címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. május 7. | kedd
Gizella napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Napelemes fejlesztések a költségtakarékosság jegyében

Napelemes fejlesztések a költségtakarékosság jegyében

A városi intézményekben zajló folyamatos felújítások, fejlesztések sorában ma három gyermekintézményt érintő napelemes beruházást mutattak be a városvezetők.

A Kölcsey utcai óvoda és az ezzel szomszédos bölcsőde korábbi rendszeres beázásaira emlékeztetett az intézményeknél megtartott sajtótájékoztató elején Matkovich Ilona. A polgármester megemlítette, hogy a lapostető szigetelések megoldása után – tekintettel az energiaárak durva drágulására is – felgyorsították az energiahatékonyságot és a költségtakarékosságot szolgáló korszerű napelemes megoldások megvalósítását. Ennek köszönhetően e két intézmény és a Sirály utcai óvoda új rendszere már fedezi ezen létesítmények teljes évi villamosenergia felhasználását.

Az alsóvárosi intézményekbe járó gyermekek döntő része a Ferjancsics László, illetve a Kiss Zsolt által képviselt választókörzetek családjaiban nevelkedik. Az önkormányzat alpolgármesterei közül Ferjancsics László azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi városvezetés irányítása alatt a gyermekek érdekében megvalósított felújításokra, fejlesztésekre fordított összeg sokszorosa annak, amennyit az előző ciklusokban ezekre szántak. Jelentősen bővültek az intézmények, játszóterek, ezek eszközállománya és folyamatosan gondoskodtak a karbantartásukról is.

Kiss Zsolt megerősítette, hogy a jelenlegi önkormányzat feladatainak ellátásában elsődleges szempont a jövő nemzedék komfortjának, a városi intézmények folyamatos fejlesztésének, rendben tartásának az ügye. Ezen felül az energiaválság miatt figyelemmel voltak arra is, hogy a működtetés költséghatékonyságát növeljék, ilyen módon történjenek meg a korszerűsítések. Ennek szép példája a most bemutatott napelemes rendszer kiépítése is.

***

Az ismertetett beruházás részeként 3 intézményre lett napelemes rendszer telepítve:
- a Deákvári Óvodák Sirály utcai tagóvodájának épületére egy 15
- az Alsóvárosi Óvodák Kölcsey utcai tagóvodájának épületére egy 5
- a Humán Szolgáltató Központ Kölcsey utcai bölcsődéjének épületére pedig egy 2 KWp összteljesítményű rendszer.

A három korszerűsítés önkormányzati forrásból bruttó közel 14 millió forintos fejlesztés volt.

Mindhárom napelemes rendszer éves szaldó elszámolás alapján üzemel. Azaz: az éves termelés és fogyasztás különbsége alapján történik az éves elszámolás. Teljesítményüket tekintve mindhárom napelemes rendszer fedezi az intézmények éves teljes villamos energia felhasználását.

A projekt kivitelezője a PV Energy Kft. volt.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok