előrehaladás.

Majd az új városvezetés megkötötte a tervezői szerződést, sürgette a dokumentáció elkészültét, megfogalmazta javaslatait.

Az elkészített tervet a képviselő-testület elfogadta. A szakrendelő, valamint az új nővérszálló épületének tervére az építési engedélyt kiadták. Ám 2021 karácsony táján kormánydöntéssel szinte teljesen törölték a beruházásra szánt forrásokat.

Tavaly ősszel Matkovich Ilona polgármester levélben hívta személyes egyeztetésre az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét. Ő válaszában leírta, hogy felmérték a FELÚJÍTÁS lehetőségét, az ehhez szükséges forrásigényt, és türelmet kért, amíg a finanszírozás megoldódik.

Ugyanakkor mind az említett fideszes polgármesterjelölt, mind a kormánypári propagandaoldal szerint a városvezetés hátráltatta a beruházáshoz szükséges telekcserét – ez nem igaz. Ráadásul azt a telekcserét említik, amelyről kiderült, hogy immár lényegtelen. Hiszen új épületről már szó sincs, csak a meglévő felújításáról. A telekcsere szerződésről szóló testületi határozatot egyébként még 2020-ban elfogadták. Ám a szerződés véglegesítését az Országos Kórházi Főigazgatóság csak a következő nyáron küldte meg aláírásra az önkormányzatnak, ami meg is történt.

Most ismét arról szól a „hír”, amit Rétvári Bence korábban megcáfolt: „kiírták a pályázatot a váci szakrendelő felújítására”. A valóság az, hogy megjelent egy uniós finanszírozáson alapuló pályázat, amelyre az Országos Kórházi Főigazgatóság adhat be igényt, hogy több (közte a váci szakrendelő) létesítményben mit kíván ebből a forrásból megvalósítani. Amennyiben ebbe bele fog tartozni – természetesen már szó sincs ÚJ szakrendelő felépítéséről, hanem Rétvári Bence szerint csupán nyílászáró cseréről és tatarozásról – a váci létesítményben végzendő munka, úgy annak megvalósítási határideje 2026 nyara lesz.

***

A városvezetés üdvözöl bármilyen gyors és szükséges lépést a borzalmas állapotok javítására. Csak remélni lehet, hogy a legújabb ígéret nem jut a mobilgát, a fociakadémia, a Duna-híd, a belvárosi múzeumnegyed, vagy a torzóként álló kézilabda edzőcsarnok sorsára.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

EU pályázatok