címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Jubileumi hetet rendezett a 75 éves deákvári templom közössége

Jubileumi hetet rendezett a 75 éves deákvári templom közössége

Hetvenöt évvel ezelõtt, 1940-ben szentelték fel Vác legfiatalabb katolikus templomát, a deákvári Jézus Szíve Plébániatemplomot, melynek közössége a múlt héten több napon át tartó programsorozattal emlékezett meg a jeles jubileumról.
Deákvár ma is folyamatosan épülõ-fejlõdõ városrésze Vácnak, ahol nagyon sok fiatal család él.
- A plébániai közösségünk is jóval fiatalosabb az átlagosnál. Igen mozgalmas a közösségi életünk, számos lelkiségi mozgalomnak van itt kisebb-nagyobb csoportja, sok programot szervezünk minden korosztálynak, különös tekintettel a kisgyerekes családokra. Egyszóval van élet, ami persze nagy öröm a lelkipásztornak is - mondta Rolik Róbert plébános.
A közösség minden évben megemlékezik november közepén a templomszentelés évfordulójáról, s mint a plébános elmondta, a program összeállításakor mindig keresnek több aktuális témát, amelyeket aztán elõadások, beszélgetések keretében alaposan körbejárnak.
Az idén a háromnegyed évszázados jubileum tiszteletére egy egész héten át tartó hálaadó programsorozatban volt filmvetítés, kiállítás nyílt szenteket ábrázoló festményekbõl (alkotójuk: Revóczi Tünde), három aktuális témájú elõadásra várták az érdeklõdõket, majd a hetet a nemzetközi hírû Vox Humana Énekkar koncertje, püspöki szentmise és szeretetvendégség zárta.
Nagyon sokan voltak kíváncsiak a libanoni görög-katolikus édesapától és erdélyi magyar édesanyától született Youssef Fakhouri elõadására, melynek középpontjában a közel-keleti keresztényüldözés állt.
- Sokan egyszerûen nem tudnak róla, hogy a világnak abban a folyamatosan forrongó részében üldözik a keresztényeket, szinte mindennaposak a vallási hátterû gyilkosságok, atrocitások, amelyeknek elkövetõi - a hatóságok cinkossága miatt is - a legtöbbször nem kerülnek bíróság elé, vagy ha mégis, sokszor felmentik õket, úgymond bizonyítottság hiányában. A végletesen szekularizált nagypolitika vezetõi inkább a homokba dugják a fejüket, mindenesetre nemigen hallani komoly tiltakozást, konkrét intézkedések megtételérõl nem is beszélve. A fõsodrú média sem foglalkozik kellõ súllyal ezzel a kérdéssel, tehát minél többünknek magunkra kell vállalnunk a felelõsséget a közvélemény tájékoztatásában - mondta a Pro Christie portál szerkesztõje.
Dr. Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia médiareferense a nemrég véget ért püspöki szinódusról adott tájékoztatást az érdeklõdõknek.
Dr. Kertész-Bakos Ferenc pedig a keresztény kultúra hanyatlásáról szólt, álláspontja szerint manapság a nyugati kultúra fõ elemeinek tendenciózus lebontásának lehetünk tanúi, lázas "szabadulásnak" a kereszténységtõl, a tekintélytõl, a családtól, a hierarchiától, az erkölcsiségtõl, a hagyományoktól, a lojalitástól, a hazafiságtól, általában is a társadalmi konvencióktól.
Vác legfiatalabb katolikus templomát a város északi, Deákvárnak nevezett településrészén 1939-1940-ben emelték, az építés elindítója dr. Herrhof Mátyás felsõvárosi kanonok-plébános volt, az új Isten-háza szinte teljesen közadakozásból készült el.

Feladó: Ribáry Zoltán

EU pályázatok