Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. szeptember 9., szerda]

Vác, Újbuda – az uniós források lehetősége

Folytatva a kormánytól független források megszerzésére irányuló tapasztalatszerzést, városunkban tárgyalt Újbuda önkormányzatának egyik vezetője.

Matkovich Ilona a Városházán fogadta Barabás Richárdot, Budapest XI. kerületének alpolgármesterét és asszisztensét, Ábrahám Mátét. Váci részről a megbeszélésen polgármesterünkön kívül jelen volt Ferjancsics László alpolgármester, Grmela Judit aljegyző, Iványi Károlyné kabinetvezető, Varga Katalin intézményvezető és Szabó László referens.

A megbeszéléseken az aktuális önkormányzati feladatok áttekintése és a kölcsönös tájékoztatás mellett a fő téma az a nyertes újbudai uniós pályázat volt, mely során az Európai Bizottság 11 európai önkormányzat – köztük Újbuda – innovációs elképzelésére nyújt jelentős összeget. Mint azt Barabás Richárd elmondta, az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból az unió innovatív, fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos kezdeményezéseket támogat. Az elnyert 1,5 milliárdos forrást a kerület olyan kulturális közösség létrehozására fordítja, mely az internetes lehetőségeken alapul.

A tárgyalás váci résztvevői megismerhették a nyertes pályázat kialakításának, beadásának és az elbírálás szempontjainak részleteit, így a jövőben az új uniós pályázati ciklus hasonló lehetőségeivel már városunk is megpróbálhat élni.

Feladó: Városháza

Közlemények [2020. szeptember 8., kedd]

Váci Városfejlesztő Kft. tájékoztatása

Tisztelt Ügyfeleink!

A fokozódó egészségügyi kockázatokra való tekintettel 2020. szeptember 09-től kezdődően visszavonásig védőmaszk használata kötelező az alábbi személyes ügyfélszolgálati irodáinkban:

Váci Városfejlesztő Kft. 2600 Vác, Köztársaság út 34. sz.
Váci Távhő Kft. 2600 Vác, Zrínyi M. u. 9. sz.
Váci Városimázs Kft. 2600 Vác, Kossuth u. 21. sz.
Váci Sport Kft. Uszoda-Strand 2600 Vác, Ady Endre sétány 16. sz.
Váci Sport Kft. Stadion 2600 Vác, Stadion u. 2. sz.
Váci Sport Kft. Sportcsarnok 2600 Vác, Bán Márton u. 3. sz.
ZöldHíd B.I.G.G. Kft. 2600 Vác, Zrínyi M. u. 9. sz.

Maszk viselése mind ügyfél, mind pedig ügyintéző oldalról szükséges. Kollégáink kitettsége a járványhelyzet miatt, az ügyfélszolgálati időben lebonyolított találkozók magas száma miatt fokozott. Ugyanakkor a személyes ügyfélkapcsolat fontos része közös ügyeink hatékony intézésének, ezért annak fenntartásáért a lehetséges eszközökkel mindent megteszünk. Ennek megfelelően fent felsorolt személyes ügyfélszolgálati irodáink kizárólag védőmaszk használata mellett látogathatóak.

Kérjük fenti intézkedésünk fegyelmezett betartásával segítsék munkánkat.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket.


Vác, 2020.09.08.

Tisztelettel:

Városüzemeltetés

Feladó: Városháza

Sport [2020. szeptember 7., hétfő]

Asztalitenisz – A Szerencs volt a szerencsésebb

Bár a két nyertes páros meccs után erős volt a győzelmi remény, a Váci Reménység vereséggel indította az NB II Észak-Keleti csoportjának új bajnokságát: Szerencs VSE – Váci Reménység SE 11:7.

A váciak Budavári Attila,Sági Bence, illetve Lovas Dániel, Klucsár Péter párosa egyaránt legyőzte a hazaiak duóját, ám az egyéni találkozók során már gyengébben ment a mieinknek a játék. Lovas Dániel ugyan a négy meccséből hármat győztesen abszolvált és Klucsár Péter is 50%-os mutatóval zárt, csapattársaik betliztek. Budavári Attila és Sági Bence is elvesztette mindegyik csatáját, így végül a szerencsiek örülhettek a jó bajnoki rajtnak.

A mieink a következő fordulóban – most szombaton – Nyírbátorba látogatnak, a javítás igényével.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. szeptember 7., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Petyerák Norbert és Heincz Lilla gyermeke: Panna
Harmincz Ádám és Krcsik Fanni gyermeke: Olivér
Nagy Tamás és Krecsik Beáta gyermeke: Laura Zoé
Szili Norbert és Gábor Tímea gyermeke: Bence
Kovács Márk és Dajka Alexandra gyermeke: Márk
Pintér Izsák és Bartolovics Amanda gyermeke: Izsák
Csapláros Gábor és Somlói Mariann gyermeke: Dániel

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. szeptember 7., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Erdélyi László és Tillik Anna Rebeka
Szigeti Dávid és Kramarics Hedvig
Sinai Attila és Dénes Gabriella
Pajkó László és Pintér Dóra
Kollár Gábor és Kapecska Klaudia
Ráduly Péter és Szabó Andrea
Németh Dániel és Vári Stefánia Dóra
Gémesi Attila Béla és Horváth Lívia
Borkuty László Ernő és Varga Zsuzsanna
Czang Sándor és Gebler Renáta Mirtill
Himmer Ferenc és Asztalos Mónika
Hinel Balázs és Kristóf Orsolya

Feladó: Városháza

Sebján Ferencné sz: Tanics Teréz /1932/
Fehér Tamás /1964/
Léczfalvi Előd /1957/
Dr. Versényi Lászlóné sz: Tőrincsi Irén Ilona /1929/
Nagy Csaba Jenő /1945/
Horchy Henrik /1970/
Péter Pálné sz: Horváth Mária Rozália /1943/
Aczél Ferencné sz: Rabi Éva /1945/
Szegner József /1930/
Czaudt Richárd János /1973/
Szalay Antalné sz: Leszenszki Ibolya /1928/
Horváth Istvánné sz: Badari Éva /1957/

Feladó: Városháza

Ötvenhárom éves korában elhunyt váci labdarúgás közösségi Pro Urbe díjas csapatának tagja, Füle Antal. Az alábbiakban a váci klub közösségi oldalán megjelent megemlékezést közöljük.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 53 esztendős korában elhunyt a Vác FC Samsung 1993–1994-es Bajnokcsapatának meghatározó játékosa, Füle Antal.
Az 1966. november 26-án Esztergomban született csatár Vácon lett igazán ismert labdarúgó, 1990 és 1999 között - egy rövidebb MTK-s kölcsönjátékot leszámítva - majdnem 10 évig futballozott a Vácban, amelyben 194 bajnoki meccsen 71 gólt szerzett. Az 1993–1994-es idényben együttesünk legeredményesebb tagjaként, 15 góllal segítette bajnoki címhez a Vác FC Samsungot, az NB I góllövőlistáján ekkor a 3. helyen végzett.

Ezen kívül további két bajnoki címet ünnepelhetett, az 1988–1989-es idényben bajnok és kupagyőztes Honvéd tagja volt, az 1996–1997-es idényben pedig az ugyancsak bajnokságot nyerő MTK-ban szerepelt kölcsönben. Az első élvonalbeli meccsét 1986-ban, a Honvéd színeiben játszotta (Dunaújváros–Honvéd 2–3), az utolsót pedig 1999-ben, a Vácban a Győr ellen (Győri ETO–Vác FC Zollner 1–1). Összesen 255 NB I-es meccsen szerepelt, ezeken 81 gólt szerzett.
A magyar válogatottban egyszer léphetett pályára, 1993. október 27-én Verebes József szövetségi kapitánynál kezdőként kapott lehetőséget és egy félidőt játszott a Luxemburg elleni, 1–0-ra megnyert mérkőzésen.

A Vác FC saját halottjának tekinti Füle Antalt és őszinte részvétét fejezi ki a családnak. Nyugodjék békében!

Feladó: Városháza

Sport [2020. szeptember 6., vasárnap]

Labdarúgás – Hátrányból győzelem

Már a nyolcadik fordulónál tart a harmadosztályú focibajnokság Közép csoportjának pontvadászata. A kivételesen szombaton megrendezett „hazai” találkozón a mieink a győzelmükkel immár 50%-osra javították az eddigi mérlegüket: Vác FC – Dabas-Gyón FC 2-1(1-1).

A váciaknál komoly sérülés nem akadályozta a felkészülést. Hiányzott a keretből a kiállítása miatt eltiltott Ódé Norbert. És nem ülhetett le a kispadra a játékvezetőkkel vasárnap perlekedő Hámori István kapusedző, akit három találkozóról tiltott el a szövetség illetékes bizottsága. A vendégek eddig szerény produkciót nyújtottak: mindhárom idegenbeli mérkőzésüket elvesztették.

A szikrázó napsütésben és még mindig elég erős melegben lebonyolított 90 perc első negyedében a vendégek birtokolták többet a labdát. Ezt a 22. percben egy góllal meg is koronázva, vezetést szereztek. A hálózörgetést követően sem változott a játék képe, viszont egy tucat perc múlva Magos Mátyás (képünkön) révén mégis sikerült az egyenlítés. A szünetig aztán már átvette az irányítást a Vác, de újabb gól már nem esett.

A második játékrészben is inkább a mieink kezdeményeztek többet, de a küzdelem a középpályára korlátozódott, kevés gólszerzési lehetőséggel. A meccs hajrája előbb érezhető hazai fölényt hozott, melynek eredményeként sikerült fordítani a 83. percben Bonivárt Erik jóvoltából. A hátralévő percekben pedig már hiába támadott elkeseredetten a pontmentés reményében a dabasi legénység, a három pont a váciaké lett.

A Vác FC nyolc fordulót követően 3 győzelem és vereség, illetve 2 döntetlen a mieink statisztikája, ezzel a középmezőnyben foglalnak helyet a tabellán. A jövő hét ismét dupla fordulót tartogat az NB III-as mezőny számára. A mieink szerdán Körösladányba látogatnak, majd vasárnap – ismét a BVSC-pályán – a taksonyiakat fogadják. Mindkét találkozó fél ötkor indul.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 6., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – szeptember 7. hétfőtől szeptember 11.. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
szelekutcaast.pdf

Sport [2020. szeptember 5., szombat]

Kézilabda – Papírforma vereséggel rajtoltak

A váci kézilabdás hölgykoszorú számára is megkezdődött a sok bizonytalanságot tartogató új élvonalbeli bajnokság. A mieink a rajton várható vereséget szenvedtek a nyáron megerősített zöld-fehér ellenfelüktől: FTC-Rail Cargo Hungaria – Váci NKSE 32-19 (14-8).

A váciak igen eseménydús – melyek közül a vírusfertőzés miatti többhetes felkészülési szünet nagyon nem hiányzott – nyarat követően a dobogós helyeket követő pozíciók közül a lehető legelőkelőbb megszerzésének igényével rajtoltak. Az ehhez megszerzendő pontok közül nem éppen az első fordulóbeli látogatás ígérkezett a „legolcsóbbnak”. A Fradi ugyanis jelentősen megerősítette a játékoskeretét, hogy eséllyel vehesse fel a küzdelmet a Győrrel és a Siófokkal.

A váciak felkészülését nem csupán az említett karanténos időszak hátráltatta, hanem az is, hogy játékosaink közül sérülés miatt Bárdy Noémi, Grosch Vivien és Kuczora Csenge is hosszabb kihagyásra kényszerült, de most már mindhárman bekerültek a meccsre benevezett játékoskeretbe.

A vadonatúj tűzpiros mezben játszó váciak idei első gólját a 2. percben Lakatos Rita dobta, amellyel először és utoljára vezetett a Vác. A hazaiak igen fegyelmezett védekezésével szemben ritkán kerültek helyzetbe a mieink, ráadásul az első hetest Szabó Laura elrontotta.
Fordított, majd növelte előnyét a Fradi, ám a Vác szívósan küzdött. Sok volt a kiállítás és tartotta 2-3 gólos fórját az FTC (17. perc: 8-6).
Aztán a félidő második részében megállt a váciak góllövő tudománya. Nem vált be sem a hét a hat elleni támadóvariáció, sem a kétbeállós játék, mivel láthatóan a Fradi felkészült ezekből.

Szünetig mindössze két újabb találat született vendég részről. Így hiába védett több alkalommal Triffa Ágnes a kapunkban, és volt gólerős (az első félidőben ötig jutott) Lakatos Rita, a szünetre az addigi legnagyobb, féltucatos előnyt szorgoskodta össze a szintén sok helyzetet elrontó zöld-fehér csapat.

A folytatást két vendéggól vezette be, majd újra fokozatosan egyre nagyobb gólhátrányba kerültek Szilágyi Zoltán vezetőedző tanítványai (37.perc: 17-10). Szerencsére nem esett össze ettől csapatunk és zsinórban szerzett három góllal jött vissza a meccsbe. Maradt azonban a hullámzó játék, így a hibáink miatt ismét a Fradi percei következtek. Hatgólos (43. perc: 19-13) hátrány után ismét üreskapus formációra tért át a VNKSE. Ez most átmenetileg jobban bevált, de továbbra is 4 és 6 találatnyi volt a hazai előny. A mérkőzés utolsó negyedére kivált a játékból a combizomsérüléssel bajlódó Lakatos Rita.

Ennek a félidőnek a második felére sajnos ismét az ötlettelen, erőtlen váci akciók voltak a jellemzők. Így hiába próbálkoztak lelkesen a mieink, sajnos folyamatosan egyre súlyosabbá vált a vereség különbsége. Öt perccel a vége előtt alakult ki először a tízgólos Fradi-fór (28-18), végül 13 góllal kapott ki csapatunk, úgy, hogy a játékrész második felében most is csak három vendéggól született.

Váci gólszerzők: Kácsor Gréta és Lakatos Rita 5-5; Sanja Radoszavljevics 4; Bárdy Noémi, Diószegi Nikolett, Szabó Laura és Helembai Fanny 1-1; Kuczora Csenge 1(1).

Mivel a szakszövetség döntése értelmében erőltetett menetben következnek a bajnoki fordulók, a Váci NKSE már szerdán ismét pályára lép. Mivel a február utolsó napján Vácott rendezett utolsó élvonalbeli bajnokit (Vác – Kisvárda 30-19) is törölték, a váci hölgyek utoljára érvényes hazai bajnokit tavaly május közepén játszottak (Vác – DVSC 35-34). A klub ezúton is kéri, hogy a csarnokba beengedhető félezer szurkoló a szerdán este hatkor az MTK elleni mérkőzés folyamán tartsa be a szövetség és a rendező egyesület által ismertetett vírusvédelmi előírásokat.


(A mai mérkőzés képen látható statisztikájának forrása: mksz.hu)

Feladó: Városháza