Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2019. november 21., csütörtök]

Előrelépés a főtéri „pengefal” ügyében

Mint azt a váciak közül sokan láthatták, megerősítést és részleges takarást kapott a Március 15. tér hosszú évek óta húzódó, igen problémás csúfsága, az Irgalmasrendi Kórház területéhez tartozó „pengefal”.
A barokk főterünk negatív értelemben vett „látványosságáról” folytatott tárgyalásokat a nemrég megválasztott új váci városvezetés a tulajdonos képviselőjével. Ezen a várost képviselő Matkovich Ilona egyértelműsítette: minél gyorsabban és a lehető legmegnyugtatóbb módon rendezni szükséges a tarthatatlan helyzetet. Ennek érdekében a város minden rendelkezésére álló lehetőséggel élni kíván.
Jó hír, hogy a mostani állapotok változásában érdekelt az Irgalmasrend is, így kölcsönös szándék van arra, hogy mindkét félnek megfelelő módon és a váci polgárok érdekeit is figyelembe vevő funkcióval hasznosuljon a falak mögötti terület. Az Irgalmasrendi kórházban ezután is folytatódik a betegápolás, viszont a beépítetlen területen a tulajdonos a város bevonásával igyekszik minél hamarabb olyan fejlesztéseket elindítani, amely nem csupán a riasztó állapotokat szüntetné meg, hanem a patinás térhez illő épületekkel és új funkciókkal szolgálná a váciakat és a környéken élőket.
A tárgyalások végén a felek megállapodtak abban, hogy a probléma megoldására megbízást kapó, irgalmasrendi vezető, Tari Zsolt úr rövid időn belül célirányos javaslattal jelentkezik, és újabb egyeztetések történnek majd a terület jövőjével kapcsolatban.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 21., csütörtök]

Egyházi és világi vezetők találkozója

Városunk gazdasági és társadalmi helyzetéről, továbbá a jövőbeni elképzelésekről tárgyaltak Vác önkormányzati, illetve a helyi egyházi közösségek vezetői szerdán reggel a Városházán megtartott találkozón.
A munkaértekezletet Matkovich Ilona polgármester hívta össze, melyen rajta kívül Inotay Gergely alpolgármester és Iványi Károlyné kabinetfőnök vett részt a városvezetés részéről. A váci egyházakat Rolik Róbert esperes Vác-Deákvár plébánosa, Torma Zsolt Joel Vác-Alsóváros káplánja (Váci Római Katolikus Egyházmegyei Hatóság), Bubrik Miklós parókus (Váci Görögkatolikus Egyházközség), Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök és Csuka Tamásné alsóvárosi lelkész (Vác Alsóvárosi Református Misszió Egyházközösség), Detre János lelkész (Evangélikus Egyházközség), dr. Borsi Attila lelkész (Vác-Felsővárosi Református Egyházközség) és Meláth Attila lelkész (Baptista Gyülekezet) képviselte.
A megbeszélésen szó volt az új városvezetés terveiről, a városi közösségek megerősítésének fontosságáról, a kölcsönös segítségnyújtás módjairól, és újra kezdődtek a tárgyalások a váci Öt Templom Fesztivál megszervezéséről. A jó hangulatú találkozó alkalmat adott arra, hogy a városi- és egyházi vezetők jobban megismerjék egymást. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a hasonló egyeztetések városunk világi és egyházi eseményeiről a jövőben rendszeresek lesznek.

Feladó: Városháza

Pályázatok [2019. november 20., szerda]

Pályázat mosodai kisegítő munkakör betöltésére

Vác Város Önkormányzat Idősek Otthona és Klubja mosodai kisegítő munkakör betöltésére munkatársat keres.

A munkakör betöltésének feltétele: büntetlen előélet

A jogviszony típus: Közalkalmazotti jogviszony
Bérezés: Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján
Munkaidő: 6.00 -14.00 vagy 7.00-15.00
Juttatások: munkába járás utiköltségének jogszabályban előírt %-os arányú térítése
munkaruha juttatás
munkahelyi meleg étkezés biztosítása kedvezményes áron
béren kívüli juttatás – fenntartó által megszabott mértékben

A közalkalmazotti jogviszony betölthető: 2019.12.01. napjától

Jelentkezés: Önéletrajz beküldésével
e-mailben: otthon11@freemail.hu
levélben: 2600. Vác, Burgundia u. 9.-11.

Feladó: Városháza

Sport [2019. november 20., szerda]

Sakk – Az első győztes ütközet

Két vereség és egy szabadnap után az OB II-es csapatbajnokság Erkel csoportjának 4. fordulójában megszerezték első győzelmüket sakkozóink: Váci SC – Fóti SE 6,5:5,5.
A váci művelődési központban megrendezett 12 táblás mérkőzés érdekessége volt, hogy a sötét bábukat vezetve négy, világossal viszont csak három győzelem született. Öt játszma végződött döntetlennel. A váci hadvezérek közül a teljes pontot megszerezte: Tornai Imre, Molnár Péter, Kiss Pál és Slezák Dániel Róbert. Trajber Dániel, Gyenes Máté, Slezák Róbert, Solti Gergely és Halász József fél-fél ponttal járult hozzá a szoros győzelemhez.
A váciak legközelebb december első napján a Honvéd Auróra SE csapatához látogatnak.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 20., szerda]

Maklári Józsefre emlékeztek

A húsz éve elhunyt legendás váci karnagyra, Vác díszpolgárára emlékeztek egy gyönyörű koncerttel tanítványai és a zenebarátok szombaton a baptista imaházban. Maklári József tanár úr emléke előtt tisztelegve csendült fel a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és a Vox Humana Énekkar előadásában Mozart Requiem című műve.
A Liszt-díjas karnagyra unokája, a kórustag Maklári Zsolt emlékezett. Mint mondta, nagypapájának élete volt a kóruszene, 57 esztendőn keresztül irányította az életművének tekintett Vox Humana Énekkart. Egyik tanítványa - majd később egy ideig karnagy utódja - Hartyáni Judit rá emlékezve feladatként határozta meg, hogy a kórus tovább vigye azt a hitet, elkötelezettséget, melyet Maklári József adott át a kórus tagjainak.
Az emlékező/tisztelgő koncerten Mozart művének interpretálásában szólistaként közreműködött Busa Gabriella, Sipos Marianna, Horváth István és Jekl László, vezényelt Sándor Bence.

Fotó: Ribáry Zoltán

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 20., szerda]

Várja a vállalkozásokat a Toperini Ipari Park

Városunk fejlődési pályára állásának alapvető feltétele, hogy az adóbevételek bővítésével nagyobb mozgástár nyíljon meg a városüzemeltetés színvonalának fejlesztése és a munkavállalási lehetőségek szélesítése előtt. Az ipartelepítés fellendítése érdekében a városvezetés folyamatos tárgyalásokkal keresi annak a módját, hogy minél szélesebb kínálat álljon a befektetni kívánó vállalkozások rendelkezésére.
Kiváló infrastrukturális lehetőséget jelent például a 29 hektáros területen elhelyezkedő Toperini Ipari Logisztikai Üzleti Park, amely részben zöld-, részben barnamezős beruházás keretében valósult meg a Gödöllőre vezető főút mellett. A projekt 2000-ben, pályázat útján szerezte meg az “Ipari Park” címet.
Teljes közműhálózattal ellátott, jól megközelíthető, megvásárolható telkek, bérelhető csarnok-, irodahelyiségek és a működéshez szükséges korszerű szolgáltatások állnak a betelepülni szándékozók rendelkezésére. Az ipari park kiépített belső úthálózattal, saját iparvágánnyal, teljes belső közműhálózattal rendelkezik. (További részletek a www.tipvac.hu/hu/home/ címen elérhető internetes oldalon.)

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 19., kedd]

Kitakarították a ligeti tó környékét

Civil kezdeményezésre - a Váci Városfejlesztő Kft. közreműködésével - sikeres akció keretében került sor a ligeti tó körüli terület őszi kitakarítására az elmúlt hétvégén.
A területet bérlő horgászklub indította el azt a sorozatot, mely során a turisták, a kerékpárosok és a kutyások által használt ligeti utak tisztántartása, valamint a futók számára egy megfelelőbb talajborítás kialakítására szerveztek közös munkákat. Szombaton reggeltől sok önkéntes vett részt a takarításban, illetve megkezdődött a mulccsal szórt kísérleti futóút kialakítása is. Ez a borítás elvezeti a vizet, nem keletkeznek rajta a tócsák, és kellemesebb rajta futni vagy akár eső után sétálni.
A szükséges szerszámokat és a gyűjtőzsákokat a holding biztosította. Az önkormányzati tulajdonú, de a Váci Dunai Sporthorgász Egyesület által bérelt ligeti részen a lehullott faleveleket és az eldobált szemetet szedték össze, ami azért volt fontos, hogy a szél ne hordja be ezeket a vízbe.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2019. november 19., kedd]

Vácott született váci lakosok

Bagyinszki Róbert és Mexikof Krisztina gyermeke: Mia
Stróbl András és Szabó Mária gyermeke: Timót
Tóth Róbert és Hollinger Nikoletta gyermeke: Zsófia
Galba Márió és Németh Tünde gyermeke: Márió Vincent
Hódi Csaba István és Laluja Edina gyermeke: Dominik
Plachi Zsolt és Polónyi Mariann Ágnes gyermeke: Oszkár

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2019. november 19., kedd]

Házasságot kötött váciak

Szabó Viktor Sándor és Bokros Adrienn Krisztina
Gulyás Ádám és Bagyin Tímea

Feladó: Városháza

Tóth Jenő /1951/
Zsákay Tiborné sz: Simon Katalin /1933/
Skripeczky Gyula /1936/
Cserni Mihályné sz: Zsiros Anna /1935/
Fischer Istvánné sz: Szanka Ilona Julianna /1940/
Springárt Mihály /1944/
Teknős István /1927/
Ujj István /1956/

Feladó: Városháza