Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. szeptember 6., szerda]

Szobrot kapott Migazzi Kristóf, a városépítő püspök

Szeptember 2-án ünnepi szentmisét követően leleplezték és felszentelték Migazzi Kristóf váci püspök, bécsi érsek egész alakos bronz szobrát, mely a püspöki palota Konstantin tér felőli oldala előtt kapott helyet.

A szoboravatást megelőzően ünnepi szentmisét mutattak be a székesegyházban, a szertartást Christoph Schönborn bécsi érsek vezette, aki - Beer Miklós megyéspüspökkel együtt - hálás szívvel köszöntötte az egybegyűlteket.
- Mindannyian kapunk talentumokat ajándékba az Úrtól. Sőt, Isten mindent nekünk adott. Lehet, hogy ez nem pénzben mérhető gazdagság, de az evangélium, a mindenható szeretet mindennél többet ér - mondta Christoph Schönborn bécsi érsek a szoboravatást megelőző ünnepi szentmisén a napra szentelt evangéliumi részre reflektálva. - Az ajándékot eláshatjuk, talentumainkat elrejthetjük, de akkor a példabeszédben szereplő haszontalan szolgához leszünk hasonlóak. A másik lehetőség, hogy igyekszünk jól sáfárkodni isteni adományainkkal. Hogyan lehetséges ez? Növelnünk kell és másokkal is meg kell osztanunk hitünket, továbbadva az evangéliumi örömhírt.
Christoph Schönborn kiemelte: elődje, Migazzi Kristóf olyan személyiség volt, aki osztozott adományaiból, mindenhol építővé vált, ahova a szolgálata rendelte - jelentős épületek sorának elkészültét támogatta, de ennél is fontosabb, hogy a hitélet erősítésében is élen járt, példát adva az utókornak.
- Európában ma az előtt a kérdés előtt állunk, hogy elrejtjük kereszténységünket vagy megéljük azt. Ha csak konzerválni akarjuk hitünket, el fogjuk veszíteni azt, ha csak régi szép épületekként tekintünk templomainkra, akkor azok holt kövekké válnak. Hála az Úrnak, a krisztusi hitbuzgóság nem múlt el a világból, de nekünk itt az öreg kontinensen újra meg kell találnunk az igaz utat - figyelmeztetett a főpap.
Beer Miklós megyéspüspök a szentmise végén úgy fogalmazott, hogy ma az európai népeknek ugyanannyira szükségük van egymásra, az összefogásra mint évszázadokkal korábban.
A szertartást követően elérkezett a Migazzi-szobor (Raffay Dávid szobrászművész alkotása) leleplezésének és felszentelésének ünnepi pillanata, miután Dr. Áfra Tamás, a szoborállítást kezdeményező és az ügyet végigvivő Migazzi Alapítvány képviselője átadta az alkotást a város közösségének.
Az alapítvány az ünnepi alkalom kapcsán megalapította a Migazzi-díjat, melyet elsőként Pálos Frigyes őrkanonok és Szalay István, a Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete alapító elnöke érdemelt ki - az elismerést a jövőben minden évben Migazzi püspök születésnapján vehetik át a kitüntetettek.
A szoborállítás kezdeményezője a Migazzi Alapítvány volt, s a nemes célt értelemszerűen a püspökség és a városi önkormányzat és is támogatta, nem is beszélve a civil hozzájárulásról - templomi gyűjtések, jótékonysági kulturális események révén egyéni adományozóként is nagyon sokan hozzájárultak a költségek előteremtéséhez.

Feladó: Városháza

Sport [2017. szeptember 5., kedd]

Szépen csillogó bronzérem az utánpótlás evezős Európa-bajnokságról

A hét végén Lengyelországban (Kruszwiczában) rendezték evezésben az U23-as korosztály Európa bajnokságát.
A nagy létszámú magyar küldöttségben szerepelő férfi négypárevezős csapat /a Vác Városi Evezős Club színeiben Bácskai Máté, Ács Kristóf és Kovács Kornél, valamint a FEC-es Danó Dániel/ az előfutamból a későbbi győztes csapat mögött másodikként került a döntőbe, ahol nagyon szoros befutóval megszerezték a magyar delegáció harmadik érmét, bronzérmet nyertek.

Feladó: Városháza

Pályázatok [2017. szeptember 5., kedd]

Pályázat logopédus munkakör betöltésére

Vác Város Önkormányzata pályázatot hirdet Vác Város Önkormányzat óvodáiban

logopédus
tevékenység ellátására.

A pályázatot meghirdető szerv:
Vác Város Önkormányzata 2600 Vác, Március 15. tér. 11.

A jogviszony időtartama: határozott idejű megbízási szerződés (a szerződés megkötésének napjától 2018. 05. 31-ig)

A tevékenység jellege: megbízási szerződés alapján, heti 10 órában

A jogviszony kezdetének időpontja: a pályázat elbírálását és a szerződés megkötését követően azonnal

A munkavégzés helye:
Váci Alsóvárosi Óvoda 2600 Vác, Vám utca 11.
Váci Deákvári Óvoda 2600 Vác, Deákvári főút 34.
Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda 2600 Vác, Nyár utca 1.

A megbízás tárgyába tartozó lényeges feladatok: Sajátos nevelési igényű gyermekek logopédiai ellátása
Megbízási díj: bruttó 3000 Ft/óra

Pályázati feltételek:
- Főiskola, logopédiai szakos gyógypedagógiai tanár vagy gyógypedagógus logopédiai szakirányon
- Büntetlen előélet, cselekvőképesség
- magyar állampolgárság

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
- a pályázó részletes szakmai önéletrajza
- a megbízás tárgyának elvégzéséhez szükséges felsőfokú végzettség, szakképzettség meglétét igazoló okmány,

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. szeptember 30.

A pályázatok benyújtásának módja:
Postai úton, a pályázatnak Vác Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal címére történő megküldésével. 2600 Vác, Március 15. tér. 11.
Személyes leadás: Deákné dr. Szarka Anita, Vác Város Önkormányzat jegyzőjénél (2600 Vác, Március 15. tér. 11., 33. iroda)

A pályázati kiírásról további információt Deákné dr. Szarka Anita Vác Város Önkormányzat jegyzője a 06-27/513-434-es, valamint Mohácsiné Dim Rita az Intézményfelügyeleti és Humán osztályvezetője a 06-27/513-444-es telefonszámon nyújt.

A pályázat elbírálásának határideje: 2017. október 15.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. szeptember 4., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Korbély Szabolcs Zsolt és Baranyi Márta gyermeke: Liza Letícia /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. szeptember 4., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Csapó Zoltán és Sági Edit /Vác/
Lednyiczki Tamás és Halász Gréta /Vác/
Járik Gergely és Sasvári Hedda Júlia /Vác/

Feladó: Városháza

Fülöp Béláné sz: Csiszár Edit /1931/ Vác
Németh Kálmán /1952/ Vác
Markovics Anna Mária /1947/ Vác
Karaba Dezső /1942/ Vác
Pécsi Irén sz: Karcub Irén /1932/ Vác
Valah Mihály /1949/ Vác
Deák Istvánné sz: Csaba Julianna /1922/ Vác
Teknős András Lajos /1936/ Vác
Ujfalvi Iván Ferenc /1942/ Vác
Juhász István /1954/ Vác

Feladó: Városháza

Sport [2017. szeptember 4., hétfő]

Fontos győzelem a hetedik fordulóban

A labdarúgó NB II. hétvégi fordulójában a Vác FC megszerezte második győzelmét.
A hetedik fordulóban a Győri ETO volt a Vác FC ellenfele, s városunk csapata javítani tudott eddigi mérlegén, miután 2-0 arányban legyőzte a Rába-parti gárdát.
Városunk csapata eddig háromszor döntetlent játszott, kétszer vereséget szenvedett és két alkalommal győzni tudott, ezzel pedig jelenleg a tizenkettedik helyet foglalja el a tabellán.
A legközelebbi ellenfél a Zalaegerszeg csapata lesz.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 4., hétfő]

Sikeres iskolaszer gyűjtő akció

A város számos papír-írószer boltjában találkozhattak a vásárlók a tanévkezdés előtti hetekben egy jótékony célú adománygyűjtés felhívásával.

"Arra szeretnénk megkérni Önöket, hogy a taneszközök megvásárlásakor tegyenek a kosarukba: egy füzettel, színes ceruzával, ceruzával, rajzlappal, vonalzóval, bármi hasznossal többet, és hozzák el nekünk, hogy a Család és Gyermekjóléti Szolgálat (Vác, Deákvári Fasor 2.) augusztus végén eljuttathassa a rászoruló családoknak!" - állt a boltokban kihelyezett kis plakátokon.
Mint azt a kezdeményező intézmény igazgatója, Pető Csilla elmondta, igen sokan segítséget nyújtottak az akcióban, számosan valóban személyesen elvitték a központba a különböző iskolaszereket, mások az üzletekben hagyták adományukat, amelyeket több bolt további termékekkel egészített ki.
- Köszönetet mondunk mind az üzleteknek, mind az adományozóknak, akik csatlakoztak akciónkhoz, amelyet a szolgálat munkatársai, a polgármesteri hivatal és más önkormányzati intézmények dolgozói is nagyban segítettek - emelte ki Pető Csilla, hozzátéve, hogy tanév közben is várják a további iskolaszer adományokat.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 4., hétfő]

Pályaépítési munkák (70-es vonal)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy:

• 2017. szeptember 9-től 2017. szeptember 10-ig,
• 2017. szeptember 15-én,
• 2017. szeptember 16-tól 2017. szeptember 17-ig és
• 2017. szeptember 18-án

Nagymaros – Szob állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A módosított menetrendeket a csatolt hirdetmények tartalmazzák.

Közélet [2017. szeptember 1., péntek]

Őszi ligettakarítás a Mária-búcsú előtti hétvégén

Már hagyomány, hogy a Hétkápolna kegyhely Mária-búcsúja előtt széles körű összefogás keretében százak segítenek a ligeti terület tisztábbá, rendezettebbé tételében - a jövő héten pénteken és szombaton is sok résztvevőre számítanak a szervezők.

Szeptember 8-án, pénteken elsősorban iskolai csoportok várnak a szervezők, majd másnap az iskolákon kívül mindenkit szívesen látnak, akik a szombat délelőttjüket egy kis közösségi takarítással, parkrendezéssel töltenék. Mindkét napon 9 órakor kezdődik a munka (találkozó a Hétkápolna templom mellett), melynek keretében szemétszedés, avargyűjtés, letört ágak összegyűjtése és egyéb kertészeti munkák várnak a résztvevőkre.
A programot Dr. Varga Lajos segédpüspök-plébános és a Hétkápolna templomi közössége, valamint Bíró György, a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány képviselője szervezik.
A résztvevőknek korlátozott mennyiségben kerti szerszámokat is tudnak biztosítani a szervezők, de kérik, hogy aki tud, vigyen magával gereblyét vagy egyéb szerszámot, védőkesztyűt.
A Váci Városfejlesztő Kft. felajánlotta az összegyűjtött hulladék elszállítását és újrahasznosítását, amit a szervezők ezúton is köszönnek.
További információ a 06/30 921-3924-es telefonszámon vagy a birogyorgy@yahoo.com e-mail címen kérhető.

***

A Vác-Hétkápolnai Szűz Mária nevének szentelt kegyhely búcsúja szeptember 16-17-én lesz, melyre szeretettel várják a híveket. Szombaton este 6 órakor Dr. Varga Lajos segédpüspök, vasárnap 10 órakor pedig Dr. Beer Miklós megyéspüspök tartja az ünnepi Szentmisét.

Feladó: Városháza