Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Rendőrségi hírek [2021. január 5., kedd]

TÁJÉKOZTATÓ a 2021. évben induló 2 éves technikumi rendőrszakképzésről

Részletek az alábbi csatolt fájlban.

Csatolt dokumentumok:
2 EVES A3 vegleges.jpg

Rendőrségi hírek [2020. december 11., péntek]

BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCSOK AJÁNDÉKBA!

Kérjük, fogadja el ajándékként jó tanácsainkat, hogy az Ünnep meghitt hangulatát jogsértések ne zavarhassák meg!

Legyen figyelmesebb, az adventi időszakban, utazás ideje alatt értékeit ne hagyja egy pillanatra sem őrizetlenül! Legyen elővigyázatos vásárláskor ne a bevásárlókocsiba helyezze el kézitáskáját, illetve ne tartsa bankkártyáját és annak PIN kódját egy helyen! A tömegközlekedés során kézitáskáját mindig tartsa testközelben, zártan!

Kérjük, legyen óvatosabb az ünnepi utazások ideje alatt, és gépkocsiját minden esetben zárja be! Legyen körültekintőbb, és ne hagyjon semmit az autó utasterében! Amennyiben autóúton vagy autópályán megállítják, kiszállást követően zárja be a gépkocsiját!

Kérjük, legyen figyelmesebb az ünnepek ideje alatt, és ha hosszabb időre elutazik, lakása nyílászáróit többször ellenőrizze le, hogy biztosan zárva legyenek!

Lakása védelme érdekében biztonsági zárral lássa el otthonát!
Készítsen értékeiről (pl.: műszaki cikk, és annak gyári száma, jótállási jegy, ékszerek) fényképes értéklistát, és azt helyezze biztonságos helyre!

Kérjük, legyen körültekintőbb internetes vásárlások előtt, és csak ellenőrzött oldalakról, személyektől rendeljen! Legyen bizalmatlanabb, amennyiben családtagjaival kapcsolatos hírt kap, minden esetben ellenőrizze annak valóságtartalmát!

BÉKÉS, BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET KÍVÁN
A PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLYA!

Segélyhívó számok: 107, 112

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. december 7., hétfő]

Illegális bélés - Igazoltatásból elfogás

Vonaton bukott le az a budapesti férfi, akit rendőrök igazoltattak. Papírjaival nem volt probléma, kabátjának bélésével annál inkább.

Szlovákia felől utazott a 20 éves férfi, amikor 2020. december 4-én kora este a szobi megállónál a Készenléti Rendőrség járőrei rutinszerű ellenőrzést végeztek nála. A vasúti kocsiban átnézett igazolvány rendben volt, kabátja azonban - mint utóbb kiderült - illegális szert rejtett. A dzseki szokatlan bélése öt nejloncsomagot rejtett. Az összesen közel bruttó 1 kilogramm kábítószergyanús anyagot lefoglalták, B. Józsefet előállították. A növényi törmeléket igazságügyi vegyész-szakértő vizsgálja, a férfit nyomozók hallgatták ki.

Vallomása szerint magának hozta az anyagot saját felhasználásra, a gyanúsítás ellen panaszt nem tett.

Az őrizetbe vett férfi ellen kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya, egyben kezdeményezték letartóztatását.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. október 20., kedd]

„Látni és látszani 2020.”

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2019. október 19-től hirdeti meg a programot, mely december 06-ig tart. Arra ösztönözzük a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át gépjárművüket és ellenőriztessék látásukat, mely vizsgálatok térítésmentesek.

A kampány részleteiről a csatolmányban olvashatnak.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
Latni es latszani 2020.pdf

Rendőrségi hírek [2020. október 2., péntek]

Videó a balesetek megelőzéséről

Az alábbi linken elérhető a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak az ittasan okozott balesetek megelőzését célzó filmje.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/osszad

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. E jeles nap alkalmából csokorba szedtünk néhány bűnmegelőzési jó tanácsot, ezzel szeretnénk kedveskedni, hogy minél kevesebb szépkorú váljon bűncselekmény áldozatává.

• Gondoskodjon otthona biztonságáról! Ha van rá lehetősége, korszerű riasztóberendezéssel biztosítsa a védelmet! Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk.

• Ha otthonában nagyobb összeget tart, ajánlatos lemez- vagy pénzkazettát vásárolni és azt nehezen hozzáférhető helyen tartani, esetleg falba rögzíteni.

• Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonára! Ha ismeretlen, gyanús embert lát lakása vagy szomszédjának lakása, háza közelében, azonnal hívja a rendőrséget!

• Házalókat vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető embereket soha ne engedjen be otthonába! Lehetőleg ne is vásároljon tőlük, mert ha a termék elromlik, reklamációra nem lesz lehetőség.

• Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (vízművek, gázművek, kábel TV szolgáltató, elektromos szolgáltató, stb.) keresi bárki, kérje el a hivatalos, arcképpel ellátott igazolványát! Ha ezután is kétsége van, hívja fel a szolgáltatót és győződjön meg arról, hogy valóban dolgozója kívánja-e végrehajtani az ellenőrzést, leolvasást.
Ha ismeretlen ember rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el arcképes igazolványát, jelvényének számát figyelje meg!

• Utazáskor, vásárláskor táskáját többször ellenőrizze, hogy zárva van-e! Fontosabb iratait, értékeit, pénzét zárható belső zsebekbe tegye!

• ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően! Válasszon forgalmas helyet! Amennyiben megoldható, kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója! PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll senki Ön mellett!

• Sajnálatos módon az utóbbi időben elszaporodtak az un.”unokázós” csalások. A bűncselekmény lényege, hogy az elkövető telefonon felhívja az időskorút, unokájának vagy más közeli hozzátartozójának adja ki magát és tartozásra, közlekedési balesetre hivatkozva akar készpénzt vagy pénzzé tehető értéket kicsalni. Ne dőljön be az átverésnek!
- Ha ismeretlen számról keresik hozzátartozóra hivatkozással, ellenőrizze le a történetet és az Ön által ismert telefonszámon hívja fel az érintett családtagot. A hívófél azonosításánál a visszakérdezés, konkrét kérdések segíthetnek.
- Semmilyen körülmények között ne adjon át pénzt, ékszert, egyéb értéket senkinek!
- BONTSA A VONALAT! Majd tegyen bejelentést a hívásról a rendőrség felé!

Ön is sokat tehet biztonsága és vagyonbiztonsága érdekében, hogy a szépkor valóban szép legyen!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
ELBIR - idosek vilagnapja.pdf

A váci rendőrök a tolvajt elkapták, a bicikli gazdáját még keresik.

A Váci Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya 13100/1166/2020. bűnügyi számon eljárást folytat lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A város vasútállomásán lévő kerékpártárolóból vitte el 2020. július 21-én este a gyanú szerint egy azóta elfogott férfi a képen látható Neuzer Venezia típusú, szürke-bordó színű, G 114108289 vázszámú női kerékpárt.

A Váci Rendőrkapitányság kéri, hogy aki felismeri a képen látható biciklit, tulajdonosával kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen munkaidőben (hétfő-csütörtök 7:30-16:00, péntek 7:30-13:30) a Váci Rendőrkapitányságon (2600 Vác, Zrínyi Miklós u. 7.), hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1/236-2883 telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a 06-80/555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.

Kapcsolódó link:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/felhivasok/kinek-hianyzik-0

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. szeptember 4., péntek]

Újabb határátkelőhelyek nyílnak meg

A gyorsabb átkelés érdekében a jelenleg nyitva tartó határátkelőhelyek mellett újabbakat vehetnek igénybe szeptember 5-én 5 órától.


További információk a linkre kattintva érhetők el.
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/ujabb-hataratkelohelyek-nyilnak-meg-more

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2020. szeptember 3., csütörtök]

Szeptembertől szolgálatban – munkába álltak az iskolaőrök

A modulzáró vizsgákat követően 504 fő iskolaőr részvételével vette kezdetét a 2020/21-es tanév.

Az iskolaőrök toborzásáról, képzéséről és szolgálatba állásukról tartott közös sajtótájékoztatót 2020. szeptember 2-án a rendőrség székházában dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára, Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára és dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Az oktatás zavartalan ellátásának biztosítása, a nevelő-oktató munka hatékonyságának támogatása, valamint az oktatási intézmények rendjének fenntartása hívta életre az iskolaőrséget. A rendőrség – a vonatkozó törvény hatályba lépésének napján – 2020. július 16-án kezdte meg a toborzást, az EMMI, az ITM és az Agrárminisztérium által megnevezett köznevelési és oktatási intézményekbe.

Az álláspályázatra 2020. augusztus 3-ig 1409 fő jelentkezett, akik közül az alkalmassági (egészségügyi, pszichológiai és fizikai) vizsgálatokat követően 504 fő (423 fő intézményi iskolaőr és 81 fő tartalék iskolaőr) került be a képzési rendszerbe. Az országszerte 31 helyszínen zajló képzés pedagógiai-pszichológiai alapképzésből, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modulból, valamint rendvédelmi felkészítésből és gyakorlatból állt. Az EMMI, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a rendőrség szakemberei együtt végezték a vizsgáztatást: 131 nő és 373 férfi tett végül sikeres záróvizsgát. Az iskolaőrök 5 évente kötelesek kiegészítő vizsgát tenni, amely során számot adnak elméleti és gyakorlati tudásukról egyaránt.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: az iskolaőr olyan sajátos jogokkal felruházott, közfeladatot ellátó személy, aki az oktatási intézmény területén, tanítási időben dolgozik, a számára biztosított formaruhában (jelvénnyel, igazolvánnyal). Rendelkezik bizonyos intézkedési jogosultságokkal, mint például igazoltatás, helyszínbiztosítás, tetten ért személy visszatartása. Mivel a rendőrség alkalmazásában áll, a területileg illetékes megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság adott iskolával kötött együttműködési megállapodása szabályozza a közös feladatellátást, a gyermekek érdekeinek szem előtt tartásával. Az iskolaőrök munkáját az oktatási intézményekben már évek óta jelen lévő iskolarendőrök, illetve iskolai bűnmegelőzési tanácsadók is támogatják.

Az iskolaőrök toborzása és képzése továbbra is folytatódik, a felvételi követelményekkel, valamint a képzéssel kapcsolatban ajánljuk szíves figyelmükbe a témában eddig megjelent közleményeinket.

Kapcsolódó hír:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/szeptembertol-szolgalatban-munkaba-alltak

Feladó: Váci Rendőrkapitányság