címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákat


Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákat
Folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezõgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, amely során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók.

A hazai mezõgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérõ, teljes körû, országos felvételbõl nyert adatok a következõ évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolják, ezért a pontos válaszadás a mezõgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke. A felmérés elsõ szakasza – amelyben online lehetett kitölteni a kérdõívet – június 5. és 30. között volt.

Agrárcenzust tízévente hajtanak végre a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban erre 2019 õsze és 2021 tavasza között kerül sor. A KSH az idei összeírás során megkeres minden olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi felmérések, illetve az adminisztratív nyilvántartások alapján értékesítési céllal végezhetnek termelést, továbbá valamennyi mezõgazdasági tevékenységet végzõ gazdasági szervezetet. A népszámlálások után a második legtöbb embert érintõ felmérés hazánkban, összesen mintegy 750 ezer címen valósul meg.

A felmérésben a KSH adatokat kér többek között a növénytermesztési jellemzõkrõl, állatállományról, a mezõgazdaságban dolgozókról, illetve a gazdaságok egy részétõl az épületekrõl, trágyázási módszerekrõl, továbbá a hazai információigényeket figyelembe véve az agrárdigitalizációról is. Így az összegyûjtött adatok széleskörû elemzési lehetõséget biztosítanak majd.

„A következõ évek hazai és EU-s támogatási és egyéb agrárszakmai döntéseihez szükségesek a pontos információk, így minden gazdálkodónak érdeke fûzõdik a kitöltéshez. Az adatok összesített formában, nyilvánosan is elérhetõk lesznek, amelyek a gazdák döntéseit is segíthetik” – mondta Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.
Az összeírás két hullámban valósul meg: június 5–30-a között az érintettek egy része online felületen tölthette ki a kérdõívet, szeptember 19. és november 22. között pedig az agrárcenzus kérdéseire összeírók segítségével válaszolhatnak azok, akik nem vettek részt a felvétel nyári szakaszában. A maszkot viselõ összeírók szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására, a rendszeres kézfertõtlenítõ használatára és az érintésmentes kommunikációra.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elõ, így az érintettek számára a válaszadás kötelezõ. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyûjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja.
Az elektronikus adatgyûjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetõséget nyújt arra, hogy az agrárcenzus elõzetes adatait már 2021 tavaszán megjelentesse a KSH. A részletes, településszintû adatok 2021 végén válnak hozzáférhetõvé.

További információ az Agrárcenzus 2020 mezõgazdasági összeírásról a következõ linken érhetõ el: www.ksh.hu/agrarcenzusok_agrarium_2020

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
agraregy.pdf
agrarket.pdf

EU pályázatok