címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Váci mûvészek a budapesti ARTEZI Galériában

Váci mûvészek a budapesti ARTEZI Galériában

Budapesten, az Artezi Galéria meghívására tizenhárom váci és Vác környéki képzõmûvész munkáiból nyílt kiállítás január 14-én. A galéria vezetõje, Németh Géza festõmûvész az elmúlt évek országos szervezésû kiállításainak szereplõi közül választotta ki az alkotókat. A kedvezõ feltételeket biztosító galériában az igényesen összeválogatott anyagból egy igen magas színvonalú és gondosan megrendezett kiállítás jött létre.

Adorján Attila és Garay Nagy Norbert fotorealisztikus munkái és Molnár László József végtelen finomságú rajzai a valóság arca mögött megjelenõ másik jelentést is hordoznak, Koltai-Dietrich Gábor enkausztikái, Németh Árpád és Zalubel István rusztikus felületû táblaképei, Kis Sándor Lajos és Magyar János légies képei, Óvári János harsány színvilága, Lehotka László számítógépes munkái, Orvos András virágmotívum-emlékei, Tumbász András street art-os triptichonja és Fekete István derengõ foto aktja mind-mind arról vallanak, hogy az a világ amit ismerünk annyiféle, ahányan szemléljük, annyiféle jelentéssel bír, ahány mûvész errõl a világról vallomást tesz.

A megnyitóra összegyûlt népes közönséget a házigazda köszöntötte, majd Vertig Tímea színésznõ, a Karinthy Színház mûvésze Weöres Sándor: Az éjszaka csodái címû versének elõadásával idézte meg a költemény különös - a képekhez is illõ - hangulatát.

Fördõs Attila Vác város polgármestere, megnyitójában hangsúlyozta, hogy Vác gazdag kulturális értékeinek sorában, a magas színvonalú zenei élet mellett igen fontos helyet foglal el a képzõmûvészet és annak szinte minden mûfaja. „A csoportos szereplés során - mondta - mindig felvetõdik az a kérdés, hogy megférnek-e és miként férnek meg egymás mellett a többféle alkotói gondolkodást, más-más szemléletû kifejezést követõ mûvészek és munkáik? Én azt tapasztalom, hogy Vác város képzõmûvészei különbözõségeikkel együtt, saját stílusuk megtartásával nagyon jól együttmûködnek, összetartanak. Jó példa erre ez a mostani kiállítás is. Ugyanakkor én azt is látom, és most is szeretném megköszönni, hogy mûvészeink ott vannak munkáikkal minden fontos kulturális eseményen. A város érdekében sokat tesznek... Ennek a kiállításnak a címe: „Kötelék”. Azt fejezi ki, hogy kötõdnek egymáshoz, kötõdnek a mûvészi értékekhez és legfõként: - kötõdnek Vác városához. - Méltóképpen képviselik városunkat, ma is, itt is.” - emelte ki Fördõs Attila.

A megnyitón a galériához tartozó és annak tevékenységét figyelemmel kísérõ budapesti és távolabbról érkezõ mûvészek is jelen voltak, élénk beszélgetést folytatva a kiállítókkal. A közönség soraiban a sajtó, a televízió munkatársai felvételeket, riportokat készítettek. Csak lassan, sokára oszlott el az érdeklõdõ közönség.

A kiállításhoz, a részt vevõk bemutatására digitális katalógus is készült, amit lapozható formában meg lehet tekinteni. http://www.artezi.hu

Németh Árpád

Feladó: Városháza

EU pályázatok