Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. november 21., kedd]

Befejeződtek a belvárosi mélygarázs pótmunkái

Egy évtizede húzódó probléma megoldását jelentheti a hamarosan megnyíló mélygarázs. A szükséges javítások után már az üzemeltetést készítik elő.

Az üresen álló mélygarázs az elmúlt évek alatt állagmegőrzésen, karbantartáson nem esett át, több helyen a víz is beszivárgott. Ezeket a hibákat kijavíttatta az önkormányzat, az állami támogatásból a vásárlás után megmaradt összegből.
A tervek szerint a háromszintes, 297 férőhelyes parkoló köszönőházát, azaz gyalogos bejáratát és a felszínről érkező autósok biztonságát több mint 30 kamera és 0-24 órás felügyelet biztosítja majd. A lifttel is megközelíthető különböző szinteken vizesblokkokat alakítottak ki, illetve mozgássérültek számára is mosdókat építettek.

A felszín alatti gépkocsi tároló 2018. január 2-án nyílik. Az éjjel-nappal használható parkoló 200 Ft/óra díjért vehető igénybe.

A tervek szerint a mélygarázs megnyitásával egy időben két zónában térítéskötelessé válik a térfelszíni parkolás. A zónák behatárolását, a díjszabás kialakítását és az automaták üzembe helyezését az üzemeltető megkezdte.

A Váci Városfejlesztő Kft. célja, hogy a mélygarázs a kényelmes és biztonságos parkolási lehetőség mellett tehermentesítse Vác belvárosát, ezáltal csökkenjen a zajterhelés és a belvárosban élők körülményei is javuljanak. Mivel a legforgalmasabb csomópont is jóval könnyebben megközelíthető lesz, így a környező településekről és a külvárosi területről érkező autósok közlekedését is megkönnyítheti a gépkocsik felszín alatti parkolója.

Feladó: Városháza

Karanyicz Antalné sz: Nagy Erzsébet /1935/ Vác
Kelemen Kálmánné sz: Besze Mária Ágota /1962/ Vác
Mészáros Lajos Károlyné sz: Padjanek Ida /1927/ Vác
Lőrik Józsefné sz: Mester Margit /1945/ Vác
Talló László /1943/ Vác
Zelenák Józsefné sz: Kovács Erzsébet /1950/ Vác
Tóth Ottó Tiborné sz: Schlenk Magdolna /1941/ Vác
Halmi Sándorné sz: Lóczi Éva /1939/ Vác
Kissné Jósár Paula /1952/ Vác
Vásárhelyi József /1920/ Vác

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. november 21., kedd]

Házasságot kötött váciak

Sikk Róbert és Bada Szimonetta Eszter /Vác/
Csordás Gergely és Hankó Vivien Adrienn /Vác/
Madár Norbert és Roszel Boglárka /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. november 21., kedd]

Vácott született váci lakosok

Hódi Csaba István és Laluja Edina gyermeke: Dorina Edina /Vác/
Kuti Róbert Tamás és Somogyi Aranka gyermeke: Dorottya /Vác/
Szabó Ákos és Tóth Diána gyermeke: Benedek Konor /Vác/
Sütő Péter és Drajkó Edina gyermeke: Jázmin /Vác/
Bosánszki Ervin és Bagyinszki Andrea gyermeke: Milán Ervin /Vác/

Feladó: Városháza

Közélet [2017. november 21., kedd]

Adventi vásár és Téli Ünnepi Napok

A december 3-tól február 26-ig tartó Téli Ünnepi Napok és a november 22-én kezdődő főtéri adventi-karácsonyi-újévi vásár programjáról volt szó a szervező és házigazda Madách Imre Művelődési Központ vezetőinek hétfői sajtótájékoztatóján.

Retzler Péter, a művelődési központ igazgatója kiemelte: a már tizenkettedik alkalommal megszervezett Téli Ünnepi Napok kínálatának összeállításakor is az volt a fő szempont, hogy úgy az ünnepvárás, mint az év végi ünnepek és a farsang jegyében egyaránt minden korosztálynak bőven kínáljanak zenei, színházi, ismeretterjesztő programokat.
Borossa Zsóka, az adventi vásár főszervezője és háziasszonya a - kivétel nélkül díjtalan - programok ismertetése mellett kiemelte, hogy a főtér díszítésében az idén is kiemelkedik a központi szökőkút befedésével elkészítendő adventi koszorú és a Fehérek temploma mellett felállítandó életnagyságú betlehemi jászol.
Az adventi vásár programjából az idén sem hiányozhat a karácsonyfa díszítő verseny, amelyre egyénileg és csoportosan is be lehet nevezni, fontos tudnivaló, hogy az első tíz nevezőnek a szervezők biztosítják a feldíszítendő fákat.
Bővebb információ, részletes programok a www.mimk.hu honlapon.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. november 21., kedd]

Segítő feladatokat is vállalna az önkéntes mentő és tűzoltó egyesület

A Váci Önkéntes Mentő és Tűzoltó Egyesület a Vác és Környéke Tűzvédelméért Alapítvány jóvoltából beszerzett és az önkormányzat anyagi hozzájárulásának köszönhetően újra forgalomba helyeztetett és felszerelt egy 2009-es évjáratú furgont. Ezzel pedig fontos lépést tettek annak érdekében, hogy a jövőben a hagyományőrző tevékenységen túlmenően katasztrófaelhárító segítő tevékenységet is végezhessenek.

- Az a célunk, hogy a hagyományőrző 4-es fokozatot túlhaladva a jövőben 3-as szintű műszaki mentő és kárelhárítási feladatokat is vállalhassunk. Ehhez nagyon fontos az eszközellátottságunk fejlesztése, amiben fontos mérföldkő a mostani gépjármű beszerzés, köszönhetően támogató partnereinknek. További lényeges feltétel a tagság továbbképzése, amihez szintén van segítségünk, elsősorban a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség és a közterület-felügyelet jóvoltából - emelte ki Ternay István elnök az egyesület november 20-án tartott sajtótájékoztatóján.
A hivatásos tűzoltóként dolgozó Murai László szakmai parancsnok elmondta: jelenleg huszonöt fős az egyesületi taglétszám, és a komolyabb célok érdekében fontos, hogy még többen vállalják ezt a nemes önkéntes feladatot.
A tájékoztatón Fördős Attila polgármester is részt vett, s mint fogalmazott, kiemelten támogatandó elképzelés az egyesület célja, hogy a jövőben részt kívánnak vállalni az adódó katasztrófaelhárítási kisegítő feladatok elvégzésében.

Feladó: Városháza

Hat csapat vett részt a Raoul Wallenberg Egyesület hagyományos, az idei évtől már "Wallenberg nyomán" címet viselő, középiskolásoknak szóló versenye november 14-én rendezett váci területi fordulóján, az eseménynek a művelődési központ adott otthont.

Mokánszky Zoltán alpolgármester a résztvevőket köszöntve hangsúlyozta: az ilyen és hasonló események lényege a fiatalok ismereteinek bővítése, az emlékezet és a lelkiismeretet ébren tartása, hogy a holokauszt borzalma soha ne ismétlődhessen meg.
Turai János, a Váci zsidó Hitközség elnöke röviden ismertette a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató-Kutató Központ küldetését, s figyelembe ajánlotta legújabb kiadványukat, amely egyebek mellett a térség mintegy negyven településéről deportált zsidó emberek névsorát is tartalmazza.
A szervező egyesület nevében Sipos András, az ismeretbővítő vetélkedő ötletgazdája és Orosz Ferenc zsűrielnök egyaránt köszönetet mondtak a regionális holokauszt oktató-kutató központnak és a Wallenberg-díjjal is elismert városi önkormányzatnak, hogy Vác immár évek óta nagyszerű házigazdája az esemény egyik területi fordulójának.
A mostani váci fordulóban a hat csapat között a várost az FM- KASZK Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma képviselte, de csapatot delegált az egyik szlovákiai testvértelepülés, Ipolyság is.
A fiataloknak előzetes feladatként facebook-oldalt és videóinterjút kellett készíteniük, a forduló végeredménye ezek értékelésén túlmenően többek között tesztsor megválaszolása, napló készítése, külügyi vonatkozású kérdezz-felelek alapján alakult ki.
A váci elődöntőt végül a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium triója nyerte meg, ők jutottak be a januárban tartandó országos döntőbe.
Az eredményhirdetésen a hagyományokhoz híven az önkormányzat jutalmát is átvehették a fiatalok és a felkészítő tanárok, az ajándékokat Fördős Attila polgármester adta át a résztvevőknek.

Feladó: Városháza

Sport [2017. november 20., hétfő]

Kapaszkodik a férfi kézilabda csapat

Mind női-, mind férfi élvonalbeli kézilabda csapatunk győzelmet aratott a hétvégi bajnoki fordulóban, a Vác FC döntetlent játszott a labdarúgó NB II-ben.
A férfi kézilabda NB I-ben megszerezte második győzelmét a Váci KSE, 24 - 20-el zárták a Dabas elleni összecsapást. A következő ellenfél (november 29-én) a Tatabánya gárdája lesz.
A hölgyeknél a GVM Europe- Vác az MTK Budapest ellen is győzni tudott, a végeredmény 30-27. Csapatunk legközelebb december 30-án lép pályára bajnoki mérkőzésen, éspedig a Siófok ellenében.
A labdarúgó NB II. hétvégi fordulójában a Vác FC 1 - 1-es döntetlennel abszolválta a Nyíregyháza Spartacus FC elleni mérkőzést. Csapatunk következő ellenfele (november 26-án) a Dorog gárdája lesz.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. november 17., péntek]

Polgármesteri tájékoztató fontos beruházásokról

A közelmúlt néhány fontos döntéséről illetve beruházások aktualitásairól volt szó Fördős Attila polgármester november 14-én tartott sajtótájékoztatóján.

Kiderült, hogy előrelépés történt a Szérüskertben található, üresen álló, "Vác Plázaként" emlegetett befejezetlen épületegyüttes ügyében, miután az építésügyi hatóság engedélyt adott ki az ingatlan beépítésére: 183 lakás és négy üzlet kialakítására nyílik lehetősége a befektetőnek.
A Katona Lajos Városi Könyvtárban befejeződött a liftberuházás, a Kőkapunál elkészült három új parkolóhely a Váci Fegyház és Börtön parkolási gondjainak enyhítése érdekében.
- A szükséges javítások és pótlólagos munkák befejezését követően elkezdődött a mélygarázs átadás-átvételi eljárása - emelte ki a polgármester.
Fördős Attila bejelentette: a Dunakanyar kiemelt turisztikai térséggé válásának köszönhetően az elkövetkező időszakban 4 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthat a város, ebből 1 milliárd a régóta tervezett múzeumi beruházásra fordítható, 3 milliárd forint pedig a belváros barokk jellegének megóvásához és hangsúlyosabbá tételéhez szükséges feladatokra áll majd rendelkezésre.
- Mindezeken túlmenően 12 milliárd forint állami forrás jut az elkövetkező időszakban a dunakanyari hajózási infrastruktúra fejlesztésére, az összegből öt település részesül, köztük természetesen Vác is - tette hozzá a városvezető.
Megköttetett a támogatási szerződés a Bauer Mihály utcában felépítendő, állami forrásból megvalósuló új bölcsőde kapcsán, a mobilgát projekt a védmű engedélyeztetésével kapcsolatos hiánypótlás szakaszában tart, a liget határában felépítendő vizes sportok háza esetében már a kivitelezés előkészítése zajlik, a Kosdi úti csomópont fejlesztése-átalakítása érdekében pedig az önkormányzat kezdeményezte az érintett útszakaszok városi tulajdonba adását.
Kérdésre válaszolva Fördős Attila elmondta azt is: az előttünk álló téli időszakban ismét lesz jégpálya a főtéren.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. november 17., péntek]

Elismerés a rászorulók segítőinek

A Szociális Munka Napja november városi ünnepségén tíz szakember részesült kiemelt elismerésben.

- A szociális szférában dolgozók sokszor szembesülnek mély apátiával vagy adott esetben túlzott igényekkel, tehát ez a munka különös beleérző képességet igényel, de a folyamatosan változó társadalmi helyzetet követni igyekvő jogszabályi környezethez való igazodás ugyancsak nagy kihívás. A biztonságérzet az egyik legfontosabb igénye minden embernek, épp ezért az egyik legnemesebb feladat legalább valamelyest pótolni ezt a hiányt a rászorulók körében. Ehhez pedig nagy lelki erő kell, az elismerés kifejezése mellett ezt az erőt kívánom minden segítő szakembernek - mondta köszöntőjében Dr. Manninger Péter képviselő, az önkormányzat szakbizottságának elnöke.
A kitüntetéseket Mokánszky Zoltán alpolgármester, Dr. Manninger Péter és Mohácsiné Dim Rita, polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti és humán osztályának vezetője adták át az elismerést elnyerő szakembereknek.
Az önkormányzati képviselő-testület döntése értelmében a "Vác Város Szociális Munkáért" kitüntető címet az idén Hostyinszki Katalin, Palánkiné Kiss Andrea és Ráczné Tóth Márta érdemelte ki. Oklevél kitüntetésben részesült Császár Zenóbia, Galambos Mihály, Holeczné Nagy Mária, Kármánné Horváth Katalin, Lakatos-Vincze Rita, Lovas Béláné és Sellyei Imre.
A művelődési központban tartott ünnepi esemény programjában közreműködött a Váczi Néptáncegyüttes és a Parlando Színház Kulturális Egyesület, a közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat.

Feladó: Városháza