címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

NAV SAJTÓKÖZLEMÉNY


Egyszerûsítés a telefonos ügyintézésben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerûsítette az egyedi azonosítószámok igénylését, amire az egyedi adóügyek telefonos intézéséhez van szükség az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintézõ Rendszerben (ÜCC). Az ügyfélazonosító szám legegyszerûbben az Online Nyomtatványkitöltõ Alkalmazással (ONYA) igényelhetõ a TEL nyomtatványon.


Az ügyfélszolgálatok felkeresése helyett bizonyos adóügyeket egyszerûen, egy telefonhívással is el lehet intézni. Az ügyfélkapu mellett ez szintén egy kényelmes, gyors és biztonságos ügyintézési lehetõség. A telefonos ügyintézéshez mindössze ügyfélazonosító szám (PIN kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges. További elõnye, hogy így a NAV munkatársa közvetlenül segíthet az ügyfeleknek személyes találkozás nélkül is.

A telefonos ügyintézõ rendszerben többek között javítható a papíron is benyújtható bevallás, kérhetõ adó- és jövedelemigazolás, adónemek közötti átvezetés, be lehet jelenteni levelezési címet és az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére is be lehet jelentkezni. Egyedi tájékoztatás kérhetõ az adószámla-egyenlegrõl, illetve az érintettek meggyõzõdhetnek az ellenõrzés tényérõl és minõsítésükkel kapcsolatban is érdeklõdhetnek.

A telefonos ügyintézõ rendszer hétfõtõl csütörtökig 8 óra 30 perctõl 16 óráig, pénteken 8 óra 30 perctõl 13 óra 30 percig ingyenesen hívható a 06-80/20-21-22-es telefonszámon.

Az online nyomtatványkitöltõ használatához csupán ügyfélkapu-regisztráció szükséges. A szolgáltatás a https://onya.nav.gov.hu linken érhetõ el, ahol belépéskor az ügyfélkapus azonosító adatok megadása után a telefonos ügyintézési kérelem az Új nyomtatvány/Kérelmek/TEL adatlap kiválasztásával és kitöltésével indítható el. Természetesen az alkalmazás mobil eszközön is mûködik.

A kérelmek alapján a NAV a következõ napon megküldi az ügyfél KÜNY-tárhelyére a telefonos ügyintézési azonosításhoz szükséges PIN-kódot.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Feladó: Városháza

EU pályázatok