Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. március 17., péntek]

Állami kitüntetések a nemzeti ünnepen

A március 15-ei nemzeti ünnep kapcsán több jeles váci személyiség vehetett át.
Dr. Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke, általános helynök, a Vác-Alsóvárosi egyházközség plébánosa, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ igazgatója a Magyar Érdemrend tiszti keresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült.
Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója kiemelkedő színvonalú munkája, példamutató színházi és színházszervezői tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója.

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Késhegyi László, a Vác és Vidéke Ipartestület ügyintéző szervezetének titkára.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 17., péntek]

Méltó megemlékezés a nemzeti ünnepen

Vácon a hagyományokhoz híven a Báthori utcai Petőfi emléktáblánál kezdődött - a Juhász Gyula Általános Iskola diákjainak műsorával és koszorúzással - a nemzeti ünnep programja. Ezután a művelődési központban történelmi játszóház várta a kisgyerekes családokat. Délután a Kossuth téri toborzó, és a lovas huszárok vezette felvonulás után a ligeti honvéd emlékműnél tartott ünnepi műsor zárta az eseménysorozatot.

A ligeti honvéd emlékműnél tartott megemlékezésen - melyen jelen volt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára is - ezúttal Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgatója volt a szónok.
- Nemzeti ünnepeink kacsán nagyon fontos és elsődleges az emlékezés, de mindez még nem elég, tudnunk kell büszkének is lenni, forradalmaink és szabadságharcaink hőseire ugyanúgy, mint azon nagyjainkra, akik kiemelkedő eredményt mutattak, mutatnak fel az élet bármely területén - hangoztatta Verebélyi Ákos.
Megfogalmazta az is: a nemzeti egység erősítéséhez közös célok is kellennek, hiszen összefogva nagy dolgokra lehet képes a magyarság, de ennek záloga, hogy ne legyen közöttünk ellenségeskedés.

Az ünnepi műsorban közreműködött Pankotay Péter előadóművész és a Váczi Néptáncegyüttes.

Az esemény végén a város vezetői, továbbá intézmények és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a '48-as honvéd emlékművet.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 16., csütörtök]

Országos állat- és kirakodóvásár

Vácon a vásártéren 2017. március 19-én vasárnap országos állat- és kirakodóvásárt rendezünk. Nyitva tartás: 6 - 13 óráig.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Rendezvény szervező: Vác Piac KFT
Telefon: 0627/316-212
E-mail: vacpiackft@invitel.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 16., csütörtök]

Jól halad a férőhely bővítő beruházás a Váci Fegyház és Börtönben

Ütemterv szerint halad a Váci Fegyház és Börtönben az a férőhely bővítő beruházás, amely 120 fogvatartott elhelyezését teszi majd lehetővé egy korábban évtizedekig üresen álló épülettömbben - hangzott el a helyszínen tartott keddi, épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatón.

Az 1931-ben épült, korábban tiszthelyettes-képző iskolaként, majd raktárként funkcionáló (mellesleg nemrég filmforgatási helyszínül szolgáló) épület átalakításának folyamatában a felső szinten már az utolsó simításokhoz érkezett a kivitelezés, a középső szinten is javában tart a munka, és egyúttal elkezdődtek az alsó szint átalakításának előkészületei.

- A munka a múlt év őszén kezdődött, és a tervek szerint novemberre elkészül ez a nagyon fontos beruházás, amelynek köszönhetően csökkenhet a mostani túlzsúfoltság. Ez

azt jelenti, hogy amíg jelenleg hat fogvatartott van egy cellában a többi épületben, addig az új helyzetben ötre csökkenhet a cellánkénti létszám, hiszen százhúsz, enyhébb fokozatú büntetéssel sújtott elítélt ebben az újjá alakított épületben kap helyet az egyenként tíz fős, önálló mosdókkal komfortosított tágasabb helyiségekben. Tehát összességében jelentősen javulnak a fogva tartási körülmények - mondta Kopcsik Károly dandártábornok, börtönparancsnok.

Fontos szemponként kiemelte azt is, hogy az összességében 170 millió forintos beruházás munkáit zömmel szakképzett fogvatartottak végzik, közülük pedig a többség a fogva tartása idején szerzett valamilyen OKJ-s építőipari szakmai végzettséget.

- Ez a programunk példa értékűnek mondható, évente nagyjából harminc elítélt szerez nálunk valamilyen OKJ-s végzettséget, ami értelemszerűen elsősorban a társadalomba való visszailleszkedésük megkönnyítése szempontjából fontos, de természetesen a fogva tartásuk idején adódó munkavégzés jelentőségét sem lehet eléggé hangsúlyozni - mondta a parancsnok.

Megtudtuk: mivel egy korábban nem használt épülettömbben kap helyet az új börtönrészleg, értelemszerűen növelni kell a dolgozói létszámot, huszonnégy új munkahelyet teremt ily módon a Váci Fegyház és Börtön, és bár halad a toborzás, még várják a jelentkezéseket.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 14., kedd]

A rendkívüli testületi ülésről jelentjük

Három napirendi ponttal rendkívüli ülést tartott március 13-án Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

A rendkívüli ülés összehívásának indokai:
1. Sürgős szerződéskötés szükséges a településrendező tervezőkkel ahhoz, hogy a városi arculati kézikönyvvel kapcsolatos rendelet, illetve a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosítás szeptember 30-ig hatályba léphessen, és partnerségi rendeletben foglaltak alapján kell megkötni a szerződést.

2. Egy lakossági kérés alapján egy Kisderecske településrészi terület tervezett változtatása, beépítése kapcsán újabb partnerségi egyeztetés szükséges ahhoz, hogy a településrendezési eszközök (szabályozások) folyamatban lévő módosítását minél előbb végre lehessen hajtani.

3. Rendeletmódosítás vált szükségessé ahhoz, hogy a DMRV Zrt. a tervezett, európai uniós támogatású szennyvíztisztító fejlesztéséhez megkaphassa az építési engedélyt és elindíthassa a közbeszerzési eljárást.
A második napirendi pont kapcsán az a határozat született, hogy az önkormányzat felkéri a tervezőt a véderdő beültetési kötelezettség törlésének megvizsgálására.
***
Hirdetmény
Vác Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2012. (III. 22.) sz. rendeletének 40. § /1/ bekezdése alapján az alábbi tájékoztatást adom:
Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. március 13-ai rendkívüli ülésén az alábbi rendeleteket alkotta:
- 7/2017.(III.14.) sz. rendelet a településrendezési és településképi eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet szerint megváltoztak a koncepció, stratégia vagy településrendezési eszköz véleményezési eljárásában a partnerségi egyeztetés szabályai 2017. januárban, ezért szükségessé vált a rendelet megalkotása.
- 8/2017.(III.14.) sz. rendeletmódosítás – a Helyi Építési Szabályzatról szóló 15/2003.(IV.29.) sz. rendeletről
Rendeletmódosítás szükséges ahhoz, hogy a DMRV Zrt. fejlesztése megvalósulhasson.

A rendeletek a Váci Polgármesteri Hivatal Jogi Osztály 129. sz. irodájában megtekinthetők.

Vác, 2017. március 14.

Deákné Dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 14., kedd]

Átmeneti útvonalváltozás a nemzeti ünnepen

Vác Város Önkormányzata és a Madách Imre Művelődési Központ szervezésében idén is a megszokott módon emlékezik városunk az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeire.
A hagyományos menetrend március 15-én most is a Báthori utcai Petőfi-emléktáblánál kezdődik délelőtt 9 órakor, ahol a Váci Juhász Gyula Általános Iskola diákjai adnak műsort. A helyi sajtó képviselői 10 órakor emlékeznek meg Deákváron a Landerer-emléktáblánál, és ebben az időpontban kezdődik a művelődési házban az egész napos Történelmi játszóház.
A városi ünnepség délután 15.30 órakor folytatódik a Kossuth téri toborzóval, majd ünnepi menet indul a honvédhősök ligeti emlékhelyéhez. Itt Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgatója mond beszédet, illetve Pankotay Péter színművész és a Váczi Néptáncegyüttes műsorát láthatják a résztvevők. Az ünnepség koszorúzással és tiszteletadással zárul.

A város nemzeti ünnepi megemlékezés-sorozatához igazodva március 15-én némi változás lesz a helyi járatú buszközlekedésben.
A 364-es és 365-ös vonalszámú helyi autóbuszok 8.45 és 9.45 között a Báthori utca lezárása miatt terelt útvonalon közlekednek, nem érintik a Konstantin tér, Március 15. tér és Köztársaság út 40. megállóhelyeket.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 14., kedd]

Pályaépítési munkák 75-ös vonal

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja az utazókat, hogy 2017. április 1-től 2017. április 31-ig Vác - Balassagyarmat vasútvonalon végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben csatolt vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, illetve Drégelypalánk – Balassagyarmat állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek a sötétített alappal jelölt menetrend szerint.

A módosított menetrendet az alábbi csatolt hirdetmény tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Hirdetmeny_75_Dregelyp_Balassagy_0401_04.pdf

Közélet [2017. március 14., kedd]

Pályaépítési munkák 70-es vonal

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja az utazókat, hogy 2017. április 1-től 2017. április 02-ig Budapest-Keleti és Rákos állomásokon végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A módosított menetrendet az alábbi csatolt hirdetmény tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Hirdetmeny_70_Budapest-KeletiesRakos_0401-0402.pdf

Közélet [2017. március 14., kedd]

Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélfogadása

Forduljon az Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélszolgálatához, ha hátrányos megkülönböztetés éri.
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladata a hátrányos megkülönböztetéssel okozott jogsértések kivizsgálása és megszüntetése.
Keresse fel Dr. Szatmári Éva Pest megyei egyenlőbánásmód-referens ügyfélfogadását a 0630/960-2657-es telefonszámon vagy az eva.drszatmari@gmail.com e-mailcímen.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
egyenlobanasmod.pdf

Sport [2017. március 13., hétfő]

Három győzelem a hétvégi mérleg

Mind női-, mind férfi kézilabda csapatunk, mind a Vác FC labdarúgó csapata győzni tudott a hét végén.
A labdarúgó NB II-ben a Cegléd volt városunk csapatának ellenfele, a végeredmény: Vác FC - Cegléd: 1-0. A következő ellenfél - március 16-án - a jelenleg a tabella 3. helyén álló Balmazújváros lesz.
A férfi kézilabda NB I-ben városunk csapata - hazai pályán - nagyon fontos győzelmet aratott a hétvégi fordulóban, a végeredmény: Váci KSE - Gyöngyös: 23-22. A következő ellenfél - március 18-án - az Orosháza csapata.
A női kézilabda élvonalában az Ipress Center Vác Mosonmagyaróváron vendégszerepelt, és magabiztos győzelmet aratott, a végeredmény: Mosonmagyaróvár - Ipress Center Vác: 25-36. Csapatunk legközelebb, március 25-én hazai pályán játszik, az ellenfél az Alba Fehérvár csapata lesz.

Feladó: Városháza