Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Koronavírus [2020. március 11., szerda]

Városi forrás a koronavírus megelőzésére

Több, mint 5 millió forint áll rendelkezésre a városi költségvetésből a koronavírus helyi megelőzését és esetleges terjedésének megakadályozását szolgáló védőeszközökre és fertőtlenítésre, ezek az önkormányzati intézményekben és rendelőkben használhatók fel. Erről ma döntött saját hatáskörében városunk polgármestere.

Matkovich Ilona átcsoportosította az idei költségvetésben az egészségügyi megelőzési sorokon lévő, védőoltásokra, valamint a prevenciós és az alapellátási pályázatra elkülönített forrásokat. Az így felszabadult összeg olyan eszközök, védőfelszerelések, tisztasági és fertőtlenítő áruk beszerzésére fordítható, mely mind a koronavírus megelőzését szolgálja.

A polgármester ezen rendkívüli döntést felsőbb utasítás és kérés nélkül, helyi szakemberek javaslatára hozta meg. A keret felhasználását, a szükséges beszerzések listájának összeállítását és a rendeltetési helyek meghatározását dr. Bánhidi Péter háziorvosra, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának tagjára bízta. Az eszközöket és szolgáltatásokat Vác Gazdasági Hivatala szerzi be sürgősséggel, és helyezi ki az önkormányzati intézményekbe.

Városvezetői tájékoztatás szerint, amennyiben a most átcsoportosított összeg kevésnek bizonyulna, a városi költségvetés átalakításával újabb forrásokat fognak biztosítani a védekezésre.


A Jávorszky kórház tájékoztatója mellékletünkben.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
korhazitajekoztato.pdf
felhivas.pdf

Közélet [2020. március 11., szerda]

Itt a márciusi Váci Hírnök

A tartalmi és szerkezeti változáson túl – a váci polgárokhoz történő hatékonyabb terjesztés érdekében – a mostani lapszámtól új formában igyekszik eljuttatni az olvasókhoz a felelős kiadó a váci önkormányzat hivatalos havilapját, a Váci Hírnököt.

A márciusra datált lapban természetesen most is megtalálhatók azok az információk – fogadóórák, elérhetőségek, patika és orvosi ügyeletek, anyakönyvi hírek, testületi döntések – melyek a polgárok tájékoztatását szolgálják. Ugyanakkor a szerkesztők igyekeztek olvasmányosabbá tenni az újságot.

Ennek jegyében egy sor esemény beszámolóján túl bőséges kulturális előzetes is megtalálható az oldalakon. Olvashatnak a Tavaszi Fesztivált beharangozó tájékoztatóról, az ismét látogatható Váci Mosolyalbum nyitvatartásáról, a takarítási és városszépítést célzó akciókról. A futó nyílt pályázatok kiírása is megtalálható a lapban, mint ahogyan néhány közlekedési rend módosítást eredményező döntésről is írnak.

Az ismert váciakat bemutató portrésorozat újabb tükrében Szabó Miklós, a helyi sárkányhajózás atyja mesél a váci virtus mibenlétéről. Több cikk is foglalkozik az elfogadott városi költségvetéssel, melyet részleteiben is indokol a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, Kiss Zsolt.

A Váci Hírnök márciusi számában rövid összegzés található az ősszel munkába lépett új városvezetés első száz napjának eredményeiről és hosszabb anyag világítja meg annak a prioritásváltásnak a hátterét, mely következményeként az önkormányzati bérlakások elosztása a jövőben immár a valódi rászorultság alapján történik majd.

A hivatalos önkormányzati havilapot a terjesztőknek minden ingatlanhoz el kell juttatni, de elektronikus (.pdf formátumú) változata megtalálható a vac.hu címen elérhető weboldal „Váci Hírnök” moduljában.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. március 10., kedd]

Vácott született váci lakosok

Mészáros Szilárd Ferenc és Magosányi Mercédesz Mariann gyermeke: Dominik
Tuskó Tamás és Rácskay Melinda gyermeke: Olivér Tamás
Balogh József és Császár Tímea gyermeke : Vivien
Pásztor Attila és Friesz Katinka Döníz gyermeke: Petra
Beliczai Zoltán és Kiss Judit gyermeke: Orsolya

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. március 10., kedd]

Házasságot kötött váciak

Batta Balázs és Mészáros Emília
Dr. Szabó Dániel és Dr. Molnár Bernadett

Feladó: Városháza

Csáki Ferenc /1928/
Vámos György /1951/
Szedlár Vilmosné sz: Belányi Julianna /1933/
Ungi József /1927/
Matus György /1952/
Árvay Miklósné sz: Novottny Blanka Terézia /1926/
Szabó Ferenc /1936/
Krausz Tivadarné sz: Kolozsvári Rozália /1942/
Cseri Gáborné sz: Rojkovics Ilona /1923/
Schleng Csaba József /1963/
Földvári István Gáborné sz: Mocsáry Mária Magdolna /1937/
Kasó Miklós János /1941/
Varga Gyuláné sz: Kürti Emília /1932/
Mirkó Zoltán Ferencné sz: Zachar Tímea /1963/

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 10., kedd]

Sakk – Újabb vereség

Továbbra sem szerepelnek valami fényesen az NB II-es csapatbajnokság Erkel csoportjában a váci sakkozók. A legutóbbi fordulóban is csupán megfelezték az ellenfél által gyűjtött pontokat: Városháza Akadémia – Váci SC 8:4.

A Budapesten, a sakkszövetség székházában lebonyolított mérkőzés 12 partija közül a mieink csupán egyet nyertek meg: sötéttel Prohászka Gyula révén. Féltucat játszma döntetlennel zárult, míg öt alkalommal is csak a győztesnek kijáró gratuláció jutott a mieinknek.

Két fordulóval a sorozat zárása előtt – legközelebb március 22-én a váci művelődési központban – a még a bajnoki címért versenyben lévő Dunaharaszti sakkozóival találkoznak a sereghajtó váciak.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. március 10., kedd]

Az idei váci lomtalanításról

A szolgáltató Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft. idén is a tavaly megkezdett formában végzi városunkban a lomtalanítást. Vác ingatlantulajdonosai és társasházai a www.zoldhid.hu weboldalon található LOMTALANÍTÁS modult használva (ott kiválasztva Vácot) tudják kizárólag 2020. április 1. és április 30. között bejelenteni lomtalanítási igényüket.

Az elszállítás várható időpontja a cég tájékoztatása szerint 2020. április 15. és június 30. között lesz.

A lomtalanítás további részleteiről mellékletünkben olvashatnak.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
vacilomtalanitas.pdf

Közélet [2020. március 9., hétfő]

Elmaradnak a váci nyilvános rendezvények a Nemzeti ünnepen

A váci önkormányzat vezetése nevében ezúton tájékoztatom városunk polgárait, hogy – több városhoz hasonlóan, az Operatív Törzs ajánlását elfogadva – Vácott is elmaradnak a március 15-i nyilvános városi rendezvények.

A városvezetés a márciusi ifjakra koszorúzással és néma főhajtással emlékezik meg a Nemzeti ünnepen az 1848-as forradalom és szabadságharc váci emlékhelyein.

Köszönöm a kulturális intézményeink, szervezeteink, tervezett közreműködőink munkáját, amelyet a március 15-i megemlékezési program előkészítésébe fektettek.

Matkovich Ilona s.k.
polgármester

Feladó: Városháza

A Váci Rendőrkapitányság a Váci Polgármesteri Hivatal részére egy Nokia típusú mobiltelefont adott át, amit Vác, Vám utcában 2020. február 23-án találtak.

A talált tárggyal kapcsolatban érdeklődni lehet Vác Város Önkormányzatának honlapján szereplő telefonszámokon, vagy személyesen a Jogi, valamint a Szervezési és Tájékoztatási Osztályokon.


Vác, 2020. március 4.


Dr. Zsidel Szilvia s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Tisztelt Lakosság!

A Képviselő-testület a februári ülésén a hatályos településképi rendelet módosítását és a helyi építési szabályzat gépjármű elhelyezésre vonatkozó előírásainak módosításában határozott. A módosítási tervezeteket a Hivatal/Partnerségi egyeztetések menüpontban találják, mely még az illetékes államigazgatási szervek véleményezésére vár, s várhatóan legkorábban 2020. május 1-től tud hatályba lépni.

Feladó: Városháza