címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Vác és Szentendre közös levele a miniszteri biztoshoz

Vác és Szentendre közös levele a miniszteri biztoshoz

A közös fellépés újabb részeként a váci és a szentendrei polgármester közös levélben kért személyes találkozót a turisztikai térségek fejlesztésével kapcsolatos állami feladatok koordinációért felelõs miniszteri biztosától, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójától, dr. Guller Zoltántól. A polgármesterek célja a kormányhatározatba foglalt, az ügynökségnél elakadt turisztikai célú projektjeik további sorsának tisztázása, a fejlesztések felgyorsítása.

Mint az Fülöp Zsolt, Szentendre polgármesterének július 9-i váci látogatása és tárgyalása során megállapítást nyert, a két Duna-parti város hasonló helyzetbe került a 2017-es, a Dunakanyar – mint kiemelt turisztikai térség – fejlesztéseirõl szóló kormányhatározat végrehajtásának elakadása miatt. Szentendre esetében több, mint 8 milliárdos, Vác vonatkozásában pedig 4 milliárdos forrást tartalmazó projektígérvény megvalósulása kérdõjelezõdött meg azzal, hogy a beruházások irányításával, koordinálásával megbízott Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nem reagál a két önkormányzat kezdeményezéseire.
Az MTÜ együttmûködésének hiánya miatt a rekonstrukciós munkák ütemezésének, a tervek egyeztetésének folyamata leállt, holott mindkét településen nagy szükség lenne az egyre veszélyesebb állapotba került nagy értékû és örökségvédelmi, idegenforgalmi szempontokból is jelentõs épületek felújítására.

Az említett városvezetõi találkozón Matkovich Ilona és Fülöp Zsolt megállapodott abban, hogy közösen járnak el az Ügynökségnél és az illetékes kormányszerveknél, hogy mielõbb elkezdõdhessen a mûemléképületek felújítása. Ezen folyamat lépéseként a két polgármester közös levelet intézett a miniszteri biztoshoz, melyben személyes találkozót kért az Ügynökség vezérigazgatói feladatait is ellátó dr. Guller Zoltántól.

„A kormány által támogatott kiemelt projektjeink esetében minden további késlekedés már közvetlenül veszélyezteti városaink reputációját, és a még meglévõ turisztikai vonzerejét, kedvezõtlenül hat városainkban turizmusból élõ vállalkozások, munkavállalók túlélési, illetve megélhetési lehetõségeire.
Éppen ezért az elakadt projektjeink további sorsának tisztázása, a fejlesztések felgyorsítása érdekében kérünk Öntõl személyes találkozót, a közvetlen egyeztetés lehetõségét.
Szeretnénk bízni abban, hogy közösen új lendületet adhatunk a kormánydöntés szerinti turizmusfejlesztési program mielõbbi megvalósításnak.”
– áll többek között az elküldött levélben.

Feladó: Városháza

EU pályázatok