címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Polgármesteri tájékoztató a fejlesztési célú hitelfelvételrõl, az adósságokról és a külkapcsolatokról

Polgármesteri tájékoztató a fejlesztési célú hitelfelvételrõl, az adósságokról és a külkapcsolatokról

Többek között a közelmúltban rendezett Nemzetközi Páneurópa Konferencia és Vác testvérvárosi kapcsolattartásának értékelése, továbbá a szeptemberi testületi ülésen megszavazott fejlesztési célú hitelfelvétel volt a téma a szerdán tartott polgármesteri sajtótájékoztatón.

- A hét elején tartott sajtótájékoztatóján Bóth János képviselõ minden felhozott témában számos valótlanságot állított, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy megpróbálja rossz színben feltüntetni a városvezetést, ezzel az önös érdekû politizálással, megnyilatkozásaival árt az egész településnek, és meggyõzõdésem, hogy ez mindinkább nyilvánvaló a közvélemény számára - bocsátotta elõre Fördõs Attila polgármester.
A városvezetõ sorra vette azokat a témákat, melyekben a szocialista képviselõ hétfõi tájékoztatóján számonkérõ nyilatkozatot tett a sajtó nyilvánossága elõtt.
- A külkapcsolatok ápolása, erõsítése a leghatékonyabb városmarketing eszköz, ezen túlmenõen pedig a testvérvárosi meghívások lehetõség szerinti elfogadása alapvetõ udvariassági kötelesség. A felemlegetett japán utazással kapcsolatban az útiköltség 994 ezer forint volt a három tagú önkormányzati delegációnak, de gondoljunk bele, hogy ennek a kapcsolatnak köszönhetõen is növekszik Vác ismertsége a szigetországban. A finnországi testvérvárosba - jutalomként - tizennégy diák és három kísérõ utazott, képviselõ nem tartott a küldöttséggel, a költség 1,9 millió forint volt. A Kárpát-medencei testvérvárosi kapcsolatok ápolásához kapcsolódó kiutazások alkalmanként 30-60 ezer forint üzemanyagdíjba kerülnek. Ugyanakkor kiemelem, hogy 2010 óta önkormányzatunknál a határon túli magyar lakta területek különbözõ településeivel való partnerség jelenti a prioritást, szemben a távolabbi kapcsolatokkal. Hozzáteszem: nem lehet kellõképp hangsúlyozni, hogy ma, amikor egyre inkább erõsödik az európai politikában a V4-es együttmûködés jelentõsége, nagyon elõnyös, hogy városunknak mind Csehországban, mind Szlovákiában, mind Lengyelországban van testvérvárosa - mondta Fördõs Attila.
Megemlítette azt is, hogy Bóth János polgármestersége idején teljesen más prioritás érvényesült a külkapcsolatok építésében.
- Ezzel kapcsolatban felszólítom a képviselõt, számoljon el azzal, hogy nyolc évi városvezetõi ideje alatt hányszor és hova utazott a város képviseletében, erre mennyi közpénzt fordítottak a költségvetésbõl, szerepeltek-e a delegációkban családtagok, és hát a legfontosabb kérdés, hogy miért, kinek az utasítására tûnt el a városháza számítógépes rendszerébõl 2010-ben a korábbi önkormányzati utazások dokumentációja - vetette fel Fördõs Attila.
A következõ téma a szeptember elején Vácott rendezett Nemzetközi Páneurópa Konferencia jelentõsége, a városi költségvetést érintõ kiadása volt.
- Mint az esemény neve is mutatja, ezt a rendezvényt nem önkormányzatunk, de még csak nem is a Magyar Páneurópa Unió szervezte, hanem a Nemzetközi Páneurópa Unió, véleményem szerint elképzelhetetlen, hogy egy ilyen eseménynek ne adnánk otthont. Sõt, büszkék lehetünk rá, hogy a rangos nemzetközi szervezet felkérte városunkat a házigazda szerepre, annál is inkább, mert korábban kizárólag különbözõ fõvárosokban tartottak konferenciákat. A három napos rendezvényen több mint tíz országból kétszáz vendég vett részt, a visszajelzések alapján nagyon jól érezték magukat városunkban, viszik Vác jó hírnevét szerte Európában, az eseményrõl készült képes összefoglalót pedig, benne Vácról szóló vágóképekkel nagyon sok csatornán levetítik, ami nagyszerû promóció - emelte ki Fördõs Attila.
Ismertette azt is, hogy a város két étkezést, egy vacsorát és egy ebédet biztosított a több mint kétszáz vendégnek, ezeknek a költsége összességében 1,1 millió forint volt.
- Ami a fejlesztési célú hitelfelvételt illeti, valótlan állítás, hogy ezzel eladósodna a város, hozzáteszem, Bóth János képviselõ korábban többször támogatott, sõt kezdeményezett is ilyen pénzügyi megoldást. A most megcélzott beruházások révén egyébként több milliárd forintra rúgó ingatlanérték növekedést könyvelhet el az önkormányzat, ezzel szemben a kamatadósság szolgálat éves szinten négy millió forintot tesz ki - tért át a polgármester a városi adósságok kérdésére.
Mint elmondta, a holdingnak szeptember 30-ai határdátummal nincs lejárt idejû tartozása, az önkormányzat a Volánbusznak tartozik 42 millió forinttal, de az elmaradás rendezése nem okozhat gondot.
- Ugyanakkor az idén a végére jutottunk a GE vállalatcsoporttal szembeni fizetési kötelezettségünknek, ami korábbi helyi iparûzési adó túlfizetésbõl eredt - hangsúlyozta Fördõs Attila.
A szállítókkal szembeni tartozások kapcsán kiemelte: ezek rendezésére korábban is igényelt ÖNHIKI támogatást a város, ez nem újdonság és nem is rendkívüli, a rászorultság abból ered, hogy a központilag megállapított adóerõ mértékébõl kiindulva Vác a legalacsonyabb összegû költségvetési támogatást kapja az intézmények mûködtetéséhez, és a hiányzó összeget utólag, pályázat útján nyerheti el az önkormányzat, részben vagy teljes egészében.
- Az is valótlan állítás, hogy több mint hétszáz millió forint az ingatlanértékesítésbõl elõirányzott bevétel, hiszen ezt rendeletmódosítással nagyjából negyed milliárdra mérsékeltük, többek között ezért is van szükség hitelfelvételre a fejlesztésekhez. Ugyanakkor van esély rá, hogy mégis sikerül a most tervezettnél jóval nagyobb összegû forráshoz jutni épületek, telkek eladásából, a többlet pedig csökkentheti a felvett hitel mértékét. Arról nem is beszélve, hogy növekedni kezdett a helyi iparûzési adóból származó bevétel, és a különbözõ cégek terveiben szereplõ - például nyomdaipari és autóalkatrész gyártó - kapacitásbõvítõ beruházások révén egyre biztatóbb a jövõ ezen a téren - zárta tájékoztatóját a polgármester.

Feladó: Városháza

EU pályázatok