Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

A szervező és lebonyolító Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. nyilvánosságra hozta a váci tavaszi lomtalanítás időpontjait, illetve az elektromos hulladék begyűjtés helyszíneit és időpontjait.
Eszerint a már megszokott módon a területi alapon meghatározott három körzetben egy-egy hétvégét jelöltek ki a lomtalanításra. Ezekben az időpontokban minden nap 14 óráig lehet a lomokat kitenni a hulladékgyűjtők mellé. A cég felhívja a figyelmet, hogy munkatársai a veszélyes és nem lomnak minősülő hulladékokat nem szállítják el.
Az időpontok:
I. körzet: a Duna és a 2-es számú főút közötti területen április 30 – május 2. (a szervezők tisztelettel kérik, hogy a városi rendezvények miatt e körzet lakói a lomokat május 2-án, szombaton helyezzék ki);
II. körzet: a 2-es számú főút és vasút közötti területen május 14-16.;
III. körzet: a vasút és 2/A főút közötti területen május 28-30. között szállítják el a lomokat.
Az elektromos hulladékot (háztartási gépek, számítógépek, televíziók stb.) a következő helyszíneken és időpontokban lehet leadni:
Géza király tér - május 9. szombat 8-13 óra;
TB (CEMÜ) székház parkolója - május 16. szombat 8-13 óra;
Deákvári fasor 2. melletti külső parkoló - május 30. szombat 8-13 óra.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

Sport [2015. április 24., péntek]

Evezés - Váciak a velencei válogatón

Az elmúlt hét záró két napján rendezték meg a Velence tavi evezős pályán a kis- és csapathajós egységek válogató versenyét.
Az első napon a felnőttek és ifjúságiak a kisegységekben (egyes és páros hajók) mérték össze erejüket, míg másnap válogatott csapathajók álltak rajthoz. A Vác Városi evezős Club sportolói négy versenyszámban is elsőként értek célba és két további egységünk állhatott a dobogó harmadik fokára. Galambos Péter megnyerte a könnyűsúlyú egypárevezősök viadalát, és válogatott társával, a szegedi Matyasovszki Dániellel párban is diadalmaskodott a könnyűsúlyú kétpárevezősöknél. Szintén kétszer lett első az ifiknél Bácskai Máté: az egyesek versenyén túl klubtársával, Ács Kristóffal is nyerni tudott.
(A váciak eredménylistája képünkre kattintva tekinthető meg.)

Feladó: Hírszerkesztő

Email: estv@estv.hu

Közélet [2015. április 23., csütörtök]

Boronkays hölgy a diákpolgármester

A Föld napjának váci rendezvénysorozata keretében immár 15. alkalommal választottak egy esztendőre diákpolgármestert városunkban. Idén Németh Eszterre esett a választás.
Négy helyi középiskola egy-egy jelöltje szállt versenybe a címért április 21-én. A Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégiumot Németh Eszter, az I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskolát Varga Marcell, a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskolát Novák Bálint, a Váci Madách Imre Gimnáziumot Zopcsák Zalán képviselte diákpolgármester-jelöltként.
A nap a résztvevő iskolák vidám, zenés, táncos programjaival indult a Főtéren felállított színpadon. A kampányoló csapatok bemutatkozása után a jelöltek ismertették az elkövetkező egy esztendőre vonatkozó programjukat, elképzeléseiket. A jelenlevő diákságot Mokánszky Zoltán alpolgármester köszöntötte.
Ezt követően több részből álló versengés kezdődött az iskolák között, amelyek középpontjában a környezetvédelem állt, de várostörténeti és kommunikációs feladatokat is kaptak a csapatok. A délutánig tartó megmérettetés után következett a verseny összegzése és az eredményhirdetés. Utóbbit nagy izgalmak közepette Bíró György szervező ismertette. Ez alapján Németh Eszter vehette át (képünkön) a város jelképes kulcsát Mokánszky Zoltán alpolgármestertől, és a nyakéket a leköszönő diákpolgármestertől, Kovács Szabolcs Cselgőtől.
A nyertes diáklány rögtönzött beszédében megköszönte az őt támogatók munkáját és hangsúlyozta, hogy legfontosabb feladatának a váci iskolák közötti jó és eredményes kapcsolat kiépítését tartja. Németh Eszter csütörtökön délelőtt a városi önkormányzat képviselő-testületi ülésének elején vázolta azokat a terveket, amelyeket jelölttársaival közösen állítottak össze. Ezekben prioritást kapnak a főtéri diákélet felpezsdítésére és színvonalának emelésére vonatkozó elképzelések, a városi sportágválasztó nap megszervezése és lebonyolítása, valamint a Duna-part közvilágításának biztonságosabbá tétele.
Bemutatkozása után Fördős Attila egyeztetésre, az elképzelések átbeszélésére invitálta másnapra polgármestertársát.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

Rendőrségi hírek [2015. április 23., csütörtök]

Speedmarathon: eredmények Pest megyében

Befejeződött a TISPOL által szervezett, 20 európai ország részvételével rendezett Speedmarathon sebességellenőrzés.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság köszöni a megye lakosságának aktív részvételét a helyszínek kiválasztásában. Összesen 240 e-mail érkezett, melyekben 234 helyre tettek javaslatot az állampolgárok. A levelekből kiderül, hogy nagyon sokan féltik családjukat, gyermekeiket, idős szüleiket, iskolásokat, óvodásokat a balesetektől, ezért is tartják fontosnak az ilyen jellegű ellenőrzéseket.

A rendőrség honlapján közzétett felhívás igen nagy látogatottságot generált. A három nap alatt (2015. április 14-16 között) kétszázkilencvenezren voltak kíváncsiak az ellenőrzési pontokra.
Az akció az országos és a helyi sajtóban is nagy visszhangot kapott. Ennek és a közlekedők jogkövető magatartásának is köszönhető, hogy az elmúlt 3 napban a megye útjain nem volt halálos kimenetelű közlekedési baleset.
A 24 órás ellenőrzés ideje alatt megyénkben a 151 helyszínen a sebességellenőrző berendezések előtt elhaladó 33502 gépjármű közül 987 lépte túl a megengedett sebességet.

A rendőrség más közlekedési akciók szervezése során is figyelembe kívánja venni az állampolgárok észrevételeit, javaslatait.

Számítunk Önökre! A balesetmentes közlekedés közös ügyünk!

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. május 3-án Cegléden, a Kossuth téren rendezi meg a Pest megyei Rendőr- és Tűzoltónapot.

A programot 9 órakor a Tűzoltó Zenekar nyitja meg. A kora délutánig tartó programok között szerepel az Abonyi Mazsorettek táncbemutatója, intézkedéstaktikai bemutató, kutyás bemutató, rajzverseny, kerékpáros ügyességi verseny és bűnmegelőzési vetélkedő is.

Az érdeklődők betekinthetnek a bűnügyi technikusok munkájába, valamint fegyverbemutatóval várjuk a programra kilátogató állampolgárokat.

Az új technikai eszközök mellett veterán rendőrautókat és korhű ruhába öltözött rendőröket is láthatnak majd.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai tűzoltási bemutatót tartanak, de a gyerekek és a felnőttek egyaránt kipróbálhatják az emelőkaros tűzoltó autót.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Sport [2015. április 23., csütörtök]

Vízilabda - Pontszerzés nélkül

Egy nagy különbségű és egy szoros vereség lett a mérlege a váci pólócsapatnak a székesfehérvári dupla fordulóban.
A Váci Vízilabda SE szombaton két találkozón szállt vízbe az OB II-es bajnokság alapszakaszának 7. játéknapján. A mieink előbb az éllovas MTK ellen vívtak érdekes mérkőzést. Ugyanis az első negyedben a fővárosiak gólzáporral 10-3-as előnyre tettek szert, majd a második negyedben egyetlen gól sem esett. Végül a papírformának megfelelően az ellenfél nyerte az összecsapást 18-9-re.
A nap zárótalálkozóján a váciak a gödöllői Főnix ellen egészen a véghajráig szoros csatát vívtak. Még három perccel a lefújás előtt is csak egy gól volt a hátrányuk, ám végül a rivális bizonyult jobbnak 15-12-re.
Az alapszakasz utolsó napján, május 9-én a Vác a vele azonos pontszámmal a csoport végén álló fehérváriak ellen játszik.

Feladó: Hírszerkesztő

Email: estv@estv.hu

Sport [2015. április 22., szerda]

Futsal - Harmadik helyen zárnak a váciak

Hétfőn este a gödi sportcsarnokban találkozott a sereghajtó helyi és a dobogóért harcoló váci futsalgárda: Gödi SE - Dunatours Vác FSE 3-8 (1-3).
A vendégek 5. percben szerzett vezetőgólját még pár perc múlva kiegyenlítették a hazaiak, de a szünetre már 3-1-es váci előnnyel mehettek a csapatok. A második félidő közepén újabb két váci találattal már 5-1-re alakult az állás. Kisvártatva azonban ismét a Göd következett és visszaállt a szünetbeli kétgólos különbség.
Hogy végül aztán mégsem született szoros végeredmény, az annak köszönhető, hogy a vendégek az utolsó percben háromszor is bevették az addig jól küzdő gödiek kapuját, kialakítva a 8-3-as vendégsikert.
Váci gólszerzők: Tóth Tamás 2; Bartal Balázs, Burzi Attila, Hirt Gergely, Makk Levente és Vén Gábor 1-1, +öngól.
Az utolsó fordulóban a váciak a negyedik helyezett tolnai legénységet fogadják április 27-én este nyolckor. A vendégek győzelmük esetén pontszámban és győzelem számban beérhetik ugyan a mieinket, ám a Vác gólkülönbsége annyival jobb (62 góllal), hogy már biztos: a csoport harmadik helyét szerzi meg csapatunk.

Feladó: Hírszerkesztő

Email: estv@estv.hu

Közélet [2015. április 22., szerda]

Május elsején Európa Fesztivál Vácott

Hazánk 2004-es uniós csatlakozására emlékezve városunkban idén is megrendezésre kerül az Európa Fesztivál, amely május első napján ingyenes szórakozási lehetőséget nyújt a váciaknak és az idelátogató vendégeknek.
A Vác Város Önkormányzat és a Madách Imre Művelődési Központ által szervezett programban a főtéri színpadon délután négytől kézműves kirakodóvásár és foglalkozás várja az érdeklődőket, majd fél öttől a színpadon megkezdődik a fellépők kavalkádja. Előbb a Bolero Táncsport Egyesület, a Dynamic Táncstúdió és a Rockin' Board Táncsport egyesület tagjai mutatják be tudásukat. Hat órától a Váczi Néptáncegyüttes, valamint a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola produkciója következik.
Este nyolc órától a Countaktus Country együttes koncertje zárja a váci Európa fesztivál programját.
A szervezők mindenkit szeretettel várnak a rendezvényre.
(A részletes program plakátja képünkre kattintva megtekinthető.)

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

Anyakönyv [2015. április 21., kedd]

Vácott született váci lakosok

Scheili Gábor és Kovács Dorottya gyermeke: Boglárka /Vác/
Golarich Károly és Kovács Kata gyermeke: Bence András /Vác/
Réti István és Reyes-Sarkadi Carmen Amália gyermeke: Liliána /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2015. április 21., kedd]

Házasságot kötött váciak

Simkó Gábor és Pajor Erzsébet /Vác/

Feladó: Városháza