Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. március 11., csütörtök]

A Rádi út felújítására pályázik a város

Matkovich Ilona polgármester mai döntése értelmében a Rádi út egy jelentős szakaszának kétsávos útfelújítására adja be jelentkezését Vác a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázatra.

A városunkban közlekedő autósok egyik leggyakoribb panasza a Rádi út vasúti átjáró felé eső részének minősége. Mint azt Ferjancsics László alpolgármester, Alsóváros önkormányzati képviselője elmondta, a kátyús rész miatti gondok már évek óta ismertek. „Az előző városvezetés idejében ugyan az egyik sáv egy részét tizenötmillióból felújították, ám az olyan minőségben történt, hogy rá két évre – és azóta is – folyamatosan alakulnak ki kátyúk a burkolaton. Bár egy hasonló pályázaton tavaly nem kapott Vác támogatást a beadott útfelújításokat célzó igényére, most erősen bízom abban, hogy városunk jelenlegi országgyűlési képviselője figyelemmel kíséri a város pályázatát, és pozitív elbírálást kapunk.” – mondta az alpolgármester.

A Rádi út Magyar utca és a vasúti átjáró közötti szakaszának felújítása közel 70 milliós kiadással jár. Mivel ezen az úton autóbusz közlekedés is van, a pályázati kiírás szerint az elbírálásnál előnyben részesíthetik a váci jelentkezést. A pályázaton az állam 6 milliárd forintot oszt szét, melyből Vác 35 millió forintra, az útfelújítás bekerülési költségének felére pályázik. Azaz, a rendelkezésre álló állami forrás 0,6 %-át szeretné megkapni a város.

Mint ismeretes, a gépjárműadót – melyet Vác az útjai fenntartására fordított – teljes egészében elvonta a kormány a várostól, csak ez 115 millió forint bevétel kiesését jelentett. Kormánydöntés miatt jelentősen csökken a parkolási bevétel és kiesett a reklámadó, valamint több százmilliós a kisebb vállalkozásokra vonatkozó helyi iparűzési adó felezésének negatív hatása.

***

Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a Duna-parti kerékpárút jelentős szakasza és akadálymentessé tettek több járdavéget is. Útfelújításnak köszönhetően lett biztonságosabb a Szent Mihály dűlőben, a Bán Márton utcában és a Gombási út egy részén a közlekedés, továbbá új aszfaltréteget kapott a Zöldfa utca legforgalmasabb szakasza is.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 11., csütörtök]

Szombaton ismét vírusszűrés Vácon

A Vöröskereszt területi munkatársának tájékoztatása szerint március 13-án szombaton a mai (csütörtöki) után ismét COVID-szűrést végez Vácon az Országos Mentőszolgálat. A jelzett napon 9-17 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a vizsgálatot.

A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát.

Ennek eredményét később a háziorvos segítségével vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Feladó: Városháza

Sport [2021. március 11., csütörtök]

Labdarúgás – A zártkapus bajnokik Vácon lehetnek

Mint arról korábban a meccsbeszámolókban már hírt adtunk, az NB III Közép csoportjában szereplő Vác FC vezetése lépéseket tett annak érdekében, hogy a nehéz helyzetben lévő együttes legalább a zártkapus bajnoki meccseit a váci stadionba rendezhesse.

A hét elején megtörtént a hatósági ellenőrzés a létesítményben, a sportági szakszövetség pedig a klubhonlapon a képünkön látható közlemény szerint engedélyezte, hogy a Vác FC március 14-én vasárnap délután fél háromtól már Vácon fogadhassa a Hódmezővásárhely legénységét.

Feladó: Városháza

Közlemények [2021. március 11., csütörtök]

Határozat bölcsődei csoportok járványügyi megfigyeléséről

Határozat bölcsődei csoportok járványügyi megfigyeléséről
A Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatala Népegészségügyi Osztálya határozatban értesítette az érintetteket arról, hogy a Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének LEVENDULA csoporttagjait március 18., NAPSUGÁR csoport tagjait március 14. éjfélig járványügyi megfigyelés alá helyezi otthonában.

A megküldött hivatalos határozatok mellékleteinkben megtekinthetők.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
levendula.pdf
napsugar.pdf

Közlemények [2021. március 11., csütörtök]

Ideiglenes vasúti menetrend változások a hónap második felében

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja az utazókat, hogy március 20-tól 21-ig és 27-től 28-ig Nagymaros - Szob állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 70 sz. Budapest – Szob vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.
Ezeken a napokon a 2324, 2342, 2362 és 2382 sz. vonatok csak Nagymarosig, illetve a 2313, 2321, 2333 és 2353 sz. vonatok csak Nagymarosról közlekednek.
A nyári óraátállítás miatt március 28-án a 2320 sz. vonat nem közlekedik.

Az említett napokon ezen pályakarbantartási munkák miatt a 75 sz. Vác – Balassagyarmat vasútvonalon a 32258 sz. vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A hónap utolsó hétvégéjén (március 27-től 28-ig) a Veresegyház - Vác állomások között végzett karbantartási munkák miatt a 71 sz. Budapest – Vácrátót – Vác vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Március 29-én pedig a mellékletben szereplő vonat (2510 sz.) módosított menetrend szerint közlekedik. Az említett időpontokban Veresegyház – Vác állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Sport [2021. március 10., szerda]

Kézilabda – Csak a hajrára lett sima

A Magyar Kupa nyolcaddöntőjében az idáig eljutó két másodosztályú csapat közül az erősebb otthonában kellett kiharcolnia a továbbjutást a váci együttesnek: Budaörs – Váci NKSE 25-33 (15-14).

Az első percekben úgy tűnt, gyorsan kijön az osztálykülönbség, hiszen az első három találat a hazai kapuhálót zörgette meg. Ám védőmunkánk most sem csapkodta az eget, ráadásul első négy gólunk közül csak egy született akcióból. A túloldalon viszont egy ideig minden budaörsi akció végén gól született (11. perc: 6-7).

Amikor ismét hárommal vezetett a Vác, hazai időkérés következett és a budaörsiek átálltak a kapus nélküli támadásokra. Alábbhagyott a góleső, annak ellenére, hogy gyors két kiállítás miatt emberelőnyben támadhatott sorozatban csapatunk. A 12. perctől hétperces vendég gólcsend következett. A találkozó harmadánál a meccsindításnál megszerzett három találatnyi volt a váci fór (8-11).

Mivel a vendéglátó hölgyek továbbra is lelkesen küzdöttek és a mieink sokat hibáztak, újra csak egygólnyi lett a különbség, így jöhetett a váci időkérés. Támadásainkban ekkor halovány ötlet sem volt, nem csoda, hogy a szünetre átvette a vezetést a Budaörs.

A második félidő elején az addig legeredményesebb budaörsi játékos piros lappal kiszállt a mérkőzésből. Két üreskapus Kácsor-találattal sikerült végre visszavenni a vezetést a 35. percben (17-18). Valamelyest feljavult a váci védekezés – nyitottabban, aktívabban mozgott a védőfalunk – melynek eredményeként már néggyel vezettünk (39. perc: 18-22).

Most a hazaiaknál állt be egy hatperces gólcsend, így már öt is volt a különbség. Ekkor már a két csapat között meglévő tudásbeli eltérésnek megfelelő volt a játék képe. Ismét jöttek a kihagyott váci helyzetek és pár perc alatt megfeleződött a féltucatnyi váci előny (48. perc: 23-26). Ez azonban felőrölte a budaörsi játékosok maradék erejét is, így a mérkőzés végére alakult ki a legnagyobb különbség a csapatok között.

A Váci NKSE tehát bejutott a Magyar Kupa legjobb nyolc együttese közé, ahol majd áprilisban hazai környezetben a Fradi elleni egymeccses párharc következhet.
Váci gólszerzők: Szabó Laura 10(6) - képünkön; Diószegi Nikolett 5; Hámori Konszuéla, Kácsor Gréta és Sanja Radoszavljevics 4-4; Lakatos Rita 3; Bárdy Noémi, Helembai Fanny és Pálffy Anna 1-1.

A váciak számára is több mint kéthetes pihenő következik, hiszen a magyar válogatott olimpiai selejtezőtornán szerepel. Nemzeti csapatunk keretében egyedül Helembai Fanny kapott helyet. A Váci NKSE a tervek szerint legközelebb március 27-én szombaton délután négytől a pontvadászat 16. fordulójában a fehérvári hölgykoszorút fogadja.

Fotó: vacinkse.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 10., szerda]

Bringapark épülhet a Duna-parton

Sikeres pályáztatási eljárásokat követően, mintegy 40 millió forintos költséggel remélhetően már az idei szezonban igénybe vehetik a váci Duna-parton megvalósuló bringaparkot a kerékpárosok.

Egy decemberi döntés alapján Vác beadta pályázatát a tartalmas és egészséges szabadidő eltöltést célzó, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség által meghirdetett pályázatra. Ennek feltétele volt, hogy korábban sikeresen zárult a benyújtandó tervezésre kiírt nyílt városi pályáztatás. Az Aktív Magyarország Program részeként a város 20 millió forintos támogatást nyert el. Az 50%-os támogatás önrészét a város idei költségvetése biztosítja.

A támogatási szerződés életbe lépése után kezdődhetnek a kivitelezési munkák. A „pumpapálya” a Duna-parton, a baseball pálya szomszédságában valósulhat meg. Itt biztonságos esőfelületeken kialakított akadálypályán, mesterségesen létrehozott ugratókon tehetik majd próbára a bringások bátorságukat és ügyességüket.

Feladó: Városháza

Közlemények [2021. március 9., kedd]

Natura 2000 természetmegőrzési terület fenntartási terve

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága elérhetővé tette a Nyugat-Cserhát és Naszály kiemelt jelentőségű természetmegőrzésű terület fenntartási tervét, amely mellékletünkben megtekinthető.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
naturacserhat.pdf

Sport [2021. március 9., kedd]

Sakk – Csapatbajnokik legkorábban ősszel

A Magyar Sakkszövetség elnöksége egyhangú szavazással meghozta döntését: a soron következő csapatbajnoki szezon legkorábban 2021 őszén indulhat útjára. A következő évad lebonyolításáról az elnökség később dönt, a korábban meghirdetett nevezési határidő érvényét veszti.

A Váci Sakk Club a tavaly félbeszakadt NB II-es csapatbajnokság Erkel csoportjában szerepelt.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 9., kedd]

Egyeztetés a Miniszterelnökségen

Hétfőn délután mintegy háromnegyedórás, a kijelölt miniszteri biztossal történő egyeztetésen vett részt a Miniszterelnökségen Matkovich Ilona polgármester. A tárgyalás témája: a központi elvonások és önkormányzati bevételt csökkentő korlátozások Vácot érintő kompenzációja.

Vezetőinket felkészülten várták a tárgyalópartnerek, akik előzetesen tájékozódtak a váci problémákról. Matkovich Ilona ezeken felül tájékoztatást adott városunk olyan konkrét, a kieső bevételek által okozott gondjairól, mint például a művelődési központ és az uszoda működését veszélyeztető állapota, továbbá az útkarbantartás nehézségei mellett a turisztikai fejlesztésre már több éve városunknak megítélt, de máig nem lehívható 4 milliárdos központi forrás.

Tárgyalópartnereink példaként említették a váci közétkeztetés gyakorlatát, amely Vácon az iskolák működtetésének központosítása mellett önkormányzati feladat maradt és több száz milliós veszteséget jelent.

Ahogyan a hírek szerint a hasonló, nem kormánypárti vezetésű 25 ezresnél népesebb települések vezetőivel, a váciakkal is közölték: szabad felhasználású finanszírozást kompenzációként valószínűleg nem fog adni a kormány. Ilyen forrásokat még az elmúlt év végén a helyi iparűzési adófelezésről hozott kormánydöntést követően szinte csak kormánypárti vezetésű városok kaphattak működtetésre. (Mint ismert, a 25 ezer lakosnál kisebb lélekszámú települések pedig két részletben teljes kompenzációt kapnak az iparűzési bevételkiesés kiegyenlítésére.)

Az ígéret szerint majd egy, az adott település által összeállított és a tervezett fejlesztésekről szóló elképzeléseket tartalmazó anyagot vizsgálnak meg és később egyedi elbírálás alapján a kormány dönt a városunk esetében is a több száz milliós bevételkiesés kompenzálásáról.

Feladó: Városháza