címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Közlekedésbiztonság, balesetmegelõzés

Közlekedésbiztonság, balesetmegelõzés

2018. szeptember 17-22. között kerül megrendezésre a Biztonság hete programsorozat, figyelemfelhívó céllal, a baleset-megelõzés jegyében. A legtöbb baleset tudatos magatartással, megfelelõ odafigyeléssel és a szabályok betartásával megelõzhetõ, életünk így biztonságosabbá tehetõ. Erre kívánja ráirányítani a figyelmet az ORFK-Országos Balesetmegelõzési Bizottság (a továbbiakban: ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (a továbbiakban: MABISZ) közös kezdeményezésére jött létre.
A Biztonság Hete idén a Biztosítás Világnapjához, valamint a TISPOL (European Traffic Police Network) által meghirdetett EDWARD Day-hez (European Day Without a Road Death) is kapcsolódik. Ezáltal 2018. szeptemberének egy hete a biztonságos és felelõsségteljes, fenntartható és környezettudatos közlekedés jegyében fog telni. A cél a gyermekek, a családok biztonságának megerõsítése, mind a közutakon, mind az otthonokban, azaz a mindennapok minden egyes mozzanatában.
A Biztonság Hete átfogó módon hívja fel a figyelmet a biztonságra, amelyet jól jelképez az együttmûködõ partnerek sokszínûsége (Magyar Autóklub, Magyar Közút Nonprofit Zrt., Közlekedéstudományi Intézet, Rendõrség, Katasztrófavédelem, Magyar Vöröskereszt, Budapest Fõváros Kormányhivatala, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – NÉBIH, FKF Zrt.).
A TISPOL (European Traffic Police Network) az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata, melyet az Európai Közösségek Bizottsága kezdeményezésére 1996-ban hoztak létre. A jelenleg 28 ország több mint 200 rendõri szervezetét magába foglaló TISPOL legreprezentatívabb, a közlekedõk széles körét érintõ tevékenysége, hogy nemzetközi ellenõrzéseket szervez, melyek Európa területének jelentõs részére kiterjednek. A TISPOL-ellenõrzéseket a tagállamok rendõri szervei egy idõben, azonos céllal hajtják végre.
A TISPOL éves ellenõrzési terve alapján 2018-ban több közúti ellenõrzés várható. Ezek az ellenõrzések alapvetõen az olyan nemkívánatos jármûvezetõi magatartások ellen irányulnak, amelyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain, megfelelnek a közösségi közlekedéspolitikai elvárásoknak, és hozzájárulhatnak ahhoz a célkitûzéshez, hogy csökkenjen a közúti halálos áldozatok száma.
A tagállamok képviselõi által elfogadott tervek alapján 2018-ban az európai rendõrök ellenõrzik a passzív biztonsági eszközök (a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek) használatát, a sebességhatárok megtartását, fellépnek az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetõkkel szemben. Ellenõrzik a tehergépkocsikat és autóbuszokat. Új elemként idén elsõ alkalommal hirdették meg azt az ellenõrzést, mely a jármûvezetõk figyelmét elvonó tényezõk felderítését és visszaszorítását tûzi ki céljaként.
A Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság, a Váci Rendõrkapitányság komoly hangsúlyt fektet a bûn- és balesetmegelõzésre. A jelzett idõszakban –a fentiekben leírtaknak megfelelõen- lehet fokozott közúti ellenõrzésekre számítani Pest megye útjain.
Reméljük a programsorozat eredményes lesz, a balesetek száma és kimenetelének súlyossága csökkeni fog. Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Váci Rendõrkapitányság.

Feladó: Váci Rendõrkapitányság

EU pályázatok