Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. augusztus 21., péntek]

Szent István-napi ünnepség Vácott

Nagy érdeklődés mellett tartotta meg augusztus 20-án városunk az Államalapításra és Szent Istvánra emlékező tisztelgő ünnepségét. A Konstantin téri szobornál megrendezett méltóságteljes esemény ezúttal is a már megszokott hagyományok szerint zajlott.

A Himnusz közös eléneklését követően Meláth Attila baptista lelkész mondott tartalmas ünnepi beszédet. Bevezetőjében kitért arra, hogy Szent István nyíltan vallotta: az államalapítás érdekében a Nyugat felé fordulva kell elérni a magyarság asszimilálódását, a terült egyéb népeivel történő megbékélését. A folytatásban részletesen ismertette István életútját, megemlítve azt, hogy – miként az ő korában is – ma is vannak győztesek és vesztesek az élet különböző területein. Ünnepi beszédének befejezéseként Meláth Attila a hit erejét hangsúlyozta, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy feltétlenül tisztelnünk és segítenünk kell a tőlünk különbözőeket, a nálunk valamilyen okból gyengébbeket, elesettebbeket.

Az új kenyér megszentelése után Matkovich Ilona polgármester átadta Bogányi Tibor karnagynak a Vác Város Díszpolgára kitüntetést. Ebben az évben posztumusz Pro Urbe egyéni díjjal ismerték el Dr. Chikán Csaba közjegyző érdemeit. (Az elismerést özvegye, Dr. Chikánné Sarodi Judit vette át.)

Egyéni Pro Urbe díjjal ismerte el a város dr. Bánhidi Péter háziorvos és Mikesy György volt intézményigazgató munkásságát. A közösségi Pro Urbe kitüntetésben idén a Jávorszky Ödön Kórház és az Idősek Otthona és Klubja kollektívája részesült. (Méltatásuk mellékletünkben olvasható.)

A rendezvény végén a város vezetői, a pártok, szervezetek képviselői megkoszorúzták Szent István szobrát, majd közösen elénekelték a Szózatot.

Az ünnepségen közreműködött a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, a Váczi Néptáncegyüttes, Bodolai Péter operaénekes, valamint a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
meltatas.pdf

Rendőrségi hírek [2020. augusztus 19., szerda]

Zsaruk leptek el egy szobi fesztivált, 15 embert állítottak elő.

A váci rendőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Katasztrófavédelem munkatársaival karöltve 2020. augusztus 14-e és 17-e között egy helyi rendezvényen jelentek meg. A szervezett fellépésnek a bűncselekmények megelőzése, a szubjektív közbiztonság érzet növelése, valamint szükség esetén a gyors és szakszerű beavatkozás volt a célja.

A négynapos szabadtéri buli nem telt el eredménytelenül. A rendőrök összesen 15 embert állítottak elő, köztük négy külföldi állampolgárt, mindegyikőjüktől foglaltak le kábítószergyanús anyagot.

Az akciót két kábítószer-kereső kutya részvétele is segítette. Egy férfi táskájából igazoltatása közben szagolta ki a négylábú a két darab narancssárga színű kábítószergyanús tablettát, amit a rendőrök lefoglaltak, a férfit előállították. A szolgálati kutya szimata vezetett egy sátorhoz is, melyben a nyomozók kutatást tartottak, az ott talált kábítószergyanús anyagokat lefoglalták, egy fiatal nőt pedig előállítottak a rendőrkapitányságra.

Az összevont akcióban a zsaruk összesen négy férfit hallgattak ki gyanúsítottként, mindegyikőjüktől fehér kristályos anyagot, valamint zöld növényi törmeléket foglaltak le. A Váci Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya 14 eljárást indított kábítószer birtoklása vétségének gyanúja miatt, melyet a továbbiakban szakértők bevonásával vizsgálnak.

Kapcsolódó hír:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/sikeres-rendori-akcio#5

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Közlemények [2020. augusztus 19., szerda]

Újabb közterületi permetezés

Tájékoztatjuk Vác város polgárait, hogy 2020. augusztus 24. és augusztus 31. között (az időjárás függvényében) Vác város közterületein vadgesztenye, platánfák, japán díszcseresznyék és muskátlik permetezése munkáit végezzük.

Alkalmazott szer:
Vektafid A rovarölő
Mospilan 20 SG rovarölő
Coragen 20 SC rovarölő
Topas 100 EC gombaölő
Tazer 250 SC gombaölő
Ridomil Gold Plus gombaölő
Amalgerol növénykondicionáló
Megafol növénykondicionáló
Poli Feed növénykondicionáló

Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 35 nap
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
A szerek méhekre veszélyességi kategóriája: nem veszélyes
A szerek vizekre veszélyességi kategóriája: kifejezetten veszélyes

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 19., szerda]

Szeptemberben indul a tanévre kibővített helyi buszmenetrend

A jelenlegi tervek szerint szeptember elején a korábbi oktatási években megszokott rend szerint veszi kezdetét hazánkban a tanév. Emiatt városunkban jelentős mértékben bővül a veszélyhelyzetben, majd az azt követő nyári szünetben érvényes helyi autóbusz közlekedés. – erre vonatkozóan került megállapodás közeli helyzetbe a Volánbusz és az önkormányzat, kik a héten egyeztetett, alább részletezett menetrend véglegesített változatát a jövő héten fogadják el.

A szeptember elsején életbe lépő módosítás kiegészíti a ma érvényben lévő menetrendet a tanítási napokon közlekedő járatokkal, valamint ezen napokon néhány járat végállomása és indulási megállója módosul. Így a 360-as járat (Kórház-Nagymező u.-Szérűskert) a Buki sor helyett tanítási napokon az iskolavárosi buszfordulóig közlekedik a reggeli órákban, valamint 13-15 óra között.

Az Iskolavárosba jutást segítő buszok visszakerülnek a menetrendbe, így a 360-as vonalon már két busz lesz a Nagymező utcából 7 óra után, a 361-es járat korábbi két busza is közlekedni fog Deákvárról a megszokott 7 óra utáni időpontokban.

Újdonság, hogy a 365-ös járat 3 busza (a 6.30-as, valamint a menetrendbe most bekerülő 7.00-ás és a Híradó térről induló 7.10-es) a főtéri megállót követően nem az autóbusz állomásra érkezik, hanem az Iskolavárosig közlekedik, mely újabb kapcsolatot teremt Deákvárról, Alsóvárosból és a Belvárosból a Szérűskertbe.

Hasonlóképpen a 364-es busz (Belváros-Alsóváros-Kórház-Deákvár-Aut. áll.) a tanítás délutáni befejezésekor, azaz 13-16 óra között induló járatai nem az autóbusz-állomásról, hanem az Iskolavárosból indulnak. A menetrendbe új járat került, mely 19.15-kor indul a buszállomásról, ezzel a 19 órakor végzők Deákvár felé való utazása lesz biztosított.
A 363-as sejcei busz autóbusz-állomásra 7.15-re érkező járatának végállomása az Iskolavárosban lesz, így a Sejcéből és a Gombási útról érkező tanulók és tanárok átszállás nélkül juthatnak el iskoláikba. Az Iskolavárosból Sejce is közvetlen járattal lesz elérhető az onnan 13.30-kor induló busszal.

A helyi menetrend nem tartalmazza, de a Volánbusszal folytatott tárgyalások eredményeként a Balassagyarmati út felől érkező helyközi járatok – melyek helyi bérlettel és díjszabással vehetők igénybe – egy része szeptembertől megáll majd a Hunyadi utcánál és a Rákóczi téren is, fel- és leszállni is lehet majd.

A végleges menetrendeket a jövő héten teszi közzé mind az önkormányzat, mind a Volánbusz.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 19., szerda]

Felújított Szabadság zászló a Duna-parton

A váci Szabadság zászló ismét régi helyén, régi pompájában lengedez a Duna-parton. A meglehetősen rossz állapotú, hosszú éveken át elhanyagolt tartórudat tavasz végén szállíttatta el az önkormányzat. A felújítás a tervezett határidőre, az államalapítás ünnepének előkészületeként megvalósult.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 18., kedd]

Az Államalapítás ünnepe városunkban

Ebben az esztendőben is a hagyományos keretek között ünnepel városunk augusztus 20-án. A központi ünnepségre csütörtökön 18 órától a Konstantin téri Szent István szobor környezetében kerül sor.

Az Államalapítás és Szent István előtt tisztelgő ünnepségen Meláth Attila Pro Urbe-díjas baptista lelkész végzi el az újkenyér szentelését, illetve mond ünnepi beszédet. Ezt követően Matkovich Ilona, Vác polgármestere átadja az idei díszpolgári címmel járó elismerést és a Pro Urbe kitüntetéseket.

Az ünnepségen közreműködik a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, a Váczi Néptáncegyüttes, Bodolai Péter operaénekes, valamint a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium.

A váci rendezvény részeként augusztus 22-én szombaton este héttől a Székesegyházban Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész ingyenes hangversenyét élvezhetik az érdeklődők, melyen közreműködik Bénikné Dézsi Bernadett operaénekes.

Az ünnepnapon városunk nyitva tartó kiállítótermei belépődíj nélkül látogathatók.

(A városi ünnepség helyszíne rossz idő esetén a Madách Imre Művelődési Központ.)

***

A Volánbusz értesíti a tisztelt utasokat, hogy 2020. augusztus 20-án (csütörtökön) az ünnepi rendezvény miatt 17 és 20 óra között a Belvárost érintő autóbuszok terelő útvonalon közlekednek. Részletek mellékletünkben.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
buszterel.pdf

Közélet [2020. augusztus 17., hétfő]

Ügyfélfogadási rend a Polgármesteri Hivatalban

Ezúton is tájékoztatjuk a tisztelt ügyfeleket, hogy miniszteri rendelet értelmében 2020. augusztus 21. (péntek) munkaszüneti nap, ezért a Váci Polgármesteri Hivatal is zárva tart.

A rendelet szerinti munkanapot a hivatali dolgozók 2020. augusztus 28-án (pénteken) dolgozzák le. Aznap az ügyfélfogadási rend a következőképpen alakul:
8.00-tól 12.30-ig és 13.00-tól 16.00-ig (pénztárzárás: 15.30)

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. augusztus 17., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Andrássy László Zsolt és Szász Anna gyermeke: Patrik

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. augusztus 17., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Erdélyi Ferenc és Juhász Szilvia
Kalácska Norbert és Ruzsik Emese
Mravik Norbert János és Galba Alexandra
Bölcs Sándor és Kurali Anikó
Pete László és Csizek Johanna
Pogonyi Tibor és Seres Judit

Feladó: Városháza

Sasvári Gyula Rezső /1942/
Keserü Mihály /1951/
Papp József /1952/
Bazsó Gyula /1937/
Németh Pálné sz. Zentek Mária /1940/

Feladó: Városháza