Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2019. november 26., kedd]

Nem emelkednek a váci lakosság helyi adóterhei

Szakítva az előző fideszes gazdasági gyakorlattal, a mai képviselő-testületi ülésen kiderült: az új váci önkormányzat – a megörökölt nehéz anyagi helyzet ellenére – nem emel olyan közterheket, melyek a váci lakosságra is vonatkoznak.
Mint a 2020-as költségvetési koncepció, illetve a helyi adók felülvizsgálatáról szóló vitában elhangzott: a korábbról meglévő adósságok és az előző városvezetés által évekre meghatározó kötelezettségvállalások dacára úgy kívánják kialakítani a bevételi forrásokat, hogy az a rendkívüli állami támogatástól függetlenül, a váci polgárok zsebét nem megterhelve biztosítsa a fenntartható fejlődést és a magasabb színvonalú városüzemeltetést.
A településkép védelmében viszont ezentúl adóköteles lesz a vállalkozások által fenntartott reklámfelület, a belterületi beépítetlen területek csökkentése érdekében bevezetik a magánszemélyeket nem érintő telekadót és az inflációkövető módon emelkedik majd – a lakosságot szintén nem érintő – építményadó.
Minden, váci polgárt közvetlenül érintő helyi adó szinten marad, így változatlan lesz a korábbi városvezetés által duplájára emelt kommunális adó is. A vállalkozások pedig továbbra is az eddigi iparűzési adómértéket kötelesek befizetni.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 26., kedd]

Mikulásfutással indul a december

Az esztendőt záró hónap első vasárnapján kerül megrendezésre – immár 23. alkalommal – városunk egyik legnépszerűbb tömegsport rendezvénye az „Ovisfutással” egybekötött „Mikulásfutás”.
A Vác Város Önkormányzat által támogatott esemény központja idén is a Március 15. tér lesz. A több korosztály számára, több távon megrendezendő erőpróbára ezúttal is ingyenes előnevezést biztosítanak a szervezők. A részletekről, tudnivalókról a mellékletünkben található ismertetőből értesülhetnek a résztvevők.

***

Tájékoztatjuk a helyi közösségi közlekedést használó váci polgárokat, hogy 2019. december 1-jén, vasárnap 7 órától 13 óráig – a Mikulásfutás rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében – az autóbusz járatok NEM ÉRINTIK a Március 15. teret.
Az esetleges kényelmetlenség miatt megértésüket és türelmüket kérjük.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
mikulasuj.pdf

Sport [2019. november 26., kedd]

Asztalitenisz – Itthon vereség, idegenben győzelem

Felemás mérleggel zárta a legutóbbi két csapatbajnoki fordulót az NB II Észak-keleti csoportjában szereplő váci pingpongcsapat.
A Váci Reménység november harmadik vasárnapján hazai asztalok mellett fogadta a diósgyőriek második csapatát. A két páros mérkőzés elvesztése után sajnos, az egyéni találkozókon sem ment sokkal jobban a játék a mieinknek. Némann Dávid ugyan a négy meccse közül hármat is megnyert, de rajta kívül csak Lovas Dániel két, Vándor András pedig egy összecsapását fejezte be sikerrel. Végeredmény: Váci Reménység I – DVTK II 6:12.
Egy hét múlva a mieink Debrecenbe látogattak, ahol a TEVA ellen eleve 5 megnyert mérkőzéssel indítottak, mivel a hazaiak csak három asztaliteniszezővel álltak ki. Így egy páros és négy egyéni találkozó elmaradt és a váciak oldalán jelent meg győzelemként. A lejátszott 13 meccsből a Vác kilencet, a vendéglátók négyet nyertek meg, így a végeredmény: TEVA Debrecen I – Váci Reménység I 4:14.
Hét fordulót követően a Váci Reménység 2 győzelemmel és 5 vereséggel a tízcsapatos mezőny második felében található. Legközelebb december 8-án a mieink a Nyírbátor ellen játszanak a váci Piarista Gimnáziumban.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 26., kedd]

Kisvácon összeállt tíz család, félmillióért vettek platánokat

Civil szervezetek és magánemberek, családok fognak össze immár városszerte, hogy a jövő váci nemzedékeinek komfortosabb, élhetőbb környezetéért érzett felelősségérzetüknek faültetéssel adjanak nyomatékot.
Pár héttel ezelőtt a Rigó utcában volt faültetés, amely után nemrég civil felajánlásokból öt, nagytermetű szomorúfűzfa elültetésére került sor a rabtemetőben. A jövő nemzedékének szemléletformálását alakítandó a Bagoly Bükk Egyesület tagjain és a szakembereken kívül több gyermek is közreműködött az akcióban.
Szintén pár hete, Újvári István szervezésében Kisvácon, a Vízimalom utca alatti Duna és kerékpárút közötti részen történt faültetés. Itt a környéken lakók nyolc évvel korábban már 18 csemetét elültettek, melyek ma már egészséges fákként díszítik a területet, és adnak éltető oxigént az arra sétálóknak, kerékpározóknak. Ezúttal 25 darab négyméteres platánfa lett elültetve saját szervezésben. A fákért több, mint félmillió forintot fizetett ki a közelben lakó tíz család. Akciójukhoz sem városi, sem szponzori segítséget nem kértek, mindent önerőből valósítottak meg.

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzata lakást hirdet bérbeadásra SZOCIÁLIS alapon - pályázat útján - 5 év határozott időre


Vác, Külső-Rádi út 23. É/1. fsz. 2. 2,5 szoba (70 m2, komfortos)

Alaplakbér: 23.924,-Ft/hó (341,775,-Ft/m2/hó)

Külön szolgáltatás:
- parkolás biztosítás: + az alapbér 5 %-a
- kaputelefon: 50,-Ft/hó
- udvartakarítási díj: 500,-Ft/hó

Műszaki állapot:
megtekintett, rendeltetésszerű állapotban kerül átadásra

Lakás megtekintésének időpontja:
2019. december 16-án (hétfőn) 9.35-10.05-óráig

A pályázatok benyújtásának módja:
Formanyomtatványon
(a Polgármesteri Hivatal 111-es sz. irodájában átvehető)

Pályázatok benyújtásának határideje: 2020. január 8. (szerda) 16.00 óráig

A pályázatokat az Emberi Kapcsolatok Bizottsága a határidőt követő bizottsági ülésén bírálja el, amelyről a lakásra bérleti jogot elnyerő pályázó értesítést kap.

További információ a Polgármesteri Hivatal 111. sz. irodájában, vagy a (27) 513-452-es telefonszámon kérhető.

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzata lakást hirdet bérbeadásra SZOCIÁLIS alapon - pályázat útján - 5 év határozott időre


Vác, Külső-Rádi út 23. D/3. I/4. 1,5 szoba (46 m2, komfortos)

Alaplakbér: 15.722,-Ft/hó (341,775,-Ft/m2/hó)

Külön szolgáltatás:
- parkolás biztosítás: + az alapbér 5 %-a
- kaputelefon: 50,-Ft/hó
- udvartakarítási díj: 500,-Ft/hó

Műszaki állapot:
megtekintett, rendeltetésszerű állapotban kerül átadásra

Lakás megtekintésének időpontja:
2019. december 16-án (hétfőn) 9.00-9.30-óráig

A pályázatok benyújtásának módja:
Formanyomtatványon
(a Polgármesteri Hivatal 111-es sz. irodájában átvehető)

Pályázatok benyújtásának határideje: 2020. január 8. (szerda) 16.00 óráig

A pályázatokat az Emberi Kapcsolatok Bizottsága a határidőt követő bizottsági ülésén bírálja el, amelyről a lakásra bérleti jogot elnyerő pályázó értesítést kap.

További információ a Polgármesteri Hivatal 111. sz. irodájában, vagy a (27) 513-452-es telefonszámon kérhető.

Feladó: Városháza

Sport [2019. november 25., hétfő]

Labdarúgás – Tizenhat meccsen mindössze hat pont

Újabb vereségével már biztosan a sereghajtó helyen zárják a másodosztályú bajnokság első körét focistáink: Siófok – Vác 2-0 (1-0).
A találkozót kezdő sípszó után hat perccel, illetve a mérkőzést lezáró sípszó előtt szintén hat perccel kapott gólokkal szenvedett vereséget csapatunk az élbolyhoz tartozó Balaton-partiak otthonában. A mieink számára rosszul kezdődő összecsapáson a korai hazai találatot követően egészen a hajráig kiegyenlített, de nem túl eseménydús küzdelem folyt a pályán. A vendégek próbálkoztak az egyenlítéssel, de ezt sorozatos sárgalapos figyelmeztetések árán visszaverte a hazai csapat.
Aztán a meccs hajrájára elfogyott a váciak ereje és hite, így végül egy újabb góllal bebiztosította papírforma győzelmét a Siófok.
Az eddigi 16 mérkőzésen begyűjthető pontmennyiségből – 48 pontból – eddig csupán minden nyolcadikat sikerült megszereznie a mezőnyből alulról kilógó váci gárdának. A tabellára tekintve látható, hogy a mieink eddig mérkőzésenként átlagosan két gólt kaptak, viszont csak minden második találkozójukon voltak képesek egy gólt szerezni és utoljára október 6-án találtak a kapuba. Nem csoda, hogy a legrosszabb bennmaradó helyen álló csapattal szemben is tízpontos a váciak lemaradása.
Legközelebb november 27-én, szerdán este hattól a 12. fordulóból elhalasztott bajnokit pótolják a mieink Nyíregyházán.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 25., hétfő]

Több, mint félszáz napirendi téma a testület előtt

A napirend előtti tájékoztatókkal együtt több, mint ötven különböző előterjesztés kerül Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete elé a keddi plenáris ülésen. A helyszín változatlanul a Városháza nagyterme, ám az előző ciklusokban megszokott csütörtök 9 órai ülésindítás helyett ezentúl keddenként és reggel nyolctól tanácskoznak a képviselők.
A tájékoztatók sorából kiemelkedik a jelentősebb beruházások aktualizálásáról összeállított helyzetjelentés, a váci színház működésének felülvizsgálatáról szóló anyag és a téli hóhelyzetre való felkészülésről szóló ismertető.
A napirendi sor várhatóan a nemzetiségi önkormányzatok idei tevékenységéről szóló beszámolókkal indul, majd a tervek szerint megválasztják a művelődési központ januártól pozícióba lépő igazgatóját. A holding augusztusi és szeptemberi munkájának értékelését az önkormányzati gazdasági társaságok okirataiban a választás eredményeként módosuló személyi összetétel technikai átvezetése követi. A javaslat szerint végelszámolással, jogutód nélkül megszűnik a már korábban is funkció nélküli ÉPMET Kft.
Döntenek néhány ingatlan értékesítéséről is, majd következnek a város gazdasági helyzetét érintő témakörök: likviditási jelentés, költségvetési rendeletmódosítás, az I-III. negyedévi gazdálkodás összefoglalója, a jövő évi költségvetési koncepció, az élelmezési nyersanyagköltségek meghatározása, a helyi adók felülvizsgálata és a 2020-as folyószámla hitelkeret meghatározása.
Egy javaslat szerint az önkormányzat lemondja az iskolavárosi háromezresre tervezett új multifunkcionális rendezvénycsarnok támogatási szerződését, illetve kéri az összeg más, fontosabb célra történő átcsoportosítását. Áttekintik a közterület használatra vonatkozó rendeletet, továbbá a behajtási engedélyek díjait, de várhatóan szó lesz a főtéri „pengefal” problémájának megoldásáról is. Újabb ingatlankérdésekben történő döntések után pedig napirend utáni hozzászólásokra, illetve képviselői kérdések feltételére nyílik módja a képviselőknek.
Ezt követően már zárt ülésen a Közbeszerzési Munkacsoport és a Beszerzési Munkacsoport döntéseiről összeállított tájékoztató szerepel a napirenden, majd döntenek a Vác Város Sportjáért kitüntetés idei díjazottjairól. A képviselő-testület novemberi munkaterv szerinti ülése a kiadott Meghívó szerint zárt ülésen megtárgyalandó fellebbezésekkel fejeződik be.

Feladó: Városháza

Hangulatteremtő közös éneklésre invitálják a zenét kedvelő polgárokat a város énekkarai, iskolai kórusai. A Főtéren november 30-án, szombaton délután négykor kezdődő rendezvény újdonság lesz Vác kulturális életében.
A karácsonyi időszakot közvetlenül megelőző napok eseményén a városban működő énekkarok, a váci gyermekkórus, zenebarátok és a város iskolái közreműködnek. Természetesen közismert énekdallamok is felcsendülnek majd, melyhez kérik a jelenlévő érdeklődők bekapcsolódását, közreműködését is.

Feladó: Városháza

Sport [2019. november 24., vasárnap]

Kézilabda – Újabb csúnya fiaskó

Az NB I-es férfi pontvadászat 10. fordulójában sem sikerült megszereznie első győzelmét a sereghajtó váci gárdának, ráadásul ezúttal a szintén kieső helyen állótól szenvedett nagy különbségű vereséget: Budakalász – Váci KSE 32-22 (18-9).
Csapatunk hivatalos nevét ugyan átírták a szövetségben (VKSE KFT. Vác), az eddigi elkeserítő produkción azonban ez sem változtatott. A játékoskeretből már hiányzott Marko Davidovics is, viszont a váciak leigazoltak egy 28 esztendős japán kézilabdázót, Matsuura Keisuket (képünkön). Az immár féltucatnyi, valóban élvonalbeli játékosát elvesztő és a 16 fős játékoskeret közel felét ifjúsági kézilabdázóval feltöltő, egypontos váciak a tabellán két megszerzett pontjával őket előző budakalászi legénységhez utaztak a kiesési rangadóra…
… amely tulajdonképpen az első negyedóra végén megszűnt „rangadónak” lenni. Ekkor még csak 5-4-re vezettek a vendéglátók. Aztán egycsapásra a mieink ellenállása is megszűnt. Egyetlen gólunkra hétszer válaszolt az ellenfél és kevés hiányzott ahhoz, hogy már a szünetre tízgólos legyen a különbség.
A második játékrész már edzőmeccset öltött, mindkét oldalon jobbára a magyar fiatalok kaptak bizonyítási lehetőséget. Szerencsére sokáig nem tudta növelni az előnyét a Budakalász, de végül így is kiütéses győzelmet aratott az erősségében már aligha elsőosztályúnak mondható váciak ellen.
Váci góldobók: Holpert József 6; Matsuura Keisuke 5; Bognár Alex 4; Kállai Martin és Miklián Bálint 2-2; Kocsi András, Nagy Norbert és Rozner Kevin 1-1.
A VKSE KFT Vác legközelebb november 29-én, pénteken este fél hétkor a Gyöngyöst fogadja a városi sportcsarnokban.

Feladó: Városháza