Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2016. december 30., péntek]

Sikeres pénzügyi évet zárt az önkormányzat

Vác pénzügyi helyzetéről tartott sajtótájékoztatót Fördős Attila polgármester csütörtökön a városházán. A városvezető stabilnak nevezte az idei év büdzséjét, melyet bár állami támogatással, de egyensúlyban tudtak tartani.

Beszélt arról is, hogy megérkezett a város számlájára a várt állami támogatás, az ÖNHIKI (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása), amely 150 millió forintot tesz ki, de az év végi adófeltöltés is jól sikerült.

- Kétszázötven millió forint realizálódott az adófeltöltésből, így december 20-val visszafizettük a 200 millió forintos likvidkeretünket a banknak, és párhuzamosan megkötöttük a jövő évi hitelszerződésünket is, így 500 millió forintos keret áll rendelkezésre január 3-tól. A TAO-s beruházással kapcsolatban 325 millió kormányengedélyhez kötött hitel felvételére kaptunk engedélyt – mondta.Hozzátette: az adófeltöltéssel az éves terv teljesítve lett, bár a nominál érték alacsonyabb, mint a tervezett, de figyelembe kell venni azt is, hogy General Elecrtic-nek jóváírt és visszatérített a város adót.

A városvezető beszélt arról is, hogy 2,2 milliárd forint támogatást kap Vác a mobilgáthoz, mivel azonban a beruházás összege ezt meghaladja, bíznak benne, hogy az állam is segítséget nyújt majd a projekthez.

- Jelen pillanatban a kasszában 30 millió forint van, tehát pozitív költségvetési évet zárunk. Harminc napon túli kifizetetlen számlája nincsen az önkormányzatnak, egy kivételével, a Volánbusszal, melynek fennálló tartozásunk 70 millió forintot tesz ki, ezt várhatóan januárban rendezzük majd – mondta.

Fördős Attila szerint egy rendkívül sikeres évet zárt az önkormányzat. Úgy látja, az állami támogatásokkal együtt egyensúlyban tartott költségvetése volt 2016-ban a városnak. A sajtótájékoztató végén a lakosságnak sikerekben gazdag, boldog újesztendőt kívánt Vác város polgármestere.

Feladó: Városháza

Közélet [2016. december 27., kedd]

Figyelmeztető előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra 2. fokú (narancssárga) - széllökésre vonatkozó - figyelmeztető előrejelzést adott ki.

"Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint az északnyugati szelet kedd éjfélig sokfelé viharos (60-90 km/h) lökések kísérik. Főként az Észak-Dunántúlon, a középső országrészben, kisebb eséllyel délnyugaton, északkeleten számíthatunk 70 km/h feletti lökésekre. Kiemelten a Kisalföldön, Dunántúli-középhegységben 90 km/h körüli, illetve azt meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Szerdára virradó éjszaka némileg veszít erejéből a szél, majd szerda napközben az északkeleti megyékben haladhatják meg kevéssel a legerősebb széllökések a 70 km/h-t.

Pest megye területén: A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t."2016. december 27.

Feladó: Városháza

Váci Alsóvárosi Óvoda Vác a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Váci Alsóvárosi Óvoda Vác
Óvodapedagógus munkakör betöltésére.

A pályázat részletes kiírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
VaciAlsovarosiovodaVac.pdf

Közlemények [2016. december 23., péntek]

Szerelőcsarnokot is lefoglalt a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egy építőanyag-nagykereskedelemmel foglalkozó cég telephelyén a 150 millió forintot meghaladó tartozás kiegyenlítésére anyagmozgató darut, valamint egy teljes szerelőcsarnokot is lefoglaltak.

A NAV által vizsgált mintegy kétéves időszakban a gazdálkodó jelentős adótartozást halmozott fel, amely a kapcsolódó bírsággal, valamint a késedelmi kamat együtt meghaladta a 150 millió forintot. A társaság az adóbevallásait rendszeresen benyújtotta, azonban a vizsgált időszakban a valóságtól eltérő adatokat közölt.

Miután többszöri felszólításra sem rendezte tartozását, a megtérülés érdekében a NAV ingófoglalást indított. A telephelyen lefoglalt ingóságok között szerepelt a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódóan egy anyagmozgató daru és egy könnyűszerkezetes összeszerelő csarnok is.
Annak érdekében, hogy a gazdálkodó tevékenységét tovább folytathassa, a lefoglalt ingóságok a tartozás kiegyenlítéséig a gazdálkodónál maradnak.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága
Budapest, 2016. december 23.

Feladó: Városháza

A Váci Polgármesteri Hivatal részére nyolc darab kulcsból álló kulcscsomót adtak át, amelyet Vác, Újhegyi út 16. szám előtt 2016. 12. 20-án találtak.


A talált tárggyal kapcsolatban érdeklődni lehet Vác Város Önkormányzatának honlapján szereplő telefonszámokon, vagy személyesen a Jogi, valamint a Szervezési és Tájékoztatási Osztályokon.


Vác, 2016. december 22.

Feladó: Városháza

Közélet [2016. december 22., csütörtök]

Vác Város Önkormányzata áldott, békés karácsonyt és sikeres új esztendőt kíván a város minden polgárának!

Feladó: Városháza

Közélet [2016. december 22., csütörtök]

Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika és Horváth Tibor vehette át a "Polgármester Díja" kitüntetést

Kálmán Krisztina és Keresztesi Erika paralimpikonok és Horváth Tibor restaurátor-szobrászművész érdemelték ki 2016-ban a "Polgármester Díja" kitüntetést
- Két kiváló paralimpikonunk egyrészt öregbítette városunk hírnevét. Ezen túlmenően pedig példát mutatnak, helytállásuk sok más, fogyatékkal élő sorstársukat is lelkesítheti. Ezért pedig méltó köszönetet mondani, gratulálok kiemelkedő riói szereplésükhöz és további sok sikert kívánok a folytatáshoz - mondta Fördős Attila a nyár végi riói paralimpiai játékok két váci résztvevőjét köszöntve.
A városvezető Horváth Tibor restaurátor-szobrászművész méltatásaként hosszan sorolta, milyen sok feladatot végzett el az alkotó a városban az elmúlt évtizedekben.
- A művész úr a mögöttünk hagyott esztendőben is rengeteg köztéri értékünket restaurálta, így például a Gombás patak hídjának több szobrát, a főtéri Szent József szobrot - emelte ki köszöntőjében a polgármester.

Feladó: Városháza

Közélet [2016. december 20., kedd]

Nemzetközi rangú a váci öntöttvas kiállítás

Egyedülálló összeállítássá bővült a Pannónia ház öntöttvas kiállítása, köszönhetően annak, hogy ide került a gyenesdiási Vaszkó Ernő műgyűjtő rendkívül gazdag kollekciója.

Füzérmintás oszlopkályhák, neogótikus és csipkés burkolatú mesefigurás huzamkályhák, öntöttvas kályhakülönlegességek, továbbá művészi öntöttvas használati tárgyak
- falikarok, kopogtatók, mozsarak, vasalók, dísztálak - egyaránt láthatók a kiállításon.
A kibővített állandó tárlat tető alá hozásában főszerepet játszott Fördős Attila polgármester és Papp László műgyűjtő, több váci gyűjtemény kurátora.
Részt vett a megnyitón Vaszkó Ernő restaurátor-gyűjtő is, aki elmondta: lakhelyén, Gyenesdiáson is nagyon sokan a csodájára jártak a zömmel az otthona alagsorában elhelyezett gyűjteményének, de szavai szerint most igazán méltó, vonzó környezetbe került a kollekció.
Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tudományos főigazgató-helyettese a megnyitón kijelentette: Vácott most egy olyan kiállítás jött létre, amelyet
Európa gazdagabb országaiban is megirigyelhetnek.
Fördős Attila köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon közreműködött abban, hogy Vác egy újabb nemzetközi rangú kiállítással gazdagodhatott.
- Biztos vagyok benne, hogy ez a bemutató kiemelkedő kiállítási attrakció lehet, és így nagyban hozzájárulhat városunk idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez - mondta a polgármester.

Feladó: Városháza

Közélet [2016. december 20., kedd]

A decemberi testületi ülésről jelentjük

A képviselő-testület évzáró ülésén többek között döntés született arról, hogy az önkormányzat - 1,6 milliárd forintos értékhatárral - vételi ajánlatot tesz a mélygarázs beruházást meghatározó részben finanszírozó pénzintézetnek a létesítmény megvásárlása, városi tulajdonba kerülése érdekében.

Az ülés bevezetéseként a testület köszöntötte a "Vác Város Sportjáért" kitüntető cím két díjazottját, Galambos Pétert, a Vác Városi Evezős Club immáron négyszeres világbajnoki érmes versenyzőjét és Magyari József edzőt, testnevelő tanárt, az Árpád-fejedelem iskola igazgatóját.
A jelentősebb beruházások aktualitásairól szóló beszámoló kapcsán többek között elhangzott, hogy megszületett a kormányzati döntés a "Hatékony Árvízvédelem Vácon" elnevezésű projekt támogatásáról, ennek értelmében összességében mintegy 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre a beruházás megvalósításához.
Döntés született arról, hogy az önkormányzat támogatja a huzamosabb ideig Vácott élő '56-os mártír, Csizmadi Ferenc tiszteletére állítandó emléktábla elkészítésére vonatkozó pályázatot a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány "Büszkeségpontok" létrehozására szóló kiírása keretében.
A Galcsek utcai volt kommendánsi hivatal önkormányzati bérházzá alakulása kapcsán módosította a testület az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló rendeletet.
Ferjancsics László képviselő egyéni indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy az önkormányzat újabb nemzeti és uniós városi zászlókat szerezzen be a jelentősebb ünnepekhez kapcsolódó közterületi fellobogózáshoz. Pető Tibor alpolgármester módosító javaslattal élt, és ez alapján az a döntés született, hogy a feladatért felelős Váci Városfejlesztő Kft. tervezze be jövő évi költségvetésébe ezt a beszerzést is. Tehát a kérdés napirenden maradt, a 2017-es büdzsé tárgyalásakor újra szóba kerülhet majd.
Zárt ülésen eldőlt, hogy a "Vác Város Művelődéséért" kitüntető címet Pálos Frigyes atya, a "Vác Város Művészeti Díja" elismerést Fekete István fotóművész, a közművelődést segítő munkáért járó önkormányzati kitüntetést pedig Kovács Erzsébet veheti át a Magyar Kultúra Napja városi ünnepségén.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2016. december 19., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Hegedűs Gábor és Kovács Nikoletta gyermeke: Benett /Vác/
Papp Tamás és Nagy Adrienn gyermeke: Alexa /Vác/

Feladó: Városháza