Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. augusztus 29., szombat]

Városvezetői tapasztalatcsere Szombathelyen

A héten Vas megye fővárosába, Szombathelyre látogatott a kölcsönös tájékoztatás és az elmúlt időszak önkormányzati tapasztalatának megvitatására városunkból Matkovich Ilona polgármester, Kiss Zsolt alpolgármester és Iványi Károlyné kabinetvezető.

A dr. Nemény András polgármester által vezetett helyi tárgyalópartnerekkel – dr. László Győző és Horváth Soma alpolgármesterekkel, Kopcsándi Katalin polgármesteri titkárral és Bokányi Adrienn tanácsnokkal – folytatott eszmecsere vezértémája az előttünk álló uniós támogatási ciklusra vonatkozó lehetőségek áttekintése volt. Ez a korábbi tapasztalatokra alapozott folyamat olyan módosítására irányul mindkét város esetében, melynek eredményeként a település közvetlenül juthat az uniós forrásokhoz.

Mivel a megyeszékhely Szombathely már sikeresen indult ilyen pályázaton, a városvezetők a váci lehetőségeket is áttekintették. A tárgyalásokon sor került még a konkrét városüzemeltetési tapasztalatok kicserélésére, az önkormányzati bérlakásokkal való gazdálkodás lehetőségeinek formáira is. De szóba került a sport- és kulturális létesítmények működtetésének problematikája, illetve a kommunikációs tevékenység hatékonyságának bővítési lehetősége.

Matkovich Ilona a látogatásról elmondta: bár Szombathely a nagyobb léptékű költségvetésével és megyeszékhely mivoltával részben eltér városunk jellemzőitől, azt tapasztalta, hogy az alapvető gazdálkodási, politikai és városüzemeltetési problémák hasonlóak a két településen. Kiemelte továbbá, hogy a váci városvezetés a jövőben is folytatni kívánja azokat a tapasztalatszerző megbeszéléseket, melyek helyben is hasznosítható megoldásokat kínálnak a városunkban meglévő gondokra.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 29., szombat]

Lakásügyekről és közterületi padokról is döntöttek

Csütörtöki ülésén az önkormányzat Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága átruházott hatáskörben négy előterjesztést tárgyalt meg és hozott döntéseket. Nyílt ülésen hagyták jóvá a tanévre vonatkozó helyi autóbusz menetrendet, illetve járultak hozzá a Főtéren található terasz rendezvényre való bérléséhez.

Korábban egy másik alsóvárosi körzet képviselője, Ferjancsics László kezdeményezésére került leszerelésre és elszállításra a Damjanich utcai felnőtt játszótér közeléből az a betonasztal és padozat, amelyet sajnálatos módon már csak italozásra és mások megbotránkoztatására használtak egyesek. Ezúttal Fehér Zsolt Földváry téri képviselő tolmácsolta előterjesztésében a Nagymező utca 51-61. és 65-77. közötti tömbbelső környékén élők kérését, mely az ottani betonasztal és pad eltávolítására irányult. Mivel az italozó, szemetelő és hangoskodók használták csak ezeket, az eredeti funkcióját már betölteni nem tudó utcabútorokat a bizottsági tagok egyetértése után szintén eltávolítják majd. Az előterjesztő befogadta Rozmaring Sándor módosító javaslatát, mely szerint a leszerelt padok és asztalok a bővülő Munkácsy parkba kerüljenek elhelyezésre.

***

Zárt ülésen újabb három olyan, hosszabb ideje a lakásban élő önkormányzati bérlő kérelmét bírálták el pozitívan, aki szeretne élni a kedvező lehetőséggel és megvásárolná a bérleményét. Mint ismeretes, az önkormányzat a helyi lakáshelyzet problémáit is igyekszik megoldani. A megvásárolni kívánt lakásban legalább 5 éve élő bérlő a Váci Városfejlesztő Kft-nél jelezheti vételi szándékát. Egyösszegű vásárlás esetében 15+20 %-os árkedvezményben is részesülhet, de akár 15 éves kamatmentes részletfizetéssel is élhet: ebben az esetben 15 %-os kedvezményt kaphat.

A város – nagyrészt leromlott állapotú – lakásállománya jelenleg 400 fölött van, a bérleti díjak nem fedezik ezek fenntartási költségét sem. Ráadásul a bérletidíj tartozások meghaladják a 80 millió forintot annak ellenére, hogy például a szociális bérlakások havi díja döntő részben nem haladja meg a 15 ezer forintot. Ezek a be nem fizetett pénzek a város működtetésére, fejlesztésére szánt keretből hiányoznak, így végső soron a tisztességes váciak a legnagyobb kárvallottjai a helyzetnek.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 28., péntek]

Elsejétől életbe lép a tanévre érvényes buszmenetrend

Szeptember elsejétől a korábbi években megszokott formában kezdődik meg hazánkban az új oktató/nevelő tanév. Emiatt városunkban jelentős mértékben bővül a veszélyhelyzetben, majd az azt követő nyári szünetben érvényes helyi autóbusz közlekedés.

A szolgáltató Volánbusz és az önkormányzat közös egyeztetése után az utóbbi illetékes szakbizottsága is elfogadta a keddtől érvényes helyi autóbusz menetrendet, amely figyelembe veszi az elmúlt hónapok tapasztalatait, az utasok javaslatait, továbbá támaszkodik a városunkat érintő helyközi járatok utazási lehetőségeire is.

Mivel a helyközi járatok helyi bérlettel és díjszabással vehetők igénybe – és például a buszpályaudvarról naponta több tucat ilyen járat érinti az Iskolavárost és a DDC-t – a váci utasok számára ezek is lehetőséget biztosítanak az utazási céljuk eléréséhez.

A most életbe lépő módosítás kiegészíti az érvényben lévő menetrendet a tanítási napokon közlekedő járatokkal, valamint ezen napokon néhány járat végállomása és indulási megállója módosul. A két nagy lakótelepről (Deákvárról és Alsóvárosról) a korábbiaknál kényelmesebben lehet elérni mind a belvárosi, mind a szérűskerti tanintézményeket.
Bár ezt a helyi menetrend nem tartalmazza, de a Volánbusszal folytatott tárgyalások eredményeként a Balassagyarmati út felől érkező helyközi járatok egy része a tanév során megáll a Hunyadi utcánál és a Rákóczi téren is, fel- és leszállni is lehet majd.

A keddtől érvényes helyi buszmenetrendek a következő linkeken érhetők el:

360-as:
www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/vonal-lista/vonal/?menetrend=360&menetrend_id=549&dir=to

361-es:
www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/vonal-lista/vonal/?menetrend=361

363-as:
www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/vonal-lista/vonal/?menetrend=363&menetrend_id=549&dir=to

364-es:
www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/vonal-lista/vonal/?menetrend=364&menetrend_id=549&dir=to

365-ös:
www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/vonal-lista/vonal/?menetrend=365&menetrend_id=549&dir=from

366-os:
www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/vonal-lista/vonal/?menetrend=366

Feladó: Városháza

hatvanegyes.pdf

Közélet [2020. augusztus 28., péntek]

Iskolaszerek váci rászorulóknak

Pénteken a Jószomszéd Hálózat segítségével összegyűjtött iskolaszereket adott át a rászorulók részére a családoknál, illetve a Városházán Matkovich Ilona polgármester.

Délelőtt két családhoz látogatott el a városvezető annak érdekében, hogy több kisiskolásnak átadhassa a különböző tanszereket tartalmazó iskolatáskát. Délben a Városházára érkezett több család, ahonnan szintén sok hasznos tanszerrel gazdagodva távozhattak a nebulók.

Az átadás kapcsán a polgármester elmondta: az önkormányzat igyekszik lehetőségeihez mérten maximális pénzbeli segítséget is adni az ilyenkor szokásosan megnövekvő terhek enyhítésére. A törvény által biztosított rendszeres gyermekvédelmi kedvezményen túl települési támogatásként jövedelemhez kötötten tudják segíteni a gyermekétkeztetést és a beiskolázást.

„Sajnos, sokszor olyan jövedelmi határa van a támogatás nyújtásának, mely miatt több rászoruló nem juthat hozzá ezekhez. A pár hónapja városunkban igen eredményesen működő Jószomszéd Hálózat és az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy a civil szerveződés összefogásával az említett támogatásból néhány forint miatt kieső családoknak az iskolai kezdéshez szükséges eszközöket gyűjt és ad át. Remélem, ezek segítségével legalább részben enyhíteni tudjuk a szeptemberi megnövekedett családi kiadásokat.” – mondta Matkovich Ilona.

A polgármester végül megköszönte minden felajánlónak az önzetlen segítéséget, a diákoknak pedig egy, a tavaszinál kevésbé zaklatott, egészségben és sikeres tanulásban bővelkedő tanévet kívánt.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. augusztus 28., péntek]

Vácott született váci lakosok

Kulcsár Zsolt Dániel és Bartha Dorottya gyermeke: Alexa
Barazutti Ferenc és Gáspár Alexandra gyermeke: Adelin
Reincke Louis Ferdinand és Farkas Lilla gyermeke: Ella Zselyke
Tiba Bendegúz és Baczur Anikó gyermeke: Franciska Róza
Krix Zoltán és Miskolczi Katalin gyermeke: Viktória
Juhász József és Kuti Mónika gyermeke: Fanni
Lakati András és Kulcsár Kitti gyermeke: Rebeka
Virág András Zoltán és Vincze Orsolya gyermeke: Villő Jolán

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. augusztus 28., péntek]

Házasságot kötött váciak

Ujfalusi Csaba és Borbély Anna Vanda
Pataki Árpád és Bosch Ágnes
Nagy László Ferenc és Minya Andrea Tímea
Varga Dávid és Barna Beatrix
Hauzman Tibor és Simák Viktória
Szauer Tamás és Burai Blanka Imola
Miklián Csaba és Bajor Tímea Dóra

Feladó: Városháza

Palotai Tiborné sz: Balázs Mária Magdolna /1947/
Nyéki Miklós György /1939/
Horváth Endre /1958/
Kummer Károly /1923/
Tóth Kálmán /1940/
Vajda Miklósné sz: Oláh Mária /1945/
Kecskés Jánosné sz: Mészáros Klára Márta /1954/

Feladó: Városháza

Közlemények [2020. augusztus 28., péntek]

Vasúti vágányzári információk

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a lakosságot, hogy 2020. augusztus 31-től 2020. október 15-ig Nagymaros – Szob állomások között végzett pálya helyreállítási munkák miatt a 70. sz. Budapest – Szob vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A 2342, 2362, 2382 és 2324 sz. vonatok rövidített útvonalon csak Nagymarosig, a 2313, 2333, 2353 és 2321 sz. vonatok csak Nagymarostól közlekednek. Munkanapon a 2322, 2326, 2366, 2386, 2328 és 2408 sz. vonatok helyett Nagymaros – Szob között, a 2337 sz. vonat helyett Szob – Nagymaros viszonylaton vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A vonatok Dömösi átkelés megállóhelyen nem állnak meg.

***

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a lakosságot, hogy 2020. augusztus 31/szeptember 1 – október 15/16-ig Nagymaros – Szob állomások között végzett pálya helyreállítási munkák miatt a 75. sz. Vác – Balassagyarmat vasútvonalon a mellékletben szereplő 32258. sz. vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

Sport [2020. augusztus 28., péntek]

Vízilabda – Indul a pólósok bajnoksága is

Nyilvánosságra hozták a férfi OB II-es vízilabda bajnokság csoportbeosztását és tervezett lebonyolítási menetrendjét.

A sportági szakszövetség hivatalos weboldalán lévő program szerint a Váci Vízilabda SE az alapszakasz során a hatcsapatos Közép csoportban szerepel majd. A tervek szerint az öt játéknap során minden együttes két ellenfelével szemben száll majd medencébe, így 10 mérkőzés alapján alakul ki a csoporbeli alapsorozat végeredménye.

A menetrend szerint az első ilyen hivatalos játéknapra szeptember 12-én kerül sor, amikor a váciak a nyitó és a záró összecsapáson lesznek érdekeltek egy-egy fővárosi gárda ellen.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 27., csütörtök]

Parkolási kérdésekben is döntöttek a rendkívüli ülésen

Július után augusztusban is szükséges volt, hogy Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete az éves munkaterven felül rendkívüli tanácskozást tartson, ugyanis a szeptember második felében esedékes ülés előtt több ügyben is határidős döntéseket kívánt meg a város érdeke.

Az augusztus 27-re összehívott tanácskozás 10 napirendi témájának sürgős megtárgyalását Matkovich Ilona indokolta. Ezek nagy része olyan intézkedéseket von maga után, melyeket meg kell tenni még a szeptember 23-ra kitűzött soros ülés előtt.

Így például az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tanácsülése is megelőzi a szeptemberi váci testületi ülést. Ezért dönteni kellett abban, hogy a tavalyi évet – még Fördős Attila elnökletével – több mint 30 milliós veszteséggel záró Társulás közös tőkerendezését Vác is szükségesnek tartja.

A váci grémium ezt követően engedélyezte a Kisvác-Középvárosi Óvoda törvényi előírást meghaladó csoportlétszámát és a plusz egy védőnői körzet kialakításához módosította a körzethatárokat. Az önkormányzati kulturális intézményekben törvényi előírás miatt immár nem létesíthető közalkalmazotti jogviszony, a könyvtár, a levéltár, a múzeum és a művelődési központ alapító okiratát ezért módosítani kellett.

A Gombási úti SPAR parkoló ügyének megnyugtató rendezése végett Rozmaring Sándor képviselő négyoldalú megállapodás terjesztett elő, melynek önkormányzati jóváhagyása is megtörtént. (A döntés részleteiről külön cikkben számolunk be.) A folytatásban a Helyi Építési Szabályzat aktuális módosításait szavazta meg a testület. Többek között engedélyezték a Belvárosban a gépi parkolási eszközök használatát, szigorították a parkolási rendeletet, valamint több ingatlan vonatkozásában lezárták a HÉSZ módosítás véleményezési szakaszát, továbbá megszavazták a Damjanich utca – Vám utca – Nagymező utca – Vásár utca által határolt területre megkötendő településrendezési szerződés tartalmát is. Ez utóbbi eredményeként több tucat Földváry téri parkolóhely megtervezésének lesz anyagi fedezete.

Feladó: Városháza