címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Fontos ügyekben születtek döntések

Fontos ügyekben születtek döntések

Vác polgármestere a katasztrófavédelemrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján a 40/2020. (III.11.) kormányrendeletben kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel rendeletmódosításokról és különbözõ elõterjesztésekhez benyújtott Határozati javaslatokról döntött.

Ahogyan korábban is, a döntések meghozatala elõtt Matkovich Ilona ezúttal is kikérte a képviselõ-testület és a bizottságok tagjainak javaslatait, véleményét. Bár ennek megtételére egy teljes hétvége rendelkezésre állt, az ellenzéki képviselõk közül senki sem élt a lehetõséggel.

A következõkben a polgármester hétfõi határozatai közül a fontosabbakról adunk összefoglalót.

Személyi kérdések
Mostanáig egy személy látta el a Váci Városfejlesztõ Kft. és a Váci Sport Kft. ügyvezetõi feladatkörét. Mivel Zábó Edina lemondott az elõbbirõl, az õ ügyvezetõsége közös megegyezéssel megszûnik. Ennek része, hogy számára nem jár egyetlen hónap plusz kifizetés sem. Emlékezetes, hogy az elõzõ képviselõ-testület alatt a Városfejlesztõ élérõl távozó ügyvezetõk milliós lelépési pénzeket kaptak. A kft új ügyvezetõjének dr. Varga Borbála jogász került kinevezésre, aki eddig a városi cég vagyonhasznosítási részlegvezetõjeként dolgozott.

Mint ismeretes, a kormány a járványra hivatkozva jelentõs elvonásokkal sújtotta az önkormányzatokat. Miután a koronavírus elleni védekezésre sem kapott egyetlen forintot sem eddig az önkormányzat – ráadásul jelentõsen csökken az iparûzési adóbevétele és komoly engedményeket adott a város a tulajdonában álló helyiségek bérlõinek is – álláshelyek megszüntetésérõl született döntés. A közmûvelõdési intézmények és a konyhák további zavartalan mûködését és a gazdaságosságot szem elõtt tartva így is csupán az elvont gépjármûadó bevétel mintegy harmadát tudja megspórolni a város.

Komoly bérleti díj engedmények
Szinte minden, sportcsarnokot használó egyesület kérelmet nyújtott be a bérleti díj csökkentésére. Ezek döntõ többségére rá is bólintott a városvezetés. Például a helyi élsport zászlóshajója, a Váci NKSE a csarnok korábbi bérleti díjának csupán kevesebb, mint kétharmadát kell, hogy fizesse, ráadásul egyéb intézményi szolgáltatás és edzõterem térítésmentes lesz számára.

Ismét bõven érkeztek díjcsökkentési kérelmek a nehéz anyagi helyzetbe jutó, önkormányzati tulajdonú helyiségeket bérlõ vállalkozásoktól. Mint a korábbi hónapokban ezúttal is részbérleti díjakat, idõleges kedvezményeket kapnak azok, akik a veszélyhelyzet elõtt nem halmoztak fel tartozást a város felé.

Szervezeti módosítások
Mivel a jövõben a térfelszíni parkolással kapcsolatos teendõket a Váci Városfejlesztõ Kft-tõl átveszi a közterület-felügyelet, az ezzel kapcsolatos szerzõdéseket, hatásköri meghatározásokat, szervezeti és mûködési szabályzatokat módosítani kellett.

A színház alapító okiratán át kellett vezetni a Felügyelõ Bizottságban történt személyi változást – mint beszámoltunk róla, a könyvelõi teendõket ellátó cégvezetõ Bán Márta helyére Tótváradi-Nagy Bence került. A Polgármesteri Hivatal Fejlesztési osztálya pedig átvette a Beszerzési Munkacsoport és a Közbeszerzési Munkacsoport munkájának segítését szolgáló feladatokat. Az önkormányzat szabályzata is módosult, a Közlekedési Munkacsoporton kívül a bizottsági munkát hamarosan a Környezetvédelmi Munkacsoport is segíteni fogja.

További jelentõs döntések
Természetesen ezúttal is egy sor lakás- és ingatlanügyben született döntés. Az elõbbivel összefüggésben újabb olyan önkormányzati lépés történt, amely elõmozdítja a tervezett új rendelõintézet megvalósítását. Emlékezetes, hogy a 2017-es kormányhatározatot követõen 2 éven keresztül az elõzõ önkormányzat idején nem sok történt az ügyben. Ezen változtatva az önkormányzat új vezetése megkötötte a szükséges tervezõi szerzõdést, sürgette a dokumentáció elkészültét. Most pedig négy döntés született: egy út átsorolása forgalomképes vagyonba, kiemelt fejlesztési övezetté nyilvánítások, új sétány ingyenes átvétele tulajdonba és földrészlet átminõsítése.

Ingatlanügyi döntésekhez tartozott az önkormányzathoz idén visszakerült „elefántos ház” kérdésköre is, mely komplexum egy része a mûvelõdési központhoz fog tartozni, a Sajdik gyûjtemény is itt kerül majd elhelyezésre.

Teljessé vált az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok elmúlt évi mérlegének és 2020-as üzleti tervének elfogadási sorozata és a polgármester jóváhagyta a Váci Városfejlesztõ Kft. és a vele egységes szabályrendszer alapján mûködõ cégek áprilisi munkájáról benyújtott beszámolót is.

Minimális (egyhetes) idõtartamra és nem minden intézményre vonatkozóan lett jóváhagyva a bölcsõdék és óvodák nyári leállása. Döntés született arról is, hogy a város több területén további hulladékgyûjtõ és kutyapiszok tároló edények kerülnek kihelyezésre.

Határozatok a nem nyilvános elõterjesztésekrõl
Lakásügyek és fellebbezés elbírálása mellett két kitüntetésrõl is született döntés. A „Vác Város Közszolgálatáért” elismerést idén Tumbász Andrásné, az Ellenõrzési Osztály munkatársa kapja, míg a „Vác Város Egészségügyéért” kitüntetõ címet Nagy Magdolna körzeti nõvér érdemelte ki.

A tervek szerint a július 15-re tervezett képviselõ-testületi ülés a veszélyhelyzet eltörlésével újra a korábbi körülmények között kerül megtartásra, illetve ezen a napon lesz 17 órától a Közmeghallgatás is.

Feladó: Városháza

EU pályázatok