Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Rendőrségi hírek [2020. október 20., kedd]

„Látni és látszani 2020.”

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2019. október 19-től hirdeti meg a programot, mely december 06-ig tart. Arra ösztönözzük a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át gépjárművüket és ellenőriztessék látásukat, mely vizsgálatok térítésmentesek.

A kampány részleteiről a csatolmányban olvashatnak.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
Latni es latszani 2020.pdf

Rendőrségi hírek [2020. október 2., péntek]

Videó a balesetek megelőzéséről

Az alábbi linken elérhető a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak az ittasan okozott balesetek megelőzését célzó filmje.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/osszad

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. E jeles nap alkalmából csokorba szedtünk néhány bűnmegelőzési jó tanácsot, ezzel szeretnénk kedveskedni, hogy minél kevesebb szépkorú váljon bűncselekmény áldozatává.

• Gondoskodjon otthona biztonságáról! Ha van rá lehetősége, korszerű riasztóberendezéssel biztosítsa a védelmet! Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk.

• Ha otthonában nagyobb összeget tart, ajánlatos lemez- vagy pénzkazettát vásárolni és azt nehezen hozzáférhető helyen tartani, esetleg falba rögzíteni.

• Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonára! Ha ismeretlen, gyanús embert lát lakása vagy szomszédjának lakása, háza közelében, azonnal hívja a rendőrséget!

• Házalókat vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető embereket soha ne engedjen be otthonába! Lehetőleg ne is vásároljon tőlük, mert ha a termék elromlik, reklamációra nem lesz lehetőség.

• Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (vízművek, gázművek, kábel TV szolgáltató, elektromos szolgáltató, stb.) keresi bárki, kérje el a hivatalos, arcképpel ellátott igazolványát! Ha ezután is kétsége van, hívja fel a szolgáltatót és győződjön meg arról, hogy valóban dolgozója kívánja-e végrehajtani az ellenőrzést, leolvasást.
Ha ismeretlen ember rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el arcképes igazolványát, jelvényének számát figyelje meg!

• Utazáskor, vásárláskor táskáját többször ellenőrizze, hogy zárva van-e! Fontosabb iratait, értékeit, pénzét zárható belső zsebekbe tegye!

• ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően! Válasszon forgalmas helyet! Amennyiben megoldható, kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója! PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll senki Ön mellett!

• Sajnálatos módon az utóbbi időben elszaporodtak az un.”unokázós” csalások. A bűncselekmény lényege, hogy az elkövető telefonon felhívja az időskorút, unokájának vagy más közeli hozzátartozójának adja ki magát és tartozásra, közlekedési balesetre hivatkozva akar készpénzt vagy pénzzé tehető értéket kicsalni. Ne dőljön be az átverésnek!
- Ha ismeretlen számról keresik hozzátartozóra hivatkozással, ellenőrizze le a történetet és az Ön által ismert telefonszámon hívja fel az érintett családtagot. A hívófél azonosításánál a visszakérdezés, konkrét kérdések segíthetnek.
- Semmilyen körülmények között ne adjon át pénzt, ékszert, egyéb értéket senkinek!
- BONTSA A VONALAT! Majd tegyen bejelentést a hívásról a rendőrség felé!

Ön is sokat tehet biztonsága és vagyonbiztonsága érdekében, hogy a szépkor valóban szép legyen!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
ELBIR - idosek vilagnapja.pdf

A váci rendőrök a tolvajt elkapták, a bicikli gazdáját még keresik.

A Váci Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya 13100/1166/2020. bűnügyi számon eljárást folytat lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A város vasútállomásán lévő kerékpártárolóból vitte el 2020. július 21-én este a gyanú szerint egy azóta elfogott férfi a képen látható Neuzer Venezia típusú, szürke-bordó színű, G 114108289 vázszámú női kerékpárt.

A Váci Rendőrkapitányság kéri, hogy aki felismeri a képen látható biciklit, tulajdonosával kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen munkaidőben (hétfő-csütörtök 7:30-16:00, péntek 7:30-13:30) a Váci Rendőrkapitányságon (2600 Vác, Zrínyi Miklós u. 7.), hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1/236-2883 telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a 06-80/555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.

Kapcsolódó link:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/felhivasok/kinek-hianyzik-0

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. szeptember 4., péntek]

Újabb határátkelőhelyek nyílnak meg

A gyorsabb átkelés érdekében a jelenleg nyitva tartó határátkelőhelyek mellett újabbakat vehetnek igénybe szeptember 5-én 5 órától.


További információk a linkre kattintva érhetők el.
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/ujabb-hataratkelohelyek-nyilnak-meg-more

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. szeptember 3., csütörtök]

Szeptembertől szolgálatban – munkába álltak az iskolaőrök

A modulzáró vizsgákat követően 504 fő iskolaőr részvételével vette kezdetét a 2020/21-es tanév.

Az iskolaőrök toborzásáról, képzéséről és szolgálatba állásukról tartott közös sajtótájékoztatót 2020. szeptember 2-án a rendőrség székházában dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára, Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára és dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Az oktatás zavartalan ellátásának biztosítása, a nevelő-oktató munka hatékonyságának támogatása, valamint az oktatási intézmények rendjének fenntartása hívta életre az iskolaőrséget. A rendőrség – a vonatkozó törvény hatályba lépésének napján – 2020. július 16-án kezdte meg a toborzást, az EMMI, az ITM és az Agrárminisztérium által megnevezett köznevelési és oktatási intézményekbe.

Az álláspályázatra 2020. augusztus 3-ig 1409 fő jelentkezett, akik közül az alkalmassági (egészségügyi, pszichológiai és fizikai) vizsgálatokat követően 504 fő (423 fő intézményi iskolaőr és 81 fő tartalék iskolaőr) került be a képzési rendszerbe. Az országszerte 31 helyszínen zajló képzés pedagógiai-pszichológiai alapképzésből, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modulból, valamint rendvédelmi felkészítésből és gyakorlatból állt. Az EMMI, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a rendőrség szakemberei együtt végezték a vizsgáztatást: 131 nő és 373 férfi tett végül sikeres záróvizsgát. Az iskolaőrök 5 évente kötelesek kiegészítő vizsgát tenni, amely során számot adnak elméleti és gyakorlati tudásukról egyaránt.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: az iskolaőr olyan sajátos jogokkal felruházott, közfeladatot ellátó személy, aki az oktatási intézmény területén, tanítási időben dolgozik, a számára biztosított formaruhában (jelvénnyel, igazolvánnyal). Rendelkezik bizonyos intézkedési jogosultságokkal, mint például igazoltatás, helyszínbiztosítás, tetten ért személy visszatartása. Mivel a rendőrség alkalmazásában áll, a területileg illetékes megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság adott iskolával kötött együttműködési megállapodása szabályozza a közös feladatellátást, a gyermekek érdekeinek szem előtt tartásával. Az iskolaőrök munkáját az oktatási intézményekben már évek óta jelen lévő iskolarendőrök, illetve iskolai bűnmegelőzési tanácsadók is támogatják.

Az iskolaőrök toborzása és képzése továbbra is folytatódik, a felvételi követelményekkel, valamint a képzéssel kapcsolatban ajánljuk szíves figyelmükbe a témában eddig megjelent közleményeinket.

Kapcsolódó hír:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/szeptembertol-szolgalatban-munkaba-alltak

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. szeptember 1., kedd]

Közeleg az iskolakezdés, vigyázzunk a gyerekekre!

A tanévkezdés hónapjában a rendőrség és a polgárőség fokozottan ügyel a közlekedésbiztonságra az iskolák környékén.

Az iskolakezdésre nem csak a gyerekek, hanem a szülők és a tanárok is készülnek. Szeptemberben a rendőrség és a polgárőrség fokozott jelenlétet biztosít a forgalmasabb helyeken fekvő iskolák és óvodák környékén. Hiszen ilyenkor az oktatási intézmények körül megnő a forgalom, amely nagyobb odafigyelést igényel minden közlekedőtől, gyerektől és felnőttől egyaránt. Reggelente és délután hosszabb menetidővel kell számolni, mint a nyári hónapokban.

Legfőbb cél, hogy egyetlen gyermekbaleset se történjen. Ennek érdekében a rendőrök elsősorban a gépjárművezetők szabálykövető magatartását ellenőrzik a zebrák környezetében, de odafigyelnek a biztonsági öv és a gyermekülés szabályos használatára is. A rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Az idei tanévben is folytatódik „Az iskola rendőre” program, mely a kisiskolások közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési nevelését, oktatását tűzte ki célul.

Forrás:https://kreszvaltozas.hu/hir/kozeleg-az-iskolakezdes-vigyazzunk-a-gyerekekre/

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. szeptember 1., kedd]

Elmaradnak a rendőrségi tanévnyitók! De…!

Csak a tanévnyitók maradnak el a COVID-19 miatt, demonstratív rendőri jelenléttel azonban az idén is találkozhatunk az iskolák környéki utakon.
Sebességmérés, biztonságiöv- és biztonsági gyermekülés-használat ellenőrzés mellett a parkolási szabályok betartását is ellenőrzik a rendőrök.
A gyerekek fejben még nyaralnak! Tanévkezdéskor a felnőtteknek kell vigyázniuk rájuk, és a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedni az iskolák környékén!

Elmarad az idei rendőrségi tanévnyitó az általános iskolákban. Hosszú évek óta először nem tart nyilvános figyelemfelhívó, bűn- és baleset-megelőzési célú sajtóeseményeket a rendőrség a kisiskolásoknak, és persze nemcsak nekik, a tanév kezdetén – tudtuk meg az ORFK-OBB illetékeseitől. Ennek az az oka, hogy az idén a COVID-19 veszélye miatt a legtöbb tanintézetben nem tartanak hagyományos tanévnyitót.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendőrség – ugyancsak a több évtizedes gyakorlatának megfelelően – nem készül a tanévkezdésre, ami a tapasztalatok szerint az év legbalesetveszélyesebb időszakainak egyike. Ha nem a legveszélyesebb. Nagyon is készülnek, ezért célszerű lesz mindenkinek különösen körültekintően közlekedni az elkövetkező hetekben, ha el akarja kerülni, hogy a rendőrök pár tízezer forintos bírsággal (és még néhány büntetőponttal) megdrágítsák a tanévkezdést.

A rendőrség ugyanis a hagyományoknak megfelelően az idén is megszállja az iskolák környékét. Ahogy minden évben, az idén is jó előre felmérték az iskolákhoz vezető utakat, hogy történtek-e ott bárminemű forgalmi változások, helyükön vannak-e a táblák, adódhatnak-e olyan veszélyhelyzetek, amikkel eddig nem kellett számolniuk. Adottak-e a biztonságos közlekedés feltételei.

Ahogy azt már az elmúlt sok évben megszokhattuk, rendőrök és polgárőrök járőröznek majd az iskolákhoz vezető utakon és az iskolák környékén a tanítás kezdete előtt és az utolsó órák után. Vállaltan demonstratív felvonulásukkal a rendőrök és a polgárőrök a kisiskolások biztonságát, balesetmentes közlekedését kívánják elősegíteni a tanév első néhány hetében.

Mindemellett, mint azt az ORFK-OBB illetékesei évek óta hangoztatják, céljuk az is, hogy segítsenek a gyerekeknek megismerni és begyakorolni, s persze betartani a közlekedési szabályokat, s felhívják a figyelmüket, milyen veszélyhelyzetekkel találkozhatnak iskolába menet a tanintézetük környékén.

Azonban a gyermekek biztonságos közlekedéséhez az messze nem elég, hogy a kicsik tartsák be szépen a rájuk vonatkozó szabályokat. Másoknak is ezt kell(ene) tenniük. Ennek érdekében tartanak majd az elkövetkező hetekben alkalomszerűen (de várhatóan gyakran) fokozott közlekedés-biztonsági ellenőrzéseket az iskolák környékén elsősorban (de nem csak) órakezdés előtt és az utolsó órák után a rendőrök és a polgárőrök.

Sebességet is mérnek majd természetesen, hiszen az iskolákat övező utcák általában forgalom csillapított zónákon haladnak keresztül, és különben is már évek óta az abszolút és a relatív gyorshajtás a legfőbb baleseti ok Magyarországon. Emellett, bár erről a rendőrség illetékesei nem beszéltek, senki ne lepődjön meg, ha a civilnek látszó Pofátlan(TAN)ító rendőrségi járművek is fel-feltűnnek majd az iskolák környékén, amikből nemcsak sebességet mérnek majd, hanem kameráikkal rögzítik az összes lehetséges közlekedési szabálysértést is.

Sőt, akár drónokkal is pásztázhatják a rendőrök az iskolák környékén a forgalmat.

Fontos tudni!

Ilyenkor a gyerekek többsége fejben még nyaral. Kell egy kis idő, amíg visszazökkennek az iskolai üzemmódba, ideértve azt is, hogy közlekedés közben (akár gyalogolnak, akár bicikliznek) jobban figyelnek a környezetükre, a forgalom változásaira.

Év közben is gyakran látni zombikat az utcákon, a gyalogátkelőhelyeken, mindenütt. Az okostelefonjukkal babráló, hangos zenét hallgatva gyalogló fiatalokat nevezik így, noha sajnos ezek ma már nemcsak a fiatalokra jellemző felelőtlenségek. Tudjuk, hogy ez a lazaság nem egyszer okozott már halálos balesetet.

A tanév első néhány hetében azonban nemcsak a szokásos zombikkal találkozhatunk az iskolákhoz vezető utakon, hanem nyári élményeket egymásnak önfeledten mesélő, örömködő fiatalok sokaságával is. Akik élménybeszámolóik közepette belefeledkeznek a beszélgetésbe, hajlamosak nem körülnézni mielőtt a járdáról az úttestre lépnek, halványzöldnek látni a piros lámpát, és a többi.

A rendőrök természetesen őket is figyelmeztetik majd, rajtakapják őket, hogy ön- és közveszélyesen közlekednek, hogy az út nem játszótér, de az autósoktól is elvárják, hogy legyenek a szokásosnál is óvatosabbak, körültekintőek, előrelátóak, visszafogottabbak, még ott is, ahol egyébként nekik van (lenne) elsőbbségük. Például, hogy az iskolák környékén az előírt és elvárt körültekintéssel (vagy, ha lehetséges, még óvatosabban) közelítsék meg a zebrákat!

Mindemellett a rendőrök ellenőrzik majd (ha már úgy is ott járőröznek) azt is, hogy az autósok bekapcsolták-e a biztonsági övet, illetve, hogy az előírásoknak megfelelő gyermekülésben utaztatták-e gyermeküket.

Sok szülő autóval viszi az iskolába a gyermekét, főleg a legkisebbeket. Nekik még inkább érdemes lesz figyelni a parkolásnál. Talán az még a leginkább szőrösszívű rendőrnél is belefér, ha valaki megáll a tanintézet kapuja előtt, a gyerek kiugrik a kocsiból és spurizik be az iskolába, aztán továbbhajt. Azonban az már majd aligha marad következmények nélkül, ha valaki leparkol a suli előtt (pláne nem, ha ezt ráadásul még szabálytalanul is teszi) és otthagyja az autóját, amíg az osztályteremig nem kíséri a gyermekét, hogy ott búcsúzkodjon tőle.

F.Gy.A.

Forrás:http://kozlekedesbiztonsag.kti.hu/elmaradnak-a-rendorsegi-tanevnyitok-de/

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. augusztus 19., szerda]

Zsaruk leptek el egy szobi fesztivált, 15 embert állítottak elő.

A váci rendőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Katasztrófavédelem munkatársaival karöltve 2020. augusztus 14-e és 17-e között egy helyi rendezvényen jelentek meg. A szervezett fellépésnek a bűncselekmények megelőzése, a szubjektív közbiztonság érzet növelése, valamint szükség esetén a gyors és szakszerű beavatkozás volt a célja.

A négynapos szabadtéri buli nem telt el eredménytelenül. A rendőrök összesen 15 embert állítottak elő, köztük négy külföldi állampolgárt, mindegyikőjüktől foglaltak le kábítószergyanús anyagot.

Az akciót két kábítószer-kereső kutya részvétele is segítette. Egy férfi táskájából igazoltatása közben szagolta ki a négylábú a két darab narancssárga színű kábítószergyanús tablettát, amit a rendőrök lefoglaltak, a férfit előállították. A szolgálati kutya szimata vezetett egy sátorhoz is, melyben a nyomozók kutatást tartottak, az ott talált kábítószergyanús anyagokat lefoglalták, egy fiatal nőt pedig előállítottak a rendőrkapitányságra.

Az összevont akcióban a zsaruk összesen négy férfit hallgattak ki gyanúsítottként, mindegyikőjüktől fehér kristályos anyagot, valamint zöld növényi törmeléket foglaltak le. A Váci Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya 14 eljárást indított kábítószer birtoklása vétségének gyanúja miatt, melyet a továbbiakban szakértők bevonásával vizsgálnak.

Kapcsolódó hír:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/sikeres-rendori-akcio#5

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. augusztus 6., csütörtök]

A rendőrautó hátsó ülésén kapott helyet

Egy hét alatt azonosították és elfogták a váci nyomozók azt a férfit, aki egy munkába igyekvő idős asszonyt rabolt ki a gyanú szerint.

Egy helyi üzembe indult dolgozni 2020. július 28-án egy 65 éves váci asszony. Korai munkakezdése miatt már hajnali 3 órakor szokásos útvonalán gyalogolt, amikor a Szent László úton hátulról valaki elkapta a nyakát, behúzta egy közeli bokros területre és ütni kezdte. A segítségért kiáltó nő nem ellenkezett, hogy elhallgattassa, támadója többször lesújtott öklével, kitépte áldozata fülbevalóit, leszakította nyakláncát, lehúzta gyűrűit, elvette táskáját, majd sorsára hagyta.

A sértett el tudott gyalogolni a közelben lévő munkahelyére, onnan kértek rendőri segítséget. Az egyenruhások mentőt hívtak a súlyosan sérült áldozathoz, a kórházban kiderült, eltört az állkapcsa.
A rendőrök szolgálati kutyát indítottak, szemtanúkat kerestek, igyekeztek minél több, az elkövetőhöz vezető információt gyűjteni. A bilincselésre hét napot kellett várniuk, a rablással gyanúsítható 33 éves csörögi férfi házánál 2020. augusztus 4-én kora reggel fékezett le a rendőrautó.

Az alkalmi munkákból élő férfit kihallgatták, beismerte a bűncselekmény elkövetését. Elmondta, pénzhez akart jutni valahogyan, ezért 2020. július 28-án hajnalban céltalanul bolyongott Vácon, amikor meglátta a gyalogló asszony nyakában megcsillanó ékszert. Követni kezdte, majd a Szent László úton rátámadt. Miután mindenét elvette, futott a közeli vasútállomásig, hazavonatozott, majd aludni tért. Az ékszereken 47 éves, munkanélküli élettársával másnap délelőtt túladott, egy részéből tartozásukat fedezték, a többiből cigarettát és ételt vásároltak.

A Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a rabolt ékszereket egy zálogházban megtalálták és lefoglalták, a 47 éves nő ellen orgazdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A 33 éves csörögi férfi ellen – őrizetbe vétele mellett – rablás és maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, egyben kezdeményezik letartóztatását.

Kapcsolódó hír:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/a-rendorauto-hatso-ulesen-kapott-helyet

Feladó: Váci Rendőrkapitányság