címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Ötórás testületi ülés évzárásként

Ötórás testületi ülés évzárásként

Már a törvényben elõírt 15 fõs létszámban tartotta meg a munkaterv szerinti utolsó idei ülését Vác Város Önkormányzat Képviselõ-testülete szerdán délelõtt. Bár csupán két hét telt el a novemberi tanácskozás óta, ezúttal is igen sok fontos döntést kellett meghozniuk a képviselõknek a több, mint ötórás vitanapon.
Ünnepélyes percek vezették be az ülésnapot, hiszen a Vác Város Sportjáért kitüntetés idei díjazottjai – Rapcsák Károly edzõ, illetve Makrai Sára kajakos és Varsányi Réka úszó – vehették át az elismeréseket Matkovich Ilona polgármestertõl. A napirendi témasorozat elõtt a kormánypárti kompenzációs listáról delegált képviselõ esküjével vált teljessé a 15 fõs grémium.
A tájékoztatók sorában most is a már megszokott elõterjesztések (a lejárt határidejû, illetve átruházott hatáskörben meghozott határozatok, hiányzások és a beruházások aktualitásairól szólók) következtek, majd már az egyhangúlag elfogadott Napirend elsõ pontjában áttekintették a holding októberi munkájáról összeállított beszámolót. A folytatásban is a városüzemeltetésért felelõs gazdasági társaságokkal kapcsolatos témák következtek. Meghatározták az ügyvezetõk év végi jutalmának összegét, illetve elfogadták a munkatársak 2020-tól érvényes cafeteria támogatásának mértékét.
A beterjesztett elõterjesztéshez képest, Tótváradi-Nagy Bence képviselõ javaslatára sokkal mérsékeltebb, az inflációhoz igazodó arányú díjemeléssel fogadták el a temetkezési költségeket tartalmazó indítványt. A helyi adókról szóló újabb rendeletmódosítás további könnyítéseket tesz az építmény vagy telekadóval érintett vállalkozások számára. Majd csupán technikai, illetve személyi jellegû változtatást eszközöltek a Szervezeti és Mûködési Szabályzatban.
Miután jóváhagyták mind a 2020-as ellenõrzési tervet, mind az idei külügyi beszámolót, illetve a jövõ évi külügyi tervet, az elõírásoknak megfelelõen kiírták a levéltár igazgató posztjára szóló pályázatot. Kiderült az is, hogy a város kilép három - lényegében Vác számára eddig hasznot nem jelentõ - egyesületbõl, az ebbõl következõ tagdíj spórolás közel 2 millió forint évente. A képviselõ-testület következõ évi munkatervébõl kiderült: január kivételével (akkor 21-én, kedden lesz) szerdánként reggel nyolctól lesznek a plenáris ülések, az elõtte lévõ hét elsõ három napján délután háromtól pedig a bizottsági tanácskozások.
A színház beszerzési és közbeszerzési szabályzatáról szóló elõterjesztést Ferjancsics László javaslatára olyan tartalommal fogadták el, amely szinkronban van a többi önkormányzati intézménynél és gazdasági társaságnál már mûködõ rendszerrel. Így az egyszemélyi igazgatói döntés helyett a jövõben háromtagú bizottság határoz - melynek tagja lett Kiss Zsolt alpolgármester és Kászonyi Károly, a Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság elnöke is - a 400.000 Ft-nál nagyobb beszerzésekrõl. Településrendezési témákat követõen sürgõsségi indítványokat tárgyaltak. Többek között – mintegy 80 perces vita után Kászonyi Károly javaslata alapján kompromisszum született abban, hogy milyen formában kezdeményeznek újabb, a Matkovich Ilona által eddig megszervezetten túli, egyeztetéseket az illetékesekkel a multifunkcionális csarnok lemondása miatti forrásátcsoportosítás lehetõségeirõl. Majd Fehér Zsolt képviselõ elõterjesztésére egyetértés született abban is, hogy a testület kezdeményezi az országos döntéshozóknál az állatvédelmi törvény szigorítását.
Ezt követõen a képviselõk reagálhattak az elõzõ ülésen feltett kérdéseikre megkapott válaszokra, majd napirend utáni felszólalások következtek. Egy felvetésre Inotay Gergely alpolgármester ismertette azon intézkedéssort, amelyet a hajléktalanok megnyugtató téli elhelyezése érdekében tett a városvezetés. A friss képviselõ kérdések felvetése után zárt üléssel folytatta munkáját a testület. Ezen tájékoztató hangzott el a Beszerzési Munkacsoport elbírált pályázatairól, majd kulturális díjakról döntöttek. Eszerint „Vác Város Mûvészeti Díját” Karánsebessy Balázs és Cs. Nagy Ildikó, a „Vác Város Mûvelõdéséért” kitüntetõ címet Németh Árpád kapja. „Közmûvelõdést segítõ munkájáért” Ribainé Zeller Piroska, a Katona Lajos Városi Könyvtár munkatársa kap elismerést. A testület végül egy fellebbezési ügyben meghozott döntéssel zárta decemberi ülését.

Feladó: Városháza

EU pályázatok