címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Az aradi vértanúk váci emlékezete

Az aradi vértanúk váci emlékezete

A hagyományok szerint ebben az esztendõben is október 6-án a Rózsakertben tartotta meg az önkormányzat az aradi vértanúk tiszteletére szervezett városi megemlékezését. Az 1848-as forradalom és szabadságharc kivégzett honvédtábornokai elõtti fõhajtáson Inotay Gergely alpolgármester idézte fel a hõsök emberi tartását. Közremûködtek a Váci Földváry Károly Általános Iskola tanulói és a Váci Huszár- és Nemzetõr Bandérium tagjai.

Az önkormányzat és a mûvelõdési központ által szervezett rózsakerti megemlékezésen a Himnusz eléneklése után az aradi vértanúk oszlopsoránál Inotay Gergely emlékezett az 1849. október 6-án mártírhalált halt 13 honvédtisztre. Az alpolgármester e napot a hazáért harcolók történelmi szövetségére utalva emlékeztetett rá: 1868-ban, hazánkban elsõként városunkban, a Hétkápolnánál emeltek emlékmûvet, hõs honvédeink elõtt tisztelegve. Kiemelte továbbá, hogy a vértanúk magyarságból, állhatatosságból példát mutattak a nemzetnek, noha sokan közülük még a magyar nyelvet is alig vagy egyáltalán nem beszélték. Inotay Gergely emlékezõ beszédét a vértanúkra utalva Szent Pál levélrészletével zárta: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. Készen vár az igazság gyõzelmi koszorúja, amelyet azon a napon megad nekem az Úr, az igazságos bíró…”

A váci emlékhelynél ezt követõen a Földváry iskola Kurdi Csabáné, Német Irén és Bordás Péterné tanárnõk által felkészített diákjainak színvonalas emlékmûsora következett. Ebben az események felidézésén túl elhangoztak a vértanúk családjukhoz, feleségükhöz írt búcsúlevél idézetek is. Majd a jelenlévõ városvezetõk, továbbá a helyi iskolák, különbözõ intézmények, szervezetek helyezték el a hála és a tisztelet koszorúit az emlékoszlopoknál.

A megemlékezés a Váci Huszár- és Nemzetõr Bandérium tiszteletadása mellett a Szózat eléneklésével zárult.

***

Az Vácon megrendezett Aradi Vértanúk Napjához kapcsolódva nyílt meg az az egy hónapig látogatható szabadtéri kiállítás, amely „Hátrahagyottak emlékezete – az aradi vértanúk özvegyei” címmel a Március 15. téren lévõ Konstantin kertben látható.

(A mûsorról készült fotókért köszönet Földesiné Tóth Katalin iskolatitkárnak.)

Feladó: Városháza

EU pályázatok