címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Vác és Szentendre: szorosabb együttmûködés

Vác és Szentendre: szorosabb együttmûködés

Szorosabb együttmûködésrõl és közös érdekérvényesítésrõl tárgyalt a mûemlékvédelemre vonatkozóan is Vác és Szentendre vezetése szerdán. A Duna túlpartján fekvõ, városunknál alig kisebb település azután kezdeményezett találkozót, hogy kiderült: a korábban megítélt milliárdos kormányzati támogatás hozzáférhetetlensége miatt nemcsak náluk került veszélybe néhány egyedülálló építészeti örökség. Mint ismert, a városunk részére 2017-ben megítélt négymilliárd forintos támogatásból lehetne megújítani többek között Vác két emblematikus mûemléképületét: a Március 15. tér 10. számú (zöld) házat és a szintén a fõtéren álló régi Würth házat (a rózsaszín épületet). Mindkét mûemlék épület olyan elhanyagolt állapotban van, hogy bármikor komoly gond lehet vele, amivel Vác és egyben Magyarország is építészeti kincseket veszítene el. Ám városunk – Szentendréhez hasonlóan – a mai napig nem tudott hozzájutni a helyzet rendezéséhez szükséges megítélt milliárdokhoz.

A váci városházán folytatott megbeszélésen a mûemlékvédelmi kérdéseken és az egyelõre elérhetetlen állami támogatásokon kívül számos témakörben zajlott szakmai tapasztalatcsere. Vác és Szentendre vezetése egyeztetett az önkormányzati lakáshelyzetrõl, valamint a kormányzati elvonásokról és azok városainkra gyakorolt jelentõs negatív hatásairól.

A városházi egyeztetés után a résztvevõk megtekintették a városházával szemben található zöld házat, továbbá a tetõszerkezet állapota miatt két éve zárva álló görög templomot, valamint az önkormányzathoz nemrég visszakerült „elefántos házat”.

A városokat a polgármesterek (Szentendrét Fülöp Zsolt, Vácot Matkovich Ilona), a jegyzõk, az alpolgármesterek és a polgármesteri hivatalok több osztályvezetõje képviselte.

Feladó: Városháza

EU pályázatok