címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. szeptember 19. | csütörtök
Vilhelmina napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Vasárnap választunk

Vasárnap választunk

A köztársasági elnök döntése nyomán 2014. április 6-án vasárnap tartják meg hazánkban a 2014-2018-as idõszakra vonatkozó országgyûlési választást. Az alábbiakban Vácra fókuszálva a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.
A következõ Országgyûlés 199 tagú lesz: 106 képviselõ egyéni választókerületbõl, 93 pedig a listás helyek betöltésével jut a Parlamentbe. A választás egyfordulós. Az egyéni választókerületekben a legtöbb voksot kapó jelölt nyeri el a mandátumot. A listás helyek elosztása bonyolultabb: döntõen a pártlistákra leadott voksok számától függ, de megfelelõ számú kapott voks után nemzetiségi listákról is juthat be képviselõ. Csak azok a pártok kaphatnak listás helyet, amelyek listájára legalább 5 %-os szavazatarány érkezett.
Vác Pest megye 4. számú egyéni választókerületéhez tartozik. A váciak ugyanazt az országos listát kapják, mint minden magyar választópolgár. A képen látható szavazólapon a jelölõszervezetek közül érvényesen egyet lehet megjelölni. (A név alatti karikába tett + vagy X jellel). A választók kapnak továbbá egy másik szavazólapot, amelyen az egyéni jelöltekre szavazhatnak. Választókerületünkben 19 jelölt indulhat, õk sorsolás után a következõ sorrendben szerepelnek a szavazólapon:
Nagy Sándor – MUNKÁSPÁRT
Kiss Zsolt - MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP
Harrach Péter - FIDESZ, KDNP
Lakatos Istvánné – KMSZ
Karnis Gáborné – TEMPO
Zsigmond Attiláné – ÚMP
Fehér Zsolt – JOBBIK
Dr. Dákay Zoltán - A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT
Nógrádi Ferenc – SZOCIÁLDEMOKRATÁK MAGYAR POLGÁRI PÁRTJA
Vitéz Attila – ZÖLDEK PÁRTJA
Bánhegyi Ildikó Mária – MKSZU
Vojnovits Erzsébet – KTI
Himmerné Wetzl Annamária – ÖP
Nagy Szilárd Benjamin – SEM
Dr. Agócs-Jesztei Ágnes – MRPP
Kõfalvi László – JESZ
Dengelegi Zsuzsanna – LMP
Batáné Burik Anna – MGP
Moravcsik Attila – SMS
A jelöltek közül szintén egyet lehet érvényesen megjelölni.
A választás április 6-án reggel hat órától este hét óráig tart. Vácon 30 szavazókört jelöltek ki, mindenki ott adhatja le voksát, ahol õt nyilvántartásba vették. (Ez a korábban megkapott, névjegyzékbe történõ felvételrõl szóló ÉRTESÍTÉSen megtalálható.) A szavazónak igazolnia kell személyazonosságát, ezt megteheti a következõ okiratokkal:
- személyi azonosító igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány;
- útlevél és lakcímet igazoló hatósági igazolvány;
- kártyaformátumú vezetõi engedély és lakcímet igazoló hatósági igazolvány.
Miután a személyazonosítás megtörtént, a szavazó aláírja a választói névjegyzéket és átveszi a két lepecsételt szavazólapot, illetve a borítékot. A szavazólapon tollal történt egy-egy bejelölést követõen a lapokat a borítékba helyezve a teremben elhelyezett szavazóurnába kell dobni.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok