Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. július 14., kedd]

Szerdán visszatér a fizetős parkolás

A korábbival megegyező díjakkal és változatlan zónahatárokkal holnaptól (július 15. szerda) ismét fizetni kell a parkolásért Vácon mind a térítésköteles felszíni területeken, mind a mélygarázsban.

Az ügyfelek a veszélyhelyzet idejére elrendelt díjmentesség után immár kényelmesebben intézhetik a parkolással összefüggő ügyeiket. Újdonság, hogy egy átszervezésnek – amelytől azt várja az önkormányzat, hogy ugyanazon szolgáltatások több millió forinttal kisebb költséggel is elláthatók lesznek – köszönhetően a Polgármesteri Hivatal az eddigi ellenőrzési feladatok mellett ellátja az ügyfélszolgálattal összefüggő teendőket is.

Holnaptól így az újrainduláshoz kialakított szervezeti, műszaki, pénzügytechnikai feltételeken túl a Városházán egy helyen lesz elintézhető a pótdíj befizetés, az engedélyek és kedvezmények kiváltása, a bérletvásárlás. Az épületen belül lehetővé válik a közterületfoglalási-, behajtási- és más díjak fizetési lehetősége is.

A márciusra megváltott havibérletek – a gépjárműben látható helyen kihelyezve – 2020. augusztus 3-ig érvényesek abban az esetben, ha a bérlettulajdonos egyedi kérelmet nyújt be (akár elektronikus úton) a polgármesternek, aki ezt minden esetben engedélyezni fogja. Augusztus 3-tól a Városháza földszintjén lévő ügyfélszolgálati irodában már bankkártyával is lehet fizetni, így az újabb bérletek már ily módon is kiválthatók lesznek.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 14., kedd]

Bérlakások: jelentősen nőhet a vételár-kedvezmény

Lehetőséget nyújtana Vác városa az önkormányzati bérlakások régebbi bérlőinek az ingatlan megvásárlására. A testület szerdán tárgyalja azt az előterjesztést, amely lehetővé tenné, hogy az évek óta tisztességesen fizető bérlők jelentős kedvezménnyel vásárolják meg bérlakásukat.

A rendeletmódosítás azokat a lakásbérlőket érintené, akik legalább öt éve élnek önkormányzati ingatlanban, azaz még a korábbi városvezetések alatt szereztek jogosultságot. A mai városvezetés ezzel a szigorítással azt küszöbölné ki, hogy valaki a jelentős vételár-kedvezmény érdekében először bérlővé akarjon válni, majd szinte rögtön megvásárolhassa a lakást, azaz visszaéljen a lehetőségekkel.

A város tulajdonában több, mint 400 bérlakás van, ami jóval magasabb szám, mint a hasonló nagyságú településeké. Tolna megye székhelyén, Szekszárdon például 318 ilyen ingatlan volt a 2019-es adatok alapján. De, például Rétságon a tízet, Szécsényben az ötvenet sem éri el az ilyen lakások száma, míg Dunakeszin, Szentendrén, Gödön és Gödöllőn is sokkal kevesebb önkormányzati lakás van, mint Vácon.

A váci önkormányzat a kilencvenes évek elején sokszáz lakást értékesített a bérlőknek, most főleg azok jelentkezését várják, akik akkor valamiért nem éltek a lehetőséggel. A tervezett szabályok szerint, ha egyösszegben vásárolja meg valaki a bérleményét (akár hitelből), akkor összesen 35 % vételár-kedvezményben részesülhet, vagy pedig élhet a 15 éves kamatmentes törlesztés lehetőségével is, ebben az esetben 10 % kedvezményt vehet igénybe.

Lakásügyek: újabb elhanyagolt terület
A lakásállományt az új vezetés megdöbbentő állapotban találta a tavaly októberi megválasztása után; több ingatlan jelentősen leromlott állapotba került az évek alatt. Ráadásul, a bérlők által felhalmozott, több mint 80 millió forintnyi tartozás az állomány közel harmadát terheli, miközben a kilakoltatásokat esetenként kilenc éves késéssel, csupán a leváltása előtt nem sokkal indította el a régi vezetés.
Volt olyan lakó, aki 2007 óta nem fizetett az önkormányzatnak (mégis a lakásban maradhatott), pedig egy szociális bérlakás esetében az összeg jóval alacsonyabb (legfeljebb 15 ezer forint), mint a piaci díj. De, vannak 2-5 ezer forintos havi bérleti díjak is. A legnagyobb adós 3 millió forint feletti összeggel tartozott év elején a városnak. Ezek a be nem fizetett pénzek a város működtetésére, fejlesztésére szánt keretből hiányoznak, így végső soron a tisztességes váciak a legnagyobb kárvallottjai a helyzetnek.

A város vezetése eltökélt az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos tartozások igazságos, és a váciak számára megnyugtató rendezésében. A februárban megkezdett rendbetételt ugyan az önkormányzat kénytelen volt szüneteltetni a koronavírus-járvány miatt, viszont a veszélyhelyzet megszűnésével tovább folytatódhat a munka, amely kizárólag a helyiek érdekét, a város vagyonának észszerű használatát szolgálja.

Feladó: Városháza

Sport [2020. július 13., hétfő]

Labdarúgás – A Közép-csoportban a váciak

A Magyar Labdarúgó Szövetség elkészítette a harmadosztályú bajnokság 2020/2021-es sorozatának csoportbeosztását. Ahogyan várható volt, a Vác FC a Közép-csoportban kapott helyet.

Az új pontvadászatra jelentősen megemelte az NB III-as sorozatban rajthoz álló csapatok számát a szövetség. Az augusztus legelején induló bajnokságban 60 együttesre duzzadt az indulók mezőnye. Őket területi alapon három darab 20 csapatos csoportba osztották be. A váciak a következő ellenfelekkel vívhatják meg harcukat a harmadik vonalban: FC Dabas, Dabas-Gyón, Dunaújváros, ESMTK, Kozármisleny, Hódmezővásárhely, Iváncsa, Kecskemét, Körösladány, Majos, Monor, Rákosmente, Szegedi VSE, Szekszárd, Taksony. Az élvonalbeli klubok második csapatai közül a mi csoportunkban kapott helyett a Fradi, a Honvéd, a Paks és az Újpest tartalékgárdája.

A napokban várhatóan megtörténik a sorsolás is, és talán arra is választ kapunk, hogy a Vác FC hol fogja lejátszani a hazai bajnoki mérkőzéseit.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. július 13., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Juhász Ferenc László és Sevelya Eszter Ildikó gyermeke: Zsombor János
Hidvégi Vince és Kalocsai Zsuzsanna gyermeke: Szófia
Alexa Csaba és Hunya Henrietta gyermeke: Szofia
Uracs András és Bohus Dorottya gyermeke: Bence
Keresztes Bálint és Orbán Veronika gyermeke: Boglárka
Balázs Norbert és Voicila Alexandra gyermeke: Adrián Alex
Weiser Attila és Csermák Márta gyermeke: Attila Levente

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. július 13., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Kiss Dániel és Kiss Noémi Anett
Filkor Attila és Rapavi Tímea

Feladó: Városháza

Mocsári József /1970/
Szekeres Tibor /1962/
Alpári Mátyásné sz: Dalmadi Ilona Rozália /1933/
Dániel Jánosné sz: Dániel Irén /1926/
Vincze András /1951/
Horváth Mátyás /1940/

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 13., hétfő]

Megkezdődött a Duna-parti kerékpárút felújítása

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón ismertették a váci polgárokkal azt a felújítási munkát, amely a Duna-parti kerékpárút két, jelen állapota miatt veszélyes és sok panaszra okot adó szakaszának megújítását célozza.

A Buki tó feletti, Halfogó utcai részen Matkovich Ilona polgármester és Kászonyi Károly, az érintett választókerület önkormányzati képviselője adott információkat a hétfő reggel elkezdett és a tervek szerint szerdáig tartó munkákról.

Matkovich Ilona többek között megemlítette, hogy a városban húzódó kerékpárutakon ilyen jelentős felújítás még nem történt. Az ismert és sok bosszúságot okozó hibák nem újkeletűek, ám az előző években az akkor ellenzékben lévő képviselők hiába szorgalmazták a javításokat. Most végre erre is sor kerülhet. A váci kerékpárút-hálózat két legrosszabb állapotú, ugyanakkor igen forgalmas szakaszáról van szó. Az egyik a Boronkay iskola alatti, a másik Építők útjánál lévő a Felső-Gombás patakon átívelő kerékpáros híd utáni, a Buki tóig húzódó rész.

Elhangzott: nem csupán hibajavításról van szó, a felgyűrődéses részeken az út szerkezetét is módosítani kell. A mostani munka eredetileg tavasz közepére volt betervezve, ám a koronavírus-járvány közbeszólt. Bár már tart a kerékpáros szezon, de a korlátozásokkal járó tevékenységet igyekeztek a kevésbé forgalmas, hételeji időszakra ütemezni. A kivitelező cég 3 napos határidővel vállalta a 10 millió forintos összeget is meghaladó értékű munkát, amely több, mint 300 folyóméteren mintegy ezer négyzetmétert érint majd.

Kászonyi Károly örömét fejezte ki, hogy a kisváci választókerület problémái közül egyre többet sikerül megoldani. A korábbi éveknél több fejlesztés, felújítás egy új városvezetői koncepció mentén valósulhat meg. Ez alapján egy-egy adott területen az építési szabályok módosításával járó beruházásokra csak a váciak érdekében vállalt egyéb fejlesztési/felújítási kivitelezés, anyagi hozzájárulás esetén kap a kérelmező engedélyt. A kerékpárút kapcsán például egy vendéglátóipari egység járul hozzá, hogy ezentúl biztonságosabban használhassák azt az erre közlekedők.

A kivitelezők ezúton is kérik a kerékpárosok türelmét, illetve, hogy a munkák határidőre történő elvégzését segítsék a munkaterület elkerülésével, vegyék figyelembe a figyelmeztető táblákat, használják a terelőutakat.

Feladó: Városháza

Közlemények [2020. július 13., hétfő]

Ideiglenes változások a Vácot érintő vonatközlekedésben

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja az utasokat, hogy 2020. július 13-től 2020. augusztus 30-ig Nagymaros – Szob állomások között végzett pálya helyreállítási munkák miatt a 70. sz. Budapest – Szob vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A 2342, 2362, 2382 és 2324 sz. vonatok rövidített útvonalon csak Nagymarosig, a 2313, 2333, 2353 és 2321 sz. vonatok csak Nagymarostól közlekednek. Munkanapon a 2322, 2326, 2366, 2386, 2328 és 2408 sz. vonatok helyett Nagymaros – Szob között, a 2337 sz. vonat helyett Szob – Nagymaros viszonylaton vonatpótló autóbuszok közlekednek.
A vonatok Dömösi átkelés megállóhelyen nem állnak meg.

***
A MÁV-START Zrt. tájékoztatja az utasokat, hogy 2020. július 13/14 – 2020. augusztus 31-ig Nagymaros – Szob állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 75. sz. Vác – Balassagyarmat vasútvonalon a mellékletben szereplő 32258. sz. vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

***
A MÁV-START Zrt. tájékoztatja az utasokat, hogy 2020. augusztus 1-jén és 2-án naponta 07:40 órától 16:30 óráig Vác – Diósjenő állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 32252, 32232, 32262, 322254 és 32256, valamint a 32257, 32267, 32237, 32255 és 32253 sz. vonatok helyett a 75. sz. Vác – Balassagyarmat vasútvonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek.
Magyarkút térségének közúti adottságai miatt ugyanebben az időszakban Vác – Magyarkút Irmaforrás autóbusz-forduló viszonylatban a fenti vonatok helyett más útvonalon szintén pótlójáratok közlekednek.
Az autóbuszok nem érintik Szokolya állomást és Sáferkút megállóhelyet, Fenyveshegy helyett pedig Verőce, Keverőtelep autóbusz megállóhelyen állnak meg.

Az említett módosított menetrendek mellékleteinkben megtalálhatók.

Közélet [2020. július 13., hétfő]

Jó hangulatú nyílt nap a városházán

Számos család, régi és új váciak egyaránt ellátogattak a „Vác a Tiéd!" nevű, hagyományteremtő céllal megtartott ingyenes rendezvényre. A városházi programok nem titkolt célja volt, hogy a váciakat még közelebb hozza városunkhoz.

A gyermekeket bábszínház, egész napos interaktív kiállítás és szabadon használható játékok szórakoztatták a városháza udvarán. A nagyobbak ugyanitt Kolodko Mihály, Vácon élő szobrászművész világhírű miniatűr alkotásait tekinthették meg. A családi kvíz értékes nyereményekért feltett kérdései közül több még a tősgyökeres váciakat is megizzasztotta.

A nyílt napon három turnusban ismerkedhettek meg az érdeklődők a Városháza barokk épületével, így lehetőség volt bejárni azokat a termeket is, ahol sokszor a városunk életét meghatározó döntések születtek. Az ezt követő városi sétán Forró Katalin, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója mutatta be Vác fontosabb helyszíneit sok érdekes, de kevéssé ismert információt megosztva a résztvevőkkel.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 12., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – július 13. hétfőtől július 17. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
szelekutcaast.pdf