címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Trianoni megemlékezés városunkban

Trianoni megemlékezés városunkban

A koronavírus-járvány miatt alternatív módon zajlik az idei Nemzeti Összetartozás napja Vácon. A 100. évforduló kapcsán, eredetileg többnaposra tervezett megemlékezés helyett június 4-én, az önkormányzat Facebook oldalán online mûsorokkal és családi kvízjátékkal emlékezünk meg a trianoni békediktátum következményeirõl.

Ezt megelõzõen a város Önkormányzata és minden váci polgár nevében Polgármester Asszony helyez el koszorút az Ereklyés Országzászlónál 16.30 órakor, mely tiszteletadáshoz a politikai pártok és a civilszervezetek csatlakozását várják.

A koszorúzást követõen a megemlékezéssorozat 18.00. órától, az online térben folytatódik. Az mûsorban Matkovich Ilona polgármester mondja el gondolatait, majd ezt követõen a "Vác, Trianon 100” online riportsorozat lesz megtekinthetõ. A székelyudvarhelyi Nagy Pállal, az Erdélyi Magyar Tanács Udvarhelyi Széki Szervezet elnökével, az ipolysági Kapusnik Csaba tanár-újságíróval, a ruszin Dupka György író-történésszel beszélgetünk a határon kívül rekedt nemzetiségek helyzetérõl, de a trianoni békediktátum kapcsán dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, Zsigmond Emõke színmûvész és Õsi János regényíró is megszólal majd.

Este pedig online történelmi kvízjátékra invitálunk mindenkit. A kvízjáték csütörtök 20 órától szombat 20 óráig, online tölthetõ ki a Madách Imre Mûvelõdési Központ közremûködésével.
A megemlékezéshez kapcsolódóan a fõtéri elefántos kék házban Trianon 100 emlékhelyet is kialakított a Tragor Ignác Múzeum. A kiállított dokumentumok a pénteki, szombati és vasárnapi napon 10-18 óráig tekinthetõk meg.

Az ünnepi megemlékezés az ES Térségi televízión is látható lesz, június 4-én, 20.15. perctõl.

Feladó: Városháza

EU pályázatok