címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Újabb bírósági ítéletek: ismét hazudtak a polgármesterrõl

Újabb bírósági ítéletek: ismét hazudtak a polgármesterrõl

A múlt héten érkezett elsõfokú bírósági ítéletek szerint mind az origo.hu oldalnak, mind a Hír TV-nek helyreigazítást kell közölnie városunkkal és a polgármesterrel kapcsolatos valótlan állítása miatt.

Bayer Zsolt és a székely zászló
A Hír TV Sajtóklub címû négyszer leadott mûsorában hangzott el Bayer Zsolttól az az állítás, miszerint a váci polgármester „éppen azért rúg ki egy kisgyermekes családot az önkormányzati lakásból”, mert a család hölgytagja székely zászlót tartott a kertben, „és hát felszólították, hogy ezt fejezze be, és õ mondta, hogy neki nincs kedve befejezni”. A mûsorvezetõ „kis polgármester asszonynak” nevezve a váci városvezetõt, azt is kijelentette, hogy „most közölték, hogy azonnali felmondás és menjen az utcára egy általános iskolás gyerekkel”

A hamis állítás miatt a polgármester perelte be a médiát a Fõvárosi Törvényszéken, amely ítéletben kötelezte a Hír TV-t, hogy a jogerõre emelkedésétõl számított 15 napon belül a valótlan állítások miatt helyreigazító közleményt tegyen közzé, az említett mûsorhoz hasonló módon, azok sugárzásával egyezõ napokon és idõsávban. A közlemény szövege is kötött:
„Helyreigazítás Vác város polgármesterével kapcsolatos valótlan tényállítás miatt
A Sajtóklub címû 2020. március 2-án 21:05 órától, 2020. március 03.-án 06:00 órától, 2020. március 4.-én 02:00 órától, 2020. március 05. 13:05 órától sugárzott mûsorunkban valótlanul állítottuk, hogy a váci polgármester asszony éppen azért rúgott ki egy kisgyermekes családot az önkormányzati lakásból, mert a családnak a hölgy tagja székely zászlót tartott.”


Az origo.hu is félretájékoztatta az olvasóit
Ám nem csupán a televízióadásokban, hanem – immár többedszer bírósági ítélettel bizonyítva – internetes oldalakon is sorra jelennek meg Vácot lejáratni szándékozó, rendre valótlan írásokat közlõ, hazug váci online oldalakra támaszkodva olyan információk, melyek következményeként helyreigazításra kötelezik a hírközlõt. Egy másik, szintén a polgármester által indított perben érkezett meg a múlt héten a Fõvárosi Törvényszék ítélete, mely szerint az origo.hu oldalnak 15 napon belül közölnie kell a következõt:
„Helyreigazítás:
Az origo.hu-n a „A váci színház színészei inkább felmondtak, mint hogy elfogadják az igazgatójukat elüldözõ ellenzéki polgármester ajánlatát” címû, 2020. március 3-án megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Váci Dunakanyar Színház színészeinek túlnyomó része inkább felmondott, semmint, hogy elfogadják a polgármester ultimátumát. A valóság az, hogy az új ügyvezetõ munkába állása óta egyetlen munkaviszonyban álló színmûvész sem mondott fel, egyetlen színész sem kérte esetleges megbízási szerzõdése felbontását és egyetlen színész sem tett bármilyen együttmûködést megszakítani kívánó nyilatkozatot sem.”


… és akik helyben buknak sajtópert
Mint a Városháza már közölte, az elmúlt idõszakban a gondola.hu még pervesztés nélkül, önként tette helyre valótlan állítását, ám aztán – részben a Vác Online weboldalon közöltekre hivatkozva, részben az ott megjelentek alapján – a hírtv.hu már bírósági döntés alapján lett arra kötelezve, hogy a megadott helyreigazítást megjelentesse.
De nem maradt ki a pervesztések sorából maga a Vác Online sem, amelyet egy olyan írása miatt marasztalt el két hete az elsõfokon eljáró Budakörnyéki Törvényszék, melynek hamis tartalmára alapozva az internetes lap a város irányítóit rögtön a címben „Alkalmatlan városvezetés” szóösszetétellel illette.

Feladó: Városháza

EU pályázatok