Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. szeptember 11., péntek]

Meghosszabbítják a főtéri kamerarendszer tesztüzemét

Mintegy 70 szabálytalankodó autós úszta meg a bírságolást a főtérre történő behajtást ellenőrző rendszámfelismerő kamerarendszer egyhetes tesztüzeme alatt. Ennyien voltak, akik a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz telepített kamerák felvétele alapján egyáltalán nem rendelkeztek behajtási engedéllyel, vagy a meglevővel éltek szabálytalanul.

A jogosulatlan behajtások nagy száma miatt szeptember 11-től még nem indították be azt az automatikus folyamatot, amelynek végén akár 50 ezer forint bírságot is kiszabhatnak. Az autósok még egy hét türelmi időt kapnak, ezért a tesztüzem egy héttel meghosszabbodik.

Az új rendszer lényege, hogy a kamerák leolvassák a rendszámot a főtéri be- és kilépésnél, majd a telepített háttérinformatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli, ha valamely gépjármű az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy csak áthajt azon. (Azaz, kevesebb, mint 5 perc időtartam alatt behajt, majd elhagyja a területet.) Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye.

Ferjancsics László a rendszer beindításának apropóján korábban emlékeztetett: választási kampányukban ezen a téren is rendet ígértek, melynek fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenőrzése, a városháza előtti VIP parkoló forgalmának jelentős csökkentése. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az új rendszer a korábbinál kisebb fenntartási és üzemeltetési költséggel jár és ha beválik, akkor a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is hasonló módon fogják ellenőrizni a szabályok betartását.

Feladó: Városháza

Pályázatok [2020. szeptember 11., péntek]

Pályázat műszaki ügyintéző (mérnök) munkakör betöltésére

Váci Polgármesteri Hivatal

a Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet

Váci Polgármesteri Hivatal

Műszaki ügyintéző (mérnök)


munkakör betöltésére.


A közszolgálati jogviszony időtartama:
határozatlan idejű közszolgálati jogviszony

Foglalkoztatás jellege:
főállású, határozatlan időre kinevezett köztisztviselő

A munkavégzés helye:
Pest megye, 2600 Vác, Március 15. tér 11.

A közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) Korm. rendelet alapján a munkakör betöltője által ellátandó feladatkörök:
1.számú melléklet: 32. Település-, terület- és vidékfejlesztési, terület-üzemeltetési feladatkör
A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök:
Település-, terület- és vidékfejlesztési, terület-üzemeltetési feladatkör

Ellátandó feladatok:
- Burkolatbontási engedélyek.
- Nyomvonalas létesítmények terület-felhasználási engedélyek.
- A feladatkörével kapcsolatos közérdekű bejelentések, panaszok kivizsgálása.
- Közútkezelői feladatok.
- Csapadékcsatorna kezelői feladatok.
- Útvonalengedélyek kiadása.
- Személyes ügyfélfogadás

Jogállás, illetmény és juttatások:
A jogállásra, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.), valamint a Közszolgálati Szabályzat rendelkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:
- Magyar állampolgárság,
- Cselekvőképesség,
- Büntetlen előélet,
- Felhasználói szintű MS Office (irodai alkalmazások),
- Kitűnő írásbeli és szóbeli kommunikációs készség, tárgyalóképesség
- Terhelhetőség, kitűnő problémamegoldó képesség, megbízhatóság
Felsőoktatásban szerzett építész-, építő-, kertészmérnök szakmacsoportokba tartozó, gazdaságtudományi, agrár, szociológus, földrajztanár, geográfus szakképzettség; vagy felsőoktatásban szerzett szakképzettség és környezetvédelmi, vízügyi, település-fejlesztési, vidékfejlesztési, közlekedési felsőfokú szakképesítés.


A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:
- közigazgatási alap-, szakvizsga megléte
- Önkormányzati vagy polgármesteri hivatalban eltöltött - legalább 1-3 év szakmai tapasztalat.
- térinformatikai szoftverek felhasználói szintű ismerete

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
- képzettséget tanúsító okiratok másolata,
- a 87/2019. (IV.23.) Korm.r. 1 sz. mellékletében meghatározott szakmai önéletrajz,
- 3 hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány vagy feladóvevény másolata,
- nyilatkozat, hogy nem áll fenn a pályázóval szemben a Kttv. 84-86. §-ában meghatározott összeférhetetlenségi ok, vagy azt a jogviszony létesítését követő 30 napon belül megszünteti.
- nyilatkozat, hogy a pályázati eljárásban résztvevők a pályázó személyes adatait megismerhetik és kezelhetik,
- motivációs levél.

A munkakör betölthetőségének időpontja:
A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető.

A pályázat benyújtásának határideje: 2020. szeptember 30.

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Magos Attila osztályvezető nyújt, a 27/513-404 telefonszámon.

A pályázatok benyújtásának módja:
Postai és elektronikus úton, a pályázatnak a Váci Polgármesteri Hivatal címére történő megküldésével (2600 Vác, Március 15. tér 11.). Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: 12/521-1/2020, valamint a munkakör megnevezését: műszaki ügyintéző (mérnök).
Elektronikus úton dr. Zsidel Szilvia jegyző részére a jegyzo@varoshaza.vac.hu e-mail címen keresztül
Személyesen: Váci Polgármesteri Hivatal jegyzői titkárság (2600 Vác, Március 15. tér 11.)

A pályázati eljárás, a pályázat elbírálásának módja, rendje:
A pályázat eredményéről a pályázó írásban tájékoztatást kap. A pályázat eredménytelenné nyilvánításának jogát a pályázat kiírója fenntartja.

A pályázat elbírálásának határideje: 2020. október 10.

A pályázati kiírás további közzétételének helye, ideje:
Vác Város Honlapja 2020. szeptember 11.
www.kozigallas.hu 2020. szeptember 11.

A munkáltatóval kapcsolatban további információt a www.vac.hu honlapon szerezhet.

Feladó: Városháza

Sport [2020. szeptember 11., péntek]

Labdarúgás – A váciak kupaellenfele a Békéscsaba lesz

Csütörtökön este megtartották a labdarúgó Magyar Kupában a legjobb 64 csapat közé kerülésért vívandó párharc sorsolását. Eszerint a Vác FC ellenfele hazai pályán a Békéscsaba lesz.

Az új sorozatban 480 csapat indult, jelenleg 128 áll még közülük. A megyei selejtezőkből 47 együttes került fel a főtáblára. Hozzájuk csatlakozik a Nemzeti Bajnokság három osztályának összesen 81 gárdája, köztük az NB III-as váciak.

A sorsolási szisztéma alapján a legmagasabb két osztály 32 csapatához párosítottak elsőként alacsonyabb szinten versenyző együtteseket. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el, ezekre a tervek szerint szeptember 18. és 20. között kerül sor mindig az alacsonyabb osztályban szereplő otthonában.

A Vác FC pályaválasztóként a másodosztály egyetlen veretlen csapatát, a 7 mérkőzés után az 5. helyen álló Békéscsabát fogadja.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 10., csütörtök]

A járványhelyzetről tájékoztatták a kulturális intézmények dolgozóit

A Városházán tájékoztatta Matkovich Ilona polgármester a városi kulturális intézmények dolgozóit a koronavírus második hullámával kapcsolatban. A városvezető megköszönte a dolgozók kitartását és rugalmasságát az intézmények kényszerű tavaszi bezárásával kapcsolatban.

Hangsúlyozta: ebben az időszakban jelentős problémát okozott, hogy az intézkedések miatt az intézményeknek nem volt hónapokon keresztül bevétele, amelyet így az önkormányzatnak kellett kipótolni. A gyermekek táboroztatását a járványhelyzet ellenére sikeresen megoldották a városi intézmények.

A polgármester abban bízik, hogy a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedésekre nem kerül sor ősszel, ugyanakkor a kulturális ágazatra most sem fog kisebb teher nehezedni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelzése alapján egyelőre nem kell intézménybezárásoktól tartani.

Matkovich Ilona szerint az önkormányzatnak és az intézményvezetőknek is nagy a felelőssége ebben a helyzetben; el kell kerülni, hogy gócpont alakuljon ki Vácon, miközben a kulturális dolgozóknak biztosítani kell a szükséges óvintézkedések szigorú betartásával a munkát és a bért.
A kormányzati döntés értelmében megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti munkaviszonya, szeptember 14-ig kell nyilatkozni az érintetteknek arról, hogy elfogadják-e a továbbfoglalkoztatási ajánlatot. Nemleges válasz esetén a munkaviszony megszűnik. A változtatást elfogadó dolgozók a Munka Törvénykönyve hatálya alá kerülnek, kompenzációként 6%-os béremelést kapnak január 1-ig visszamenően.

Feladó: Városháza

Sport [2020. szeptember 10., csütörtök]

Kézilabda – Elismerések jelenlegi és volt váci szakembereknek

Megtartotta idei rendes küldöttgyűlését a Magyar Kézilabda Szövetség. A választásoknak és díjátadóknak több jelenlegi vagy korábbi váci szakember is érintettje volt.

A grémium módosította az Alapszabályt, így immár három alelnöke van a szövetségnek. Nagy László és Pálinger Katalin mellé megválasztották alelnöknek Kirsner Erikát, a Váci NKSE klubelnökét is (képünkön).

Több díj is odaítélésre került. Így a Magyar Kézilabdázásért Emlékérem kitüntetést adományozták többek között Skaliczki Lászlónak és Zsiga Gyulának a váci férfi klub egykori vezetőedzőinek. Török Bódog Életműdíj 2020. évi díjazottjaként a kitüntetést edzői kategóriában Csík János mesteredzőnek – aki szintén irányította a Váci KSE együttesét – ítélték oda.

Feladó: Városháza

Sport [2020. szeptember 10., csütörtök]

Labdarúgás – Pár nap alatt teljesen megfordult

Az egy ponttal és egy helyezéssel a mieink előtt álló hazaiak ellen a szombati győztes eredményalakuláshoz képest pont az ellenkezőjét produkálta a váci csapat a harmadosztályú focibajnokság 9. fordulójában: Körösladányi MSK – Vác FC 2-1 (0-1).

A csapat felkészülésére rányomta a bélyegét a bajnokcsapat gólfelelősének, Füle Antalnak a halála. Rá kedden a stadionban emlékeztek volt csapattársai és váci tisztelői, barátai.

Az NB III-as hétközi bajnokira még mindig nyáriasan meleg időben került sor. A Vácban jelentős sérüléssel senki sem bajlódott, így joggal reménykedhettek a szimpatizánsok, hogy a felfelé ívelő eredményességi ráta folytatódik a csapat részéről.

Nos, ez a találkozó a végeredmény kialakulásában pontosan az inverze volt annak, ahogyan szombaton a mieink nyerni tudtak a Dabas-Gyón ellen. Akkor is a vendégcsapat szerzett előnyt, majd a vendéglátók – akkor a váciak – megfordították az állást és 2-1-re győztek.

A tegnapi meccsen a nem túl sok izgalmat hozó, ám sárgalapos figyelmeztetésben bővelkedő első játékrész legvégén Sorecz Szabolcs jóvoltából előnnyel mehetett pihenni együttesünk. Ám a fordulást követően erőteljesebben támadtak a vendéglátók, akik a meccs kétharmadánál egyenlítettek. Majd úgy tűnt, mindkét csapat sorozatos cseréi ellenére marad a döntetlen, ám tíz perccel a vége előtt már a hazaiaknál volt az előny.

Sajnos a hátralévő időben már nem hozott eredményt a Vác igyekezete, így három veretlen összecsapás után újra pont nélkül maradtak a mieink.

Nem sok pihenőt kapnak a harmadik vonal együttesei, hiszen vasárnap újabb fordulót rendeznek a pontvadászatban. A BVSC zuglói pályáján a mieink fél öttől a Taksony gárdáját fogadják.

(Képünkön a Vác FC eddigi eredménysora.)

Feladó: Városháza

Sport [2020. szeptember 9., szerda]

Kézilabda – Mostanában ennyivel verjük az MTK-t

A Fradi elleni jelentős különbségű vereséget követően egy sok szempontból is nagyon fontos mérkőzést nyert meg bíztató teljesítménnyel és pár remek egyéni produktummal élvonalbeli kézilabda együttesünk: Váci NKSE – MTK Budapest 31-22 (16-11).

A meccs elején egy hetes és egy emberhátrány erejéig a megszokotthoz képest előbb kellett cserélnie csapatunknak, míg a vendégek – akik egyébként a szünetig már mind a 14 benevezett játékosukat pályára küldték – egy védőfalbeli játékost cseréltek le egy támadóra. Mindennek eredményeként öt alkalommal is egalizált a vendég hölgykoszorú, míg végre 5-5 után meglódult a mieink szekere.

A négy hazai gól örömét rontotta, hogy Diószegi Nikolett egy ütközésnél agyrázkodást szenvedett és nem is tudott visszatérni. (A remélhető gyors felépülésének első állomásaként otthon kell sokat pihennie.) A hazaiak gólerősségét ezúttal Helembai Fanny prezentálta, majd Hámori Konszuéla is csatakozott hozzá. A meccs harmadánál még feljött egy találatra az MTK, de a szünetig – jórészt Triffa Ágnes bravúrjainak köszönhetően – megnyugtató különbséget szorgoskodott össze a váci leányság.

A szünetben Kirsner Erika klubelnök köszönte meg az aktív játékos pályafutását Vácon kezdő és itt is befejező Mészáros Rea csapatunk sikereiben nyújtott teljesítményét.

A második félidő két gyors fővárosi góllal indult. Ám aztán a mieink ismét nagyon elkapták a fonalat és egy csontnélküli hétgólos sorozattal 17-14-ről nyolc perc alatt tíz találatnyi fórt varázsoltak a vírusveszély miatt érthetően foghíjas nézőtéren helyet foglalók legnagyobb gyönyörűségére. Ezzel végképp el is dőlt a meccs
Bár következett egy párperces váci gólcsend az amúgy nem túl színvonalas összecsapáson, de Grosch Vivien (képünkön) kiválóan pótolta Diószegit - góljaival megnyugodott a Vác és ismét nőtt az előnye. A két csapatban ezúttal az átlövők nem sziporkáztak, mindkét oldalon a pozíciós játékot erőltették, időnként egy-egy kiváló egyéni megmozdulással vegyítve.

Összességében a látottak alapján a váciak teljesen megérdemelten nyerték ilyen fölénnyel is a meccset, megismételve a tavalyi kilencgólos idegenbeli sikert és csak eggyel szűkebbre véve a tízgólos hazai diadalt. Reméljük, hogy a korábbiakkal ellentétben a mai győzelmet nem kell majd a koronavírus miatt a kukába dobni…
A váci csapat legközelebb vasárnap este hatkor Székesfehérváron lép pályára.

VÁCI NKSE - MTK BUDAPEST 31-22 (16-11)
Vác, 350 néző. V: Hargitai Gábor, Markó Gábor

VÁC: 7 TRIFFA ÁGNES – - Diószegi Nikolett, 6 HÁMORI KONSZUÉLA 5, 6 Lakatos Rita 1, 7 HELEMBAI FANNY 5, 5 Kácsor Gréta 4, 6 SANJA RADOSZAVLJEVICS 5
Csere: - Bukovszky Anna (kapus), 5 Szabó Laura 3 (2), - Szeberényi Flóra, 7 GROSCH VIVIEN 4, 5 Kuczora Csenge 1, - Szondi Zsófia 1, - Bárdy Noémi
Edző: Szilágyi Zoltán

MTK: Suba – Dávid-Azari 2, Dakos 2, Szabados, Szöllősi-Zácsik 2, Marincsák 3, PELCZÉDER 4
Csere: GYŐRI (kapus), Szekerczés 1, Pál T. 4 (2), Juhász Eszter 1, Bujdosó-Gerháth 2, Sári 1, Sallai
Edző: Golovin Vlagyimir

Kiállítások: 10 perc, ill. 4 perc. Hétméteresek: 2/2, ill. 4/2
Az eredmény alakulása. 11. perc: 5-5. 15. p.: 9-5. 21. p.: 13-9. 33.p.: 17-14. 41. p.: 24-14. 50. p.: 26-20. 55. p.: 30-21.

Szilágyi Zoltán: – Büszke vagyok rá és nagyon örülök a győzelemnek. Igazi csapatmunkával okosan kézilabdáztunk. Az erőnket sikerült jól beosztani és a játékosok szinte végig betartották az előzetesen megbeszélteket.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 9., szerda]

Vác, Újbuda – az uniós források lehetősége

Folytatva a kormánytól független források megszerzésére irányuló tapasztalatszerzést, városunkban tárgyalt Újbuda önkormányzatának egyik vezetője.

Matkovich Ilona a Városházán fogadta Barabás Richárdot, Budapest XI. kerületének alpolgármesterét és asszisztensét, Ábrahám Mátét. Váci részről a megbeszélésen polgármesterünkön kívül jelen volt Ferjancsics László alpolgármester, Grmela Judit aljegyző, Iványi Károlyné kabinetvezető, Varga Katalin intézményvezető és Szabó László referens.

A megbeszéléseken az aktuális önkormányzati feladatok áttekintése és a kölcsönös tájékoztatás mellett a fő téma az a nyertes újbudai uniós pályázat volt, mely során az Európai Bizottság 11 európai önkormányzat – köztük Újbuda – innovációs elképzelésére nyújt jelentős összeget. Mint azt Barabás Richárd elmondta, az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból az unió innovatív, fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos kezdeményezéseket támogat. Az elnyert 1,5 milliárdos forrást a kerület olyan kulturális közösség létrehozására fordítja, mely az internetes lehetőségeken alapul.

A tárgyalás váci résztvevői megismerhették a nyertes pályázat kialakításának, beadásának és az elbírálás szempontjainak részleteit, így a jövőben az új uniós pályázati ciklus hasonló lehetőségeivel már városunk is megpróbálhat élni.

Feladó: Városháza

Közlemények [2020. szeptember 8., kedd]

Váci Városfejlesztő Kft. tájékoztatása

Tisztelt Ügyfeleink!

A fokozódó egészségügyi kockázatokra való tekintettel 2020. szeptember 09-től kezdődően visszavonásig védőmaszk használata kötelező az alábbi személyes ügyfélszolgálati irodáinkban:

Váci Városfejlesztő Kft. 2600 Vác, Köztársaság út 34. sz.
Váci Távhő Kft. 2600 Vác, Zrínyi M. u. 9. sz.
Váci Városimázs Kft. 2600 Vác, Kossuth u. 21. sz.
Váci Sport Kft. Uszoda-Strand 2600 Vác, Ady Endre sétány 16. sz.
Váci Sport Kft. Stadion 2600 Vác, Stadion u. 2. sz.
Váci Sport Kft. Sportcsarnok 2600 Vác, Bán Márton u. 3. sz.
ZöldHíd B.I.G.G. Kft. 2600 Vác, Zrínyi M. u. 9. sz.

Maszk viselése mind ügyfél, mind pedig ügyintéző oldalról szükséges. Kollégáink kitettsége a járványhelyzet miatt, az ügyfélszolgálati időben lebonyolított találkozók magas száma miatt fokozott. Ugyanakkor a személyes ügyfélkapcsolat fontos része közös ügyeink hatékony intézésének, ezért annak fenntartásáért a lehetséges eszközökkel mindent megteszünk. Ennek megfelelően fent felsorolt személyes ügyfélszolgálati irodáink kizárólag védőmaszk használata mellett látogathatóak.

Kérjük fenti intézkedésünk fegyelmezett betartásával segítsék munkánkat.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket.


Vác, 2020.09.08.

Tisztelettel:

Városüzemeltetés

Feladó: Városháza

Sport [2020. szeptember 7., hétfő]

Asztalitenisz – A Szerencs volt a szerencsésebb

Bár a két nyertes páros meccs után erős volt a győzelmi remény, a Váci Reménység vereséggel indította az NB II Észak-Keleti csoportjának új bajnokságát: Szerencs VSE – Váci Reménység SE 11:7.

A váciak Budavári Attila,Sági Bence, illetve Lovas Dániel, Klucsár Péter párosa egyaránt legyőzte a hazaiak duóját, ám az egyéni találkozók során már gyengébben ment a mieinknek a játék. Lovas Dániel ugyan a négy meccséből hármat győztesen abszolvált és Klucsár Péter is 50%-os mutatóval zárt, csapattársaik betliztek. Budavári Attila és Sági Bence is elvesztette mindegyik csatáját, így végül a szerencsiek örülhettek a jó bajnoki rajtnak.

A mieink a következő fordulóban – most szombaton – Nyírbátorba látogatnak, a javítás igényével.

Feladó: Városháza