Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2019. november 6., szerda]

Fontos döntések a keddi testületi ülésen

Mint beszámoltunk róla (vac.hu – Közéleti hírek, 2019. 10. 31.) megalakult Vác Város Önkormányzat új képviselő-testülete. Az ezt követő hosszú hétvége után már november 5-én ismét tanácskozásra gyűlt össze a grémium és több jelentős döntést hozott.
A teljes létszámban jelenlévő – mint ismeretes, ez jelenleg 14, mandátummal rendelkező személyt jelent, mivel a Fidesz-KDNP esetében egy listás hely még betöltetlen – képviselő-testület döntése értelmében a társadalmi megbízatású alpolgármesteri feladatokat Ferjancsics László látja el, míg a Társadalmi kapcsolatok tanácsnokának feladatkörét Jess Kinga képviselő tölti be a jövőben. Több napirendi pontnál is elhangzott, hogy jelentősen csökkentek például az alpolgármesteri javadalmak, a felügyelő bizottsági tagságért járó díjak, vagy éppen a bizottsági tagoknak kifizetendő összes teher. Ezt megtartva a szavazások során a többség elvetette azon ellenzéki – Pető Tibortól és Mokánszky Zoltántól elhangzó – javaslatokat, melyek bizonyos díjemeléseket irányoztak volna elő. Mint ismeretes, Mokánszky Zoltán alpolgármester közpénz javadalma több mint kilencszázötvenezer forint volt havonta, ehhez képest a két új főállású alpolgármester keresete fejenként közel kétszázötvenezer forinttal kevesebb lett, mely szintén komoly megtakarítást jelent.
A folytatásban meghatározták a takarékosság mentén kialakított szakbizottsági struktúra személyi összetételét. (Ezt külön hírben ismertetjük majd.) Szintén a közpénzzel való spórolás vezérelte azt a döntéssorozatot, mely nyomán rendeletben szabályozták a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíját. Mindezen intézkedések mintegy 5 millió forintos éves megtakarítást jelentenek majd a városi büdzsében.
Az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás Tanácsába Kiss Zsolt alpolgármestert delegálta a testület. (Akadályoztatása esetén Ferjancsics László vesz részt a munkában.) A váci testület ezt követően – a változó személyek miatti technikai módosítással – aktualizálta a Közbeszerzési Szabályzatot és a Versenyeztetési Szabályzatot is.
A folytatásban meghatározták az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok Felügyelő Bizottságának személyi összetételét. Ezen határozatok is a közpénzzel való takarékosság jegyében születtek, hiszen a jövőben már nem lesznek pár személy számára kifizetett többszázezres javadalmazások. Így például a Váci Városfejlesztő Kft. felügyelő bizottsága elnökléséért korábban Balkovics Péter (Fidesz-KDNP) havi 200.000 forintot kapott, az új elnök már csak 120.000 Ft-ra jogosult. Jelentősen csökken a tagoknak járó juttatás is: 150.000-ről 85.000 forintra.
Két rendeletmódosítás következett. Először az önkormányzati lakások és nem lakás céljára szolgáló bérleményekről, majd az önkormányzati vagyon gazdálkodás egyes részleteiről hoztak változtatási döntést. (Ezek részben hatásköri, részben technikai jellegű módosítások, a váci polgárokat közvetlenül nem érintik.)
Egy újabb döntés szerint a képviselő-testület hozzájárul ahhoz, hogy a Román Nemzetiségi Önkormányzat – szívességi használat jogcímen – székhelyként a Március 15. tér 11. alatti ingatlant használja.
A testület visszavonta a volt deákvári laktanya értékesítési szándékát. Majd az idei munkaterv évzárásig érvényes munkatervét fogadták el. Eszerint előbb november 26-án, kedden, majd december 17-én, kedden egyaránt reggel 8 órától tart majd soros plenáris ülést a grémium. Az előtte lévő héten kerül majd sor a szakbizottsági tanácskozásokra.
Az Egyebek napirendi sorban kért és kapott szót Csereklye Károly, aki az előző városvezetés által hagyott égető városi problémákat (likviditási helyzet, körforgalmak balesetveszélye, zöldterületi parkolás büntetése, beruházások megrekedése) említette meg és kérte megoldásukat. Fehér Zsolt a falevelek összegyűjtésére és a játszótéri felújításokra vonatkozó intézkedéseket hozta szóba, míg Kászonyi Károly a kötelező vagyonnyilatkozati bevallás részleteire hívta fel a figyelmet.
A testületi ülésen elfogadott rendeletmódosítások és határozatok a hivatalos városi weboldal (vac.hu) Önkormányzat moduljában hamarosan megtekinthetők.
A tanácskozás felvételét az ES Televízió november 6-i esti adásában teljes egészében levetíti.

Feladó: Városháza

Sport [2019. november 5., kedd]

Kézilabda – Együttműködési szerződés az egri egyetemmel

November 5-én együttműködési megállapodást írt a Váci Női Kézilabda Sportegyesülettel karöltve tevékenykedő Dunakanyar Kézilabda Akadémia (DKA) és az egri Eszterházy Károly Egyetem.
Mint ismeretes, a DKA célja, hogy a Dunakanyar Régió, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területéről olyan tehetséges kézilabdázókat gyűjtsön egy közös akadémiai utánpótlásképzési rendszerbe, amely biztosítja kibontakozásukat, illetve a sportolói edzésmunka és a tanulás összhangját.
Az együttműködés keretében az Eszterházy Károly Egyetem vállalja, hogy felkutat olyan tehetséges kézilabdázókat, akik eséllyel felvételizhetnek a váci akadémiára, valamint népszerűsíti az akadémia által nyújtott lehetőségeket a fiatalok és szüleik számára egyaránt. A váci intézményben végzett sportolók számára az egri egyetem kiváló továbbtanulási lehetőséget biztosít, hiszen itt tanulmányaik mellett tovább építhetik sportolói karrierjüket is.

Fotó: eszterhazysc.hu

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2019. november 5., kedd]

Vácott született váci lakosok

Burián Zsolt Tamás és Katulin Bea gyermeke: Csenge Ella
Szunyog József és Vigh Anita gyermeke: Hanna
Nagy Kálmán és Biró Boglárka gyermeke: Nimród Zétény
Lázár István Dániel és Demeter Regina gyermeke: Dániel

Feladó: Városháza

Sulyán Gusztávné sz: Molnár Zsuzsanna /1944/
Jakus János /1938/
Prohászka Józsefné sz: Csuday Mária Julianna /1947/
Gerhát József /1936/
Fábián Géza István /1952/
Kajos Aladár /1935/
Imre Pál /1933/
Kamarás Lászlóné sz: Vadkerti Mária /1935/

Feladó: Városháza

Sport [2019. november 5., kedd]

Vízilabda – Felemás mérleg a kettős fordulóban

Egy-egy győzelmet és vereséget könyvelhettek el a váci vízilabdások az október záró szombatján a fővárosban megrendezett kettős fordulóban.
A MOM Sportuszodában előbb az OB II Közép csoportjának egyik esélyese ellen vívtak nagy csatát a Váci VSE pólósai. Sokáig úgy tűnt, sikerrel, mert az első két negyedet követően a mieink 7-4-re vezettek a Sportliget SE ellen. Sajnos, a folytatásban felülkerekedett a rivális: a harmadik negyedben egyenlített, majd szinte a végső dudaszó pillanatában 14-13-ra megnyerte a találkozót: Váci VSE – Sportliget SE 13-14 (4-3; 3-1; 3-6; 3-4).
A játéknap második váci érdekeltségű összecsapásán egészen máshogyan alakult a Poseidon VSE elleni mérkőzés. Ezen sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A harmadik negyedben aztán – 8-8 után – zsinórban dobott négy találatával elhúztak a VVSE, és előnyét végig megtartva nyert: Váci VSE – Poseidon VSE 15-11 (3-2; 3-4; 6-3; 3-2).
Mindkét mérkőzésen - előbb 5, majd 6 találatával - Marnitz Márk volt a mieink legeredményesebb gólfelelőse. Hat fordulót követően a négy győzelemmel és két vereséggel álló Vác a hétcsapatos csoport harmadik helyét foglalja el.

Feladó: Városháza

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a lakosságot, hogy 2019. november 08-án Rákosrendező – Rákospalota-Újpest állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 71. sz. Budapest – Vácrátót – Vác vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

2019. november 09-10-ig Rákosrendező – Rákospalota-Újpest állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 71. sz. Budapest – Vácrátót – Vác vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.
A Közforgalmú menetrendben meghirdetett menetrendhez képest a vonatok csak Rákospalota-Újpest-ig közlekednek. Budapest-Nyugati és Rákospalota-Újpest között a 70. sz. vasútvonal vonataival lehet közlekedni.

2019. november 11-én Rákosrendező – Rákospalota-Újpest állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 71. sz. Budapest – Vácrátót – Vác vasútvonalon a mellékletben szereplő vonat (2510. sz. vonat) módosított menetrend szerint közlekedik.

2019. november 18-24-ig Rákosrendező – Rákospalota-Újpest állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 71. sz. Budapest – Vácrátót – Vác vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A módosított menetrendeket a csatolt dokumentumok tartalmazzák.

Pályázatok [2019. november 4., hétfő]

Pályázat pedagógus munkakörök betöltésére

A váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium teljes munkaidős pedagógus álláshelyeket hirdet:

- informatika-bármely szakos tanár
- biológia-földrajz szakos tanár
- testnevelés szakos tanár
- angol nyelvtanár

Önéletrajzot, a végzettséget igazoló dokumentumok másolatát a keri.vac@reformatus.hu e-mail címre várjuk.

Feladó: Városháza

Sport [2019. november 4., hétfő]

Labdarúgás, kézilabda – Hírek röviden

Kim Rasmussen, a női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya kijelölte azt a bő keretet, melyből 16 játékos utazhat majd az év végén Japánban rendezendő világbajnokságra. A 28 fős keretnek két váci kézilabdázónő is tagja: Hámori Konszuéla és Lakatos Rita.
***
Ismertté vált a Váci NKSE EHF kupa mérkőzéseinek időpontja. A sorozat harmadik fordulójában – ahol a tét a csoportkörbe jutás – a török Kastamonu ellen először idegenben, november 9-én, szombaton, magyar idő szerint 13 órakor lép pályára csapatunk. A visszavágóra a Vác Városi Sportcsarnokban november 16-án, szombaton délután négytől kerül sor.
***
Női kézilabdásaink nemzetközi kupameccsei között, november 13-án, szerdán este hattól a Váci KSE a férfi kézilabda Magyar Kupa keretében Komlón vendégeskedik. A továbbjutás egy találkozón dől el, döntetlen esetén a váciak jutnak a következő körbe.
***
Sorsoltak a női kézilabda Magyar Kupa 4. fordulójára. A tét a legjobb 8 közé jutás lesz. A Váci NKSE ellenfele hazai pályán az érdi hölgykoszorú lesz. A továbbjutás egy találkozón dől majd el, a döntetlen a vendégeknek kedvezne.A hivatalos játéknap 2020. január 29.
***
Ugyancsak Magyar Kupa mérkőzés vár majd a Vác FC NB II-es focicsapatára. A legjobb 16 közé jutásért - várhatóan december 4-én egy később kijelölendő helyszínen és időpontban – az élvonalbeli Újpest lesz a mieink ellenfele. A továbbjutás itt is egy összecsapáson dől el, döntetlen esetén hosszabbítás és 11-esek dönthetnek.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 4., hétfő]

Kedden ismét ülésezik a képviselő-testület

Az október 31-i alakuló ülést követően 2019. november 5-én, kedden ismét tanácskozást tart Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete. A délután négy órakor kezdődő ülés a Városháza Dísztermében lesz és nyílt része mindenki számára a helyszínen megtekinthető.
A kiadott – és mellékletünkben megtalálható – Napirend szerint társadalmi megbízatású alpolgármestert és tanácsnokot is választ a grémium, majd megválasztásra kerülnek a szakbizottságok is. A tervek szerint módosítják a közbeszerzési és a versenyeztetési szabályzatot és felügyelőbizottsági tagokat bíznak meg.
Két rendeletmódosítás is szerepelt a napirenden és két ingatlan vonatkozásában azok értékesítésre jelölését is visszavonhatják. A képviselő-testület végül meghatározza a még idén megtartandó plenáris és bizottsági soros ülések munkatervét.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
nov5test.pdf

Sport [2019. november 2., szombat]

Kézilabda – Már csak a váciak nyeretlenek

A hazai csapat nyerte a kieső helyeken győzelem nélkül álló újonc csapatok találkozóját, így a váciak egyedüli nyeretlenként visszacsúsztak a sereghajtó helyre a férfi kézilabda élvonal pontvadászatában: Orosházi FKSE-Linamar – Váci KSE 29-25 (15-11).
Tovább apadt a kiesési rangadóra a váciak játékoskerete, hiszen a bajnokság rajtjához képest Stranigg János, Ulicsinyi Péter, Törteli Koppány, Pál Gergely és Tyiskov Mihály sem állt Skaliczki László vezetőedző rendelkezésére. A két nyáron felkerült NB I/B-s bajnok közül a mérkőzés előtt 7-7 lejátszott bajnoki után mindössze a váciaknak volt egy pontja, a hazaiak minden eddigi összecsapásuk után vesztesen jöttek le a pályáról.
Sajnos, a mostani 60 perc után nyeretlenként már csak a váciak állnak a tabellán. Az első negyedórában az Orosháza vezetett 1-2 találattal, majd egy rövid időre – 8-9-nél – a mieinknél volt az előny. Ám a játékrész hajrája az ellenfél fölényét hozta és négygólos fórral mehettek pihenőre.
A folytatásban aztán magabiztosan őrizte előnyét a pályaválasztó. A vendégcsapat csak időnként tudott visszazárkózni a félidei különbségre, és végig esélytelen volt a pontszerzésre.
A váci gólszerzők közül a 19 esztendős Bognár Alex (képünkön) 12 találattal volt a legeredményesebb.
A Váci KSE legközelebb november 8-án, pénteken este fél hétkor a balatonfüredi együttest fogadja a váci sportcsarnokban.

Fotó: vacikse.hu

Feladó: Városháza