Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. június 5., péntek]

Méltóságteljes megemlékezés Trianonról

A még jelenlévő járványveszély miatt részben rendhagyó módon emlékezett meg városunk a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról.

A megemlékezés részben az online térben zajlott. Az ES TV június 4-én este hattól internetes oldalán, majd nyolc óra után televíziós adásában vetítette le azt az összeállítást, melyben Matkovich Ilona megemlékező szavai után Vác, Trianon 100 címmel online riportsorozatot tekinthettek meg az érdeklődők. (A műsor Vác Város Önkormányzat Facebook oldalán található videó segítségével bármikor elérhető.) Csütörtök estétől online történelmi kvízjátékra invitálják a polgárokat. A kvízjáték szombat 20 óráig, online tölthető ki a Madách Imre Művelődési Központ közreműködésével.

A központi megemlékezés valós időben csütörtökön fél ötkor a város harangjainak zúgásával indult. A Himnusz közös eléneklése után Oláh Gellért tolmácsolásában Sajó Sándor Magyarnak lenni című verse hangzott fel, majd dr. Varga Lajos emlékbeszéde következett. A segédpüspök úr felidézve az évszázada történteket, elsősorban annak egyházi és a magyar embereket érintő következményeiről beszélt. Mint mondta: mind a hazánk területén maradókat, mind az elcsatolt részek magyarjait sokkolta a diktatórikus szerződés tartalma. Beszédének végén felhívta a figyelmet arra, hogy a testvéri összetartozás gondolatától vezetve mindenkivel békességben kell élnünk.

Ez követően előbb a város vezetői, majd a pártok, szervezetek képviselői mellett az emlékidéző és tisztelgő esemény nagyszámú résztvevője helyezett el koszorút, virágot, mécsest az Ereklyés Országzászlónál, végül a Szózat eléneklése zárta a méltóságteljes váci megemlékezést.

***

A megemlékezéssorozathoz kapcsolódóan a főtéri elefántos „kék házban” Trianon 100 emlékhelyet is kialakított a Tragor Ignác Múzeum. A kiállított dokumentumok a ma, holnap és vasárnap 10-18 óráig tekinthetők meg.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. június 4., csütörtök]

Kézilabda: megállapodtak a felek

Szerdán eredményes egyeztetést tartott városunk polgármestere a váci női kézilabda egyesület elnökével. Matkovich Ilona és Kirsner Erika megbeszélésén jelen volt a Váci Sport Kft ügyvezetője, Zábó Edina is.

A tárgyalásokon megállapodás született a sportcsarnokra vonatkozó és mindkét fél számára elfogadható bérleti díjról. Ennek eredményeként az egyesület csapatai zavartalanul folytathatják a bajnoki rajtra történő felkészülésüket a létesítményben.

Feladó: Városháza

Sport [2020. június 4., csütörtök]

Kézilabda – Nem nevezett az NB I-re a VKSE

A Magyar Kézilabda Szövetség a beérkezett nevezések alapján véglegesítette a K&H Női Kézilabda Liga és a K&H Férfi Kézilabda Liga 2020/2021-es bajnoki idényének mezőnyét.

A két lista alapját az adta, hogy egy korábbi döntés értelmében törölték a 2019/2020-as pontvadászatot és a szeptemberben induló új élvonalbeli bajnokságra az egy évvel korábban megszerzett versenyjog szerint nevezhettek a csapatok.

A Váci NKSE természetesen indul az NB I-ben. Miután megegyezés született a helyi sportcsarnok bérleti díjairól a városvezetéssel, az edzések és mérkőzések továbbra is Vác Város Sportcsarnokában lesznek.

Nem lesz viszont ugyanitt férfi kézilabda NB I-es bajnoki. Ugyanis – bár az említett ok miatt megtehette volna – a Váci KSE férfi együttese nem nevezett az elsőosztályú pontvadászat 2020/2021-es sorozatára. Hogy a másodosztályban – vagy esetleg csak az NB II-ben – indul-e a gárda, az csak később derül ki.

Feladó: Városháza

Tájékoztatom, a Tisztelt Lakosságot, hogy a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából kutatást végez "Kerékpáros érintettségű balesetek átfogó elemzése" címmel.

A kutatás célja, hogy feltárják a kerékpárosok részvételével történt balesetek mekkora része az, amely a rendőri intézkedés hiányában a személyi sérüléses baleseti statisztikában nem jelenik meg.

A felméréshez kérdőív is készült, amely anonim módon tölthető ki és kitöltése csak néhány percet vesz igénybe. A KTI munkatársai olyan kerékpárosok segítségét várják, akik kerékpáros balesetet szenvedtek, de rendőri intézkedést az esemény nem igényelt vagy bármilyen ok miatt elmaradt.


A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. június 07.
A kérdőív a következő linken érhető el: kérdőív

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Pályázatok [2020. június 4., csütörtök]

Pályázat szakképzett gondozó-ápoló munkakör betöltésére

Vác Város Önkormányzat Idősek Otthona és Klubja időskorúak tartós bentlakásos szociális ellátása céljából szakképzett gondozó-ápoló munkakör betöltésére munkatársat keres.

A munkakör betöltésének feltétele:
- a hatályos jogszabályokban foglalt képesítési előírásoknak megfelelő OKJ-s bizonyítvány
- büntetlen előélet

A jogviszony típus: Közalkalmazotti jogviszony

Bérezés/pótlékok: Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII.törvény alapján
- munkahelyi pótlék
- műszakpótlék
- ünnepnapon végzett munkáért pótlék
- szociális ágazati pótlék

Munkaidő: 7.oo-19.oo-ig, illetve 19.oo-7.oo-ig

Juttatások:
- munkábajárás utiköltségének jogszabályban előírt %-os arányú térítése
- munkaruha juttatás
- munkahelyi meleg étkezés biztosítása kedvezményes áron
- béren kívüli juttatás- fenntartó által megszabott mértékben

A közalkalmazotti jogviszony betölthető: 2020.06.15. napjától

Jelentkezés:
Önéletrajz és iskolai végzettséget, továbbá szakképzettséget igazoló
bizonyítvány másolatának beküldésével
e-mailben: otthon911@gmail.com
levélben: 2600 Vác, Burgundia u. 9.-11.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. június 3., szerda]

Vácott született váci lakosok

Mészáros Péter és Illés Judit gyermeke: Péter
Povazsán Zsolt Mihály és Pintér Adrienn gyermeke: Zsolt
Monostori Albert és Pikler Alexandra gyermeke: Zselyke Kamilla

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. június 3., szerda]

Házasságot kötött váciak

Erdővölgyi Richárd és Liszai Csilla
Börcsök Lajos és Frits Annamária
Vonnák Ákos Ervin és Cornejo Veronika Daniella
Varga László Győző és Kovács Zsaklin
Lakatos Henrik és Lakatos Júlia
Szilassy Roland József és Szarka Emese
Varga Andor és Csáki Dorottya

Feladó: Városháza

Szegedi Józsefné sz: Tóth Mária /1943/
Germann József /1952/
Török Ágnes sz: Nagy Ágnes /1950/
Kovács István Jánosné sz: Mészáros Mária /1933/
Abai Istvánné sz: Oroszki Ilona /1931/
Topolszki Mátyásné sz: Motyovszki Erzsébet Julianna /1940/
Szabó Gyula Ferenc /1951/
Szklenár Tiborné sz: Kecskés Borbála /1941/

Feladó: Városháza

Közélet [2020. június 3., szerda]

Trianoni megemlékezés városunkban

A koronavírus-járvány miatt alternatív módon zajlik az idei Nemzeti Összetartozás napja Vácon. A 100. évforduló kapcsán, eredetileg többnaposra tervezett megemlékezés helyett június 4-én, az önkormányzat Facebook oldalán online műsorokkal és családi kvízjátékkal emlékezünk meg a trianoni békediktátum következményeiről.

Ezt megelőzően a város Önkormányzata és minden váci polgár nevében Polgármester Asszony helyez el koszorút az Ereklyés Országzászlónál 16.30 órakor, mely tiszteletadáshoz a politikai pártok és a civilszervezetek csatlakozását várják.

A koszorúzást követően a megemlékezéssorozat 18.00. órától, az online térben folytatódik. Az műsorban Matkovich Ilona polgármester mondja el gondolatait, majd ezt követően a "Vác, Trianon 100” online riportsorozat lesz megtekinthető. A székelyudvarhelyi Nagy Pállal, az Erdélyi Magyar Tanács Udvarhelyi Széki Szervezet elnökével, az ipolysági Kapusnik Csaba tanár-újságíróval, a ruszin Dupka György író-történésszel beszélgetünk a határon kívül rekedt nemzetiségek helyzetéről, de a trianoni békediktátum kapcsán dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, Zsigmond Emőke színművész és Ősi János regényíró is megszólal majd.

Este pedig online történelmi kvízjátékra invitálunk mindenkit. A kvízjáték csütörtök 20 órától szombat 20 óráig, online tölthető ki a Madách Imre Művelődési Központ közreműködésével.
A megemlékezéshez kapcsolódóan a főtéri elefántos kék házban Trianon 100 emlékhelyet is kialakított a Tragor Ignác Múzeum. A kiállított dokumentumok a pénteki, szombati és vasárnapi napon 10-18 óráig tekinthetők meg.

Az ünnepi megemlékezés az ES Térségi televízión is látható lesz, június 4-én, 20.15. perctől.

Feladó: Városháza

A Képviselő-testület februári ülésén a Településképi Rendelet módosításának partnerségi egyeztetését lezárta, ezt követően a tervezetet az illetékes államigazgatási szervek véleményezték, így a májusi polgármesteri döntés értelmében az hatályba lépett.

A módosított Településképi Rendelet (TKR) pontosabban határozza meg a követendő településképi előírásokat, egyes, településkép szempontjából meghatározó (TMT) területeken a túl szigorú, anyaghasználatra, tömegformálásra vonatkozó előírásokat enyhíti, máshol a túlságosan engedékeny előírásokat szigorítja, egyértelműsíti, reagál az építéstechnológia fejlődése során az építészetben megjelenő új anyagokra, szerkezetekre.

A lakóterületeken telekmérettől függően szabályozott az épületegységek száma, és az előírt tervi konzultációs kötelezettségek a lakóterületek építészeti egységességét, a már beépített területek struktúrájához történő jobb illeszkedést, a lakóterületek élhetőségét fogja majd szolgálni.

Változnak az egyszerűsített bejelentési eljárással épülő lakóépületek kötelező szakmai konzultációjának szabályai, és a településképi bejelentési eljárások köre, továbbá a településképi kötelezési eljárásra és a helyi egyedi védelemre vonatkozó tulajdonosi kötelezettségek. Jelen módosítás során a rendelet mellékletei nem változtak.

Telepuléskép védelméről szóló rendelet-31-2017

Feladó: Városháza