Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. március 9., kedd]

Egyeztetés a Miniszterelnökségen

Hétfőn délután mintegy háromnegyedórás, a kijelölt miniszteri biztossal történő egyeztetésen vett részt a Miniszterelnökségen Matkovich Ilona polgármester. A tárgyalás témája: a központi elvonások és önkormányzati bevételt csökkentő korlátozások Vácot érintő kompenzációja.

Vezetőinket felkészülten várták a tárgyalópartnerek, akik előzetesen tájékozódtak a váci problémákról. Matkovich Ilona ezeken felül tájékoztatást adott városunk olyan konkrét, a kieső bevételek által okozott gondjairól, mint például a művelődési központ és az uszoda működését veszélyeztető állapota, továbbá az útkarbantartás nehézségei mellett a turisztikai fejlesztésre már több éve városunknak megítélt, de máig nem lehívható 4 milliárdos központi forrás.

Tárgyalópartnereink példaként említették a váci közétkeztetés gyakorlatát, amely Vácon az iskolák működtetésének központosítása mellett önkormányzati feladat maradt és több száz milliós veszteséget jelent.

Ahogyan a hírek szerint a hasonló, nem kormánypárti vezetésű 25 ezresnél népesebb települések vezetőivel, a váciakkal is közölték: szabad felhasználású finanszírozást kompenzációként valószínűleg nem fog adni a kormány. Ilyen forrásokat még az elmúlt év végén a helyi iparűzési adófelezésről hozott kormánydöntést követően szinte csak kormánypárti vezetésű városok kaphattak működtetésre. (Mint ismert, a 25 ezer lakosnál kisebb lélekszámú települések pedig két részletben teljes kompenzációt kapnak az iparűzési bevételkiesés kiegyenlítésére.)

Az ígéret szerint majd egy, az adott település által összeállított és a tervezett fejlesztésekről szóló elképzeléseket tartalmazó anyagot vizsgálnak meg és később egyedi elbírálás alapján a kormány dönt a városunk esetében is a több száz milliós bevételkiesés kompenzálásáról.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 9., kedd]

Online városvezetői fogadóóra

Bár a járványhelyzet miatt a személyes ügyfélfogadás és a fogadóórák megtartása is szünetel, a városvezetés fontosnak tartja, hogy Önök az aktuális ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre választ kapjanak. Épp ezért március 12-én, pénteken 18 órakor online fogadóórát tart:
Matkovich Ilona polgármester,
Kiss Zsolt alpolgármester és
Inotay Gergely alpolgármester

Az adás Vác Város Önkormányzata és a városvezetők Facebook-oldalán, valamint az ES TV honlapján lesz megtekinthető. Kérdéseiket, melyeket illetékességi terület alapján válaszolnak meg a város vezetői, március 11-ig küldhetik el az onlinefogadoora@varoshaza.vac.hu e-mail-címre.

Feladó: Városháza

Sport [2021. március 8., hétfő]

Asztalitenisz – Ez nem a szerencsén múlott

Súlyos vereséget mért a váci pingpongosokra a harmadosztályú csapatbajnokság újabb fordulójában a szerencsi együttes: Váci Reménység – Szerencs VSE 4:14.

A párosok két mérkőzése még nem vetítette elő a mieink vesszőfutását, hiszen a Lovas Dániel, Klucsár Péter duó megnyerte találkozóját, míg a Sági Bence, Lovas Benjámin páros veszített ugyan, de remekül küzdött.

Az egyéni összecsapások azonban rendre a vendégek sikerét hozták. Klucsár Péter ugyan 50%-os eredményt ért el 2-2 győzelmével és vereségével, de Lovas Dániel most csak egyszer hagyhatta el győzelemmel az asztalt, Sági Bence és Lovas Benjámin pedig nyeretlen maradt.

A VRE nyolc forduló után 3-3 győzelem és vereség mellett 2 döntetlennel 50%-os mutatóval áll a 9 csapatos tabella 5. helyén. Legközelebb – a sorsolás szerint március 21-én – ismét nehéz dolga lesz együttesünknek, hiszen a második helyet elfoglaló Nyírbátor érkezik Vácra.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 8., hétfő]

A Helyi Építési Szabályzat módosításairól

Mint ismeretes, a helyi építési szabályozást és néhány településrendezési tárgyú eljárást érintő döntés is született a veszélyhelyzet alatt polgármesteri hatáskörben meghozott döntések során. Mellékleteinkben elérhető a hatályos Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ), a Hekk teraszt érintő telkekhez kapcsolódó partnerségi egyeztetés anyaga és az Avar utcai garázssor szabályozási tanulmányterve.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
aktualishesz.pdf
hekkterasz.pdf
garazssor.pdf

Anyakönyv [2021. március 8., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Makovics Zoltán és Szohár Noémi gyermeke: Mia Zselyke
Szita Ádám és Szabó Csilla gyermeke: Lara
Izsai Tamás és Szabó Barbara gyermeke: Liliána

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2021. március 8., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Kiss Tamás és Juhász Flóra
Bogdán Zoltán és Belák Katalin

Feladó: Városháza

Tóth Attila /1965/
Katulin Elemér /1941/
Biró Józsefné sz: Pálinkás Julianna /1932/
Adamcsek László /1932/

Feladó: Városháza

Sport [2021. március 7., vasárnap]

Labdarúgás - Pontszerzés az éllovas otthonában

A tavaszi második fordulóban is idegenben lépett pályára a már hosszú idő óta a kiesés ellen kiélezett csatát vívó harmadosztályú váci focigárda. A listavezető ellen az egy félidőnyi emberelőnyben játszó csapatunk pontot rabolt: Kecskemét – Vác FC 1-1 (1-0).

Az elmúlt hetén a kispesti akadémistáktól elszenvedett vereséget követően a Közép csoport húszcsapatos mezőnyét 22 forduló után 4 ponttal vezető hazaiak ellen a mieink néhány hiányzó kivételével teljes csapattal tudtak kiállni. A hazaiak sorozatos győzelmek után a tavaszi nyitányon a középmezőnybeli paksi tartalékok otthonában csak egy gólnélküli döntetlenre voltak jók. Így a feljutást érő kényelmes pozíciójuk megtartása érdekében egyértelműen a győzelem igényével vonultak ki a mérkőzésre a kiesési vonalat éppen fentről simogató csapatunk ellenében.

A két csapat Zuglóban megtartott szeptemberi találkozója emlékezetes volt, hiszen a Kecskemét kétgólos előnyét nyolc játékperc alatt fordította meg csapatunk és nyert akkor 3-2-re.

Az aktív váci kezdés után a meccs első szöglete a vendégeké, az első kihagyott gólhelyzete az október óta veretlen hazaiaké volt. Majd fokozatosan átvették a történtek irányítását a kecskemétiek. Sok izgalomra nem volt ok, ám egy 16-oson belüli véleményes hazai szerelés után néma maradt a bírói síp, sőt reklamálásért villant a mieinknek a sárga lap is. Közelítve az első félóra végéhez, Halasi Péter, majd egy hazai játékost is sárgával figyelmeztette a játékvezető. Szinte a semmiből azonban büntetőhöz jutottak a 34. percben a vendéglátók, miután kapusunk a kiugró csatár lábát találta el. A 11-est magabiztosan értékesítették, 1-0. A szünetig aztán unalmas mezőnyjátékkal múlatták a perceket a csapatok.

A második játékrész elején átvette az irányítást – a játékvezető! Egy hazai bedobásnál egy, már korábban besárgult kecskemétinek piros lapot, egy, a hazai kispadon ülő stábtagnak pedig sárgát mutatott fel. Amikor a percekig tartó huzavona után folytatódott a küzdelem, újabb furcsa jelenet zajlott le. Egy vácit buktattak a hazai 16-oson belül, ám a bíró nem sípolt, Magos Mátyás gurítása pedig az álmélkodó kapus lábai között becsorgott a kecskeméti kapuba, 1-1.

A harmadik félóra egy meg nem adott hazai góllal indult. Felpörgött a játék, mindkét csapat győzelemre játszott. Az emberelőnyben focizó váciak a kontratámadások lehetőségét keresték a 10 emberrel is többet támadó ellenféllel szemben. Az újabb hazai vezetőgólt Halasi Péter nagy bravúrja akadályozta meg a 70. percben. A hajrá vendég cserékkel kezdődött, majd percekig saját kapuja elő szorult a Vác. Mégis, a hosszabbításban akár a győztes gólt is megszerezhette volna a vendéggárda, ám a hazai kapus ezúttal menteni tudott, így maradt a döntetlen.

Az eddig lejátszott 23 bajnokin megszerezhető 69 pontból a váciak 26-ot gyűjtöttek be, ezzel egyet előre lépve, a 14 helyen állnak a tabellán.

A pontvadászat következő fordulóját március 14-én rendezik. A sorsolás alapján a mieink a szintén veszélyes helyen tanyázó hódmezővásárhelyi legénységet fogadják. A váci klub vezetői lépéseket tettek annak érdekében, hogy legalább amíg zártkapus bajnokikat kell rendezni, a Vác FC a városi stadionban fogadhassa ellenfeleit. A hatósági bejárás megtörtént, a döntés a szakszövetség illetékesein múlik. (Amennyiben mégsem engedélyezik a váci rendezést, a mérkőzésre a BVSC zuglói pályáján kerül sor.)

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 7., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – március 8. hétfőtől március 12. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a zöldhulladék begyűjtése kapcsán – amely várhatóan március végén kezdődik és páratlan heteken történik majd – a szolgáltató közleményt adott ki. Erről és a részleteket tartalmazó oldal elérhetőségéről honlapunkon március 4-i dátummal találnak információt.

***

A város vezetői kiemelt figyelmet fordítanak környezetünk tisztaságára. A kötelezőhöz képest tavaly plusz konténermosást rendeltek meg és két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót is felszámoltak, képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcajegyz.pdf

Sport [2021. március 6., szombat]

Kézilabda – Féltucaton ragadt a győzelmi sorozat

Újabb közvetlen rivális ellen folytatta az élvonalbeli pontvadászatot a váci együttes. A mieink a mérkőzés előtt az egy hellyel és egy pont lemaradással őket követő hazaiak ellen gólos vereséget szenvedtek: MTK Budapest – Váci NKSE 35-32 (16-14).

Kölcsönösen elrontott támadások után Szabó Laura hetesével a Vác szerzett vezetést, majd Bukovszky Anna üreskapus találatát követően – rossz csere miatti kettős emberelőnyben – már kétgólos fórt szerzett csapatunk. Aztán már sikerült növelni góljaink számát, sőt amikor a váciak voltak kevesebben, Kácsor Gréta immár harmadik rontását a hazaiak is üreskapus góllal büntették.

A kezdeti sovány góltermést ezután már szaporább hálózörgetés váltotta. A 9. percben már kétszer annyi gól állt a mieink mellett, mint az MTK-nál (3-6), így a fővárosiak edzője időt kért. Kapusunk gólja mellett már a második büntetőt hárította. A két ziccert rontó Sanja Radoszavljevics már éppen csereéretté vált, amikor üreskapus góljával 8-4-re vezetett a VNKSE.

Sajnos, Aron Andreán volt a hibázások sora, így gyorsan egygólosra apadt az előnyünk – jött is a váci időkérés (19. perc: 8-9). A mérkőzés harmadánál aztán kezdődött minden elölről, hiszen döntetlen lett az állás. A váci hullámvölgy tovább folytatódott, először vezetett az MTK (11-10). Majd újabb hazai találatot követően Szilágyi Zoltán másodszor is magához hívta tanítványait. (9-5-ös vendégelőny után 14-11-re alakult az állás, tehát két váci hálózörgetésre kilenc hazai válasz érkezett nyolc perc alatt!)

A félidő hajrájában kihagyott büntetőnk miatt csak egy gólt sikerült faragni a hátrányból, így – a korábbiakhoz hasonlón – most is kettő volt a váci mínusz a meccs felénél.

A térfélcserét követően eleinte gyakran és felváltva estek a gólok. Majd 5 perc és 20-17 után következett az utolsó vendég időkérés. A meccs kétharmadánál továbbra is három gól volt a váci hátrány (24-21), mivel szinte semmi védőmunka nem volt csapatunknál. (A második félidő első 11 percében – egyenlő elosztásban– összesen 18 gól esett!) Érkezett a kapunkba Bálint Anna.

A folytatásban alábbhagyott a gólgyártás, de sajnos az utolsó negyedóra is három találatnyi MTK-fórral indult. Pár elrontott hazai akció után Golovin Vlagyimir igazította el játékosait, majd végre Diószegi Nikolett 27-27-re egalizált. Ám röpke volt az örömünk, erősített ismét a fővárosi hölgykoszorú és a záró 6 percre visszaszerezte előnyét (54. perc: 31-28). A mieink megpróbálkoztak az 5+1-es védőfallal és a 7 a 6 elleni támadásokkal, de továbbra is sorban jöttek a bekapott gólok.

Váci góldobók: Szabó Laura 6(4); Diószegi Nikolett 5; Helembai Fanny és Kácsor Gréta 4-4; Lakatos Rita és Sanja Radoszavljevics 3-3; Aron Andrea és Hámori Konszuéla 2-2; Bukovszky Anna, Pálffy Anna és Szondi Zsófia 1-1

A Váci NKSE tehát túl van a 26 bajnokijából 16 lejátszott találkozón. A mérlege: 10 győzelem és 6 vereség.

Most egy hazai kupameccs következik: a tervek szerint március 10-én este hatkor a másodosztály Nyugati csoportjában hibátlan teljesítménnyel élen álló budaörsiekhez látogat csapatunk. (Döntetlen esetén a hazaiak jutnának a legjobb nyolc köz.) Amennyiben a VNKSE túljut ezen az akadályon, akkor a négyes döntőbe kerülésért áprilisban a Fradit fogadja.

Feladó: Városháza