címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Milliós alaptalan kifizetések váci képviselõknek

Milliós alaptalan kifizetések váci képviselõknek

Súlyos jogszabálysértést állapított meg az a vizsgálat, mely Fördõs Attila polgármestersége alatti elõzõ két önkormányzati ciklus felügyelõ bizottsági tagságához kötõdõ kifizetéseket vizsgálta. A hivatal Ellenõrzési Osztálya által készített jelentés szerint két önkormányzati képviselõ érintett a szabálytalanságban.

A vizsgálatot Matkovich Ilona polgármester egyik alpolgármesterének kérésére, valamint a képviselõ-testületi ülésen elhangzott kérdése után rendelte el.

Az ellenõrzési jelentés szerint egy jelenleg is képviselõ, akkori alpolgármester és egy volt képviselõ nem tartotta be a „köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb mûködésérõl” elnevezésû, 2009-ben hozott törvény azon elõírását, mely szerint egy képviselõ több felügyelõ bizottságban lehet tag, de ugyanazon idõszakban csak az egyikben vehet fel tiszteletdíjat.

Mint most fény derült rá, az egyik volt alpolgármester egy erzsébetvárosi önkormányzati cégnél is felvette a felügyelõ bizottsági tiszteletdíját ugyanazon idõszakban, amikor a Váci Városfejlesztõ Kft-nél is. A váci cégnek ez több mint 2,3 millió forint kiadást jelentett.
A jelentés azt is taglalja, hogy az egyik volt önkormányzati képviselõ éveken át két helyi önkormányzati cégtõl is felvett felügyelõ bizottsági tagságért (egyikben elnökségért) járó tiszteletdíjat egyidõben – ezt pedig törvény tiltja. Az egyik városi kft-nek ezen kifizetések 2,5 millió forintjába, a másiknak több, mint 14 millió forintjába kerültek.

Az ellenõrzési jelentésben írtak miatt, felhatalmazás alapján eljárva Matkovich Ilona határozatban szólította fel a volt alpolgármestert és a volt képviselõt a felvett pénzek és azok közterheinek visszafizetésére. A polgármester már most felkérte az önkormányzati cégek vezetõit arra, hogy ha az érintettek nem fizetik vissza a jogszabály ellenesen felvett pénzeket, akkor tereljék jogi útra a történteket, és mindent tegyenek meg a közpénzek visszaszerzése érdekében.

Feladó: Városháza

EU pályázatok