címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Vác önkormányzatának járványügyi összefoglalója

Vác önkormányzatának járványügyi összefoglalója

Büszke lehet a város minden lakója arra, hogy ilyen sikeresen küzdöttünk meg a világjárvánnyal Vácon. Az elmúlt hónapok rég nem látott kihívások elé állították Magyarországot. Ennek fényében is köszönjük valamennyi munkatársunknak, támogatónknak és önkéntesünknek, hogy áldozatos munkájukkal hozzájárultak a közös védekezés eredményességéhez. Mindenekfelett pedig hálánkat szeretnénk kifejezni a város lakóinak, hogy összefogva meg tudtunk küzdeni a kivételes helyzettel.

A teljesség igénye nélkül az elmúlt idõszak legfontosabb lépései:
• Az önkormányzattal egyetemben sikeresen új mûködési modellre álltak át a város egészségügyi, oktatási, szociális és kulturális intézményei a fertõzésveszély csökkentése érdekében.
• Megalakult Helyi Operatív Törzs, amely origója volt a járvány elleni védekezésnek. E munka koordinátora, egészségügyi tanácsadója dr. Bánhidi Péter volt, akinek ezúton is köszönjük fáradozásait.
• A kormány által az önkormányzatokra hárított idõsellátás megszervezésére kialakítottuk a Jószomszéd Hálózatot. A Hálózat önkéntesei oroszlánrészt vállaltak az elmúlt hónapok munkájában.
• Megszerveztük a rászoruló idõsek kedvezményes ebédjének kiszállítását, bevásárlását és gyógyszerkiváltását is, melyben a Váci Önkéntes Tûzoltó és Polgárõr Egyesület munkatársai segédkeztek fáradhatatlanul.
• Külön köszönet illeti az Idõsek Otthona és Klubja munkatársait, hogy a veszélyhelyzet elsõ percétõl kezdve a szükséges szigorral és gondossággal szervezték meg idõseink ellátását és védelmét.
• Szintén megoldottuk a helyi hajléktalanellátást. A Szociális Szolgáltatások Háza a járvány ideje alatt a szálló teljes kihasználtsága mellett gondoskodott a hajléktalan személyek ellátásáról szigorú óvintézkedéseket foganatosítva.
• A Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai hétrõl hétre több száz telefonos és online kapcsolatfelvétel keretében támogatták a hozzájuk fordulókat.
• Rendkívüli települési támogatásban részesítettük a város bajba került lakóit, valamint kedvezményes bérleti díj fizetési lehetõséget biztosítottunk az önkormányzati tulajdonú nem lakáscélú helyiségek bérlõi számára.
• Bankszámlát nyitottunk „Stop Koronavírus Vác” néven, ahol a felajánlásokból 3,2 millió forint gyûlt össze. Köszönjük minden adakozónak!
• Sikeresen elláttuk a közintézményeket és az orvosi rendelõket szükséges védõfelszerelésekkel, tisztítószerekkel. Ezúton is köszönjük nagylelkû felajánlásokat a Celitron Medical Technologies Kft.-nek, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának, a Momentum Mozgalomnak, a Váci Közéleti Egyesületnek és a Várva Várt Alapítványnak!
• A járványügyi veszélyhelyzet idõszakában fokozottan fertõtlenítettük a város utcáit.
• Városi Ügyfélszolgálati számot létesítettünk a járvánnyal kapcsolatos kérdések, kérések fogadására.
• A Mobil ABC akció által Vác polgárai házhozszállítással intézhették bevásárlásukat.
• Köszönetünket szeretnénk ezúton is kifejezni a város védekezését támogató cégek és szervezetek felé, többek között az Aréna Étteremnek, a Csocsaj Pékségnek, Eat Clean Étteremnek, a Repeta Étteremnek, a FrieslandCampinának, az Eco Smart Groupnak, a Jaczkó Húsboltnak, a Korall Élelmiszer Diszkontnak, a Magyar Vöröskeresztnek, a PARKÉV Kft.-nek és a váci CBA dolgozóinak.
• Lehetetlenség felsorolni mindenkit, aki valamilyen módon hozzájárult a járvány elleni védekezés sikerességéhez. Köszönjük azoknak is állhatatos munkáját, akik kimaradtak volna ebbõl a felsorolásból!

Mindezek nélkül ma nem itt tartanánk. Az elmúlt idõszak megmutatta, hogy mire vagyunk képesek összefogás által. Büszkén mondhatjuk, hogy Vác eredményesen helytállt a vírus terjedésének megfékezésében. Közös érdemünk, hogy immár átléphetünk abba a szakaszba, amikor óvatosan elhagyhatjuk otthonainkat és fokozatosan visszatérhetünk megszokott életvitelünkhöz. Rengeteg köszönet illeti a védekezésben résztvevõ polgárokat, valamint az önkormányzatnál és a hozzá tartozó intézményekben dolgozókat példaértékû munkájukért.

Köszönöm.
Matkovich Ilona, polgármester

Feladó: Városháza

EU pályázatok