Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Rendőrségi hírek [2020. július 31., péntek]

Rögtönzött rendőrnap a kismarosi Kismorgó Óvodában

A júliusi melegben a kismarosi ovisok várták a váci rendőröket nagy szeretettel.

2020.07.29-én délelőtt az egyenruhásoké volt a főszerep a Kismorgó óvodában. A közel 50 óvodás korú gyermek kipróbálhatta magát Del Medico Mihály r. alezredes, balesetmegelőzési előadó által összeállított KRESZ pályán, és közben hasznos információkkal és tanácsokkal gazdagodtak. Eközben az ovisok egy másik csoportja a Takács-Mlatilik Tímea c.r.zászlós által tartott foglalkozáson vehettek részt, ahol megismerkedhettek a rendőrség által használt felszerelésekkel, valamint bepillantást nyerhettek a bűnügyi technikusok munkájába és sok érdekes információt szereztek a kifejezetten részükre készített foglalkoztatókból.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. július 30., csütörtök]

Vigyázat besurranó tolvajok! - ELBIR HÍRLEVÉL

A kellemes idő beköszöntével minden évben megnő az úgynevezett besurranásos lopások száma. Az emberek örömmel engedik be a napsugarakat lakásukba, élvezik a kerti munkát, s utána a jól megérdemelt pihenést egy fa árnyékában. Szívesen beszélgetnek szomszédaikkal, barátaikkal a jó levegőn.

Mit kell tudnunk a besurranókról? A betörőkkel ellentétben nem feszegetnek zárakat, nem törnek be ablaküvegeket, és nem figyelik meg sokáig a célpontul kiszemelt helyeket. Általában egyedül dolgoznak és akár fényes nappal is beosonnak a házakba, lakásokba, könnyen és gyorsan megszerezhető értékeket lopnak el. Az esetek nagy részében alig egy percet tartózkodnak az épületben. Ha éjszaka jutnak be a házba, akár még a hálószobában is megfordulhatnak, míg a lakók alszanak.

Ahhoz, hogy megelőzzék a besurranásokat, az alábbi bűnmegelőzési szabályok betartását javasoljuk.

A témáról bővebben a csatolmányban olvashatnak.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
ELBIR_besurranas.pdf

Ön dönt, iszik, vagy vezet!

A Váci Rendőrkapitányság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a közlekedés biztonságának megtartására, megszilárdítására, mert amíg a baleseti statisztikák rubrikáiban nem „0” szerepel, van mit tenni. Tapasztalatok szerint a közúti közlekedési balesetek legfőbb kiváltó oka továbbra is a sebességtúllépés, valamint az előzés szabályainak megszegése.

Ezen két balesetet kiváltó okhoz egyre többször társul az alkoholos befolyásoltság. Sajnos vannak, akik úgy gondolják, ha csak a településen vezetnek akár néhány száz métert, abból nem lesz baj. Ha valóban megússzák, egy idő után felbátorodnak, az egyik lazulást követi a másik, az egyik ittas vezetést a másik, majd ha szerencséje van, csak egy rendőri ellenőrzésen bukik meg és nem okoz magának vagy másnak komolyabb sérülést, esetleg tragédiát.
Ha a véralkohol tartalom eléri vagy meghaladja 0,5 ezrelékes értéket, büntetőeljárás indulhat a járművezető ellen, aminek végeredménye letöltendő szabadságvesztés is lehet.

Ha valaki autóval indult el, közben megállva alkoholt fogyasztott, ne kockáztassa saját vagy mások életét, ne üljön a volán mögé, inkább vegyen igénybe sofőrszolgálatot, vagy ha közel az otthona, autóját zárja be és sétáljon haza!

A sofőr mellett döntési helyzetbe kerülhet az utas is. Fontos és felelősségteljes elhatározás szükséges indulás előtt. Ne üljön be senki olyan sofőr mellé/mögé, aki előtte alkoholt vagy kábítószert fogyasztott! Ne hagyja, hogy olyasvalaki üljön volán mögé, aki előtte alkoholt vagy kábítószert fogyasztott!

A Váci Rendőrkapitányság munkatársai a jövőben is minden lehetséges eszközzel harcolnak az ittas vezetés megelőzése és az ittas sofőrök forgalomból történő kiszűrése érdekében.

Mindenkinek baleset-, és alkoholmentes közlekedést kívánunk!

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. június 19., péntek]

A nyár veszélyei - VAKÁCIÓ - ELBIR HÍRLEVÉL

Vigyázz magadra és értékeidre!
A biztonságra törekedj!
Közlekedj szabályosan!
Átgondoltan hozz döntést!
Cselekedj megfontoltan!
Idegennel elővigyázatos légy!
Óvatos és körültekintő legyél!


A nyári szünet felhőtlen időtöltése alatt sem lehet megfeledkezni arról, hogy ez az időszak többszörösen hordozza magában a veszélyhelyzeteket. Az iskola helyett az egész napos felelősség a családokra hárul.

A vakáció nemcsak az örömöt, gyakorta a túlzott felszabadultságot is jelenti, főleg az arra „fogékony” gyermekeknek. A táboroztatások mellett alakulhat úgy, hogy a gyermek felügyeletét nem tudják a biztonságos falak között megoldani, így a szabadban töltött szabadság érzése figyelmetlenebbé, könnyelműbbé teheti a fiatalokat. A tapasztalatok szerint az iskolai szünidőben, s főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a gyermekeket érő balesetek száma.

Miden szülő feladata, hogy gyermekét felkészítse a szünidő alatt előforduló veszélyhelyzetekre, azok elkerülésére. Gondolják végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre, s még időben hívják fel ezekre, és következményeikre a figyelmüket.

Erősítsék gyermekükben a felelősségtudatot, térjenek ki arra, hogy mindig úgy kell cselekednie, hogy tetteiért vállalnia kell a felelősséget!

Néhány jó tanács!

- Adódhat úgy, hogy amíg a szülő dolgozik, a gyermek játszótérre, barátokhoz, ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszéljék át közösen csemetéjükkel, hogy csak az előzőleg megbeszélt helyre menjen játszani, a hazatérés időpontját határozzák meg!

- Ha gyermekük gyalog, vagy kerékpárral közlekedik, ne feledjék vele átbeszélni a közlekedési szabályok betartását! Hívják fel a figyelmét, hogy a kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás alkalmával védőfelszerelést, bukósisakot viseljen!

- Beszéljék meg gyermekükkel, hogy idegenekkel szemben körültekintően, és óvatosan viselkedjen. Tudjon nemet mondani, amennyiben idegen ember arra kéri, hogy kísérje el valahova, mert mutatna, vagy adni szeretne neki valamit.

- Tudatosítsák, hogy ha egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be a lakásba ismeretlent, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon!

- Otthon is történhet baleset, ennek elkerülése érdekében beszéljék át gyermekükkel a műszaki berendezések szakszerű használatát!

- Az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges!

- Tanítsák meg gyermeküknek, hogy otthonról elinduláskor gondosan zárja be az ablakokat, és az ajtót, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre (nyakába, hátizsák oldalára). Figyeljen hátizsákjára, táskájára, kerékpárját ne hagyja őrizetlenül, vagy lezáratlanul!

Közösen beszéljék meg, lakókörnyezetükben ki az a megbízható ember, akihez baj illetve veszély esetén fordulhat.

Ismételjék át a fontosabb telefonszámokat, amelyekre egy esetleges veszélyhelyzetben szükség lehet:

Mentők: 104
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105

Segélyhívó: 112

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
ELBIR - A Nyar veszelyei - VAKACIO.pdf

Házhoz Megyünk!

Érezze magát biztonságban!

Hiteles információkkal segítjük saját biztonságának megteremtésében, lehetséges veszélyhelyzetek elkerülésében.


A részletek a csatolmányban, illetve a képre kattintva megtekinthetők.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
hazhoz_megyunk_felhivas_2020.pdf

Tájékoztatom, a Tisztelt Lakosságot, hogy a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából kutatást végez "Kerékpáros érintettségű balesetek átfogó elemzése" címmel.

A kutatás célja, hogy feltárják a kerékpárosok részvételével történt balesetek mekkora része az, amely a rendőri intézkedés hiányában a személyi sérüléses baleseti statisztikában nem jelenik meg.

A felméréshez kérdőív is készült, amely anonim módon tölthető ki és kitöltése csak néhány percet vesz igénybe. A KTI munkatársai olyan kerékpárosok segítségét várják, akik kerékpáros balesetet szenvedtek, de rendőri intézkedést az esemény nem igényelt vagy bármilyen ok miatt elmaradt.


A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. június 07.
A kérdőív a következő linken érhető el: kérdőív

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. április 9., csütörtök]

Mit tehetsz gyerekként a járvány idején?

1. Új napi rutin – új szokások

- Alakíts ki egy napirendet, ami a tanulásod és az otthonléted segítheti, átláthatóbbá teszi a napodat! Így lesz időd a tanulásra és a szórakozásra is. Gondold át és tervezz szüleiddel együtt!
- Fokozottan figyelj arra, hogy minél kevesebb időt tartózkodj a lakáson kívül!
- Amikor a lakásból bármelyik családtagod elmegy, akkor hívd fel a figyelmét arra, mire ajánlott fokozottan figyelnie (legalább 1,5 méter távolság betartása az emberek közt, a tömeg kerülése).
- Bármilyen kérdés merülne fel benned, beszéld meg szüleiddel!


2. Segíts nagyszüleidnek, idős hozzátartozóidnak!

- Beszélj velük minél többször telefonon, ezzel szerezve nekik örömöt. Egy-egy ilyen beszélgetés a lakásban töltött időt is megkönnyíti számukra.
- Segíts nekik a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, vagy bármiben, amire esetleg szükségük lehet, annak érdekében, hogy ne kelljen elmenniük otthonról.
- Mindig mondd el nekik: Maradjanak otthon! Ha szeretnének valamit, rátok bátran számíthatnak.
- Figyelmeztesd őket, hogy ha idegenek telefonon megkeresik kecsegtető ajánlattal, legyenek óvatosak, ne higgyék el (koronavírus elleni oltóanyag, más gyógyászati segédeszközök), azonnal utasítsák el, majd erről szóljanak szüleidnek és a rendőrségnek.
- Kérd meg őket, hogy ha egy idegen csönget az ajtón és bármiféle ürüggyel be szeretne menni a lakásba, ne engedjék be! Ekkor is hívják szüleidet és mondják el, mi történt.
- Most neked és családtagjaidnak a nagyszüleidre és idős hozzátartozóidra még jobban oda kell figyelnetek.

3. Internethasználat másképp

- Tanítsd meg szüleidnek, hogy a tanáraid által küldött feladatokat hol és hogyan találhatják meg.
- Figyelj arra, hogy ne töltsd az egész napot a gép előtt. Előre tervezd meg, hogy mennyi időt akarsz internetezéssel tölteni aznap.
- Ne feledd: a közösségi oldalakon – ahogy máskor is, most is – csak ismerőssel beszélgess, személyes adataidat pedig senkinek ne add meg.


Forrás: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/koronavirus/a-virus-elleni-kuzdelemben-te-is-segithetsz

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályához pedagógusként, szülőként és gyermekként is forduljon bizalommal!


Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
ELBIR_te_is_segithetsz.pdf

Rendőrségi hírek [2020. április 8., szerda]

LEGYEN KÖRÜLTEKINTŐ, BONTSA A VONALAT! - ELBIR HÍRLEVÉL

A megelőzés az elsődleges feladat az úgynevezett „UNOKÁZÓS” csalások elleni védekezésben!

Továbbra is nagy számban jelennek meg az időseket érintő csalások Pest Megyében, így a Váci Rendőrkapitányság területén is.

A csalók minden esetben:
- Az idős emberek pénzét, értékeit (arany ékszer) igyekeznek megszerezni
- Telefonon keresik fel áldozataikat
- Különböző legendákkal állnak elő, amely történet alapja egy közeli családtagot ért krízishelyzet vagy baleset
- Telefonhívás során a csaló kiadhatja magát családtagnak, balesetben érintett másik félnek, de gyakran rendőrnek, vagy a Mentőszolgálat dolgozójának is
- Lelki nyomást gyakorolnak, kihasználják az idős emberek hiszékenységét, jóindulatát

Fontos!
- Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást! BONTSA A VONALAT!
- Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett családtaggal, mert így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát!
- Ne adjon át pénzt, értéktárgyat idegennek!
- Tartsa szem előtt, hogy a rendőrség, mentőszolgálat SOHA nem kért pénzt károk megtérítésére!


Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!


Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Váci Rendőrkapitányság

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Unokazos-csalas-sajat.pdf

Rendőrségi hírek [2020. március 26., csütörtök]

FONTOS! A csalók a veszélyhelyzetre sincsenek tekintettel! - ELBIR HÍRLEVÉL

Az úgynevezett „unokázós” csalásokkal kapcsolatban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a koronavírus járványra történő hivatkozás, mint történet, legenda is felkerülhet a csalók listájára.

Legyenek körültekintőek a telefonhívásokkal kapcsolatban is, és az egészséges bizalmatlanság elvét követve, győződjenek meg minden esetben a kapott hívás valóságtartalmáról. A vírussal kapcsolatban vagy arra hivatkozással, terméket eladni kívánó, vagy családtagot ért fertőzés miatt felmerülő anyagi hozzájárulásra irányuló telefonhívásokat minden esetben szakítsa meg, „BONTSA A VONALAT!” és ellenőrizze a hívás valóságtartalmát!

Kérjük, hogy nyomatékosan, többször hívják fel az otthon maradt, idős szeretteik figyelmét arra, hogy senkit ne engedjenek be az otthonukba! Naponta, többször hívják fel egyedül élő, szépkorú rokonaikat, ezzel is növelve a biztonságérzetüket.

NE VÁLJON A CSALÓK ÁLDOZATÁVÁ!

Ha ön egyedül él, és nincs olyan családtagja, rokona, aki segíteni tudná a mindennapokban a bevásárlásban, gyógyszerei beszerzésében, kérje megbízható szomszéd segítségét, vagy az önkormányzattól kérjen segítséget, és csak azt a személyt engedje be, akit a segítségnyújtásra kijelöltek, megneveztek az önkormányzatnál.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
koronavirusunokazoscsalas2020.pdf

Rendőrségi hírek [2020. március 25., szerda]

Nem vagy az unokám, nem versz át!” BONTSA A VONALAT! - ELBIR HÍRLEVÉL

Az úgynevezett „UNOKÁZÓS” csalás minden évben a közkedvelt bűnelkövetési módszerek között szerepel. A csalók, közeli hozzátartozónak kiadva magukat hívják fel telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük.

Ezekben a csalás típusokban közös:
- A csalók az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek megszerezni.
- Telefonon keresik fel őket.
- Legendával állnak elő, amely történet alapja egy közeli családtagot ért krízishelyzet vagy baleset.
- Lelki nyomást gyakorolnak, kihasználják az idős emberek hiszékenységét, jóindulatát.

Ne hagyja, hogy a csalók átverjék!

Fontos!!!
Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást! BONTSA A VONALAT!
Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát! Ne adjon át pénzt, értéktárgyat senkinek!


Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
UNOKAZOSHIRLEVEL.pdf