címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A Váci Városfejlesztõ Kft.-nél jelezhetik vásárlási szándékukat az önkormányzati lakások régi bérlõi

A Váci Városfejlesztõ Kft.-nél jelezhetik vásárlási szándékukat az önkormányzati lakások régi bérlõi

Mint ismert, múlt szerdán nem csak az Összefogás Vácért frakció tagjai szavazták meg azt a rendeletmódosítást, amely lehetõséget nyújt az önkormányzati bérlakások régebbi lakóinak az ingatlan megvásárlására.

A mostani változtatások után, ha egyösszegben vásárolja meg valaki a bérleményét (akár hitelbõl), akkor 35 % vételár-kedvezményben részesülhet. De élhet akár a maximális, 15 éves kamatmentes törlesztés lehetõségével is - ebben az esetben 15 % kedvezményt vehet igénybe.
A rendeletmódosítás azokat a lakásbérlõket érinti, akik legalább öt éve élnek önkormányzati ingatlanban, azaz még a korábbi városvezetések alatt szereztek jogosultságot. Mindenki, aki valamilyen módon lakásbérlõbõl tulajdonossá kíván válni, a Váci Városfejlesztõ Kft-nél jelezheti a vásárlási szándékot.

A rendteremtés szándékával
Jelenleg a város tulajdonában több, mint 400 bérlakás van, ami jóval magasabb szám, mint a hasonló nagyságú településeké. A befizetett bérleti díjak nem fedezik a fenntartások költségeit, ráadásul az elmúlt években erõsen elhanyagolt ingatlanállomány mintegy harmadát összesen több mint 80 millió forintos tartozás terheli. Volt olyan lakó, aki 2007 óta nem fizetett az önkormányzatnak (mégis a lakásban maradhatott), pedig egy szociális bérlakás esetében az összeg jóval alacsonyabb (legfeljebb 15 ezer forint), mint a piaci díj. De vannak 2-5 ezer forintos havi bérleti díjak is. A legnagyobb adós 3 millió forint feletti összeggel tartozott az év elején a városnak. Ezek a be nem fizetett pénzek a város mûködtetésére, fejlesztésére szánt keretbõl hiányoznak, így végsõ soron a tisztességes váciak a legnagyobb kárvallottjai a helyzetnek.

A város vezetése eltökélt az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos tartozások igazságos, és a váciak számára megnyugtató rendezésében. A februárban megkezdett rendbetételt ugyan az önkormányzat kénytelen volt szüneteltetni a koronavírus-járvány miatt, viszont a veszélyhelyzet megszûnésével tovább folytatódhat a munka, amely kizárólag a helyiek érdekét, a város vagyonának észszerû használatát szolgálja. Ezt az elképzelést több felszólaló is helyeselte a legutóbbi városi közmeghallgatáson, illetve a területi lakossági fórumokon.

Feladó: Városháza

EU pályázatok